Για ένα διάστημα δεν θα επιδίδονται και αποφάσεις ασύλου – Η χώρα ζητά από την ΕΕ κατευθυντήριες γραμμές, ενώ οριστικές αποφάσεις για τη διαχείριση του ζητήματος θα ληφθούν την Παρασκευή από το ΚΥΣΕΑ – Νωρίτερα, Γερμανία και Αυστρία είχαν ανακοινώσει ανάλογες αποφάσεις
Εξαιρετικά προβληματισμένη ως προς την εξέταση αιτημάτων ασύλου από Σύρους πολίτες εμφανίζεται η κυβέρνηση στον απόηχο της κατάρρευσης του καθεστώτος Άσαντ, ενώ υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η Γερμανία και η Αυστρία αποφάσισαν να αναστείλουν την εξέταση αιτήσεων ασύλου από τους πολίτες της χώρας. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν χρήζουν διεθνούς προστασίας τώρα που εξέλιπε το καθεστώς Άσαντ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατεύθυνση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι να παγώσουν για ορισμένες μέρες, μέχρι να υπάρξει ευρωπαϊκή συνεννόηση, η επίδοση αποφάσεων ασύλου σε Σύρους πολίτες. Αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν ότι αυτή την ώρα δεν έχουν ανασταλεί εν όλω οι αιτήσεις ασύλου και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τις οριστικές αποφάσεις θα πάρει το ΚΥΣΕΑ που συνεδριάζει το πρωί της Παρασκευής.
Σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένο να έχει επαφή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον νέο Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. κ. Μπρούνερ, ενόψει του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης Τετάρτη και Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Σε αυτή τη συνεδρίαση προφανώς και θα γίνει μια πιο συνολική συζήτηση ως προς την αντιμετώπιση των υπηκόοων Συρίας.
Γερμανία και Αυστρία αναστέλλουν τις διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου από Σύρους
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) ανέστειλε προς το παρόν όλες τις διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου από Σύρους.
«Η κατάσταση είναι συγκεχυμένη και είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί τι θα συμβεί πολιτικά στην χώρα. Δεν μπορούν να γίνουν σοβαρές εκτιμήσεις αυτή την στιγμή. Κάθε απόφαση θα ήταν τώρα αδύναμη», δήλωσε εκπρόσωπος της Υπηρεσίας στο περιοδικό Der Spiegel.
Η BAMF ανέφερε ακόμη ότι η απόφασή της αφορά 42.270 αιτήσεις ασύλου οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ενώ υπάρχουν και 46.000 προκαταρκτικές αποφάσεις, οι οποίες ωστόσο για την ώρα δεν επηρεάζονται.
Η συζήτηση πάντως σχετικά με το εάν οι Σύροι θα πρέπει να συνεχίσουν να μένουν στη Γερμανία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Πολιτικοί της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) ζητούν επαναπατρισμό των Σύρων το συντομότερο δυνατό. Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Γενς Σπαν πρότεινε η κυβέρνηση να ναυλώσει αεροσκάφη και να καταβάλει 1.000 ευρώ σε κάθε έναν που θα επιστρέφει στη Συρία, ενώ εισηγήθηκε η Γερμανία, να διοργανώσει την άνοιξη από κοινού με την Αυστρία, την Τουρκία και την Ιορδανία «διάσκεψη ανασυγκρότησης» της Συρίας. Ο εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εσωτερικής πολιτικής Αλεξάντερ Τρομ τόνισε ότι η κατάσταση «έχει αλλάξει ριζικά» και θα πρέπει να ελεγχθεί εκ νέου εάν οι Σύροι που βρίσκονται στην Γερμανία χρειάζονται ακόμη προστασία. Ο αρχηγός του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ εξέφρασε από την πλευρά του την άποψη ότι το ζήτημα επιστροφής των Σύρων στην πατρίδα τους θα πρέπει να εξεταστεί σε δεύτερη φάση. «Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι η υποστήριξη της σταθερότητας της Συρίας», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ να ανασταλούν όλες οι διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων ασύλου από Σύρους, λόγω της πτώσης του καθεστώτος στην Συρία.
«Έδωσα εντολή στο υπουργείο να προετοιμάσει πρόγραμμα συντεταγμένης επιστροφής και απέλασης προς την Συρία», δήλωσε ο κ. Νεχάμερ και διευκρίνισε ότι αναστέλλεται και το πρόγραμμα οικογενειακής επανένωσης. «Η πολιτική κατάσταση στην Συρία έχει αλλάξει θεμελιωδώς και ραγδαία τις τελευταίες ημέρες», αναφέρει το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών στην σχετική ανακοίνωσή του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του, στις 30 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους ήταν ανοιχτές σε α’ ή β΄βαθμό 12.886 υποθέσεις ασύλου για άτομα συριακής καταγωγής, εκ των οποίων οι 1.146 αφορούσαν οικογενειακή επανένωση. Αρμόδιο για τις διαδικασίες α’ βαθμού είναι το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και Ασύλου (BFA), ενώ για τον β’ βαθμό το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο.