Συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτισαν τον 30χρονο στα Τρίκαλα – Στην κηδεία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Τρίκκης Χρυσόστομος
Στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος, στη Σωτήρα Τρικάλων από όπου καταγόταν γράφτηκε η τελευταία σελίδα στην τραγωδία με τον θάνατο του 30χρονου Στέφανου Κέμου, ο οποίος πνίγηκε στην παραλία Κάθισμα στη Λευκάδα.
Tραγικές φιγούρες η μνηστή του Μάρθα Γαλάνη, οι γονείς του Κώστας και Δάφνη Κέμου, η αδελφή του Βένια, οι συγγενείς και οι εκατοντάδες φίλοι του που αποχαιρέτησαν τον 30χρονο κρατώντας λευκά τριαντάφυλλα. Στην εκκλησία, μοιράστηκαν οι μπομπονιέρες που είχαν φτιαχτεί για τον γάμο που είχε προγραμματιστεί για τις 14 Ιουνίου στο Μεσολόγγι.
Στην κηδεία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Τρίκκης Χρυσόστομος, ο οποίος νωρίτερα απηύθυνε ένα συγκινητικό αποχαιρετισμό στον Στέφανο σημειώνοντας ότι «η αναχώρηση ενός νέου ανθρώπου από τον παρόντα κόσμο, λίγο πριν τελέσει το Μυστήριο του Γάμου, προκαλεί βαρύ πένθος και ανθρώπινη θλίψη. Όμως η Εκκλησία μας, ακόμη και μέσα στον πόνο του αποχωρισμού, συνεχίζει να υψώνει λόγο ελπίδας, να ψάλλει την Ανάσταση, να προσεύχεται για την αιώνια ζωή».
Αναφερόμενος, δε, ειδικά στην Μάρθα, τη σύντροφο του 30χρονου Στέφανου, η οποία έμαθε τα τραγικά νέα στην Κύθνο όπου βρισκόταν για το δικό της bachelor, ο κ. Χρυσόστομος γράφει: «Το μυστήριο της ζωής και του θανάτου δεν εξηγείται με λόγια, μόνο με πίστη. Ο Θεός γνωρίζει το “γιατί” κάθε Σταυρού. Μαζί με τον πόνο σου, κράτα και την ελπίδα: Ότι δεν χάνεται καμιά αγάπη που έχει σφραγιστεί με αλήθεια και καθαρότητα».
Ο 30χρονος βρισκόταν στη Λευκάδα για το bachelor ενόψει του γάμου του που ήταν προγραμματισμένος να τελεστεί στις 14 Ιουνίου.
Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από το trikalaola.gr





Πώς συνέβη το μοιραίο
Ο νεαρός, καιρό τώρα σχεδίαζε ένα ταξίδι μαζί με τους φίλους του για να γιορτάσει μαζί τους το bachelor πάρτι του γάμου του. Είχε επιλέξει τη Λευκάδα προκειμένου να ζήσει ανέμελες στιγμές με τους αγαπημένους του αλλά δυστυχώς η μοίρα του έπαιξε άσχημο παιχνίδι.
Την Κυριακή η λιμενική Αρχή είχε εκδώσει σήμα για δυνατούς ανέμους και επικίνδυνη θάλασσα. Στην παραλία Κάθισμα της Λευκάδας, αν και υπήρχαν ξαπλώστρες και κόσμος, χωρίς κανείς να μπαίνει στο νερό, δεν υπήρχε ναυαγοσώστης καθώς ο Δήμος σύμφωνα με τον κανονισμό υποχρεούται να τοποθετήσει τρεις ναυαγοσώστες από 1 Ιουνίου έως και 30 Σεπτεμβρίου.
Παρά τη φουρτουνιασμένη θάλασσα ο Στέφανος αποφάσισε να κολυμπήσει και σύμφωνα με μαρτυρίες όσων ήταν στην παραλία και προσπάθησαν να τον βοηθήσουν, «του φώναζε ο κόσμος «μην κουράζεσαι, προσπάθησε να είσαι ήρεμος»». Τον πλησίασε ένας άνθρωπος στο ένα μέτρο, που προσπαθούσε να τον σώσει, αλλά ξαφνικά ένα μεγάλο κύμα τον απώθησε. «Εκείνη την ώρα ήταν ζωντανός, προσπαθούσε να βγει προς τα έξω να κολυμπήσει όσο μπορεί. Εμείς του φωνάζαμε να είναι ήρεμος», ανέφερε άλλος μάρτυρας σε δηλώσεις του.
Η σύντροφος του 30χρονου έμαθε το τραγικό νέο στην Κύθνο όπου βρισκόταν με τη δική της παρέα και την αδερφή του Στέφανο, για το bachelorette της.
Τι είναι τα ρεύματα έλξης και γιατί ο πανικός είναι ο χειρότερος εχθρός στα κύματα – Η εξήγηση και οι συμβουλές του Θοδωρή Κολυδά
Τα ρεύματα έλξης κινούνται με ταχύτητες έως και οκτώ πόδια ανά δευτερόλεπτο (8.8 km/h), δηλαδή γρηγορότερα και από έναν Ολυμπιονίκη κολυμβητή, σύμφωνα με τον κ. Κολυδά

Εν μέσω ισχυρών ανέμων, ο 30χρονος Στέφανος αποφάσισε να βουτήξει αλλά δυστυχώς άφησε την τελευταία του πνοή. Με αφορμή τον αδόκητο χαμό ενός νέου ανθρώπου, ο Θοδωρής Κολυδάς αναφέρθηκε στα ρεύματα έλξης στις παραλίες αλλά και την αντίδραση που πρέπει να έχουν οι κολυμβητές που βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα τέτοιο φαινόμενο.
Σε ανάρτησή του στο Twitter, o κ. Κολυδάς επανέφερε ένα άρθρο που είχε γράψει για τα ρεύματα έλξης: «πέρσι τέτοια εποχή έγραφα το συγκεκριμένο άρθρο για τα ρεύματα έλξης, πιστεύοντας ότι το θέμα αυτό θα έπρεπε να επικοινωνηθεί σε όλο τον κόσμο, ειδικά σε σχολεία, παραλίες, μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικά δίκτυα, ώστε να σώζονται ζωές».
Σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, «τα ρεύματα έλξης κινούνται με ταχύτητες έως και οκτώ πόδια ανά δευτερόλεπτο, (8.8 km/h) δηλαδή γρηγορότερα και από έναν Ολυμπιονίκη κολυμβητή».
Τι είναι τα ρεύματα έλξης
«Τα ρεύματα έλξης (ή ρεύματα σχισμής) είναι ισχυρά θαλάσσια ρεύματα και αποτελούν στενές λωρίδες ταχέως κινούμενου νερού που επικρατούν κατά μήκος των πολλών ακτών στον κόσμο. Τα ρεύματα αυτά σχηματίζονται επειδή ο άνεμος και τα κύματα σπρώχνουν τα επιφανειακά ύδατα προς τη στεριά. Αυτό προκαλεί μια ελαφρά άνοδο της στάθμης του νερού κατά μήκος των ακτών. Αυτή η περίσσεια νερού θα τείνει να ρέει πίσω στο ανοιχτό νερό μέσω της διαδρομής της ελάχιστης αντίστασης», περιέγραφε ο Θοδωρής Κολυδάς στο kolydas.eu.
«Όταν υπάρχει μια τοπική περιοχή που είναι ελαφρώς βαθύτερη, όπως ένας ύφαλος, αυτό μπορεί να επιτρέψει στο νερό να ρέει πιο εύκολα στην ανοιχτή θάλασσα και αυτό θα προκαλέσει ένα ρεύμα έλξης μέσω αυτού του κενού. Το νερό που έχει ωθηθεί προς τα πάνω κοντά στην παραλία ρέει κατά μήκος της ακτής προς το εξερχόμενο ρεύμα ως “τροφοδοτικό ρεύμα”. Στις περιοχές που εμφανίζονται περιλαμβάνονται αυτές των δυτικών ακτών των ΗΠΑ, κατά μήκος των ακτών των Μεγάλων Λιμνών, της Μαύρης θάλασσας αλλά και του Αιγαίου ή Ιονίου», συμπλήρωνε.

«Κολυμπήστε παράλληλα με την ακτή»
Στη συνέχεια έκανε αναφορά σε κολυμβητές που πανικοβάλλονται και «συχνά προσπαθούν να αντιμετωπίσουν ένα ρεύμα έλξης κολυμπώντας κατευθείαν πίσω στην ακτή – θέτοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο πνιγμού λόγω κούρασης. Μην το κάνετε! Αν πιαστείτε σε τέτοιο ρεύμα μην το παλεύετε. Κολυμπήστε παράλληλα με την ακτή και κολυμπήστε πίσω στη στεριά υπό γωνία».
«Σε αντίθεση με ό,τι είναι κοινώς γνωστό στο κοινό, τα ρεύματα έλξης σίγουρα δεν τραβούν τον κόσμο στον πάτο, μεταφέρουν αυτούς που πιάνονται στο ρεύμα μακριά από την ακτή και προς τα ανοιχτά», επεσήμανε.
«Είναι ένα απλό φυσικό φαινόμενο και θα τελειώσει μετά από λίγο»
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ρεύμα έλξης είναι ένα απλό φυσικό φαινόμενο και θα τελειώσει μετά από λίγο, και θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κολυμπήσουμε μέχρι την περιοχή που δεν υπάρχει ρεύμα παράλληλο με την ακτή χωρίς βιασύνη. Ωστόσο, εάν υπάρχει υπερβολική κούραση για να κολυμπήσετε, θα πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια προσπαθώντας να παραμείνετε στην επιφάνεια», σημειώνει.
Ο λόγος δημιουργίας των ρευμάτων έλξης
«Τα ρεύματα αυτά σχηματίζονται επειδή ο άνεμος και τα κύματα σπρώχνουν τα επιφανειακά ύδατα προς τη στεριά. Αυτό προκαλεί μια ελαφρά άνοδο της στάθμης του νερού κατά μήκος των ακτών. Αυτή η περίσσεια νερού θα τείνει να ρέει πίσω στο ανοιχτό νερό μέσω της διαδρομής της ελάχιστης αντίστασης. Όταν υπάρχει μια τοπική περιοχή που είναι ελαφρώς βαθύτερη, όπως ένας ύφαλος, αυτό μπορεί να επιτρέψει στο νερό να ρέει πιο εύκολα στην ανοιχτή θάλασσα και αυτό θα προκαλέσει ένα ρεύμα έλξης μέσω αυτού του κενού. Το νερό που έχει ωθηθεί προς τα πάνω κοντά στην παραλία ρέει κατά μήκος της ακτής προς το εξερχόμενο ρήγμα ως «τροφοδοτικό ρεύμα». Η περίσσεια του νερού ρέει σε ορθή γωνία προς την παραλία, σε ένα στενό ρεύμα που ονομάζεται «λαιμός». Όταν το νερό στο ρεύμα έλξης φτάσει έξω από τις γραμμές των κυμάτων που σπάνε, η ροή διασκορπίζεται λοξά, χάνει ισχύ και διαχέεται σε αυτό που είναι γνωστό ως “κεφαλή” του σχηματισμού», γράφει ο κ. Κολυδάς.
«Τα ρεύματα έλξης εμφανίζονται συχνά σε ακτή, όπου τα κύματα πλησιάζουν την ακτή παράλληλα με αυτήν ή όπου η υποβρύχια τοπογραφία ενθαρρύνει την εκροή. Η θέση των ρευμάτων σχισίματος μπορεί να είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Μερικά τείνουν να επαναλαμβάνονται πάντα στα ίδια μέρη, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και να εξαφανιστούν ξαφνικά σε διάφορα σημεία κατά μήκος της παραλίας. Η εμφάνιση και η εξαφάνιση των ρευμάτων σχετίζεται συχνά με την τοπογραφία του πυθμένα. Όταν ένα κύμα φτάσει σε ρηχά νερά αυξάνεται σε ύψος πριν σπάσει. Κατά τη διάρκεια αυτής της αύξησης του ύψους, η πίεση αυξάνεται, λόγω της δύναμης που ασκείται από το βάρος του νερού που έχει ωθηθεί προς τα πάνω. Για να εξισορροπηθεί αυτό, το τοπικό μέσο επίπεδο επιφάνειας πέφτει. Όταν το κύμα σπάει και αρχίζει να μειώνεται σε ύψος, η πίεση μειώνεται καθώς μειώνεται η ποσότητα του νερού που είναι συσσωρευμένη. Όταν συμβεί αυτό, το μέσο επίπεδο επιφάνειας αυξάνεται. Οι ντόπιοι κάτοικοι και οι ψαράδες τα γνωρίζουν καλά», καταλήγει.
