Σεισμοί στη Σαντορίνη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το νησί – Τα δύο σενάρια των επιστημόνων μετά τα 5,2R | Γιώργος Χατζημάρκος: «Παίρνουμε δύναμη από τους ανθρώπους που διαχειρίζονται τη δοκιμασία

7
4278

Σεισμοί στη Σαντορίνη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Θήρα – Τα δύο σενάρια των επιστημόνων μετά τα 5,2R

Σεισμοί στη Σαντορίνη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Θήρα - Τα δύο σενάρια των επιστημόνων μετά τα 5,2R
H σελίδα ανανεώνεται αυτόματα

Οι κάτοικοι της Σαντορίνης τοποθέτησαν μεγάλα σακιά απέναντι από την παραλία Μονόλιθος

Οχυρώνονται οι κάτοικοι της Σαντορίνης λόγω των συνεχόμενων σεισμών και τοποθέτησαν σακιά απέναντι από την παραλία Μονόλιθος όπου βρίσκεται εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να προστατευθεί  από ενδεχόμενο τσουνάμι.

sakia_1
sakia_2

Δύο σεισμικές δονήσεις 4 και 4,3 Ρίχτερ, σε διάστημα δύο λεπτών, στη Αρσεκίνη Αμοργού το μεσημέρι της Πέμπτης

Δύο σεισμικές δονήσεις, σε διάστημα δύο λεπτών, κατεγράφησαν λίγο μετά τις 16:00 ανοιχτά της Αμοργού.

Συγκεκριμένα, το σεισμολογικό δίκτυο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε στις 16:07 σεισμική δόνηση με μέγεθος 4 στην κλίμακα Ρίχτερ, με επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο 24 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης, ενώ στις 16:09 κατεγράφη νέα σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,3 στην κλίμακα Ρίχτερ, με επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο 22 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στέλνει στη Σαντορίνη κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ.), αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης λόγω των συνεχών σεισμικών δονήσεων που πλήττουν τη Σαντορίνη το τελευταίο διάστημα, αποστέλλει αύριο, Παρασκευή, πολυμελές κλιμάκιο εθελοντών Σαμαρειτών-Διασωστών της ειδικής Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης του Ε.Ε.Σ. αλλά και κλιμάκιο Κοινωνικών Λειτουργών-Ψυχολόγων, προς ενίσχυση των κατοίκων του νησιού.

Συγκεκριμένα, το βράδυ της Παρασκευής, τα ανωτέρω κλιμάκια, θα αποβιβαστούν στο νησί, με διασωστικά οχήματα και επιχειρησιακό εξοπλισμό (κοπτικά μηχανήματα, διασωστικά σχοινιά κ.ά.) αλλά και δύο ειδικά εκπαιδευμένα διασωστικά σκυλιά της ειδικής Κυνοφιλικής Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης (Κ9) του Ε.Ε.Σ. Οι εθελοντές του Ε.Ε.Σ., έχοντας την αναγκαία εκπαίδευση, τεχνογνωσία, εμπειρία και εξοπλισμό θα προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους όπου υπάρχει ανάγκη, βρισκόμενοι σε συνεχή επικοινωνία και συνεννόηση με τις Αρχές.

Ταυτόχρονα, οι έμπειροι Κοινωνικοί Λειτουργοί-Ψυχολόγοι του Ε.Ε.Σ. θα προσφέρουν ψυχοκοινωνική στήριξη και υποστήριξη των κατοίκων του νησιού που δοκιμάζονται ψυχολογικά από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις, εστιάζοντας ιδιαίτερα στους μοναχικούς ηλικιωμένους, στους χρόνια πάσχοντες, στις νεαρές ηλικίες και τα παιδιά.

Δυνάμεις της ΟΠΚΕ και της Πυροσβεστικής στη Σαντορίνη για την ενίσχυση της ασφάλειας

Στη Σαντορίνη έφτασαν λίγο μετά τις 16.00 οχήματα του Στρατού, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αστυνομίας (μία ομάδα ΟΠΚΕ με 10 άτομα) ενισχύοντας τις δυνάμεις που βρίσκονται στο νησί προκειμένου να συνδράμουν σε περίπτωση που χρειαστεί λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Δυνάμεις της ΟΠΚΕ καταφθάνουν στη Σαντορίνη για την ενίσχυση της ασφάλειας (1)
Δυνάμεις της ΟΠΚΕ καταφθάνουν στη Σαντορίνη για την ενίσχυση της ασφάλειας

Παράλληλα 2 φορτηγά του ΔΕΔΔΗΕ με γεννήτριες καθώς και οχήματα με κεραίες κινητής τηλεφωνίας αποβιβάστηκαν επίσης από το καράβι που έδεσε στο λιμάνι του νησιού, όπως φαίνεται και στο βίντεο του protothema.gr

Σεισμοί στη Σαντορίνη
Ενισχύσεις στη Σαντορίνη
Κινητό μαγειρείο του Ελληνικού Στρατού κατέφθασε στη Σαντορίνη

Συνεχίζεται η μαζική φυγή από τη Σαντορίνη

Συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τη Σαντορίνη πολίτες που διαμένουν εκεί, αλλά και τουρίστες, λόγω των συνεχόμενων σεισμικών δονήσεων.

santorini-limani__1_
Η κάτοικοι της Σαντορίνης στο λιμάνι για να αναχωρήσουν
Τουρίστες επιβιβάζονται στο πλοίο 06-02-25 (1)

Ούτε οι σεισμοί δεν σταματούν το real estate στην Καλντέρα – Ερείπιο 150 τ.μ. πωλείται για 900.000 ευρώ

Η αγορά ακινήτων στη Σαντορίνη, και ειδικότερα στην περίφημη Καλντέρα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρά τις προκλήσεις που θέτει η σεισμική δραστηριότητα και το δυσθεώρητο κόστος κατασκευής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένα ακίνητο στην Οία, το οποίο άλλοτε λειτουργούσε ως εστιατόριο υπό την επωνυμία «Κολωνάκι» και πλέον διατίθεται προς πώληση έναντι 900.000 ευρώ. Ωστόσο, η τωρινή του κατάσταση κάθε άλλο παρά παραπέμπει σε μια επιχείρηση εστίασης, καθώς θυμίζει περισσότερο ερείπιο ή παράπηγμα παρά ένα λειτουργικό χώρο εστιατορίου με θέα στην Καλντέρα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

ΕΚΠΑ: 7.700 σεισμοί σε εννέα ημέρες ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό

Πάνω από 7.700 σεισμοί σημειώθηκαν στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι και τις 4 Φεβρουαρίου, τονίζεται σε έκτακτη ανακοίνωση που εξέδωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Όπως σημειώνεται, η κατανομή των σεισμικών επικέντρων στις 4 Φεβρουαρίου ήταν παρόμοια με εκείνη της 3ης Φεβρουαρίου, με τους περισσότερους σεισμούς να εντοπίζονται πλησίον της Ανύδρου.

Στην έκθεση τονίζεται ότι εκτός από τον σεισμικό κίνδυνο, η ευρύτερη περιοχή αλλά κυρίως η Σαντορίνη καταγράφει πιθανότητα για εκδήλωση συνοδών των σεισμών γεωκινδύνων, όπως οι κατολισθήσεις.

xartis-seismoi
Η ακτίνα των κύκλων είναι ανάλογη του μεγέθους του σεισμού (επεξήγηση επάνω δεξιά), ενώ τα μεγέθη σεισμών μεγαλύτερα ή ίσα του 4.5 σημειώνονται με αστέρι – Ο χρωματισμός ανταποκρίνεται στο εστιακό βάθος, σύμφωνα με τη χρωματική κλίμακα (δεξιά)

Διαβάστε περισσότερα εδώ

«Δεν φεύγουμε, δεν θα αφήσουμε πίσω τα ζώα», λένε οι άνθρωποι που έχουν καταφύγια για αδέσποτα στη Σαντορίνη

Τη δική τους «μάχη» απέναντι στις συνεχόμενες σεισμικές δονήσεις, αλλά και την εικόνα της μεγάλης φυγής των κατοίκων και επισκεπτών από το νησί, δίνουν οι άνθρωποι που διατηρούν καταφύγια για ζώα στη Σαντορίνη.

Όπως εξηγούν, έχουν ήδη παρατηρηθεί φαινόμενα εγκατάλειψης ζώων από ανθρώπους που έφυγαν για την Αθήνα και κάνουν έκκληση να μην αφήνουν πίσω τους, κυρίως, τα μικρά ζώα, όπως τα γατιά και τα σκυλιά, αλλά και να κινητοποιηθεί κόσμος για να γίνουν υιοθεσίες.

«Το καταφύγιό μας φιλοξενεί πάνω από 70 αδέσποτους σκύλους, στους οποίους προσπαθούμε να βρούμε σπίτια. Επίσης φιλοξενούμε πάνω από 32 ιπποειδή, δηλαδή αλογάκια που δεν εργάζονται πλέον, γαϊδουράκια και μουλάρια. Κυρίως γαϊδουράκια και μουλάρια. Έχουμε και ζώα παραγωγής, ζώα φάρμας, όπως γουρουνάκια, κατσίκες, πάρα πολλά πουλερικά, κότες, κόκορες, πάπιες» λέει η Χριστίνα Καλούδη, από το Santorini Animal Welfare Association (SAWA).


Διαβάστε περισσότερα εδώ

Εικόνες από τα άδεια σοκάκια της Σαντορίνης

Η αμείωτη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού «ανάγκασε» χιλιάδες πολίτες να αποχωρήσουν από το νησί. Δείτε εικόνες από τα έρημα σοκάκια.

6456870
6456906

Το μουσείο προϊστορικής Θήρας λειτουργεί κανονικά

Ο προϊστάμενος Εφορείας αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Δημήτρης Αθανασούλης, βρίσκεται στη Σαντορίνη και όπως ανέφερε στο protothema.gr, το μουσείο προϊστορικής Θήρας λειτουργεί κανονικά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ούτε με τον χώρο του Ακρωτηρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Σαντορίνη συνοδευόμενος από τον Βασίλη Κικίλια

Στη Σαντορίνη θα βρεθεί αύριο το πρωί, κατά πάσα πιθανότητα, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια. Αναμένεται να βρεθεί στα Φηρά και να συνομιλήσει με τους ανθρώπους του κρατικού μηχανισμού που έχουν αποσταλλεί εκεί, αλλά και με τους εναπομείναντες κατοίκους.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Θήρας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε ο Δήμος Θήρας κατόπιν απόφασης του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην παραπάνω περιοχή. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από τις 1/2/2025 έως και τις 3 Μαρτίου 2025.

Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει: «Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην παραπάνω περιοχή. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την 1η.02.2025 και για έναν (1) μήνα, ήτοι έως και 3 Μαρτίου 2025. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».

Άδειοι δρόμοι και σήμερα στη Σαντορίνη

6456927

Συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες – Τι φοβούνται οι ειδικοί

Νέος σεισμός 4 Ρίχτερ

Νέα σεισμική δόνηση 4 ρίχτερ στις 13:30 που εκδηλώθηκε στα 22 Χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού

Σε γενική επιφυλακή παραμένει η Πυροσβεστική Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου

Σε γενική επιφυλακή παραμένει η περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου και σε αυξημένη ετοιμότητα οι 8 ΕΜΑΚ της επικράτειας λόγω της σεισμικής δραστηριότητας μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Συνολικά, 67 πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο, Αστυπάλαια, Ανάφη και Νάξο. Συγκεκριμένα, 51 πυροσβέστες και 9 οχήματα βρίσκονται στη Σαντορίνη συμπεριλαμβανομένων: Του Κινητού Επιχειρησιακού Κέντρου «ΟΛΥΜΠΟΣ», μίας ομάδας της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, μίας ομάδας της 1ης ΕΜΟΔΕ και της Ομάδας Σ.μη.Ε.Α. με 2 drones της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής. Τέλος, σε ετοιμότητα βρίσκεται ένα ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος με εναέριους διασώστες.

Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Αμοργού: Ο κόσμος είναι ψύχραιμος

«Εμείς είμαστε πιο κοντά στο επίκεντρο. Επομένως, κουνιόμαστε πιο πολύ, ενώ και το βουητό είναι αισθητό», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Γενικών Καθηκόντων και Πολιτικής Προστασίας Αμοργού, Σταμάτης Σίμος. Όπως εξήγησε, από το νησί δεν έχει φύγει κόσμος παρά μόνο κάποιες οικογένειες και εκπαιδευτικοί λόγω μη λειτουργίας των σχολείων.

«Μέχρι αυτήν τη στιγμή ο κόσμος είναι ψύχραιμος. Είναι κάτι που δεν μας τρομάζει. Εδώ πέρα το έδαφος είναι στέρεο. Δεν είναι σαθρακιασμένο όπως είναι της Σαντορίνης. Ούτε τα σπίτια είναι όπως της Σαντορίνης, που είναι κρεμασμένα στην Καλντέρα. Εδώ πέρα είναι μονοκατοικίες. Αν βρεις και κάνα διώροφο είναι πετρόχτιστα τα περισσότερα. Ειδικά εδώ, στην Αρκεσίνη, που είμαστε πιο κοντά στον σεισμό. Ο κόσμος δεν φοβάται», σημείωσε.

Όπως επεσήμανε ο κ. Σίμος, έχουν σταλεί δυνάμεις της Πυροσβεστικής και συγκεκριμένα ένα πυροσβεστικό όχημα με πέντε άτομα, ενώ προχθές το πρωί έφτασε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μαζί με το πλήρωμά του, δύο νοσηλευτές από τη Νάξο και σήμερα θα μεταβεί ακόμη ένας γιατρός. «Ακόμη, έχουν σταλεί επτά γεννήτριες από τη ΔΕΗ σε περίπτωση που γίνει κάτι χειρότερο και θα μπορέσει να βάλει την κάθε γεννήτρια σε κάθε χωριό. Στείλανε καλώδια, στείλανε μετασχηματιστές, στείλανε κολόνες. Δηλαδή, αν συμβεί κάτι υπάρχουν αρκετά εφόδια», ανέφερε ο αντιδήμαρχος για να συμπληρώσει πως δεν χρειάζεται πανικός, καθώς είναι κακός σύμβουλος.

Δήμαρχος Ανάφης: Αυτό το συνεχόμενο ταρακούνμα έχει αρχίσει να μας κουράζει

Δύσκολη ήταν η νύχτα που πέρασε για τους κατοίκους της Σαντορίνης, της Ανάφης, της Αμοργού και όλων των νησιών που επηρεάζονται από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις.

Όπως περιγράφουν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων κάτοικοι της Σαντορίνης αλλά και της Ανάφης, λόγω της συχνής σεισμικής δραστηριότητας ξυπνούσαν συνέχεια κάτι το οποίο είναι πλέον κουραστικό και εξουθενωτικό. Ωστόσο, οι σεισμοί είναι μικρής διάρκειας, και αυτό, όπως υποστηρίζουν, τους ανακουφίζει.

«Αυτό το συνεχόμενο έχει αρχίσει να μας κουράζει. Ειδικά το βράδυ που πέρασε. Ήταν συνεχόμενο. Υπάρχει μια ανησυχία αλλά το πρόβλημα είναι ότι είμαστε και ξάγρυπνοι», δήλωσε ο δήμαρχος Ανάφης, Ιάκωβος Pούσσος. Όπως ανέφερε, έχουν σταλεί δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την Κάρπαθο. «Οι καιρικές συνθήκες δημιουργούν, επίσης, μία ανασφάλεια λόγω απαγορευτικού», πρόσθεσε και σημείωσε: «Είμαστε σε επικοινωνία με την Πολιτεία, προς το παρόν δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα».

Ακόμη, ο δήμαρχος Ανάφης τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «υπάρχει ένα πρόβλημα με το θέμα της ΔΕΗ», καθώς, όπως είπε, στο νησί βρίσκεται μόνο ένας συμβασιούχος εναερίτης.

«Ελπίζω να το δουν και να στείλουν κάποιον άνθρωπο να είναι εδώ, γιατί μας έχουν παρατήσει χωρίς υπάλληλο από το καλοκαίρι, και τώρα σε αυτές τις συνθήκες και με όλους αυτούς τους βοριάδες ένα καλώδιο να κοπεί θα μείνουμε χωρίς ρεύμα», επεσήμανε ο κ. Ρούσσος υπογραμμίζοντας ότι η αραιή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία είναι ακόμη ένα ζήτημα.

Κώστας Παπαζάχος: Να σταματήσουν τα χολιγουντιανά τέρατα που ακούγονται, το σενάριο των 6 Ρίχτερ είναι πάνω στο τραπέζι

«Η αλήθεια είναι ότι είμαι αισιόδοξος. Απλά το θέμα δεν είναι μόνο το επιστημονικό, όπως καταλαβαίνετε, αλλά είναι και το ανθρώπινο, το κοινωνικό και το ψυχολογικό. Το σενάριο για 6 Ρίχτερ δεν μπορεί να φύγει από το τραπέζι. Οι υποψίες που υπήρχαν στην αρχή ήταν για μεγαλύτερα μήκη ρηγμάτων, τα οποία μπορούσαν να δώσουν σεισμούς στα 6 με 6,5. Αυτά ήταν τα πιο ανησυχητικά σενάρια που σαφώς έχουν δυσμενέστερες επιπτώσεις. Ένας σεισμός μεγέθους 6,5 έχει πολλαπλάσια ενέργεια μεγέθους σε σχέση με 6, παρόλο που φαίνονται κάτι το συγκρίσιμο. Το 6 λοιπόν, δεν νομίζω ότι υποχωρεί καθόλου.

Είναι γνωστό ότι οι σεισμοί μπορούν να προκαλέσουν κάποια αυξημένη υδροθερμική ροή στα ηφαίστεια. Η Μήλος για παράδειγμα, τον 4ο αιώνα είχε εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους γιατί υπήρχαν έντονα τέτοια φαινόμενα πάνω στο νησί και σε πολλές περιπτώσεις που γίνονται σεισμοί τα ηφαίστεια εμφανίζουν αυξημένες ροές στα υδροθερμικά πεδία. Άλλο όμως, αυτό και άλλο η έκρηξη. Δεν υπάρχει λοιπόν, το σενάριο για έκρηξη λόγω του σεισμού. Σενάρια λοιπόν, επιτρέψτε μου, τύπου Χόλιγουντ ότι θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός ας τα βγάλουμε από το μυαλό μας. Έχουμε πάρα πολλούς σεισμούς μεταξύ 4 και 5 και θα συνεχίσουμε έτσι και το επόμενο διάστημα»

Τα δύο σενάρια που συγκλίνουν τα μέλη των επιτροπών σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου

Για τα δύο σενάρια στα οποία συγκλίνουν οι επιστήμονες μέλη των επιτροπών σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου μίλησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ «ή θα συνεχίσουμε με παρόμοιες δονήσεις για αρκετές ημέρες ή θα έχουμε έναν δυνατότερο σεισμό».

Ο κ. Λέκκας εξήγησε, επίσης, πως «ό,τι είναι να δώσει θα είναι ένα κομμάτι νότια του ρήγματος της Ανύδρου που δεν έχει σπάσει».

Σημείωσε, δε, ότι «στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής ο μεγαλύτερος σεισμός που περιμέναμε με πολύ μικρή πιθανότητα ήταν 6,2 Ρίχτερ, αλλά στην δεύτερη φτάσαμε μέχρι 6 Ρίχτερ».

Από την πλευρά του ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς σημείωσε στο Action24 ότι «ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ το βράδυ της Τετάρτης, έδωσε νέα ενέργεια στο ρήγμα» εκτιμώντας ότι το φαινόμενο μπορεί να συνεχιστεί για 1-2 εβδομάδες ακόμα

Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου: Υπάρχουν ρήγματα στην περιοχή που μπορεί να δώσουν 6 Ρίχτερ

Νέες εικόνες κατολίσθησης από την Κόκκινη Παραλία

Εθελοντές συνεχίζουν να φροντίζουν τα αδέσποτα και κακοποιημένα ζώα στη Σαντορίνη παρά τους σεισμούς

Στο καταφύγιο φιλοξενούνται δεκάδες ζώα (σκυλιά, γάτες, ιπποειδή, κατσίκες και άλλα) που εντοπίστηκαν παρατημένα ή κακοποιημένα

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

Σε διαρκή εγρήγορση είναι ο κρατικός μηχανισμός για την σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες με τον πρόεδρο της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Κώστα Τσίγκα, να εξηγεί πως «από την πρώτη στιγμή έχει πραγματοποιηθεί διασπορά δυνάμεων, όχι μόνο στην Σαντορίνη, αλλά σε Ίο, Αμοργό, Νάξο και Αστυπάλαια».

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Αμοργού

seismos-amorgos-new2

Γκανάς: Δεν έχει αλλάξει η εκτίμηση για σμηνοσειρά αλλά σε ύφεση δεν είναι με τίποτα το φαινόμενο

«Οι χθεσινοί σεισμοί και οι σημερινοί το βράδυ που μας πέρασε, δηλαδή όλη αυτή η σεισμικότητα εντάσσεται στο πλαίσιο της ακολουθίας της σμηνοσειράς. Δεν έχει αλλάξει η εκτίμησή μας ότι το καλό σενάριο, αυτό δηλαδή της σμηνοσειράς, το οποίο όμως είναι και το πιο αργό στο χρόνο, εξακολουθεί και παραμένει ως κυρίαρχο» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γενικός Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Θανάσης Γκανάς

«Σε ύφεση δεν είναι με τίποτα αυτό να το ξεκαθαρίσουμε. Υπάρχει μια εξέλιξη της ακολουθίας. Είμαστε προς τη σταθεροποίηση. Δηλαδή η κλιμάκωση η οποία υπήρχε βλέπουμε ότι αρχίζει και μειώνεται. Αυτή η ένταση, αρχίζει και μειώνεται, δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμα. Είμαστε ένα βήμα πριν τη σταθεροποίηση».

Στην ερώτηση τι θα θεωρήσει σταθεροποίηση ο κ. Γκανάς απάντησε «εάν σταματήσουν οι σεισμοί του μεγέθους 5 και οι σεισμοί αυτοί αρχίζουν και γίνονται 4, 3,5 και ούτω καθεξής».

«Είμαστε στη μέση του δρόμου» λένε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

«Η σεισμικότητα συνεχίζει με τους ίδιους ρυθμούς, όπως τις προηγούμενες ημέρες, έντονους ρυθμούς, έχουμε αρκετά υψηλό αριθμό σεισμών με μεγέθη άνω των 4.  Είχαμε και ένα ακόμη σεισμό με μέγεθος 5,2, ο οποίος δεν μεταβάλει γενικώς ουσιαστικά τη γενική εικόνα. Ακόμη, δεν είμαστε σε θέση να πούμε ότι βλέπουμε κάποιο στοιχείο που θα οδηγεί στο ότι ολοκληρώνεται σιγά σιγά η ακολουθία. Είμαστε ακόμη στη μέση του δρόμου. Δεν έχουμε δει κάποια αραίωση, κάποιο σημάδι ότι βαίνει προς αποδρομή» δήλωσε ο σεισμολόγος Βασίλης Καραστάθης.

Λέκκας: Μικρές πιθανότητες για το ακραίο σενάριο για 6 Ρίχτερ

«Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν Σάββατο πρωί, για να προτείνουν στην κυβέρνηση τα μέτρα που θα ισχύσουν από την επόμενη εβδομάδα», όπως ενημέρωσε ο Ευθύμιος Λέκκας

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Τα 5,2 Ρίχτερ επιβεβαιώνουν ότι βρισκόμαστε σε προσεισμική ακολουθία

Βασίλης Καραστάθης: Υπάρχει η πιθανότητα να οδηγηθούμε σε μεγαλύτερο σεισμό

Η πιο δύσκολη νύχτα των τελευταίων ημερών ήταν η σημερινή στη Σαντορίνη καθώς συνεχείς σεισμικές δονήσεις από τις 4 τα ξημερώματα αναστάτωσαν το νησί, προκαλώντας φόβο και αναστάτωση στους κατοίκους.

Σεισμοί στη Σαντορίνη: «Είμαστε στη μέση του δρόμου» λένε σεισμολόγοι - Ξανά 4,5 Ρίχτερ στην Αμοργό
H σελίδα ανανεώνεται αυτόματα

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Αμοργού

seismos-amorgos-new2

Γκανάς: Δεν έχει αλλάξει η εκτίμηση για σμηνοσειρά αλλά σε ύφεση δεν είναι με τίποτα το φαινόμενο

«Οι χθεσινοί σεισμοί και οι σημερινοί το βράδυ που μας πέρασε, δηλαδή όλη αυτή η σεισμικότητα εντάσσεται στο πλαίσιο της ακολουθίας της σμηνοσειράς. Δεν έχει αλλάξει η εκτίμησή μας ότι το καλό σενάριο, αυτό δηλαδή της σμηνοσειράς, το οποίο όμως είναι και το πιο αργό στο χρόνο, εξακολουθεί και παραμένει ως κυρίαρχο» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γενικός Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Θανάσης Γκανάς

«Σε ύφεση δεν είναι με τίποτα αυτό να το ξεκαθαρίσουμε. Υπάρχει μια εξέλιξη της ακολουθίας. Είμαστε προς τη σταθεροποίηση. Δηλαδή η κλιμάκωση η οποία υπήρχε βλέπουμε ότι αρχίζει και μειώνεται. Αυτή η ένταση, αρχίζει και μειώνεται, δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμα. Είμαστε ένα βήμα πριν τη σταθεροποίηση».

Στην ερώτηση τι θα θεωρήσει σταθεροποίηση ο κ. Γκανάς απάντησε «εάν σταματήσουν οι σεισμοί του μεγέθους 5 και οι σεισμοί αυτοί αρχίζουν και γίνονται 4, 3,5 και ούτω καθεξής».

«Είμαστε στη μέση του δρόμου» λένε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

«Η σεισμικότητα συνεχίζει με τους ίδιους ρυθμούς, όπως τις προηγούμενες ημέρες, έντονους ρυθμούς, έχουμε αρκετά υψηλό αριθμό σεισμών με μεγέθη άνω των 4.  Είχαμε και ένα ακόμη σεισμό με μέγεθος 5,2, ο οποίος δεν μεταβάλει γενικώς ουσιαστικά τη γενική εικόνα. Ακόμη, δεν είμαστε σε θέση να πούμε ότι βλέπουμε κάποιο στοιχείο που θα οδηγεί στο ότι ολοκληρώνεται σιγά σιγά η ακολουθία. Είμαστε ακόμη στη μέση του δρόμου. Δεν έχουμε δει κάποια αραίωση, κάποιο σημάδι ότι βαίνει προς αποδρομή» δήλωσε ο σεισμολόγος Βασίλης Καραστάθης.

Λέκκας: Μικρές πιθανότητες για το ακραίο σενάριο για 6 Ρίχτερ

«Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν Σάββατο πρωί, για να προτείνουν στην κυβέρνηση τα μέτρα που θα ισχύσουν από την επόμενη εβδομάδα», όπως ενημέρωσε ο Ευθύμιος Λέκκας

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Τα 5,2 Ρίχτερ επιβεβαιώνουν ότι βρισκόμαστε σε προσεισμική ακολουθία

Βασίλης Καραστάθης: Υπάρχει η πιθανότητα να οδηγηθούμε σε μεγαλύτερο σεισμό

H στιγμή που χτύπησαν τα 5,2 Ρίχτερ το βράδυ της Τετάρτης στη Σαντορίνη

Αερολιμενάρχης Σαντορίνης: Προσπαθούμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας

Στέλνουμε μήνυμα υπομονής, η οικογένειά μου έφυγε για Αθήνα δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Δημήτρης Γάκης

Νέος σεισμός άνω των 4 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού

Νέος σεισμός μεγέθους 4,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 8:21 στον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Αμοργού

seismosamorgos

Πρώην πρόεδρος ΟΑΣΠ: «Θεωρώ κύριο ενδεχόμενο έναν σεισμό έως 6R για να πούμε ότι τελειώνει»

Σεισμός 4,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ανάφης

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση 4,7 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7:51 με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο βόρεια-βορειοανατολικά  της Ανάφης

seismos-anafi2

To εντυπωσιακό γράφημα με τις καταγραφές των σεισμών από σεισμογράφο στη Σαντορίνη

grafima-santorini

Λέκκας: «Παρατηρούμε ότι εκτονώνεται η ενέργεια και μειώνεται η πιθανότητα μεγάλου σεισμού»

Η σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ωρών

Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.

Σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, καταγράφηκαν ακόμη έξι «ασθενείς» σεισμικές δονήσεις (4,4, 4,3, 4,2, 4,4, 4,5 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ) το χρονικό διάστημα μεταξύ 04:00 και 05:30 (αντίστοιχα, με αντίστροφη χρονολογική σειρά, στις 05:23, στις 04:48, στις 04:45, στις 04:27, στις 04:24 και στις 04:02) στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.

Εξάλλου, οι σεισμογράφοι κατέγραψαν «ασθενή» σεισμική δόνηση 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο δυτικά-νοτιοδυτικά της Ανάφης.

Νωρίτερα, τρεις «ασθενείς» σεισμικές δονήσεις, δυο μεγέθους 4,1 και μια 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφτηκαν στη 01:16, στις 00:59 και στις 00:57, κατά τα δεδομένα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Χθες Τετάρτη το βράδυ στις 21:09 καταγράφτηκε η πιο ισχυρή δόνηση μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ασυνήθιστης σεισμικής ακολουθίας στη θαλάσσια περιοχή νότια της Αμοργού, με μέγεθος 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πάντα κατά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Σεισμολόγοι επισήμαιναν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως μέχρι τώρα, δεν έχει καταγραφτεί σεισμός που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο κύριος.

Οι ειδικοί παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου, ενώ οι τοπικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, διαβεβαιώνοντας ότι η κατάσταση αξιολογείται διαρκώς. Ωστόσο, η αγωνία των κατοίκων είναι έντονη, καθώς η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται

Κατά πληροφορίες οι βραδινοί σεισμοί προκάλεσαν αναστάτωση και σε άλλα νησία, όπως η Μύκονος, η Ίος και η Φολέγανδρος

Οι σεισμοί, που ξεπέρασαν σε ένταση τα 4 Ρίχτερ και είχαν μεγάλη διάρκεια, έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί, αναγκάζοντας πολλούς να πεταχτούν έντρομοι από τα κρεβάτια τους.

Από τη 1 τα ξημερώματα σημειώθηκαν συνολικά 19  σεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ

Η πιο δύσκολη νύχτα των τελευταίων ημερών ήταν η σημερινή στη Σαντορίνη καθώς συνεχείς σεισμικές δονήσεις από τις 4 τα ξημερώματα αναστάτωσαν το νησί, προκαλώντας φόβο και αναστάτωση στους κατοίκους.

Γιώργος Χατζημάρκος: "Παίρνουμε δύναμη από τους ανθρώπους που διαχειρίζονται τη δοκιμασία της Σαντορίνης"

Γιώργος Χατζημάρκος: «Παίρνουμε δύναμη από τους ανθρώπους που διαχειρίζονται τη δοκιμασία της Σαντορίνης»

Με ανάρτησή του στο διαδίκτυο, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κος Γιώργος Χατζημάρκος, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην μεγάλη δοκιμασία που υφίσταται τις τελευταίες μέρες η Σαντορίνη, εξαιτίας της πρωτοφανούς σεισμικής έξαρσης, αλλά και στους ανθρώπους που διαχειρίζονται την κρίση αυτή.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Στη Σαντορίνη, πήραμε δύναμη από το προσωπικό που βρίσκεται εκεί. Ανθρωποι που ξέρουν την δουλειά τους, αγαπούν την πατρίδα τους και έχουν ψυχή και αίσθηση καθήκοντος. Στο γραφείο του Δημάρχου Νίκου Ζώρζου συνάντησα τους επικεφαλής των οργάνων της δημόσιας διοίκησης που συμμετέχουν στις προπαρασκευαστικές και προληπτικές ενέργειες.

Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, ΕΚΑΒ, Λιμενικό Σώμα, Ελληνικός Στρατός, ΕΜΑΚ, Υπουργείο Υγείας αλλά και όλοι οι οργανισμοί όπως η Πολιτική Προστασία, το ΤΕΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ, δουλεύουν εντατικά ανεβάζοντας καθημερινά το αίσθημα ασφάλειας. Τους Ευχαριστούμε και είμαστε δίπλα τους. Οι νησιώτες έχουμε μάθει να αναγνωρίζουμε, να αντιμετωπίζουμε προκλήσεις και έχουμε αντοχές. Μια τέτοια πρόκληση είναι και το ασυνήθιστο γεωλογικό φαινόμενο που εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες. Το παρακολουθούμε με σοβαρότητα και ψυχραιμία, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων που αξιολογούν συνεχώς την κατάσταση. Όλοι οι εμπλεκόμενοι, κρατικοί και αυτοδιοικητικοί, φορείς είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση και συνεργασία, υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Λαμβάνονται μια σειρά από προληπτικά μέτρα και βρεθήκαμε στη Σαντορίνη ώστε επί του πεδίου να διαπιστώσουμε την υλοποίησή τους και να συζητήσουμε με τους ανθρώπους του πεδίου τα περιθώρια βελτίωσης.

Η ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών, όπως και η στήριξη της τοπικής κοινωνίας είναι το πρώτιστο μέλημά μας. Και η οικονομία είναι παράμετρος της περιόδου και συναντήθηκα και με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων του νησιού για να τους διαβεβαιώσω οτι δεν είναι μόνοι τους. Μαζί θα δώσουμε την μάχη και της οικονομίας. Ξέρω ότι στιγμές σαν κι αυτές γεννούν ανησυχία και είναι εύλογη. Ταυτόχρονα όμως απαιτούν υπευθυνότητα απ’ όλους, εμπιστοσύνη στους επιστήμονες και συμμόρφωση με τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών. Συνεχίζουμε με υψηλό αίσθημα ευθύνης.»

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Χατζημαρκο,γιατι σε διωχνανε και οι συμπατριώτες μου σαντορινιοι; κανενας δεν σε θέλει.Οτι εσπειρες θα παρεις.Δηλαδη ΜΑΥΡΟ.

    • παρά να διαβάζουν κωτικα σάιτ και να σχολιάζουν. α! ρε γκαιμπελισκο της κακιάς ώρας.

  2. Αφού παίρνεις δύναμη από τις συμφορές τών άλλων! Πυρκαγιές, Πλυμυρες, συσμοι, αδιαφορία των υπευθύνων!!! Καλύτερα σπίτι σού!και άμεσα! Μήπως γλυτώσουν οι υπόλοιποι που έμειναν! Παντού κακεςκαι μηδενικές αποδόσεις!!! Τυχαία είναι όλα αυτά???

  3. «Είμαστε στη μέση του δρόμου»
    Μεταφραση:
    Nel mezzo del camino a la nostra vita
    Dante Alligieri
    Ετσι αρχιζει η Θεια Κωμωδια
    τυχαιο;
    ελπιζω

  4. Ακου τι ειπε το ατομο!!!!!
    παιρνουμε δυναμη (εμεις της εξουσιας…οι ανικανοι….απο τον απλο κοσμακι και απο αυτους που διαχειριζοντε το φαινομενο).
    και απλα μετα απο 2 βδομαδες….με τα αστραπιεα αντανακλαδτικα μας κυριξαμε το νιση σε εκτακτη αναγκη……και θα ναι το πρωτο κ το τελευτσιο πραγμα που θα κανουμε για συτο το νησι οτι και να συμβει!!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ