Καίγεται όλη η Μεσόγειος – Δείτε τον δορυφορικό χάρτη της NASA | Ολονύχτια μάχη με πύρινα μέτωπα σε Εύβοια, Μεσσηνία, Κύθηρα, Κρήτη – Διάσπαρτες εστίες στο Κρυονέρι

0
47

Καίγεται όλη η Μεσόγειος – Δείτε τον δορυφορικό χάρτη της NASA για τις φωτιές σε εξέλιξη

Εκατοντάδες κόκκινες τελείες που αντιστοιχούν σε κάποιο μικρό ή μεγάλο μέτωπο που είναι σε εξέλιξη

Καίγεται όλη η Μεσόγειος - Δείτε τον δορυφορικό χάρτη της NASA για τις φωτιές σε εξέλιξη
Από την Ελλάδα στην Ισπανία και από τη νότια Γαλλία στην Κύπρο το δορυφορικό σύστημα της NASA καταγράφει τις εστίες των πυρκαγιών σε όλη τη Μεσόγειο.

Κάθε κόκκινη τελεία στις δορυφορικές φωτογραφίες αντιστοιχεί σε κάποιο μικρό ή μεγάλο μέτωπο που είναι σε εξέλιξη.

Οι εικόνες παρακάτω αντιστοιχούν, κατά σειρά στα μέτωπα που είναι σε εξέλιξη σήμερα, στο τελευταίο 24ωρο και στις τελευταίες επτά ημέρες. Το τελευταίο μάλιστα έχει τη σημασία του γιατί η εβδομάδα που πέρασε ήταν από τις πιο θερμές του καλοκαιριού, με τα Βαλκάνια και την Ιταλία να πλήττονται από πολυήμερο καύσωνα.

Καίγεται όλη η Μεσόγειος - Δείτε τον δορυφορικό χάρτη της NASA για τις φωτιές σε εξέλιξη
Χάρτης με τα μέτωπα σήμερα
Καίγεται όλη η Μεσόγειος - Δείτε τον δορυφορικό χάρτη της NASA για τις φωτιές σε εξέλιξη
Χάρτης με τα μέτωπα τις τελευταίες 24 ώρες
Καίγεται όλη η Μεσόγειος - Δείτε τον δορυφορικό χάρτη της NASA για τις φωτιές σε εξέλιξη
Χάρτης με τα μέτωπα τις τελευταίες επτά ημέρες

Οι κόκκινες τελείες δείχνουν στη μεγάλη πλειονότητά τους από πυρκαγιές σε δάση.

Υπάρχουν και τελείες δείχνουν ανθρώπινες δραστηριότητες όπως τα εργοστάσια ή φωτιές που ανάβουν οι αγρότες στα χωράφια τους, αλλά και τα μέτωπα του πολέμου στην Ουκρανία.

Δείτε και σε λεπτομέρεια την Ελλάδα σήμερα, στο 24ωρο και στο 7ήμερο.

Καίγεται όλη η Μεσόγειος - Δείτε τον δορυφορικό χάρτη της NASA για τις φωτιές σε εξέλιξη
Καίγεται όλη η Μεσόγειος - Δείτε τον δορυφορικό χάρτη της NASA για τις φωτιές σε εξέλιξη
Καίγεται όλη η Μεσόγειος - Δείτε τον δορυφορικό χάρτη της NASA για τις φωτιές σε εξέλιξη

Ολονύχτια μάχη με πύρινα μέτωπα σε Εύβοια, Μεσσηνία, Κύθηρα, Κρήτη – Διάσπαρτες εστίες στο Κρυονέρι

Ολονύχτια μάχη με πύρινα μέτωπα σε Εύβοια, Μεσσηνία, Κύθηρα, Κρήτη - Διάσπαρτες εστίες στο Κρυονέρι
H σελίδα ανανεώνεται αυτόματα
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Πύρινα μέτωπα σε εξέλιξη στην Ελλάδα

– Μαίνονται τα μέτωπα σε Εύβοια, Κύθηρα και Χανιά

– Μάχη με τις διάσπαρτες εστίες στην Αττική

– Καλύτερη η εικόνα της πυρκαγιάς στη Μεσσηνία, σύμφωνα με τον δήμαρχο Τριφυλλίας

– Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, απηύθυνε έκκληση για αποφυγή θερμών εργασιών την Κυριακή λέγοντας πως «αύριο θα είναι μια δύσκολη μέρα»

– Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο σε 11 Περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Πολιτικής Προστασίας.

xartis

Φωτία στην Εύβοια: Σπάνια εμφάνιση πυροστροβίλου

Ένας πυροστρόβιλος έκανε την εμφάνισή του αργά το βράδυ του Σαββάτου σε μέτωπο της φωτιάς στην Εύβοια, όπως τον καταγράφει το βίντεο του Forecast Weather Greece.

Η εικόνα στα μέτωπα στις 01:00

Στη Δροσοπηγή και το Κρυονέρι, η εικόνα φαίνεται βελτιωμένη. Υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες, χωρίς ενεργό μέτωπο. Στα μέτωπα επιχειρούν πλέον και μηχανήματα έργου για να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες.

Στη Μεσσηνία, η εικόνα είναι σταθερή. Το μέτωπο πάνω από τον Αετό έχει καλύτερη εικόνα, αλλά ένα δεύτερο απειλεί το Κρυονέρι και είναι πιο επικίνδυνο.

Στην Εύβοια είναι σε εξέλιξη η πυρκαγιά με πέντε ενεργά μέτωπα.

Τέλος, στην Ασβεστόπετρα Πτολεμαΐδας η φωτιά καίει από το μεσημέρι του Σαββάτου σε χορτολιβαδική έκταση χωρίς να απειλεί κατοικημένες περιοχές. Στο σημείο επιχειρούν 44 πυροσβέστες με 11 οχήματα και ένα πεζοπόρο. Πριν από τη δύση του ήλιου επιχειρούσαν και τρία αεροσκάφη.

Περιφερειάρχης Στερεάς: Εξαιρετικά επικίνδυνη η φωτιά στην Εύβοια, έχει κάνει σοβαρή ζημιά

Η πυρκαγιά στην κεντρική Εύβοια είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και ήδη έχει κάνει σοβαρή ζημιά, αναφέρει σε ανάρτησή του ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

Προσθέτει ότι οι πυροσβέστες τη δουλεύουν σε όλα τα μέτωπα με ισχυρές επίγειες δυνάμεις και τους υποστηρίζουμε με περίπου 40 υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα. «Το ξημέρωμα πρέπει να μας βρει με πολύ πιο ισχυρό στόλο εναερίων μέσων, ώστε να υπάρξει προοπτική ελέγχου της φωτιάς», καταλήγει.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Κρυονέρι

Λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή του Κρυονερίου πραγματοποιούνται, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την ΕΛΑΣ, εκτροπές της κυκλοφορίας των οχημάτων στα παρακατω σημεία:

– Κόμβος Κρυονερίου στο ύψος του βενζινάδικου «ΕΛΙΝ»

– Οδός Λεύκης από το ύψος της λεωφόρου Κρυονερίου

– Οδός Κολοκοτρώνη από το ύψος της λεωφόρου Κρυονερίου

– Οδός Ιωνίας από το ύψος της Αγίας Τριάδος

– Οδός Ιωνίας από το ύψος της Αγ. Δημητρίου

ΓΕΕΘΑ: Καμία ζημιά από τη φωτιά στο Κρυονέρι σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ζημιές στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Αττική από τη φωτιά στο Κρυονέρι. Η φωτιά πλησίασε στην 651 ΑΒΥΠ αλλά δεν προκάλεσε καταστροφές.

Αναζωπύρωση στην Πτολεμαΐδα

Αναζωπύρωση της φωτιάς στη Πτολεμαΐδα η οποία είχε ξεσπάσει νωρίτερα το Σάββατο.

Η κινητοποίηση του ΕΚΑΒ στα μέτωπα των πυρκαγιών

Σε πλήρη ετοιμότητα επιχειρεί όλη την ημέρα το Σάββατι το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας στις περιοχές που πλήττονται από τις δασικές πυρκαγιές, με στόχο την κάλυψη κάθε υγειονομικής ανάγκης που προκύπτει. Οι δυνάμεις του ΕΚΑΒ παραμένουν ανεπτυγμένες με διασπορά ασθενοφόρων και δυνατότητα άμεσης ενίσχυσης όπου απαιτηθεί.

Στα Κύθηρα, ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ βρίσκεται σε συνεχή επιχειρησιακή ετοιμότητα. Δεν έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής διακομιδές.

Στη Μεσσηνία, ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Μελιγαλά πραγματοποίησε διακομιδή ηλικιωμένου ασθενή με αναπνευστικά και κινητικά προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, παραμένει διαθέσιμο ένα ασθενοφόρο σε επιφυλακή, ενώ έχει προβλεφθεί η δυνατότητα ενίσχυσης από γειτονικούς Τομείς του ΕΚΑΒ, εφόσον χρειαστεί.

Στα Τεμένια της Κρήτης, έχει τεθεί σε ετοιμότητα το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Κανδάνου, με πρόβλεψη ενίσχυσης με επιπλέον ασθενοφόρα από όμορους Τομείς του ΕΚΑΒ. Προς το παρόν δεν έχουν υπάρξει περιστατικά προς διακομιδή.

Στο Κρυονέρι της Αττικής, επιχειρούν τέσσερα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Μέχρι στιγμής έχουν διακομισθεί πέντε άτομα: τρεις στο Γ.Ν. Αγία Όλγα, ένας στον Ευαγγελισμό (με ήπια αναπνευστικά και κινητικά προβλήματα) και ένας πυροσβέστης με εγκαύματα στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Τέλος στη φωτιά στην Εύβοια, τρία ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ βρίσκονται σε διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητα. Ήδη έχουν διακομισθεί 2 άτομα στο Νοσοκομείο Χαλκίδας με ήπια αναπνευστικά συμπτώματα.

Φωτιά στο Κρυονέρι: Έξω από το στρατόπεδο της ΑΒΥΠ η πυρκαγιά

Μέτωπο έξω ακριβώς από το στρατόπεδο της 651 ΑΒΥΠ είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στη φωτιά στο Κρυονέρι. Πρόκειται για το στρατόπεδο δίπλα στην Εθνική Οδό το οποίο έχει αποθήκες με υλικό πολέμου.

Φωτογραφία από την αναζωπύρωση στην Τριάδα Ευβοίας

fotiatora02-mkt

Φωτιά στην Εύβοια: Αναζωπύρωση στην Τριάδα

Μια νέα αναζωπύρωση της φωτιάς στην Εύβοια έχουμε αυτή την ώρα στην Τριάδα, περίπου από το σημείο όπου ξέσπασαν τα μέτωπα το μεσημέρι του Σαββάτου.

«Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να περιορίσουμε κάθε πιθανό κίνδυνο»

«Σκληρή μάχη» δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στις Πιτσινάδες Κυθήρων, στην Πολυθέα Μεσσηνίας, στην Τριάδα Ευβοίας, στα Τεμένια Χανίων και στη Δροσοπηγή Αττικής, όπως δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Ο κ. Κεφαλογιάννης έκανε λόγο για «μία πολύ δύσκολη ημέρα» ενώ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες «καθώς και η αυριανή ημέρα -όπως και οι επόμενες- αναμένεται εξίσου δύσκολη».

«Οφείλουμε όλοι να επιδείξουμε τη μέγιστη προσοχή, γιατί ακόμη και η παραμικρή αμέλεια μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή. Έχουμε τραυματισμένους πυροσβέστες, κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, κάηκαν περιουσίες και καταστράφηκαν δασικές εκτάσεις», σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Κεφαλογιάννη:

«Σήμερα είναι μια πολύ δύσκολη ημέρα, με 52 ενάρξεις πυρκαγιών, από τις οποίες οι πυροσβέστες μας κατάφεραν να αντιμετωπίσουν άμεσα τις 44. Η μέρα ξεκίνησε με τέσσερις πυρκαγιές που παρέμειναν ενεργές από χθες, καθώς και με τη φωτιά στον Φενεό Κορινθίας, η οποία μαίνεται για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα. Αυτή τη στιγμή δίνουν σκληρή μάχη στις Πιτσινάδες Κυθήρων, στην Πολυθέα Μεσσηνίας, στην Τριάδα Ευβοίας, στα Τεμένια Χανίων και στη Δροσοπηγή Αττικής.

Απευθύνω ξανά έκκληση προς τους πολίτες, καθώς και η αυριανή ημέρα — όπως και οι επόμενες — αναμένεται εξίσου δύσκολη.

Οφείλουμε όλοι να επιδείξουμε τη μέγιστη προσοχή, γιατί ακόμη και η παραμικρή αμέλεια μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή.

Έχουμε τραυματισμένους πυροσβέστες, κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, κάηκαν περιουσίες και καταστράφηκαν δασικές εκτάσεις.

Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να περιορίσουμε κάθε πιθανό κίνδυνο και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια γι’ αυτό».

Αναζωπύρωση στο Κρυονέρι

Ένα μέτωπο από αναζωπύρωση που απειλεί να κινηθεί προς το Τατόι απασχολεί αυτή τη στιγμή στο Κρυονέρι. Πάνω από 200 πυροσβέστες με ομάδες δασοκομάντο και μηχανήματα ΟΤΑ, σύμφωνα με την ενημέρωση των Αρχών, δίνουν τη μάχη με τα μέτωπα στην περιοχή.

Εικόνα από την πυρκαγιά στην Εύβοια, λίγα χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα

Η φωτιά στην Εύβοια, όπως φαίνεται, από τα Πολιτικά, απέναντι από τη Χαλκίδα.

fotia-tora-267

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στα μέτωπα

Δροσοπηγή Αττικής: 220 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασικών κομάντος, 69 οχήματα, πλήθος εθελοντών και εθελοντικών ομάδων, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Εύβοια: 125 πυροσβέστες με 38 οχήματα και 6 πεζοπόρα τμήματα.

Κύθηρα: 67 πυροσβέστες με δύο ομάδες δασών κομάντος, 22 οχήματα και εθελοντές.

Μεσσηνία: 100 πυροσβέστες με 5 ομάδες δασοκομάντο, 30 οχήματα και εθελοντές με την συνδρομή υδροφόρων και μηχανημάτων έργου.

Τεμένη Χανίων: 110 πυροσβέστες με πέντε ομάδες δασών κομάντος και 32 οχήματα.

Δήμαρχος Χαλκιδεών: Δύσκολη νύχτα, πολλά μέτωπα

Τα μέτωπα είναι πολλά στη φωτια στην Εύβοια και η προσπάθεια θα είναι ολονύχτια, γράφει σε ανάρτησή της η δήμαρχος Χαλκιδέων, Έλενα Βάκα.

Γιαννόπουλος: Καλύτερες οι συνθήκες αύριο, αλλά πάντα υπάρχει κίνδυνος

Αύριο Κυριακή οι συνθήκες στη χώρα θα είναι λίγο καλύτερες, αλλά πάντα θα υπάρχει κίνδυνος για νέα μέτωπα, επισήμανε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο πυρομετεωρολόγος Θεόδωρος Γιάνναρος.

Κύθηρα: Έχουν πέσει οι άνεμοι

Σε εξέλιξη είναι η μεγάλη πυρκαγιά στα Κύθηρα και η νύχτα προμηνύεται δύσκολη. Το θετικό είναι ότι αυτή τη στιγμή, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ο άνεμος έχει πέσει.

Η φωτιά στη Μεσσηνία πάει πολύ καλύτερα, λέει ο δήμαρχος Τριφυλλίας

«Είμαστε σε μία φάση τώρα στην πλαγιά μπροστά από τον Αετό, κατεβαίνει η φωτιά προς τα κάτω και δεν έχει μεγάλη βλάστηση. Έχουν παραταχθεί οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, εθελοντές, δυνάμεις ΟΤΑ και της περιφέρειας. Κατεβαίνοντας κάτω η φωτιά, πιστεύουμε θα την ελέγξουμε», είπε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Τριφυλλίας, Γιώργος Λεβεντάκης.

«Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος. Ευτυχώς δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, δεν είχαμε μεγάλες υλικές ζημιές αν εξαιρέσετε το δάσος μας και ζώα», ανέφερε.

Ο κ. Λεβεντάκης είπε πως η φωτιά κατεβαίνει την πλαγιά που δεν έχει μεγάλη βλάστηση και έχει καεί δύο φορές στο παρελθόν. «Έχουν παραταχθεί δυνάμεις, έχει μέχρι και μπουλντόζα της πολεμικής αεροπορίας», στην πλαγιά.

«Δόξα τω θεό πάει πολύ καλύτερα, πιστεύω θα την ελέγξουμε φτάνοντας κάτω. Έχουν παραταχθεί όλα τα μηχανήματα, έχουμε 200-250 άτομα εθελοντές, πάρα πολλά τρακτέρ. Δεν κινδυνεύει ο Αετός», σημείωσε.

«Αύριο θα είναι μια δύσκολη μέρα»

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, αφού ενημέρωσε για τις δυνάμεις που επιχειρούν στα μέτωπα των πυρκαγιών απηύθυνε έκκληση για αποφυγή θερμών εργασιών την Κυριακή λέγοντας πως «αύριο θα είναι μια δύσκολη μέρα».

O κ. Βαθρακογιάννης ενημέρωσε πως την Κυριακή η Ιταλία στέλνει στη χώρα μας δύο αεροσκάφη, μετά και το ελληνικό αίτημα ευρωπαϊκής συνδρομής για τις μεγάλες πυρκαγιές.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στις φωτιές

Σε εξέλιξη είναι τα πύρινα μέτωπα σε Εύβοια, Κύθηρα και Μεσσηνία.

Στην πυρκαγιά της Εύβοιας επιχειρούν 125 πυροσβέστες με 38 οχήματα και 6 πεζοπόρα τμήματα.

Στη Μεσσηνία επιχειρούν 100 πυροσβέστες με 30 οχήματα και πέντε πεζοπόρα.

Στα Κύθηρα επιχειρούν 67 πυροσβέστες με 22 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρα.

Βίντεο δείχνει το μέγεθος της φωτιάς στη Μεσσηνία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ