Στο κάλεσμά τους, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Αθήνας αναφέρουν: «Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Αθήνας δίνουμε συνέχεια στις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις για το έγκλημα στα Τέμπη. Καλούμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να συμμετέχουν μαζικά στα συλλαλητήρια των Φοιτητικών Συλλόγων, των εργατικών σωματείων, τις πρωτοβουλίες των συγγενών των θυμάτων, κάνοντας πράξη την υπόσχεσή μας ότι δε θα επιτρέψουμε αυτό το έγκλημα να συγκαλυφθεί, ότι θα πάμε τον αγώνα μέχρι τέλους».
Με εντολή της αστυνομίας από τις 17:00 είναι κλειστοί οι σταθμοί του Μετρό Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο

Συναυλία για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών πραγματοποιείται στο Σύνταγμα, μετά τις διαδηλώσεις φοιτητικών συλλόγων που έγιναν το πρωί της Πέμπτης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Η συναυλία έχει τίτλο: «Ένα τραγούδι για τα παιδιά που χάθηκαν στα τρένα… Θα φτάσουμε στο τέρμα! Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».
Στη συναυλία συμμετέχουν οι εξής καλλιτέχνες: Ρίτα Αντωνοπούλου & Ρεβάνς, Μυρτώ Βασιλείου, Ματούλα Ζαμάνη, Θοδωρής Θοδωρίδης, Ζωγράφος και Ghetto Rock, Πολυξένη Καράκογλου, Αλέξανδρος Κτιστάκης, Δημήτρης Μητσοτάκης, Νατάσσα Μποφίλιου, Απόστολος Ρίζος, Babo Koro, Κιντέρια, Το Σφάλμα, Υπεραστικοί, Tiny Jackal x Raibo, Lef Kay (on dexx).
Υπενθυμίζεται πως με εντολή της αστυνομίας από τις 17:00 είναι κλειστοί οι σταθμοί του Μετρό Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο.
Φωτογραφίες από τη συναυλία:











Δείτε live:
Το βαγόνι «φάντασμα» και οι πιθανές κρυψώνες για ύποπτο φορτίο

Ρεπορτάζ: Γιάννης Παναγιωτακόπουλος
Μετά το χθεσινό ρεπορτάζ της «Ζούγκλας», στο οποίο αποκαλύψαμε σημαντικά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η πρώτη ανοιχτή φορτάμαξα της εμπορικής αμαξοστοιχίας, που ενεπλάκη στο δυστύχημα των Τεμπών, δεν είχε πουθενά τα απαραίτητα συρματόσχοινα, τα οποία θα έπρεπε να ασφαλίζουν τις μεταλλικές λαμαρίνες που υποτίθεται ότι μετέφερε, σήμερα επανερχόμαστε με νέα στοιχεία, που προσφέρουν σαφείς ενδείξεις για το τι μπορεί να μετέφερε αυτή η πλατφόρμα.
Όπως καταδείξαμε στο χθεσινό μας ρεπορτάζ, η πρώτη αυτή ανοιχτή πλατφόρμα, φαίνεται να ήταν και το βαγόνι που συγκρούστηκε μετωπικά με την ηλεκτρομηχανή της επιβατικής αμαξοστοιχίας, προκαλώντας την ανάφλεξη και την επακόλουθη φωτιά, οι οποίες προκάλεσαν αμφότερες τον θάνατο τουλάχιστον 27 ανθρώπων, σύμφωνα με τις επίσημες ιατροδικαστικές εκθέσεις. Αυτό καθιστά το συγκεκριμένο βαγόνι ως το πιθανότερο σημείο στο οποίο βρισκόταν το ύποπτο εύφλεκτο υλικό στο οποίο αναφέρονται εδώ και μήνες οι πραγματογνώμονες των συγγενών των θυμάτων αλλά, πλέον, και το επίσημο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Αυτό μάλιστα είναι και το βαγόνι που ακόμα και το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ καταδεικνύει ως σημείο της σύγκρουσης και της ανάφλεξης:
Γράφημα του σημείου σύγκρουσης και ανάφλεξης από το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ
Σήμερα η «Ζούγκλα» καταγράφει εκείνα τα υλικά που βρέθηκαν στο οικόπεδο «Πανδρεμένου» (της εταιρείας δηλαδή που ανέλαβε την εκχωμάτωση), όπου είχαν μεταφερθεί τα χώματα του σημείου του δυστυχήματος, και τα οποία υλικά δεν δικαιολογούνται με βάση τις επίσημες φορτωτικές που έχει παρουσιάσει η Hellenic Train. Σε αυτό το οικόπεδο, μέσα σε σωρούς χωμάτων που αποδεδειγμένα ήταν από το σημείο του δυστυχήματος, καθώς μέσα σε αυτά βρέθηκαν και συντρίμμια από τα τρένα, υπήρχαν ξύλινες παλέτες, τσέρκια πρόσδεσης, ιμάντες πρόσδεσης μαζί με τους κόμπους τους, καθώς και δίχτυ κάργκο.
Ο Ειδικός Πραγματογνώμονας συγγενών των θυμάτων Βασίλης Κοκοτσάκης, μίλησε στη «Ζούγκλα» και μας εξήγησε πως όλα αυτά τα υλικά είναι ενδεικτικά και απαραίτητα κατά τη συνήθη πρακτική, προκειμένου να σκεπάσουν, να δέσουν και να ασφαλίσουν φορτία που βρίσκονται σε ανοιχτές φορτάμαξες. Πλην όμως πουθενά, με βάση τις επίσημες φορτωτικές, δεν καταγράφεται φορτίο που να δικαιολογεί την ύπαρξη παλετών για να μεταφερθεί, καθώς και την ανάγκη διχτυού κάργκο για να σκεπαστεί και ιμάντων πρόσδεσης για να ασφαλιστεί.
Δεδομένου του ότι στο δεύτερο και στο τρίτο ανοιχτό βαγόνι βρέθηκαν τα συρματόσκοινα που ασφάλιζαν τις μεταλλικές λαμαρίνες, ενώ στο πρώτο ανοιχτό βαγόνι δεν βρέθηκε πουθενά κάτι ανάλογο, είναι λογικό να σκεφτούμε ότι όλα αυτά τα υλικά που βρέθηκαν στο οικόπεδο Πανδρεμένου, αφορούσαν στο πρώτο ανοιχτό βαγόνι, για το οποίο υπάρχουν πλέον σοβαρότατες ενδείξεις, αν όχι αποδείξεις, ότι δεν μετέφερε λαμαρίνες, αλλά κάτι άλλο, που πιθανότερα ήταν το εύφλεκτο υλικό που όλοι αναζητούν.
Ο Πραγματογνώμονας Βασίλης Κοκοτσάκης μας επιβεβαιώνει τα στοιχεία που παρουσιάσαμε στο χθεσινό μας ρεπορτάζ, αναφέροντας ότι κατόπιν των ερευνών της, η δική του ομάδα καταλήγει ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η μετωπική σύγκρουση να έγινε μεταξύ της ηλεκτρομηχανής της επιβατικής αμαξοστοιχίας και του πρώτου ανοιχτού βαγονιού της εμπορικής.
Επιπλέον, μας δίνει ένα ακόμη στοιχείο: Το βάρος των μεταλλικών λαμαρινών που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία, με βάση τις επίσημες φορτωτικές και τα ωφέλιμα φορτία, μπορούσε άνετα να μεταφερθεί από δύο φορτάμαξες. Δεν χρειάζονταν δηλαδή τρείς φορτάμαξες για να μεταφέρουν τις λαμαρίνες. Αυτό αποτελεί άλλη μία σοβαρή ένδειξη ότι η πρώτη ανοιχτή φορτάμαξα μετέφερε κάτι άλλο.