Αγροτικές επιδοτήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ στον ΑΦΜ των Ελληνικών Ταχυδρομείων κατέβαλε μέσα σε όλα ο ανοιχτοχέρης ΟΠΕΚΕΠΕ την τετραετία 2019-2022. Αυτό προκύπτει από αναφορά που υπεβλήθη ενώπιον της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας τον Νοέμβριο του 2023 και φέρνει στη δημοσιότητα η «Καθημερινή». Το επτασέλιδο έγγραφο, που έχει ημερομηνία 7 Νοεμβρίου 2023 και υπογράφεται από τον τότε πρόεδρο του Οργανισμού Ευάγγελο Σημανδράκο, αποτέλεσε αφορμή για τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας.
«Εγκληματικές ομάδες» εντός και εκτός ΟΠΕΚΕΠΕ
Αφετηρία για να έρθει στο φως άλλη μία πρωτοφανής υπόθεση υπήρξε η διαπίστωση ότι εκατοντάδες αγρότες που το 2022 ζήτησαν κοινοτική ενίσχυση είχαν καταθέσει εικονικά συμβόλαια, στα οποία ως ιδιοκτήτης εμφανιζόταν διαφορετικό κάθε φορά φυσικό πρόσωπο, με τον ίδιο ωστόσο ΑΦΜ. Τη συγκεκριμένη διαπίστωση έκαναν ο τότε επικεφαλής της Διεύθυνσης Τεχνικών Ελέγχων Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Άμεσων Ενισχύσεων Παρασκευή Τυχεροπούλου. Με τον πρώτο να καταθέτει ως μάρτυρας στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που διαβιβάστηκε στη Βουλή και τη δεύτερη να είναι σήμερα σύμβουλος των Ευρωπαίων εισαγγελέων που ερευνούν το σκάνδαλο.
Στο πλαίσιο εκείνης της έρευνας οι δυο τους ζήτησαν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να τους γνωρίσει σε ποιον αντιστοιχεί ο συγκεκριμένος ΑΦΜ που εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης των αγροτεμαχίων, ενώ πήραν αντίγραφο του αρχείου με τα ονόματα των αγροτών που στις αιτήσεις τους εμφανίζονται να μισθώνουν αγροτεμάχια από τον εν λόγω ΑΦΜ.
Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Η ώρα των αποφάσεων
«Δεδομένου ότι το παραπάνω συμβάν εντοπίστηκε σε παραπάνω από μία περίπτωση, ζητήθηκε από τη Διεύθυνση Πληροφορικής του Οργανισμού η εξαγωγή αρχείου με όλους τους δικαιούχους που εμφανίζονται να εκμισθώνουν αγροτεμάχια από τον εν λόγω ΑΦΜ», αναφέρεται επί λέξει σε διαβαθμισμένο έγγραφο που βρίσκεται στη διάθεση της «Κ».
Με βάση τα ψευδή – εικονικά μισθωτήρια στα οποία γινόταν χρήση του επίμαχου ΑΦΜ, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εμφανίζονταν να έχουν στην ιδιοκτησία τους ούτε λίγο ούτε πολύ 4.493 αγροτεμάχια.
Επιπλέον, ζήτησαν να πληροφορηθούν σε ποια Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων έγινε η υποβολή των εν λόγω αιτήσεων, με την έρευνα να εκτείνεται σε βάθος τετραετίας και συγκεκριμένα για την περίοδο 2019-2022. Τα ευρήματα εξέπληξαν τους έμπειρους ελεγκτές του ΟΠΕΚΕΠΕ που είχαν ήδη τότε φέρει στο φως μια σειρά από απάτες εις βάρος του Οργανισμού και των κοινοτικών ταμείων.
Κι αυτό διότι η ΑΑΔΕ έκανε γνωστό ότι ο επίμαχος ΑΦΜ δεν αντιστοιχούσε σε κάποιον ιδιώτη, ούτε όμως σε κάποιον αχυράνθρωπο που το κύκλωμα που λυμαινόταν τον ΟΠΕΚΕΠΕ χρησιμοποιούσε για να συντάσσει τα εικονικά μισθωτήρια συμβόλαια, αλλά στην ανώνυμη εταιρεία με επωνυμία ΕΛΤΑ Α.Ε.!
Πηγή: kathimerini.gr