Πώς και πού πάει φέτος ο τουρισμός: Λίγο πάνω οι αφίξεις, λίγο κάτω τα έσοδα

0
22

Πέρυσι ήρθαν 40,7 εκατ. ταξιδιώτες και το 2025 αναμένονται κοντά στα 42 εκατ. – Άνοδος για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, λιγότερο πάνω η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Κως – Οι τουρίστες, όμως, μένουν πιο λίγες μέρες και ξοδεύουν προσεκτικά – Πιο κάτω η Σαντορίνη, περίπου στα περσινά η Μύκονος, καλύτερα οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Η πορεία του θερμού διμήνου Ιουλίου – Αυγούστου, η κίνηση του Σεπτεμβρίου που πέρυσι έπιασε ιστορικά υψηλά νούμερα με ανάλογες υψηλές προσδοκίες και για φέτος, αλλά και οι επιδόσεις της αμερικανικής αγοράς, στην οποία οφείλεται μεγάλο μέρος της ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού από το 2019 και μετά, είναι οι τρεις από τις βασικές παραμέτρους που θα καθορίσουν τις τουριστικές επιδόσεις του 2025.

Πώς και πού πάει φέτος ο τουρισμός: Λίγο πάνω οι αφίξεις, λίγο κάτω τα έσοδα

Στην καρδιά του ελληνικού καλοκαιριού, μία πρώτη εκτίμηση για την πορεία του κλάδου φέτος κάνει λόγο για αύξηση κατά 3%-5% στις αφίξεις, ενώ οι εισπράξεις, με βάση τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, θα κινηθούν πέριξ των περσινών επιδόσεων-ρεκόρ, με διαφοροποίηση ανάλογα με το πώς θα κλείσει τελικά το καλοκαίρι. Πέρυσι, πλην της κρουαζιέρας, η ταξιδιωτική κίνηση ανά την Ελλάδα άγγιξε τα 36 εκατομμύρια, νούμερο που ενδέχεται να ανέβει στα 37-37,5 εκατομμύρια φέτος, ενώ οι τουριστικές εισπράξεις ανήλθαν στα 20,6 δισ. ευρώ και μένει να φανεί αν θα έχουν περαιτέρω άνοδο, καθιστώντας τη φετινή χρονιά ως το νέο έτος αναφοράς του ελληνικού τουρισμού. Σημειωτέον ότι συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας πέρυσι η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση άγγιξε τα 40,7 εκατομμύρια ταξιδιώτες, ενώ οι εισπράξεις ήταν στα 21,6 δισ. ευρώ.

Οι προορισμοί

Τώρα, με τον Ιούλιο να οδεύει προς το τέλος, κοινή διαπίστωση των τουριστικών φορέων ανά την Ελλάδα είναι το γεγονός ότι το 2025 κινείται με πολλαπλές ταχύτητες, ενώ και οι ταξιδιώτες που έρχονται στη χώρα, ειδικά οι Ευρωπαίοι, φαίνεται ότι ξοδεύουν λιγότερα στο λιανικό εμπόριο και την εστίαση και μένουν λιγότερες μέρες.

Ως προς τη γενικότερη εικόνα στους προορισμούς, τα δύο αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ξεχωρίζουν φέτος, καταγράφοντας μέχρι τώρα αύξηση των ξένων επισκεπτών 9% και επηρεάζοντας παράλληλα τη μέση διάρκεια παραμονής, δεδομένου ότι η πλειονότητα των επισκεπτών πραγματοποιεί σύντομες αποδράσεις city break ή χρησιμοποιεί την Αθήνα ειδικά ως ενδιάμεσο σταθμό για τα νησιά.

Ως προς τους μεγάλους νησιωτικούς προορισμούς, Κρήτη, Ρόδος, Κέρκυρα, Κως κ.ά., έχουν επίσης θετικό πρόσημο -μικρότερο ή μεγαλύτερο- στις αφίξεις, ωστόσο με λιγότερη δαπάνη όπως διαπιστώνουν οι επαγγελματίες, δεδομένων και των πιέσεων που δέχονται φέτος οι τσέπες των Ευρωπαίων.

Πώς και πού πάει φέτος ο τουρισμός: Λίγο πάνω οι αφίξεις, λίγο κάτω τα έσοδα

Στις «πρωταθλήτριες» Κυκλάδες το ισοζύγιο είναι χαμηλότερο για τους δύο premium προορισμούς, τη Σαντορίνη -κυρίως λόγω της σεισμικής δραστηριότητας του χειμώνα, με το νησί πάντως σταδιακά να περιορίζει τις απώλειες- και τη Μύκονο, έστω κι αν οι επιλογές φέτος από πλευράς τιμών είναι κατά κοινή ομολογία βελτιωμένες. Από την άλλη πλευρά, σε συνέχεια της γενικότερης ευρωπαϊκής τάσης των επισκεπτών για προορισμούς πέραν της πεπατημένης, νησιά όπως η Μήλος, η Νάξος ή η Σύρος έχουν παρουσιάσει τον Ιούνιο σημαντική άνοδο τόσο από αέρος όσο και από θαλάσσης, έστω κι αν οι όγκοι των επισκεπτών είναι κατά πολύ χαμηλότεροι σε σχέση με τις δύο ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού.

Επιπλέον, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει προχωρήσει φέτος σε λειτουργικές και αισθητικές αναβαθμίσεις, ενδεικτικά στα αεροδρόμια της Μήλου και της Νάξου, αφενός για τη δεδομένη ανάγκη βελτίωσης της εικόνας τους, αφετέρου εν όψει και της επικείμενης διαγωνιστικής διαδικασίας παραχώρησης των 22 κρατικών αεροδρομίων.

Πώς και πού πάει φέτος ο τουρισμός: Λίγο πάνω οι αφίξεις, λίγο κάτω τα έσοδα

Οι αριθμοί

Στη Νάξο οι αφίξεις επιβατών στο αεροδρόμιο τον Ιούνιο του 2025 ανήλθαν στις 20,75 χιλιάδες επιβάτες, έναντι 14,3 χιλιάδων τον Ιούνιο του 2024, στη Σύρο η αύξηση της επιβατικής κίνησης ήταν υπερδιπλάσια, στις 3.254 επιβάτες, έστω κι αν ο αριθμός είναι πολύ μικρός, κ.ο.κ.

Πώς και πού πάει φέτος ο τουρισμός: Λίγο πάνω οι αφίξεις, λίγο κάτω τα έσοδα

Στη μεγάλη εικόνα και με δεδομένο ότι 7 στους 10 επισκέπτες φτάνουν στην Ελλάδα αεροπορικώς από τα 39 αεροδρόμια σε όλη τη χώρα, τα 24 υπό την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, τα 14 υπό τη διαχείριση της Fraport Greece και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, για το πρώτο εξάμηνο προκύπτει μία αύξηση της συνολικής επιβατικής κίνησης (αφίξεις – αναχωρήσεις, εσωτερικού – εξωτερικού) κατά 5,2%, στα 32,35 εκατομμύρια επιβάτες.

Συμπεριλαμβανομένων των επισκεπτών που έρχονται στη χώρα μας οδικώς ή μέσω θαλάσσης, μία πρώτη εκτίμηση για τις αφίξεις φέτος παραπέμπει σε άνοδο 3%-5%, με τους τουριστικούς φορείς πάντως να επαναλαμβάνουν ότι πλέον, ούτως ή άλλως και με το δεδομένο των συνεχών ρεκόρ, δεν είναι εφικτοί οι υψηλοί ρυθμοί ανόδου των τελευταίων ετών, ενώ και η δαπάνη βαίνει μειούμενη τα τελευταία χρόνια. Οι ίδιοι εστιάζουν περισσότερο στην ανάγκη εφαρμογής ενός αναπτυξιακού προτύπου με ενίσχυση υποδομών, εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ανάδειξη εναλλακτικών τουριστικών προορισμών κ.ά.

«Φέτος η κίνηση εξακολουθεί να είναι ανοδική, όμως δεν μπορούμε κάθε χρόνο να έχουμε ανάπτυξη της τάξεως του 7%-10%», σχολίασε σχετικά την περασμένη εβδομάδα ο Ευτύχης Βασιλάκης, πρόεδρος της Aegean, στο πλαίσιο της παρουσίασης για την προσθήκη των δύο νέων αεροσκαφών τύπου Airbus Α321neo XLR (Extra Long Range) με ακόμη μεγαλύτερη εμβέλεια, έως 10,5 ώρες, και το άνοιγμα της μεγαλύτερης εγχώριας αεροπορικής στην πολλά υποσχόμενη ινδική αγορά από τον Μάρτιο του 2026, νωρίτερα του αρχικού προγραμματισμού.

Πώς και πού πάει φέτος ο τουρισμός: Λίγο πάνω οι αφίξεις, λίγο κάτω τα έσοδα

Αντίστοιχη ήταν η εκτίμηση που εξέφρασε την περασμένη Πέμπτη και ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΙΟΒΕ, στο πλαίσιο της παρουσίασης της τριμηνιαίας έκθεσης για την ελληνική οικονομία. Ο ίδιος, διευθύνων σύμβουλος των Electra Hotels, αλλά και θεσμικός του τουρισμού από τον προηγούμενο ρόλο του ως επικεφαλής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ανέφερε ότι «μετά από δέκα χρόνια ανόδου, από το 2014 και μετά, είναι λογικό ο κλάδος να περνά στη φάση της επιπεδοποίησης των εσόδων», με τον στόχο για φέτος να είναι στα περσινά υψηλά έσοδα και να συνιστά σημαντική επιτυχία εφόσον εξασφαλιστούν ακόμη μεγαλύτερες επιδόσεις.

Τα δεδομένα

Toυ λόγου το αληθές επιβεβαιώνει και η τελευταία μελέτη της Eurobank για τον κλάδο: «Στη διάρκεια της τελευταίας 15ετίας ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής των αφίξεων ήταν 7,1%, οδηγώντας την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση στους 40,7 εκατομμύρια ταξιδιώτες το 2024 (συμπεριλαμβανομένων των αφίξεων από κρουαζιέρα), από 15 εκατομμύρια το 2010. Αντιθέτως, η μέση δαπάνη των ταξιδιωτών μειώθηκε στα 531 ευρώ το 2024, από 640 το 2010, λόγω και της μείωσης της μέσης διάρκειας παραμονής των ταξιδιωτών στην Ελλάδα στις 5,9 διανυκτερεύσεις το 2024, από 9,3 το 2010. Η τάση της μειωμένης διάρκειας καταγράφεται και φέτος, σύμφωνα με τους ξενοδόχους, όχι μόνο για το ξένο αλλά και το εγχώριο κοινό, με τους Ελληνες τα τελευταία χρόνια να έχουν μειώσει τη διάρκεια παραμονής τους στους ελληνικούς προορισμούς, με την προοπτική της μιας εβδομάδας να είναι σαφώς πιο σπάνια».

Πώς και πού πάει φέτος ο τουρισμός: Λίγο πάνω οι αφίξεις, λίγο κάτω τα έσοδα

Ο κ. Ρέτσος αναφέρθηκε στις διαφορετικές ταχύτητες που καταγράφονται τη φετινή σεζόν στον κλάδο και δεν απέκλεισε, από την εμπειρική του εκτίμηση, το ενδεχόμενο να υπάρξει ακόμη και ελαφρώς αρνητική τάση αν όχι φέτος, από το 2026, με δεδομένα καταρχάς την πίεση στα εισοδήματα των Ευρωπαίων, που είναι και η βασική δεξαμενή του ελληνικού τουρισμού, αλλά και την (αρνητική) ψυχολογία μιας επίσης βασικής αγοράς για την Ελλάδα, των Αμερικανών, για ταξίδια γενικότερα στην Ευρώπη λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή μας.

Τα καλά νέα

Και εδώ έρχεται ένα θετικό νέο για τη χώρα μας, που μέχρι στιγμής, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές και κόντρα στη διαπιστωμένη από τις διεθνείς έρευνες φετινή αρνητική διάθεση του αμερικανικού κοινού, εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Οι αφίξεις από τους κατοίκους ΗΠΑ τον Ιούνιο φέτος είναι αυξημένες κατά 26% με βάση τα στοιχεία από τον Διεθνή Αερολιμένα της Αθήνας, ενώ σε επίπεδο εξαμήνου είναι αυξημένες επίσης σε διψήφιο ποσοστό, κατά 10%, φτάνοντας τις 494 χιλιάδες συνολικά για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2025 από 451 χιλιάδες την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Η πορεία της αμερικανικής αγοράς, που είναι στο top 5 των μεγαλύτερων αγορών εισερχόμενου τουρισμού για τη χώρα μας, είναι κρίσιμη όπως σχολιάζει στο «ΘΕΜΑ» ο Αρης Ικκος, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ), του ερευνητικού ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη αγορά οφείλεται ένα μεγάλο μέρος (25%-30%) της ανόδου των εισπράξεων την περίοδο από το 2019 μέχρι σήμερα.

Πώς και πού πάει φέτος ο τουρισμός: Λίγο πάνω οι αφίξεις, λίγο κάτω τα έσοδα

Με το βλέμμα στα πιο δύσκολα που φαίνεται να έρχονται από το 2026, η Ελλάδα, όπως ανέφερε ο κ. Ρέτσος, θα πρέπει να δώσει έμφαση στις υποδομές για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας του τουριστικού της προϊόντος, στην τοπική προστιθέμενη αξία, τη διασύνδεση των τομέων -για παράδειγμα τουρισμός – πρωτογενής παραγωγή, τουρισμός – πολιτισμός κ.λπ.- και εντέλει στο χτίσιμο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, στοιχεία που ακόμη, παρά τη μεγάλη άνοδο των τελευταίων ετών, φαίνεται ότι λείπουν στη μεγάλη εικόνα: «Τα πράγματα δυσκολεύουν για τις αγορές της Μεσογείου και όσοι επωφεληθούν θα είναι οι καλύτερα προετοιμασμένοι», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ. Η Ελλάδα ήταν πράγματι καλύτερα προετοιμασμένη στην περίοδο της πανδημίας και γι’ αυτό ξεχώρισε φέρνοντας αποτελέσματα-ρεκόρ. Ο κ. Ρέτσος σχολίασε ότι είναι καλή η συζήτηση για καλύτερο τουρισμό, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς ποιοτικές υποδομές. Η χώρα δεν έχει πιάσει ταβάνι ως προς τη φέρουσα ικανότητα των προορισμών της, ωστόσο η ανάπτυξη χωρίς στρατηγική φέρνει αρνητικό αποτέλεσμα και κάποιοι από τους δημοφιλείς προορισμούς έρχονται στα όριά τους.

Οι ξενοδόχοι

Την κίνηση στο μέσον του καλοκαιριού τη θερινή σεζόν του 2025 δίνουν στο «ΘΕΜΑ» οι ξενοδόχοι ανά την Ελλάδα. Ως μία γενικότερη διαπίστωση, για το θερμό δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου οι κρατήσεις κινούνται σε πιο μετριοπαθείς ρυθμούς σε σχέση με πέρυσι, με την αγορά ωστόσο να προσβλέπει σε υψηλότερους ρυθμούς τον Σεπτέμβριο. Η τάση έχει φανεί πιο έντονα από πέρυσι όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς της Μεσογείου, όπου αυξάνεται το μερίδιο των επισκεπτών στις αρχές του φθινοπώρου, μία περίοδο με λιγότερη ζέστη, καλύτερες τιμές, αλλά και λιγότερο κόσμο ειδικά στις περιοχές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ζήτησης.

Στους μεγάλους προορισμούς, στην αγορά της Ρόδου, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Γιάννης Παπαβασίλειου, η ζήτηση κινείται ικανοποιητικά φέτος, ωστόσο επειδή υπάρχει η σύγκριση με το 2024, μία χρονιά-ρεκόρ για το νησί, δεν καταγράφεται αντίστοιχη άνοδος στα νούμερα. «Αυτό που έχει συμβεί τον Ιούνιο είναι ότι το νησί έχασε κάποιους λόγω των εξελίξεων με το Ισραήλ, όμως βλέπουμε τώρα ότι πλέον υπάρχει μεγάλη ζήτηση και η ισραηλινή αγορά επιστρέφει πολύ δυνατά. Συνολικά η σεζόν θεωρούμε ότι θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με μικρές αυξομειώσεις της τάξεως του 1%-2%, ενώ είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχει ενδιαφέρον, όπως έχουμε ενημερωθεί από tour operators της βρετανικής αγοράς, μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Το θέμα της επιμήκυνσης είναι κρίσιμο για τη Ρόδο και θεωρούμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αγορές».

Πώς και πού πάει φέτος ο τουρισμός: Λίγο πάνω οι αφίξεις, λίγο κάτω τα έσοδα

Στην Κρήτη, η σεζόν κινείται σε γενικές γραμμές προς τα πάνω, ωστόσο «ο κόσμος που έρχεται κάνει οικονομία, υπάρχει στενότητα στις τσέπες και των Ευρωπαίων», σχολιάζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, προσθέτοντας ότι είναι λιγότεροι οι τουρίστες φέτος που ξοδεύουν στην εστίαση. Ο ίδιος εστιάζει και στο θέμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης στο νησί «που είναι εκτός ελέγχου όχι μόνο από τους Ελληνες ιδιοκτήτες, αλλά και τους ξένους που έχουν αγοράσει σπίτια στην Κρήτη. Εχουμε φέτος αφίξεις αυξημένες κατά 5% περίπου και την ίδια στιγμή οι πληρότητες στα ξενοδοχεία μπορεί να είναι μειωμένες ακόμη και σε ποσοστό που φτάνει το 10% σε ορισμένες περιπτώσεις». Οσον αφορά το Μεταναστευτικό, που έχει απασχολήσει όλο το τελευταίο διάστημα το νησί, «δεν έχουμε επιπτώσεις προς το παρόν και θεωρούμε ότι δεν θα υπάρξει ζήτημα τελικά», σημειώνει ο ίδιος.

Αντίστοιχο θέμα με την αύξηση των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης αντιμετωπίζει και ο μεγαλύτερος προορισμός στο Ιόνιο, η Κέρκυρα. Επιπλέον, το νησί κινείται επίσης με ανοδικούς ρυθμούς σε επίπεδο αφίξεων, όχι όμως και σε επίπεδο δαπάνης, αφού, όπως αναφέρουν οι φορείς, φέτος οι τουρίστες ξοδεύουν σαφώς λιγότερα. Για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου οι διαθέσιμες καταχωρήσεις με βάση τα στοιχεία από την εξειδικευμένη εταιρεία αναλύσεων βραχυχρόνιων μισθώσεων AriDNA ξεπερνούν τις 7.400 σε ημερήσια βάση, με τον Ιούλιο να είναι πιο «δυνατός» μήνας σε σύγκριση με τον Αύγουστο, όταν πέρυσι -ενδεικτικά- τον Αύγουστο ο αντίστοιχος αριθμός ήταν λίγο πάνω από τις 6.700. Οι αφίξεις εξωτερικού στην Κέρκυρα εμφανίζονται αυξημένες κατά 5,1% στο πρώτο εξάμηνο του 2025, αγγίζοντας τις 666.500, με 6 στους 10 επισκέπτες να προέρχονται από τη βρετανική και τη γερμανική αγορά. Οι Βρετανοί μάλιστα, λόγω και των περισσότερων απευθείας πτήσεων φέτος, αντιπροσωπεύουν ποσοστό πάνω από το 40% των συνολικών αφίξεων. Μόνο για τον Ιούνιο, η αύξηση των αφίξεων εξωτερικού ήταν ελάχιστα χαμηλότερη του 5% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2024, αγγίζοντας τις 360 χιλιάδες, με την -πρώτη- βρετανική αγορά να αντιπροσωπεύει σχεδόν το 37% της κίνησης. Μείωση κατά 44% είχε τον Ιούνιο η αγορά του Ισραήλ. Σημαντική άνοδο στα νούμερα του αεροδρομίου είχε ένας ακόμη προορισμός του Ιονίου, η Ζάκυνθος, με αύξηση κατά 6,1% στην επιβατική κίνηση τον Ιούνιο, κυρίως λόγω της ανόδου της ιταλικής αγοράς και της προσθήκης απευθείας πτήσεων.

Η βόρεια Ελλάδα

Στην ηπειρωτική Ελλάδα και ξεκινώντας από έναν πολύ δημοφιλή προορισμό όπως η Χαλκιδική, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Γρήγορη Τάσιο, «η σεζόν κινείται στα επίπεδα του 2024 και σε κάποιες επιχειρήσεις υπάρχει μία πτώση 5%-10%. Το ξεκίνημα της σεζόν, μέσα στον Μάιο και τον Ιούνιο, κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα, με το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου να εξελίσσεται καλύτερα, όπως και στις αρχές του φθινοπώρου, τον Σεπτέμβριο, όπου ελπίζουμε ότι θα κινηθεί καλύτερα. Φέτος είναι πολύ έντονη η διαπίστωση ότι το πορτοφόλι κάθε τουρίστα είναι περιορισμένο. Τα δεδομένα έχουν να κάνουν λοιπόν με την περιορισμένη οικονομική δυνατότητα του ταξιδιωτικού κοινού, αλλά και τον έντονο ανταγωνισμό, στοιχεία που οδηγούν σε μικρότερης διάρκειας διακοπές και αναζήτηση ευκαιριών της τελευταίας στιγμής ειδικά για τις οικογένειες. Σημαντικό ρόλο παίζουν και τα οικονομικά δεδομένα του κάθε προορισμού και να υπάρχει σωστή τιμολόγηση του τουριστικού προϊόντος».

Πώς και πού πάει φέτος ο τουρισμός: Λίγο πάνω οι αφίξεις, λίγο κάτω τα έσοδα

Ο κ. Τάσιος τονίζει επίσης το κομμάτι της βραχυχρόνιας μίσθωσης «που έχει φτάσει πλέον να ξεπερνά τις κλίνες στα ξενοδοχεία με τιμές που μπορεί να κινούνται σε ποσοστό ακόμη και πάνω από 20% από τις δυνατότητες του προορισμού. Εχουμε αυτή τη στιγμή 49.000 κλίνες βραχυχρόνιας, 40.000 ξενοδοχειακές και 40.000 κλίνες στα ενοικιαζόμενα». Στις πρώτες ξένες αγορές για την περιοχή είναι οι Γερμανοί, οι Βρετανοί και οι Πολωνοί, ενώ στον οδικό τουρισμό προηγείται η Ρουμανία και ακολουθούν Βουλγαρία και Σερβία. «Με δεδομένη την εύκολη πρόσβαση, η Χαλκιδική παρουσιάζει κινητικότητα και στην ελληνική αγορά, όμως με μία μέση ζήτηση μόλις 3 ημερών όταν πριν από 10 χρόνια η μέση ζήτηση ήταν μία εβδομάδα και προ πενταετίας στις 5 ημέρες», δηλώνει ο πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων.

Κεντρική Ελλάδα

Στη Μαγνησία και σε έναν δημοφιλή προορισμό όπως το Πήλιο, το καλοκαίρι φέτος τον Ιούνιο ξεκίνησε υποτονικά με πτώση σε σύγκριση με πέρυσι, «με βελτιωμένη, όπως είναι εύλογο, την εικόνα το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, όπου παραδοσιακά οι πληρότητες είναι υψηλές», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης. Και προσθέτει: «Για την κίνηση από το εγχώριο κοινό παίζει σημαντικό ρόλο -και φέτος- το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού στην περιοχή μας γιατί οι δικαιούχοι μπορούν να έχουν έως 12 δωρεάν διανυκτερεύσεις, όπως και το 2024, σε συνέχεια των πρωτοβουλιών στήριξης του προορισμού μετά τις πλημμύρες του “Daniel”. Για το ξένο κοινό, ο οδικός τουρισμός πάει σαφώς καλύτερα – υπάρχουν πολλοί Ρουμάνοι, αρκετοί Βούλγαροι κ.ο.κ. Στις ξένες εθνικότητες υπήρξε πρόβλημα με τους Ισραηλινούς, απ’ όπου είχαμε κοντά στις 3.000 ακυρώσεις για το καλοκαίρι, οι οποίες τώρα ως έναν βαθμό ανακάμπτουν. Δυστυχώς όμως τα δωμάτια των ξενοδοχείων είναι προϊόν με ημερομηνία λήξης – οι μέρες που χάνονται δεν αναπληρώνονται».

Στη Νότια Ελλάδα και στην Πελοπόννησο, «η κίνηση δεν είναι η αναμενόμενη μέχρι τώρα», επισημαίνει ο Δημήτρης Καραλής, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, με την αβεβαιότητα στο οικονομικό και γεωπολιτικό πεδίο να έχει παίξει σημαντικό ρόλο. «Η φετινή περίοδος εξελίσσεται με συγκρατημένη ζήτηση τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, με την Πελοπόννησο να έχει πάντα το πλεονέκτημα της εύκολης οδικής πρόσβασης, δεδομένου ότι οι αφίξεις από το εξωτερικό παραμένουν περιορισμένες λόγω των ελλιπών υποδομών του αεροδρομίου. Η παραδοσιακή πελατεία του ελληνικού κοινού υπάρχει πάντα, ωστόσο περιορίζεται σε μια περίοδο 40 ημερών».

Οι Αμερικανοί τουρίστες με αριθμούς

26%
περισσότερες αφίξεις τον Ιούνιο 2025/2024

10%
αύξηση αφίξεων το α’ εξαμήνο 2025/2024

494.000
ταξιδιώτες ήρθαν από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου

Φωτογραφίες: EUROKINISSI

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ