Ιωάννα Λάμπρου: Το εργασιακό νομοσχέδιο είναι απαράδεκτο και είναι κατ’ εντολή της μεγάλης εργοδοσίας

0
50

«Το εργασιακό νομοσχέδιο είναι απαράδεκτο και είναι κατ’ εντολή της μεγάλης εργοδοσίας»

«Το 13άωρο εργασίας δεν είναι επιλογή του εργαζόμενου, είναι εξαναγκασμός και θέμα επιβίωσης γιατί, με την ακρίβεια που τσακίζει κόκαλα, αναγκάζεται να δουλεύει σε δύο και τρεις δουλειές για να τα βγάλει πέρα κι επειδή οι μισθοί μας είναι κολλημένοι από το 2011»

«Μας γυρνάνε πίσω έναν αιώνα στο 1920, που ο εργαζόμενος πήγαινε στη δουλειά στις 8 το πρωί και σχολούσε στις 9 το βράδυ. Αυτό θέλουν να κάνουν. Προφανώς, φέτος οι συνθήκες εργασίας είναι χειρότερες»

«Υπάρχει μια κλαδική συλλογική σύμβαση, όπου αυτή τηρείται, η οποία είναι κολλημένη στο 2011 όσον αφορά στα ξενοδοχεία. Μιλάνε για πάνω από 80.000 κενές θέσεις εργασίας. Εργαζόμενοι που σε μια βάρδια ήταν τρεις και τέσσερις, τώρα είναι ένας και δυο που σημαίνει περισσότερη δουλειά και εντατικοποίηση»

«Άλλο ένα δωράκι στη μεγάλη εργοδοσία το να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Άρα, τον εργοδότη τον βολεύει να κάνει ο εργαζόμενος υπερωρίες»

«Θα ήθελα πραγματικά, η υπουργός Εργασίας να μας πει, ποιοι είναι αυτοί οι εργαζόμενοι που ζήτησαν να δουλεύουν 13άωρο και γιατί δεν ακούει άλλους τόσους εργαζόμενους που λέμε ότι θέλουμε 5θήμερο, 7ωρο και 35ωρο και με μισθούς που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας. Νομίζω ότι, η ακουστική τους είναι επιλεκτική για να εξυπηρετήσουν τη μεγάλη εργοδοσία»

«Παίζουν ένα πάρα πολύ βρώμικο ρόλο στην περιοχή μας τα εργολαβικά, “δουλεμπορικά” θα τα λέγαμε εμείς, γραφεία ευρέσεως εργασίας, με απαράδεκτους όρους υπογεγραμμένους από τους συναδέλφους ή μη, ζητώντας απίστευτα πράγματα. Θα προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα…»

«Αυτό που θέλουν είναι να έχουν φτηνούς εργάτες και γι αυτό ετοιμάζουν αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο, ώστε, είτε είσαι Ινδός, είτε Φιλιππινέζος, είτε Αντιμαχείτης, είτε Κεφαλιανός, να εξαναγκάζεσαι να δουλεύεις 13 ώρες την ημέρα, από το πρωί μέχρι το βράδυ, για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους. Σκλάβους θέλουν να μας κάνουν»

Κάθετα αντίθετη με το εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο ανακοινώθηκε από την υπουργό Εργασίας και αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση, δηλώνει η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόρειας Δωδεκανήσου Ιωάννα Λάμπρου σε συνέντευξή της στον «Σ». «Το νομοσχέδιο είναι απαράδεκτο και είναι κατ’ εντολή απευθείας από τη μεγάλη εργοδοσία και εδώ, όπως εκφράζεται στην περιοχής μας, από τους μεγάλους ξενοδόχους» τονίζει, αντιστρέφοντας αυτό που υποστηρίζεται ότι δηλαδή, το 13ωρο εργασίας δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά είναι επιλογή των εργαζόμενων. «Είναι εξαναγκασμός του εργαζόμενου, γιατί, με την ακρίβεια που τσακίζει κόκαλα, αναγκάζεται να δουλεύει σε δύο και τρεις δουλειές για να τα βγάλει πέρα κι επειδή οι μισθοί μας είναι κολλημένοι από το 2011. Άρα, δεν είναι θέμα επιλογής, είναι θέμα επιβίωσης» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πέρα όμως από το εν λόγω νομοσχέδιο και τα σημεία στα οποία το εργατικό κίνημα αντιτίθεται, αίσθηση προκαλεί η δήλωση της κας Λάμπρου σχετικά με τους μετακλητούς εργαζόμενους. «Τα αντεργατικά νομοσχέδια θα επηρεάσουν και τους μετακλητούς εργαζόμενους» αναφέρει και προσθέτει: «Παίζουν ένα πάρα πολύ βρώμικο ρόλο στην περιοχή μας τα εργολαβικά, “δουλεμπορικά” θα τα λέγαμε εμείς, γραφεία ευρέσεως εργασίας, με απαράδεκτους όρους υπογεγραμμένους από τους συναδέλφους ή μη, ζητώντας απίστευτα πράγματα. Θα προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα για το πώς πραγματικά αυτοί οι εργαζόμενοι έρχονται και εκμεταλλεύονται και από την τοπική εργοδοσία αλλά και από τα γραφεία ευρέσεως εργασίας». Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο Σωματείο. «Συλλογικά και οργανωμένα πρέπει να δοθεί η απάντηση. Μπορούμε να τα καταφέρουμε» καταλήγει.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Κυρία Λάμπρου, θα ήθελα ένα πρώτο γενικό σχόλιο για το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο κάποια στιγμή θα μπει σε διαβούλευση.

Ι.Λ.: Νομίζω το πρώτο σχόλιο που ειπώθηκε γενικότερα από τα Σωματεία και τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ πανελλαδικά, αλλά και εδώ στην περιοχή μας, είναι ότι, αυτό το νομοσχέδιο είναι απαράδεκτο και είναι κατ’ εντολή, εμείς θα λέγαμε, απευθείας από τη μεγάλη εργοδοσία και εδώ, όπως εκφράζεται στην περιοχής μας, από τους μεγάλους ξενοδόχους.

Ερ: Δεν έχω μιλήσει με την Ένωση Ξενοδόχων Κω, αλλά έχω μιλήσει με τον πρόεδρο του ΣΕΠΕ Κω Γιώργο Σεγραίδο, ο οποίος δηλώνει ότι, οι 13 ώρες εργασίας δεν είναι υποχρεωτικές, αλλά επιλογή του εργαζόμενου εάν επιθυμεί να δουλέψει αυτές τις ώρες στην ίδια επιχείρηση.

Ι.Λ.:  Δεν είναι επιλογή αυτό. Είναι εξαναγκασμός του εργαζόμενου, γιατί, με την ακρίβεια που τσακίζει κόκαλα, αναγκάζεται να δουλεύει σε δύο και τρεις δουλειές για να τα βγάλει πέρα κι επειδή οι μισθοί μας είναι κολλημένοι από το 2011. Άρα, δεν είναι θέμα επιλογής, είναι θέμα επιβίωσης. Από εκεί και πέρα, η ελευθερία επιλογής, ειδικά στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, δεν υπάρχει. Έχουμε ζήσει πάρα πολύ αυτά τα τελευταία χρόνια την εργοδοτική τρομοκρατία και πώς ο εργαζόμενος εξαναγκάζεται και με την απειλή της απόλυσης, ότι, αν δεν κάνει αυτό που θα του ζητήσει η εργοδοσία ή η διεύθυνση, απολύεται. Άρα, δεν μιλάμε για ελευθερία επιλογής, αλλά για ελευθερία εξαναγκασμού. Όπως επίσης, το νομοσχέδιο θα φέρει την κατάτμηση της άδειας, δηλαδή, εκεί που δινόταν 10ήμερη θερινή άδεια, τώρα λένε θα το κάνουν 5θήμερο και σε κομμάτια, ανάλογα με τι το βολεύει την εργοδοσία. Αλλά και την εκ περιτροπής εργασία η οποία θα τους έρχεται φτηνότερα από την μόνιμη και σταθερή απασχόληση. Τα στοιχεία για το ποιες συμβάσεις είναι πλήρους απασχόλησης ή αορίστου ή εκ περιτροπής, είναι σοκαριστικά, με την εκ περιτροπής να είναι πιο πάνω από την εργασία πλήρους απασχόλησης.

Ερ: Μιας και αναφερθήκατε στην διαχρονικότητα της υπόθεσης, αυτό που ακούμε είναι ότι, ανέβηκαν οι μισθοί, ότι είναι καλύτερα τα πράγματα, ότι πληρώνονται καλύτερα οι εργαζόμενοι. Εσείς υποστηρίζετε πως οι μισθοί είναι καθηλωμένοι από το 2011. Με βάση αυτό, πείτε μου, η φετινή τουριστική περίοδος σε σχέση με προηγούμενες, σε ποιο επίπεδο βρίσκεται;

Ι.Λ.: Τα νούμερα βγαίνουν από μόνα τους. Υπάρχει μια κλαδική συλλογική σύμβαση, όπου αυτή τηρείται, η οποία είναι κολλημένη στο 2011 όσον αφορά στα ξενοδοχεία. Μιλάνε για πάνω από 80.000 κενές θέσεις εργασίας. Εργαζόμενοι που σε μια βάρδια ήταν τρεις και τέσσερις, τώρα είναι ένας και δυο που σημαίνει περισσότερη δουλειά και εντατικοποίηση. Οι υπερωρίες πάνε κι έρχονται. Η ψηφιακή κάρτα δεν ήρθε να λύσει ζητήματα, ήρθε να ελέγξει την ευελιξία και αυτό που και στη δική μας κλαδική σύμβαση ισχύει, το 10ωρο, τη διευθέτηση, δηλαδή, του χρόνου εργασίας, ένας νόμος που είχε περάσει και αφορούσε τις δύο ώρες υπερωρίας τις οποίες δεν θα  πληρωνόμαστε αλλά θα τις παίρναμε σε ρεπό όποτε αυτά δοθούν, εάν δοθούν. Όλα αυτά, λοιπόν, είναι ένα γαϊτανάκι που έχει ξεκινήσει με το χτύπημα, στην ουσία, του 8ώρου από όλες τις κυβερνήσεις και από το ΠΑΣΟΚ και από τον ΣΥΡΙΖΑ με αποκορύφωμα τη Νέα Δημοκρατία, για να χτυπήσουν το δικαίωμα των εργαζόμενων και μας γυρνάνε πίσω έναν αιώνα στο 1920, που ο εργαζόμενος πήγαινε στη δουλειά στις 8 το πρωί και σχολούσε στις 9 το βράδυ. Αυτό θέλουν να κάνουν. Όλα αυτά που λένε για την ανάπτυξη του τουρισμού, εμείς βλέπουμε ανάπτυξη μόνο των μεγαλοξενοδόχων. Προφανώς, λοιπόν, οι συνθήκες είναι χειρότερες.

Ερ: Αναφέρατε τις κενές θέσεις εργασίας και τις υπερωρίες. Ας ξεκινήσουμε με τις υπερωρίες. Διάβασα ότι, δεν θα ασφαλίζονται πλέον. Μάλιστα, η άποψη των εργοδοτών είναι πως, η εν λόγω ασφάλιση τούς επιβάρυνε πολύ και μόνο το κράτος κέρδιζε και πως η ασφάλιση του 8ώρου αρκεί για να καλύψει τον εργαζόμενο. Ποια η δική σας θέση;

Ι.Λ.: Άλλο ένα δωράκι, λοιπόν, στη μεγάλη εργοδοσία το να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Άρα, τον εργοδότη τον βολεύει να κάνει ο εργαζόμενος υπερωρίες. Εμείς, την ασφάλισή μας τη βλέπουμε σαν δική μας εργατική δύναμη, είναι κατάκτηση η ασφάλιση. Στην ουσία, η ασφάλισή μας, ο κόπος μας δηλαδή που μεταφράζεται στην ασφάλιση, έπρεπε να δοθεί για την υγεία μας, τη σύνταξή μας, τα νοσοκομεία. Τώρα με τους αντεργατικούς και αντισυνταξιοδοτικούς νόμους που έχουν περάσει όλο αυτό το διάστημα, ενώ γίνονται οι κρατήσεις από την μεριά των εργαζομένων και με την εργοδοσία να πληρώνει πολύ λιγότερα, αυτά δυστυχώς δεν πάνε στα χέρια των συνταξιούχων, δεν πάνε για την υγείας μας, για την πρόνοια. Πάνε για πολεμικές δαπάνες και θα είδατε το προηγούμενο διάστημα, πρώτος ο πρωθυπουργός είπε ότι, η Ελλάδα το επόμενο διάστημα θα δαπανήσει 27 δις ευρώ για νατοϊκές δαπάνες. Σύσσωμη η ευρωπαϊκή ένωση με 800 δις ευρώ για πολεμική οικονομία και πώς αυτό θα μεταφραστεί στις τσέπες, στις ανάγκες των εργαζομένων και χτύπημα των δικαιωμάτων τους.

Επίσης, επειδή πολλά ακούγονται και πολλά λέγονται από την υπουργό Εργασίας, θα ήθελα πραγματικά να μας πει, ποιοι είναι αυτοί οι εργαζόμενοι που ζήτησαν να δουλεύουν 13άωρο και γιατί δεν ακούει άλλους τόσους εργαζόμενους που λέμε ότι θέλουμε 5θήμερο, 7ωρο και 35ωρο και με μισθούς που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας. Νομίζω ότι, η ακουστική τους είναι επιλεκτική για να εξυπηρετήσουν τη μεγάλη εργοδοσία.

Ερ: Ας έρθουμε στο άλλο θέμα. Κενές θέσεις εργασίας. Το κυβερνητικό πλάνο των τελευταίων χρόνων, είναι οι μετακλητοί εργαζόμενοι από άλλες χώρες. Μάλιστα, την επόμενη χρονιά, αναμένεται αύξηση μετακλητών από την Ινδία. Τι σημαίνει αυτό για εσάς και κατά δεύτερο λόγο, κάτω από ποιες συνθήκες εργασίας θα εργαστούν οι μετακλητοί εργαζόμενοι;

Ι.Λ.: Τα αντεργατικά νομοσχέδια θα επηρεάσουν και τους μετακλητούς εργαζόμενους. Ήδη έχουμε εργαζόμενους από τις Φιλιππίνες. Παίζουν ένα πάρα πολύ βρώμικο ρόλο στην περιοχή μας τα εργολαβικά, “δουλεμπορικά” θα τα λέγαμε εμείς, γραφεία ευρέσεως εργασίας, με απαράδεκτους όρους υπογεγραμμένους από τους συναδέλφους ή μη, ζητώντας απίστευτα πράγματα. Θα προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα για το πώς πραγματικά αυτοί οι εργαζόμενοι έρχονται και εκμεταλλεύονται και από την τοπική εργοδοσία αλλά και από τα γραφεία ευρέσεως εργασίας. Εργαζόμενους θα βρουν απ’ όπου θέλετε. Δεν τους νοιάζει τίποτα. Αυτό που θέλουν είναι να έχουν φτηνούς εργάτες και γι αυτό ετοιμάζουν αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο, ώστε, είτε είσαι Ινδός, είτε Φιλιππινέζος, είτε Αντιμαχείτης, είτε Κεφαλιανός, να εξαναγκάζεσαι να δουλεύεις 13 ώρες την ημέρα, από το πρωί μέχρι το βράδυ, για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους. Σκλάβους θέλουν να μας κάνουν. Εμείς δεν θα γυρίσουμε σε κανέναν εργαζόμενο, όποια εθνικότητα και να ‘χει, την πλάτη, δεν θα αφήσουμε κανέναν απροστάτευτο και καλούμε τους συναδέλφους μας εάν δουν κάτι ή πληροφορηθούν κάτι, να έρθουν σε επαφή με το Σωματείο, ώστε όλοι μαζί, ξένοι και έλληνες εργάτες να παλέψουμε για να δικαιώματά μας.

Ερ: Είπατε ότι, θα προβείτε σε ανακοινώσεις σχετικά με τους όρους δουλειάς των μετακλητών συναδέλφων σας. Πείτε μου, έχετε καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας τους ή για τους όρους που έχουν υπογράψει για την πρόσληψή τους;

Ι.Λ.: Έχουμε καταγγελίες για 12ωρη εργασία, έχουμε καταγγελίες για συνθήκες διαβίωσης σε κοντέινερ 3-4 άτομα, έχουμε καταγγελίες για το ζήτημα της τροφής, έχουμε καταγγελίες για τις συνθήκες διαμονής, για τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει και κάτι όρους τους οποίους θα μου επιτρέψετε να μην τους αναφέρω τώρα, επειδή είμαστε στη διαδικασία διερεύνησης όλης αυτής της υπόθεσης. Όπως σας είπα, θα κάνουμε σχετικές ανακοινώσεις τόσο σαν Σωματείο όσο και σαν Εργατικό Κέντρο όχι για το νομικίστικο κομμάτι της υπόθεσης, αλλά για την εκμετάλλευση από τα εκάστοτε εργολαβικά γραφεία εργαζόμενων που έρχονται από άλλες χώρες οι οποίες μαστίζονται από φτώχεια, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Ερ: Κυρία Λάμπρου, ο επίλογος της συζήτησής μας δικός σας.

Ι.Λ.: Απέναντι σε αυτό το έκτρωμα, οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν στο Σωματείο. Συλλογικά και οργανωμένα πρέπει να δοθεί η απάντηση. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια έχει περάσει νομοσχέδια που έχουν μείνει στα χαρτιά, όπως για την 12ωρη απασχόληση όπου οι εργαζόμενοι αντιστάθηκαν και δεν πέρασε ή σε ό,τι αφορά στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

https://www.stathmosnet.gr/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ