Αρχική Ειδήσεις Μαχαιρώματα Το Τελ Αβίβ χτυπά τη Βηρυτό και υπόσχεται απάντηση στο Ιράν, σε...

Το Τελ Αβίβ χτυπά τη Βηρυτό και υπόσχεται απάντηση στο Ιράν, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ – Νεκροί στην επίθεση στη Δαμασκό ο γαμπρός του Νασράλα και ο γιος του

0
14

Τουλάχιστον 46 νεκροί και 85 τραυματίες από ισραηλινά πλήγματα την Τρίτη στον Λίβανο

Τουλάχιστον 46 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 85 τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα της Τετάρτης σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, ανακοίνωσε αργά το βράδυ το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας.

Λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν πως εξαπέλυσαν «στοχευμένη» αεροπορική επιδρομή σε προάστιο της Βηρυτού.

Οι Χούθι επιτέθηκαν με αυτοσχέδιο πλωτό drone σε πλοίο βρετανικών συμφερόντων

Οι Χούθι της Υεμένης επιτέθηκαν στο βρετανικό πετρελαιοφόρο Cordelia Moon με ψαρόβαρκα καμικάζι. Οι δυνάμεις ασφαλείας του πλοίου δεν μπόρεσαν να το εξουδετερώσουν πριν τους χτυπήσει. Στο βίντεο η επίθεση και η έκρηξη.

Βίντεο από την ιρανική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ

Απίστευτα πλάνα από την «βροχή» βαλλιστικών πυραύλων πάνω από την Ιορδανία και το Ισραήλ, όπως κινηματογραφήθηκε από τον Zaid Al-Abbadi από το Αμμάν κατά τη χθεσινοβραδινή επίθεση του Ιράν

Νέο χτύπημα από μαχητικά του Ισραήλ αυτή τη ώρα στη Βηρυτό

Οι στόχοι βρίσκονται στο νότιο προάστιο Ντανίγιε όπου είχε γίνει το χτύπημα κατά του Χασάν Νασράλα

Νεκροί στην επίθεση στη Δαμασκό ο γαμπρός του Νασράλα και ο γιος του

Ο γαμπρός του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και ο γιος του είναι οι δύο από τους τρεις νεκρούς του ισραηλινού χτυπήματος νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης στη Δαμασκό.

Με συνοδεία μαχητικών πήγε ο Ιρανός πρόεδρος στο Κατάρ

Οι καιροί είναι πονηροί… Για αυτό και ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν που επισκέφτηκε σήμερα το Κατάρ, φρόντισε να συνοδεύεται από τρία μαχητικά της; Ιρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Δαμασκός: Νεκρός σε αεροπορική επίθεση του Ισραήλ ο γαμπρός του Νασράλα – Μαζί του σκοτώθηκε και ο γιος του

Συνεχή χτυπήματα στην ηγεσία της Χεζμπολάχ – Ο Χασάν Τζααφάρ Κασίρ (στη φωτό) και ο γιος του έχασαν τη ζωή τους από στοχευμένο πλήγμα σε κατοικία στα περίχωρα της συριακής πρωτεύουσας – Στην ίδια επίθεση σκοτώθηκε και άλλο ένα στέλεχος της σιιτικής οργάνωσης

hassan-jafar-kassim-m

Το ένα μετά το άλλο τα μέλη του στενού περιβάλλοντος του Χασάν Νασράλα, τα οποία ενδεχομένως θα μπορούσαν να τον διαδεχτούν στην ηγεσία της Χεζμπολάχ, βάζει στο στόχαστρο το Ισραήλ.

Το απόγευμα της Τετάρτης, ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή στη Δαμασκό, στη συνοικία Μεζέχ, με απολογισμό τρεις νεκρούς και τρεις τραυματίες.

Πηγές του Sky News Arabic αναφέρουν ότι σκοτώθηκε ο γαμπρός του Χασάν Νασράλα, Χασάν Τζααφάρ Κασίρ. Μαζί του νεκροί ανασύρθηκαν τόσο ο γιος του όσο και ακόμη ένα ανώτατο στέλεχος της Χεζμπολάχ.

Ο Χασάν Κασίρ ανήκε στον πολύ στενό κύκλο του νεκρού ηγέτη της σιιτικής οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, καθώς ήταν ο γαμπρός του. Ήταν ακόμη αδελφός του Μοχάμεντ Τζααφάρ Κασίρ, ο οποίος σκοτώθηκε σε πλήγμα στη Βηρυτό, χθες Τρίτη, κατά τη διάρκεια της ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ.

Ο Μοχάμεντ Κασίρ ήταν επικεφαλής της Μονάδας 4400 της Χεζμπολάχ, η οποία έχει αναλάβει την παράδοση όπλων από το Ιράν και τους συμμάχους του στο Λίβανο. Σκοτώθηκε μαζί με τον διοικητή της Μεραρχίας Ιμάμ Χοσεΐν, ιρανικής πολιτοφυλακής, που δρα παράλληλα με τη Χεζμπολάχ.

nasrallah_sil_1
Ο Χασάν Νασράλα (δεξιά) με τον γαμπρό του Χασάν Κασίρ
nasrallah_sil_2
Ο Χασάν Κασίρ σε μεγαλύτερη ηλικία

Η οικογένεια του Χασάν Νασράλα

Ο τρίτος και μακροβιότερος ηγέτης της Χεζμπολά, ο Χασάν Νασράλα, είχε τέσσερα αγόρια και μία κόρη.

Ο Χασάν Κασίρ είχε παντρευτεί τη μοναχοκόρη του Νασράλα, Ζεϊνάμπ, για την οποία είχε κυκλοφορήσει ευρέως την περασμένη εβδομάδα στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης η φήμη πως ήταν ανάμεσα στους νεκρούς της επίθεσης στο στρατηγείο της Χεζμπολά στο νότιο προάστιο της Βηρυτού. Ο θάνατός της δεν επιβεβαιώθηκε από την φιλοϊρανική οργάνωση.

Το 1997 ο Νασράλα είχε χάσει ακόμη ένα παιδί σε επιχείρηση του IDF, τον πρωτότοκο της οικογένειας Μοχάμεντ Χαντί.

Μέση Ανατολή: Η «γκρίζα» ζώνη μετά τους πυραύλους – Οι φωτογραφίες, τα βίντεο, η προπαγάνδα

Εκατοντάδες είναι τα βίντεο και οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά δίκτυα σχετικά με την ιρανική αντεπίθεση με πάνω από 180 βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων εντός του Ισραήλ, μια αντεπίθεση που σπρώχνει όλη την περιοχή σε έναν ανοιχτό περιφερειακό πόλεμο.

Από τα σημαντικά κομμάτια μιας πολεμικής σύγκρουσης είναι η επικοινωνία και η προπαγάνδα. Σε αυτό το πλαίσιο είναι ενδεικτικό ότι τόσο τα ισραηλινά μέσα όσο και οι λογαριασμοί που συνδέονται με υποστηρικτές του Ισραήλ στα σόσιαλ μίντια, αναπαράγουν βίντεο και φωτογραφίες που «αποδεικνύουν» την ανωτερότητα των αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών συστημάτων του Ισραήλ, δηλαδή του Σιδηρού Θόλου (Iron Dome) αλλά και της Σφεντόνας του Δαυίδ, έναντι των ιρανικών πυραύλων.

Αντίστοιχα από την ιρανική πλευρά, κυκλοφορεί και αναπαράγεται υλικό που «αποδεικνύει» την αποτελεσματικότητα των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν, μεταξύ των οποίων και κάποιοι υπερηχητικοί, και καταγράφει απευθείας χτυπήματα εναντίον συγκεκριμένων στόχων όπως επί παραδείγματι εναντίον ενός κτηρίου που λέγεται ότι είναι τα κεντρικά γραφεία της Μοσάντ, αλλά και εναντίον μιας βάσης με μαχητικά αεροπλάνα τα οποία λέγεται ότι είναι F-35.

Και στη μια περίπτωση και στην άλλη, η εικόνα δημιουργεί την είδηση, αφού δεν είναι δυνατόν σε καμία περίπτωση να επιβεβαιωθούν οι ζημιές κι αυτό γιατί αν οι ισραηλινές Αρχές παραδεχθούν ότι υπήρξαν ζημιές σοβαρές από τα χτυπήματα θα αναγκάζονταν να διαψεύσουν τον εαυτό τους, αλλά και να παραδεχθούν ότι τα πανάκριβα συστήματα αεράμυνας και αντιπυραυλικές άμυνας, τελικά δεν είναι αδιαπέραστα.

Όσον αφορά στο θέμα που έχει προκύψει με τα F-35, η πληροφορία για χτύπημα σε ισραηλινή αεροπορική βάση με αποτέλεσμα την καταστροφή 20 συνολικά F-35 (μαχητικών τελευταίας γενιάς), διακινήθηκε αρχικά από το σιιτικό ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων Shafaqna, όμως εκ των πραγμάτων δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί.

Η μοναδική πληροφορία που θα μπορούσε ίσως να ενισχύσει την πιθανότητα η είδηση να είναι αληθινή, είναι πως οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν είχαν ανακοινώσει λίγο νωρίτερα πως μεταξύ των στόχων της επίθεσης που προκρίθηκε η χρήση υπερηχητικών πυραύλων Φατάχ, ήταν οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Νετζαρίμ, η αεροπορική βάση Τελ Νοφ και η αεροπορική βάση Νεβατίμ. Στη Νεβατίμ σταθμεύουν όντως F-35, και μάλιστα κάποια από αυτά συμμετείχαν στην επιδρομή εναντίον της διοίκησης της Χεζμπολάχ στην Βηρυτό, κατά την διάρκεια της οποίας δολοφονήθηκε ο Χασάν Νασράλα και άλλα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ