Την ώρα που η ακρίβεια μετατρέπεται σε μάστιγα για τα νοικοκυριά, οι μεταβολές στις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ αποτυπώνουν τη σύνθετη εικόνα της αγοράς. Από τη μία πλευρά, σημειώνονται εκπτώσεις σε προϊόντα όπως οι τροφές κατοικιδίων, ενώ από την άλλη, οι αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής, όπως τα θαλασσινά και τα τυροκομικά, πιέζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Οι αλλαγές αυτές έρχονται σε μια περίοδο που οι προσφορές και οι εκπτώσεις ολοένα και μειώνονται, ενώ οι ανατιμήσεις αγγίζουν ακόμα και προϊόντα που θεωρούνταν σταθερά σε τιμή, όπως τα ζυμαρικά και οι γκοφρέτες.
Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, καταγράφηκε οριακή αύξηση 0,6% στις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο του 2025 συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
«Το σαρακοστιανό τραπέζι είδαμε ότι ήταν αυξημένο μεσοσταθμικά σε όσπρια, μαλάκια, γαρίδες κτλ., αυξημένο 20% σε σχέση με πέρσι και αφορά στα κατεψυγμένα προϊόντα στο σούπερ μάρκετ. Στα νωπά ξεφεύγει η κατάσταση», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών (Φεβρ. 2024 – Φεβρ. 2025):
* Μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη: +5,47%
* Είδη πρωινού και ροφήματα: +4,55%
* Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά: +3,19%
* Ορεκτικά, αλίπαστα και άλλα σερβιριζόμενα είδη: +2,82%
* Τυροκομικά: +2,06%