Αρβανίτης: Πρώτη φορά βλέπω πνευμονική εμβολή σε 15χρονο

4
6960

ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΕΜΒΟΛΗ ΣΕ 15ΧΡΟΝΟ,
ΔΕΝ ΞΑΝΑΕΙΔΑ ΣΕ 3 ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ!
ΧΤΑΠΟΔΙ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ, ΙΣΩΣ ΕΧΩ ΔΕΙ… ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ.
ΑΛΛΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΕΜΒΟΛΗ ΣΕ 15ΧΡΟΝΟ, ΠΟΤΕ!


ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΕΜΒΟΛΗ.

Κατ’ αρχήν να εξηγήσουμε τι είναι η Πνευμονική Εμβολή, πότε και γιατί εμφανίζεται και κυρίως σε ποιούς εμφανίζεται.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

Είναι το φράξιμο μίας από τις αρτηρίες του πνεύμονα, μικρής ή μεγάλης, όταν ένας θρόμβος (πήγμα) αίματος, που σχηματίστηκε ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ, μεταφερθεί με την κυκλοφορία του αίματος και πήγε και σφήνωσε σε αυτήν την αρτηρία.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ

Επομένως, προϋποθέτει να έχει σχηματιστεί κάπου αλλού στο αγγειακό μας δίκτυο ένας θρόμβος, δηλαδή έχει προηγηθεί μία θρόμβωση.

ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ Η ΘΡΟΜΒΩΣΗ;

  1. Συνηθέστερα στις φλέβες των ποδιών, όχι στις επιφανειακές, αλλά στις “εν τω βάθει”.
  2. Λιγότερο συχνά μέσα στην ίδια την καρδιά, ως επιπλοκή κολπικής μαρμαρυγής.

ΠΟΙΟΙ ΠΑΘΑΙΝΟΥΝ ΘΡΟΜΒΩΣΕΙΣ ΣΕ ΠΟΔΙΑ ή ΚΑΡΔΙΑ.

  • Βαρείς καπνιστές, που έχουν πια αναπτύξει Χρονία Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).
  • Υπερτασικοί, που δεν ρυθμίζουν την πίεση τους.
  • Παχύσαρκοι, ίδίως όταν κάνουν και καθιστική ζωή.
  • Ασθενείς με Καρδιακή Ανεπάρκεια.
  • Ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή
  • Καρκινοπαθείς
  • Σε παρατεταμένη ακινησία των ποδιών (καθηλωμένοι στο κρεβάτι, είτε μετά από εγκεφαλικό ή μετά από εγχείρηση ή ακόμη και σε πολύωρα ταξίδια, όπου για πολλές ώρες δεν σηκώνεται κανείς από τη θέση του να βηματίσει κλπ)
  • Γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά, ιδιαίτερα αν καπνίζουν κιόλας.
  • Γυναίκες σε περίοδο λοχείας (οι πρώτες 40 μέρες μετά τον τοκετό)

και φυσικά, όπως είναι αυτονόητο,

  • Η θρομβοφιλία, είτε κληρονομική, είτε επίκτητη.

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗΣ ΕΜΒΟΛΗΣ

Οι συνέπειες εξαρτώνται από το μέγεθος της πνευμονικής αρτηρίας που θα φράξει ο θρόμβος, άρα από το μέγεθος του θρόμβου.

  • Αν η αρτηρία είναι μικρή, το κύριο σύμπτωμα είναι μία δύσπνοια, που εγκαθίσταται ξαφνικά.
  • Αν η αρτηρία είναι μεσαίου μεγέθους, τότε προεξάρχει ένας οξύς πόνος στο θώρακα και έντονη δύσπνοια. Το καρδιογράφημα δείχνει τις χαρακτηριστικές αλλοιώσεις της Πνευμονικής Εμβολής.
  • Αν η αρτηρία είναι μεγάλη (Μαζική Πνευμονική Εμβολή), επέρχεται πολύ έντονη δύσπνοια και συμπτώματα οξείας καρδιακής κάμψης, ώστε πολύ συχνά δεν προλαβαίνεις να φτάσεις στο τηλέφωνο, για να πάρεις το 166 ή και αν εσύ προλάβεις να πάρεις, δεν θα σε προλάβουν εκείνοι…

ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΕΣ ΕΜΒΟΛΕΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ;

Τουλάχιστον εγώ, από όταν έγινα γιατρός και με δεδομένο ότι ασκώ την καρδιολογία, την κατ’ εξοχήν ειδικότητα που ασχολείται με το καρδιαγγειακό σύστημα, δεν έχω δει ΟΥΤΕ ΜΙΑ περίπτωση πνευμονικής εμβολής σε παιδί ή έφηβο.

Ακόμη ούτε και σε νεαρούς ενήλικες.
Επίσης ούτε και όσοι συνάδελφοι γνωρίζω έχουν συναντήσει κάτι τέτοιο.

  • Γιατί;
    Μα επειδή τα παιδιά, οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες δεν έχουν τους παράγοντες που περιγράψαμε πιο πάνω, ως επιβαρυντικούς.

ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗ ΘΡΟΜΒΟΦΙΛΙΑ;

Αν έχουν κάτι τέτοιο, συνήθως το ξέρουν οι γονείς και τα παιδιά αυτά είναι σε παρακολούθηση και αγωγή.
Στην προκειμένη περίπτωση του 15χρονου κοριτσιού, δεν ειπώθηκε καν ότι υπήρχε κάτι τέτοιο.
Ολα αποδώθηκαν στην λοίμωξη από σαλμονέλλα που είχε.


ΣΤΟ “ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ” ΤΩΡΑ

Επειδή οι λοιμώξεις από σαλμονέλλα δεν είναι και κάτι σπάνιο και επειδή δεν έχουμε ξαναδεί κάτι ανάλογο σε τόσο νεαρή ηλικία, θα ήταν πολύ χρήσιμο για την ενημέρωση, (τουλάχιστον της ιατρικής κοινότητας, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου) να μάθουμε αν το παιδάκι το είχαν πάει οι γονείς του και το εμβολίασαν για Covid-19.

Επειδή έχω δει πολλές θρομβώσεις μετά τους “εμβολιασμούς”, δεδομένου ότι η S-protein (“ακίδα”) είναι ιδιαίτερα θρομβογόνος, καλό θα είναι να ξέρουμε, για να δούμε αν μπορούμε να προλάβουμε σε άλλα παιδάκια κάτι ανάλογο.

Αν για παράδειγμα η “ακίδα” χρειάζεται και έναν εκλυτικό παράγοντα (όπως μία λοίμωξη ή άλλο οργανικό στρες) για να προκαλέσει θρόμβωση σε παιδιά και εφήβους, να το ξέρουμε, ώστε σε ανάλογη περίπτωση να προλαμβάνουμε τα χειρότερα, χορηγώντας αντιπηκτικά ή/και αντιαιμοπεταλιακά σε κάθε εμβολιασμένο που περνάει μία αξιόλογη λοίμωξη ή έντονο οργανικό στρες (εγχείρηση, ακτινοβολίες, χημειοθεραπείες, βαρύ τραυματισμό σε τροχαίο, κλπ)


ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Για χάρη της πληρότητας, να εξηγήσω τι σημαίνει “θρομβεκτομή” που έγινε στο 15χρονο κορίτσι.

Θρομβεκτομή γίνεται όταν η προσπάθεια να διαλυθεί ο θρόμβος με αντιπηκτικά απέτυχε.

Τότε περνούμε έναν καθετήτα μέσα στην αρτηρία, γαντζώνουμε τον θρόμβο και τον τραβούμε έξω μηχανικά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. μπούρδες . Εγω έκανα 18 δόσεις, ψηφίζω Μητσοτάκη, φωτογραφηθηκα με τον Μπουρλά και είμαι ο μόνος που επέζησε από 9μελή οικογένεια, γιατί δεν με άκουσαν και έκαναν μόνον 5 δόσεις. Έφυγαν οι 4 απο εμφράγματα και οι 3 απο τούρμπο καρκίνους, γιατι ηταν καπνιστές και δεν ετρωγαν πολλα λαχανικά, τους το ελεγα! Πάλι το εμβόλιο φταίει;

    • Εσύ που φαίνεσαι έξυπνο παιδί Εξηγισε μου.Σημερα διάβασα ότι η φωτιά στη Χίο γράφει έγκυρη εφημερίδα των συντακτων(όχι πως είναι έγκυρη αλλά τεσπα)προκλήθηκε από ανεμογεννήτρια. Ή θα καίνε τα δάση για να βάλουν ανεμογεννήτριες ή οι ανεμογεννήτριες θα καίνε τα δάση.
      Μήπως η ψέκα δεν τελειώνει πουθενά;

  2. Πόσο μακακία βαράει όλους τους ψέκα θεέ μου.
    Ζούμε σε μια εποχή που τρώμε ραντισμενα, ένα νερό γεμάτο από φυτοφάρμακα και μελάνια από τα ελαιοτριβεία, από καπνιστές 15χρονους, από δεκάδες καθημερινά νεκρούς και τραυματίες από τροχαία, από καταθλιπτικούς και παλαβους που βάζουν φωτιες και καίγονται ζωντανοι και περιουσίες, πόλεμοι, ασιτίες τύπου Γάζας, ενδονοσοκομιακες λοιμώξεις με πολλούς θανάτους, κλπ κλπ κλπ και κάποιοι μην έχοντας κάτι σοβαρότερο να κάνουν ασχολούνται με τις ‘ακίδες’. Όχι ότι δεν είναι σοβαρό, αλλά η τελευταία σταγόνα στις αιτίες θανάτων, όταν ο ίδιος ο ΐιος έχει ξαποστειλει εκατομυρια ανθρώπους και άφησε κατάλοιπο τον long covid.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ