Γ. Νικητιάδης: Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί την πυξίδα που μας καθοδηγεί

Σε δήλωσή του για την 52η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και τ. Υφυπ. Πολιτισμού – Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης τονίζει ότι το μήνυμα της 17ης Νοεμβρίου παραμένει πάντα επίκαιρο. Επισημαίνει πως η Δημοκρατία δεν είναι δεδομένη, κατακτήθηκε με αγώνες και απαιτεί καθημερινή επαγρύπνηση και υπεράσπιση απέναντι στον αυταρχισμό, τις ανισότητες και την απαξίωση των θεσμών.
Ακολουθεί η πλήρης δήλωση του κ. Νικητιάδη:
«Τιμούμε σήμερα τους φοιτητές και τον λαό που 52 χρόνια πριν με την εξέγερση τους στο Πολυτεχνείο ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι στη δικτατορία, διεκδικώντας Ελευθερία και Δημοκρατία. Η 17η Νοεμβρίου 1973 ήταν ένα βαθύτατα πολιτικό γεγονός, που άνοιξε τον δρόμο για την πτώση της χούντας.
Όσοι ζήσαμε εκείνες τις μέρες από μέσα, έχουμε χρέος να κρατάμε ζωντανή την αλήθεια του Πολυτεχνείου και να την μεταφέρουμε στις νεότερες γενιές, χωρίς παραχαράξεις και συμψηφισμούς. Σε μια εποχή ανισοτήτων, αυταρχισμού, απαξίωσης θεσμών και ανόδου των άκρων, το Πολυτεχνείο μας θυμίζει ότι η Δημοκρατία δεν είναι δεδομένη αλλά κατακτήθηκε με αγώνες και απαιτεί καθημερινή επαγρύπνηση και θωράκιση.
Τιμούμε όσες και όσους δεν λύγισαν και δεσμευόμαστε να κρατήσουμε ζωντανό το μήνυμα της 17ης Νοεμβρίου που είναι αγώνας για Δημοκρατία, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια και συμμετοχή. Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείο θα παραμένει πάντοτε η πυξίδα που μας καθοδηγεί σε μια πιο δίκαιη και ελεύθερη Ελλάδα. Η 17η Νοεμβρίου πέρασε στην ιστορία ως μία από τις πλέον λαμπρές σελίδες της».
Κωνσταντίνα Σβύνου Έπαρχος Κω–Νισύρου: Μήνυμα για τη 17η Νοέμβρη

14 εως 17 Νοέμβρη, οι μέρες όπου οι φοιτητές ένωσαν τις δυνάμεις τους, για να ξεκινήσει ο αγώνας κατά της δικτατορίας. Μέσα από το Πολυτεχνείο, οι φοιτητές εξέπεμπαν:
«Εδώ Πολυτεχνείο! Λαέ της Ελλάδας το Πολυτεχνείο είναι σημαιοφόρος του αγώνα μας, του αγώνα σας, του κοινού αγώνα μας ενάντια στη δικτατορία και για την Δημοκρατία».
Και έτσι έγιναν όλοι μια γροθιά, φοιτητές, παραγωγικές δυνάμεις, ολόκληρη η κοινωνία. Τότε λοιπόν ήταν και η αρχή του τέλους της δικτατορίας. Για το λόγο αυτό, Η 17η Νοέμβρη έχει για έναν ιδιαίτερο, βαθύ συμβολισμό: Είναι μια υπενθύμιση του θάρρους που μπορεί να δείξει η κοινωνία όταν ενώνεται απέναντι στον παραλογισμό και την αδικία.
Είναι η υπενθύμιση του ότι και σήμερα οφείλουμε ενωμένοι να υπερασπιζόμαστε πάντα την ταυτότητά μας, να στεκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον, να διεκδικούμε με αξιοπρέπεια, να υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία και τα δικαιώματά μας.
Ως άνθρωπος που μεγάλωσε ακούγοντας τις ιστορίες εκείνης της νύχτας, ως απόφοιτη του Πολυτεχνείου, ως Ελληνίδα νησιώτισσα, υποκλίνομαι στο μεγαλείο όλων αυτών που τόλμησαν, πίστεψαν και αγωνίστηκαν για τις αξίες μας
Κωνσταντίνα Σβύνου,
Έπαρχος Κω–Νισύρου
Μήνυμα Δημάρχου Κω Θεοδόση Νικηταρά
για την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου ΄73

Η επέτειος εξέγερσης στο Πολυτεχνείο δεν είναι μια απλή ημερομηνία αλλά ζωντανή μνήμη.
Θάρρους, ενότητας και αγώνα για την ελευθερία.
Οι νέοι εκείνης της εποχής, που τη σκίαζε ο φόβος της δικτατορίας, μας άφησαν βαριά παρακαταθήκη.
Να υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία, όχι μόνο στις δύσκολες εποχές αλλά κάθε μέρα.
Για αυτό τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες τους.
Για να μη ξαναζήσουμε ποτέ τον φασισμό.
Ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι στη δικτατορία.
Με θάρρος και αυτοθυσία άνοιξαν τον δρόμο αποκατάσταση της δημοκρατίας.
Μια κορυφαία στιγμή στη νεότερη ιστορία της πατρίδας μας.
Που συμβολίζει τον διαρκή αγώνα για ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη.
Η τρίτη Ελληνική Δημοκρατία ταυτίζεται με τον εκδημοκρατισμό, την ευρωπαϊκή πορεία, την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας μας.
Tα μηνύματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα.
Μας υπενθυμίζουν την αξία της συμμετοχής στα κοινά, την ανάγκη να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και την ευθύνη να οικοδομούμε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών, αλληλεγγύης και σεβασμού.
Ο συλλογικός αγώνας της νεολαίας του 1973 ας αποτελεί το διαχρονικό σύμβολο ενότητας του λαού μας και αγώνα κάθε γενιάς για τη ζωή της.
Για Ελλάδα ισχυρή, δημοκρατική, φιλειρηνική.
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ:
ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΡΓΕΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

52 χρόνια μετά τιμάμε τους αγώνες του λαού και της νεολαίας ενάντια στη φασιστική, αμερικανονατοϊκή δικτατορία, την αλύγιστη στάση των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα στις φυλακές, στα βασανιστήρια και στις εξορίες. Αγώνες και θυσίες που μας εμπνέουν και σήμερα!.
Το μήνυμα της εξέγερσης του πολυτεχνείου για Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία στο σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.
Σε ένα σήμερα που πνίγεται στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων που θυσιάζουν τις ζωές μας για τα κέρδη, που θεωρούν τις ανάγκες μας κόστος.
Σε ένα σήμερα που ο λαός μαστίζεται από την φτώχεια και την ακρίβεια, ενώ οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι, που αγωνιά πώς θα ζεστάνει το σπίτι του, τη στιγμή που οι ενεργειακοί κολοσσοί κολυμπάνε στα κέρδη.
Σε ένα σήμερα που η «Ελευθερία» είναι μόνο για την κίνηση των κεφαλαίων των επιχειρηματικών ομίλων και για το φιλικό επενδυτικό περιβάλλον που θα πρέπει να διαμορφώνεται για λογαριασμό του ενώ ο λαός βιώνει εργασιακό «μεσαίωνα» -13ωρο-, πετσόκομμα κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων, διώξεις όταν διαμαρτύρεται ενάντια σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.
Κανένας εργαζόμενος να μη συμβιβαστεί με αυτή τη ζωή! Το Πολυτεχνείο διδάσκει ότι ο λαός όταν θέλει, ακόμη και σε καθεστώς ακραίας καταστολής, μπορεί! Μας διδάσκει να μη μένουμε απαθείς, να μην καθόμαστε φρόνιμοι, να μην περιμένουμε να μας χαρίσουν αυτά που δικαιούμαστε αλλά μαχητικά και οργανωμένα να τα διεκδικήσουμε! Καλούμε τους εργαζόμενους να μαζικοποιήσουν τα σωματεία τους και να δυναμώσουν τους αγώνες για ΣΣΕ ,αυξήσεις στους μισθούς, 35ωρο-7ωρο-5νθήμερο!
Ο αγώνας του λαού και της νεολαίας «φώτισε» και τους πιο σκοτεινούς καιρούς! Μας δείχνει τον δρόμο της σύγκρουσης με το σύστημα, τις απαγορεύσεις και την καταστολή, μας δείχνει τη δύναμη του οργανωμένου κινήματος που μπορεί να τσακίσει κάθε αντίπαλο, όσο ισχυρός και αν μοιάζει.
Δημήτρης Γάκης: 17 Νοέμβρη 1973.Το Πολυτεχνείο ζει, είναι εδώ

Το Πολυτεχνείο αποτελεί ορόσημο της συλλογικής αντίστασης και αναζωπυρώνει το όραμα για Κοινωνική Δικαιοσύνη, Ειρήνη, Δημοκρατία.
52 χρόνια μετά την εξέγερση τα συνθήματα εξακολουθούν να παραμένουν σαν να έχουν ειπωθεί σήμερα. Άφθαρτα στην πορεία του χρόνου, επίκαιρα όσο ποτέ, απαιτητικά με μεγάλη υπομονή.
ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.
Σήμερα συμπυκνώνονται στο ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ, ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ.
ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΑΤΟ γιατί σήμερα υποδαυλίζει τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.
ΕΞΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ γιατί έχουν υποτάξει την χώρα μας και την έχουν μετατρέψει σε χώρα τράνζιτ για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.
Το δικό μας Πολυτεχνείο σήμερα, η αντίδραση μας η εξέγερση μας, είναι η συσπείρωση μας για να γκρεμίσουμε το σημερινό καθεστώς.
ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΙΣΥΡΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ 52Η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ:
Η ΦΛΟΓΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΩΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΤΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΡΕΙΑ

Σήμερα, 52 χρόνια μετά την ιστορική εξέγερση του Πολυτεχνείου, τιμούμε μια κορυφαία στιγμή της νεότερης ιστορίας μας. Μια στιγμή όπου η δύναμη των νέων και η ανάγκη για ελευθερία διέλυσαν το σκοτάδι της δικτατορίας και άναψαν τη φλόγα που οδήγησε στη δημοκρατική αποκατάσταση της χώρας.
Ο ελληνικός λαός, κουρασμένος από τα χρόνια της καταπίεσης, βρήκε ξανά τη φωνή και το θάρρος του μέσα από τον ιδεαλισμό της νεολαίας. Οι φοιτητές στάθηκαν απέναντι στα τανκς με μοναδικό όπλο την αξιοπρέπεια και την πίστη στην ελευθερία. Το Πολυτεχνείο μετατράπηκε από χώρος γνώσης σε σύμβολο αντίστασης, και οι φωνές των νέων έγιναν η φωνή όλων των πολιτών.
Η εξέγερση δεν ήταν μια απλή διαμαρτυρία. Ήταν η κορύφωση ενός αγώνα που σιγόκαιγε για χρόνια. Η κοινωνία αφουγκράστηκε τον παλμό των φοιτητών και στάθηκε στο πλευρό τους. Αν και το καθεστώς προσπάθησε να καταπνίξει την αντίσταση με βία, η πορεία προς τη Δημοκρατία είχε ήδη ξεκινήσει. Η θυσία εκείνης της γενιάς άνοιξε τον δρόμο για την ελευθερία που απολαμβάνουμε σήμερα.
Το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» παραμένει επίκαιρο. Το «Ψωμί» συμβολίζει όχι μόνο τα βασικά αγαθά, αλλά το δικαίωμα στην οικονομική και κοινωνική ασφάλεια, στη δίκαιη κατανομή του πλούτου και στην αξιοπρεπή εργασία. Είναι η διεκδίκηση μιας κοινωνίας που προστατεύει όλους, ιδιαίτερα σε εποχές κρίσεων και ανισοτήτων.
Η «Παιδεία» είναι το θεμέλιο της ελεύθερης σκέψης και της κριτικής συνείδησης. Στον σημερινό ψηφιακό κόσμο όπου η παραπληροφόρηση εξαπλώνεται γρήγορα, η ποιοτική, δημοκρατική και ανοιχτή εκπαίδευση είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Είναι το ισχυρότερο όπλο απέναντι στην άγνοια, τον φανατισμό και τη διχόνοια.
Η «Ελευθερία» παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της Δημοκρατίας. Δεν είναι μόνο η απουσία αυταρχισμού, αλλά η ενεργή συμμετοχή στα κοινά, η προστασία των δικαιωμάτων, η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης. Σήμερα, απειλείται από νέες μορφές εξάρτησης, παρακολούθησης και αποκλεισμών, υπενθυμίζοντάς μας ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο.
Το Πολυτεχνείο μας διδάσκει ότι η Δημοκρατία είναι ένας ζωντανός οργανισμός που χρειάζεται φροντίδα, συμμετοχή και υπευθυνότητα. Η επέτειος δεν είναι μια απλή ανάμνηση, αλλά μια προτροπή να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην κοινωνική αδικία, για το περιβάλλον, τη διαφάνεια και μια Ευρώπη των λαών.
Ο Δήμος Νισύρου, μια κοινότητα με βαθιές ρίζες στην ελευθερία και την αλληλεγγύη, αγκαλιάζει το μήνυμα του Πολυτεχνείου όχι μόνο με λόγια, αλλά με πράξεις. Η προσήλωσή μας στη δημόσια παιδεία, τον πολιτισμό, την κοινωνική συνοχή και τη συμμετοχή των πολιτών αποτελεί τη δική μας εφαρμογή του συνθήματος «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία».
Σε αυτή την επέτειο, καλούμε κάθε πολίτη – και ιδιαίτερα τους νέους – να κρατήσουν ζωντανό το όραμα εκείνης της γενιάς. Να μην αφήσουμε ποτέ να σβήσει η φλόγα που άναψαν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου. Τιμούμε τη θυσία τους όχι μόνο στη μνήμη, αλλά με τη δέσμευση να συνεχίσουμε τον αγώνα για μια πιο δίκαιη, πιο μορφωμένη και πιο ελεύθερη κοινωνία. Γιατί το «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» ειπώθηκε για όλους.
Χριστοφής Κορωναίος
Δήμαρχος Νισύρου
Μήνυμα της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Δωδεκανήσου για την 52η επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Η 17η Νοέμβρη δεν αποτελεί απλώς μια σελίδα της ιστορίας· αποτελεί σημείο αναφοράς και πυξίδα για τους αγώνες και τις αξίες που παραμένουν ζωντανές μέχρι σήμερα. Η εξέγερση του 1973 ήταν ένα ηχηρό «Όχι» στον αυταρχισμό, αλλά και ένα ισχυρό «Ναι» στα διαχρονικά αιτήματα της Δημοκρατίας, της Παιδείας και της Ελευθερίας — αξίες που εξακολουθούν να μας καθοδηγούν.
Πενήντα δύο χρόνια μετά, τιμούμε τη γενιά που ύψωσε το ανάστημά της απέναντι στο δικτατορικό καθεστώς: τη νεολαία, τους φοιτητές, τους επιστήμονες και τους πολίτες κάθε ηλικίας που πίστεψαν σε ένα καλύτερο μέλλον. Η στάση τους αποτέλεσε την αρχή του τέλους της δικτατορίας και θεμέλιο των δημοκρατικών δικαιωμάτων που απολαμβάνουμε σήμερα. Το Τμήμα Δωδεκανήσου, σε συνεργασία με το κεντρικό ΤΕΕ, συνεχίζει να υπηρετεί την κοινωνία, στηρίζοντας την ανάπτυξη του τόπου μας μέσα από τη γνώση, την επιστήμη και το έργο των Διπλωματούχων Μηχανικών.
Ο τεχνικός κόσμος — άρρηκτα συνδεδεμένος με τις αξίες και τα διδάγματα του Πολυτεχνείου — συμβάλλει καθημερινά στη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα και την πρόοδο της χώρας. Σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε ενωμένοι, χωρίς αποκλεισμούς, εργαζόμενοι για ένα μέλλον με περισσότερη δημοκρατία, ελευθερία, γνώση και κοινωνική συνοχή. Αυτά είναι τα διαχρονικά μηνύματα του Πολυτεχνείου — αυτά εξακολουθούμε να υπηρετούμε.
Η Πρόεδρος ΤΕΕ Τμ. Δωδεκανήσου Μαρία Παπανδρέου».
Αντώνης Γιαννικουρής, Γεν. Γραμματέας ΤΕΕ για την επέτειο του Πολυτεχνείου..«Τη σημερινή ημέρα ας κοιτάξουμε μπροστά, μόνο μπροστά»

Η 17η Νοεμβρίου είναι ημέρα μνήμης, που αποτελεί μια στιγμή αναστοχασμού για όλους, μια υπενθύμιση ότι η δημοκρατία δεν είναι ποτέ αυτονόητη. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ανέδειξε τη δύναμη της συλλογικότητας και το χρέος των πολιτών να υπερασπίζονται τις θεμελιώδεις αξίες της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας. Ένα ιστορικό ορόσημο που μας ενώνει, πέρα από ιδεολογίες και κομματικές αποχρώσεις.
Μας υπενθυμίζει, ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί, χρειάζονται ενότητα, προσήλωση και καθημερινό αγώνα. Για τον τεχνικό κόσμο της χώρας, το Πολυτεχνείο δεν είναι απλώς ένα ιστορικό γεγονός, αλλά κομμάτι της ταυτότητάς μας.
Σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται με μεγάλη ταχύτατα και τις τεχνολογικές προκλήσεις να είναι συνεχώς μπροστά μας, η μνήμη της 17ης Νοέμβριου, μας καλεί να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με υπευθυνότητα και πίστη στην αξία των θεσμών. Η δημοκρατία προοδεύει όταν συνοδεύεται από σταθερότητα, από διάλογο, από πράξεις και κυρίως σεβασμό στους κανόνες, στοιχεία που είναι θεμελιώδη, για κάθε αναπτυξιακή πορεία.
Οι μηχανικοί, ως ο βασικός πυλώνας της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, οφείλουν να λειτουργούν με υψηλό αίσθημα καθήκοντος, επενδύοντας σε μια Ελλάδα που πορεύεται με σχέδιο, με γνώση, με αποτελεσματικότητα και αξιοκρατία.
Τη σημερινή ημέρα ας κοιτάξουμε μπροστά, μόνο μπροστά…Με ευθύνη και αποφασιστικότητα.
Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου: Μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Η Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου, τιμά τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, τους νεκρούς και όλους τους αγωνιστές του.
Τα διαχρονικά συνθήματά του, «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» – «Εξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ» εμπνέουν και σήμερα τον λαό μας στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την εμπλοκή της χώρας που αναβαθμίζεται με τις επικίνδυνες ενεργειακές και στρατιωτικές συμφωνίες που υπογράφει η κυβέρνηση και στηρίζουν τα κόμματα του συστήματος.
Σήμερα 52 χρόνια μετά , αντί για αντιστοίχιση με τις τεράστιες δυνατότητες και τα επιτεύγματα της επιστήμης και της εποχής, τα λαϊκά προβλήματα οξύνονται. Αυτό αποδεικνύεται με την ακρίβεια, τη φτώχεια, την ένταση της εκμετάλλευσης, τη δουλειά έως και 13 ώρες, την υποβάθμιση της Υγείας και Παιδείας, συνολικά των λαϊκών δικαιωμάτων.
Το Πολυτεχνείο διδάσκει ότι με οργάνωση, αγώνα και σύγκρουση μπορεί να αλλάζει η τροπή των πραγμάτων, να ανατρέπονται οι πανίσχυροι συσχετισμοί, γι’ αυτό και φοβούνται το μήνυμα του.
Ο αγώνας αυτός θα πάει μέχρι τέλους, για μια πραγματικά ελεύθερη Ελλάδα, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, με το λαό μας νοικοκύρη στον τόπο του.
Γιάννης Αγγέλου, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου
17/11/2025
Γιώργος Χασαπλαδάκης: Η μνήμη του Πολυτεχνείου απαιτεί αλήθειες και όχι υποκρισία!

Κάθε 17 Νοέμβρη, οι ανακοινώσεις γεμίζουν με τα γνωστά:
«να υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία»,
«να στεκόμαστε δίπλα ο ένας στον άλλον»,
«να διεκδικούμε την αξιοπρέπεια».
Λόγια σωστά, αλλά μόνο όταν συνοδεύονται με καθημερινές πράξεις.
Γιατί σήμερα το Ψωμί έγινε επιδοματική διαχείριση φτώχειας, η Παιδεία απαξιώνεται πρακτικά και κοινωνικά και η Ελευθερία περιορίζεται πίσω από παρακολουθήσεις, σκάνδαλα, διαφθορά, παρακρατικούς μηχανισμούς και κουκούλες εκφοβισμού.
Και όταν αυτά εμφανίζονται και στα νησιά μας, όσοι μιλούν για αξίες και Δημοκρατία στη μνήμη του Πολυτεχνείου, δεν βρίσκουν να πουν ούτε μία κουβέντα.
Μετά και τα όσα σκοτεινά είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στο νησί μας, είναι θλιβερό να βλέπουμε ανθρώπους, όπως η κ. Έπαρχος, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας και οι τοπικοί κυβερνητικοί παράγοντες, που δε βρήκαν ούτε μία λέξη να καταδικάσουν, να μιλούν για υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας.
Οι ίδιοι άνθρωποι, δεν βρίσκουν ούτε μία λέξη να πουν για το ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση στην Ε.Ε. αναφορικά με το διαθέσιμο εισόδημα, ούτε για το γεγονός ότι τα σχολεία των νησιών μας έχουν τραγική έλλειψη δασκάλων και καθηγητών με βαρύτατες λειτουργικές συνέπειες.
Το Πολυτεχνείο δεν τιμάται με επετειακά κείμενα.
Τιμάται με το θάρρος να μιλάς όταν η αδικία συμβαίνει μπροστά σου, καθημερινά!
Τιμάται όταν σπας αβγά, απέναντι σε βαθιά στερεότυπα, για τις αξίες της κοινωνίας του τόπου!
Το Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία δεν είναι φράση για αναρτήσεις και πολιτικά παιχνίδια.
Είναι ιστορική ευθύνη.
Και κάποιες / κάποιοι την θυμούνται μόνο μια φορά τον χρόνο.
Υ.Γ.: Μνήμη, τιμή και σεβασμό σε όσες και όσους δεν φοβήθηκαν τότε.
Οι Δημοκρατίες δεν σώζονται μόνες τους, αλλά τις σώζουν οι άνθρωποι που αρνούνται να σωπάσουν και όταν η κοινωνία σηκώνεται όρθια.
Γιώργος Χασαπλαδάκης
Αναπλ. Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩ: ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι ημέρα μνήμης ενός
αγώνα για την ελευθερία, από ένα λαό που έχει να επιδείξει πολλούς
αντίστοιχους στην μακραίωνη ιστορία του.
Η εξέγερση των φοιτητών στο πολυτεχνείο, αποτέλεσε την κορύφωση του
αγώνα εναντίον ενός δικτατορικού καθεστώτος, που επέβαλε μια ομάδα
στρατιωτικών, οι οποίοι ατίμασαν την ιστορία του τόπου μας.
Σήμερα, που οι κοινωνίες των ανθρώπων, πλήττονται από ακραίες πολιτικές
συμπεριφορές και δοκιμάζονται σοβαρά οι αντοχές κάθε δημοκρατικής
συνείδησης, η εξέγερση του Πολυτεχνείου, μας θυμίζει το χρέος μας στην
διαφύλαξη των ιδεών της δημοκρατίας.
Κως 17-11-2025
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κω
Μανώλης Χατζηάμαλλος












