Πέθανε ο Βαρδής Βαρδινογιάννης | Πώς έχτισε έναν επιχειρηματικό κολοσσό – Οι μεγάλοι σταθμοί της ζωής του

0
3255

Η λιτή ανακοίνωση της οικογένειας του – Η αρχή στην Κρήτη, η εξορία και η «αυτοκρατορία» που έχτισε

Έφυγε από τη ζωή σήμερα σε ηλικία 91 ετών ο επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης.

Η οικογένεια του σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Με βαθύτατη θλίψη, η οικογένεια Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη ανακοινώνει ότι ο αγαπημένος πατέρας και παππούς, Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης, έφυγε από τη ζωή σήμερα Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024. H εξόδιος ακολουθία και ταφή θα πραγματοποιηθούν σε στενό οικογενειακό κύκλο»

Βαρδής Βαρδινογιάννης: Βράβευση για την προσφορά του στο επιχειρείν και τη φιλανθρωπία | OPEN TV

 

Το ξεκίνημα από την Κρήτη και η εξορία

Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης είχε γεννηθεί στις 4 Δεκεμβρίου 1933 στην Επισκοπή Ρεθύμνου. Ήταν το πέμπτο από τα οχτώ παιδιά του Ιωάννη Βαρδινογιάννη και της Χρυσής Θεοδωρουλάκη.

Το 1955 είχε αποφοιτήσει από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων για να ακολουθήσει καριέρα αξιωματικού στο Πολεμικό ναυτικό, όπως ο αδελφός του, Νίκος.

Όταν, τον Απρίλιο του 1967, η χούντα των συνταγματαρχών κατέλυσε τη Δημοκρατία, ο έντιμος δημοκρατικός, με βενιζελικές καταβολές, αξιωματικός του Ναυτικού Βαρδής Βαρδινογιάννης ύψωσε το ανάστημά του.

Αντιστάθηκε στο παράνομο και καταπιεστικό καθεστώς τους, με συνέπεια να φυλακιστεί και κατόπιν να εκτοπιστεί από τους δικτάτορες στην Αμοργό.

Πέθανε ο Βαρδής Βαρδινογιάννης σε ηλικία 91 ετών
Βαρδής και Μαριάννα Βαρδινογιάννη στα χρόνια της νεότητας

Στη συνέχεια ο Βαρδής Βαρδινογιάννης μυήθηκε στο αντιδικτατορικό κίνημα του Ναυτικού και βοήθησε έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ο ανεφοδιασμός των πλοίων σε περίπτωση εκδήλωσης κινήματος.

Η γιγάντωση της Motor Oil

Απλός στη συμπεριφορά του, με ανεπιτήδευτη ειλικρίνεια, με την πόρτα του ανοιχτή για όλους και με μια σπάνια ντομπροσύνη, ο λόγος του ήταν «συμβόλαιο», καθοδήγησε επί μισό αιώνα την εξέλιξη της Motor Oil από ένα μικρό διυλιστήριο που ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ’70, στον σημερινό κολοσσό, ο οποίος συνεχίζει όμως να λειτουργεί με τις αξίες της οικογενειακής επιχείρησης.

Κατάφερε να χτίσει έναν από τους μεγαλύτερους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους που καλύπτει ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων από τον πετρελαϊκό, το ναυτιλιακό και τον τραπεζικό τομέα μέχρι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και εταιρικές συμμετοχές και τοποθετήσεις εκτός συνόρων.

Δεν είναι τυχαίο που οι διεθνείς λίστες, όπως του Forbes, τον περιλάμβαναν ανάμεσα στους πλουσιότερους Έλληνες αλλά και τους ισχυρότερους ανθρώπους στην Ευρώπη και όχι μόνο.

Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ανέλαβε τα ηνία μετά τον ξαφνικό και πρόωρο χαμό του μεγαλύτερου αδελφού του Νίκου, τον Ιούλιο του 1973, και από τότε μέχρι σήμερα τα κράτησε γερά, αφήνοντας όμως σταδιακά, με τη σοφία που τον διέκρινε, τον απαραίτητο «χώρο» στη νέα γενιά της οικογένειας.

Έτσι, προετοίμασε μεθοδικά το έδαφος ώστε όταν θα έφευγε εκείνος από τη ζωή να έχει πίσω του άξιους διαδόχους.

Σε αυτή την πορεία των 50 ετών υπάρχουν πολλοί «σταθμοί». Από τους μεγάλους αγώνες για την ανάπτυξη και επέκταση του διυλιστηρίου σε νέες δραστηριότητες και τον διαρκή εκσυγχρονισμό των υποδομών του μέχρι και τα εμβληματικά deals.

Όπως το 1996, χρονιά σταθμό στην ιστορία του ομίλου, όταν μέσω της στρατηγικής συμφωνίας με το Σαουδαραβικό κολοσσό Saudi Aramco, πέτυχε ένα τεράστιο βήμα ώστε η Motor Oil να αποτελέσει υπερσύγχρονη ενεργειακή εγκατάσταση υψηλών προδιαγραφών.

Έτσι, υπό τη στιβαρή ηγεσία του, η ΜΟΗ επί μισό αιώνα διαδραματίζει ρόλο στυλοβάτη της εθνικής οικονομίας, μέσω εξαγωγών σε πάνω από 75 χώρες, περισσότερων από 3.000 χιλιάδων καλά αμειβόμενων μόνιμων θέσεων εργασίας και συνεχών επενδύσεων.

Σήμερα, ο Όμιλος Motor Oil έχει 92 επιμέρους εταιρείες, ενώ με τα εμβλήματα των θυγατρικών εταιρειών του (Shell, Avin κ.α.) Λειτουργούν περισσότερα από 1.500 πρατήρια καυσίμων, στην Ελλάδα, καθώς και σε χώρες του εξωτερικού. Ακόμη, διαθέτει παραρτήματα σε 8 διαφορετικά κράτη.

Το διυλιστήριό της που είναι ένα από τα πλέον σύγχρονα της Ευρώπης με βαθμό πολυπλοκότητας 12,61 (Nelson Complexity Index), έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας διαφόρων τύπων αργού και παράγει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων πετρελαίου, εξυπηρετώντας τις εταιρείες εμπορίας πετρελαίου και άλλους φορείς.

Παρόλα αυτά, δεν επαναπαύθηκε ποτέ. Συνέχισε να δουλεύει ακατάπαυστα με «οδηγό» του την επόμενη μέρα για τον Όμιλο, αλλά και για την Ελλάδα.

Τα τελευταία μόλις χρόνια, πέρα από την απόφασή του για την περαιτέρω ενίσχυση του διυλιστηρίου μέσων νέων επενδύσεων, -συνολικά έχουν ξεπεράσει τα 1,7 δις ευρώ-, έγινε το μεγάλο άνοιγμα στις ΑΠΕ και την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Ο βραχίονας της Motor Oil Renewable Energy (MORE) εξελίχθηκε μέσα από διαδοχικές εξαγορές, σε χρόνο ρεκόρ, σε έναν από τους ισχυρότερους εγχώριους ομίλους πράσινης ενέργειας, διαθέτοντας εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά έργα) άνω των 800 ΜW και με ένα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας σε διάφορα στάδια ανάπτυξης άνω των 3 GW.

Η τεράστια κοινωνική προσφορά

Εκτός από την αγάπη για την πατρίδα και το ισχυρότατο επιχειρηματικό του εκτόπισμα, τον Βαρδή Βαρδινογιάννη τον χαρακτήριζε η τεράστια κοινωνική προσφορά του.

Πρώτα και κύρια στηρίζοντας με όλες του τις δυνάμεις το όραμα ζωής της Μαριάννας Βαρδινογιάννη για τη δημιουργία της πρώτης Ογκολογικής Μονάδας Παίδων στη χώρα μέσω της «Ελπίδας», τις ποικίλες φιλανθρωπικές δράσεις του «Ιδρύματος Mαριάννα B. Bαρδινογιάννη» και τις αμέτρητες πρωτοβουλίες της με άμεσο κοινωνικό αντίκρισμα.

Παράλληλα, με τις δωρεές και χορηγίες ύψους δεκάδων εκατομμυρίων κάθε χρόνο μέσω της Motor Oil για τις τέχνες, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την εκπαίδευση, το περιβάλλον, αλλά και την αρωγή προς τις τοπικές κοινότητες.

Ακόμη όμως και απέναντι στους εργαζόμενους στον Όμιλό του ή στους συντοπίτες του στην Κρήτη ήταν «ο δικός τους Βαρδής», ο άνθρωπος στον οποίο θα κατέφευγαν τη δύσκολη στιγμή και θα έβρισκαν την ουσιαστική συμπαράστασή του, αθόρυβα, χωρίς ποτέ τίποτα να βγει στο φως της δημοσιότητας.

Η γνωριμία και ο γάμος με τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Τη σύζυγό του Μαριάννα Βαρδινογιάννη τη γνώρισε όταν αυτή ήταν ακόμα μαθήτρια σε ένα συγγενικό της σπίτι στον Πειραιά.

Έρωτας αμοιβαίος από την πρώτη κιόλας ματιά τους. Στο δεύτερο βλέμμα ο αυθόρμητος ρομαντικός παλμός της καρδιάς είχε πλέον φωλιάσει συνειδητά στο μυαλό. Κατάλαβε, αδιαμεσολάβητα, ότι αυτός ήταν ο άνθρωπος της ζωής της.

Με το που τέλειωσε το Γυμνάσιο, η Μαριάννα έφυγε για την Αμερική για να σπουδάσει Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ στο Κολοράντο.

Ακολούθησε τον Βαρδή Βαρδινογιάννη, ο οποίος την ίδια ακριβώς περίοδο ως Σημαιοφόρος του Ναυτικού είχε σταλεί από το Σώμα στη Χαβάη και την Καλιφόρνια σε αποστολή παραλαβής κάποιου από τα επισκευασμένα παλαιά πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, τα οποία παραχωρούνταν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας.

Πέθανε ο Βαρδής Βαρδινογιάννης σε ηλικία 91 ετών
Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης με τη σύζυγό του, Μαριάννα

Οι δυο τους αλληλογραφούσαν αδιαλείπτως στα ξένα, αλλά με την από κοινού αίσθηση ότι ήταν κοντά, παρότι φορές απείχαν έως και 5.500 χιλιόμετρα.

Ήταν πλασμένοι ο ένας για τον άλλον, και καθένας ακολουθούσε τα χνάρια του άλλου. Καθώς λέγεται, όταν διέπλευσε τον Ατλαντικό και επέστρεψε με το παραληφθέν πολεμικό πλοίο στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας ο αξιωματικός, σχεδόν ταυτόχρονα γύρισε αεροπορικώς στην Ελλάδα.

Το ίδιο «πήγαινε-έλα» επαναλήφθηκε, όταν ο ένστολος αξιωματικός του Ναυτικού μετατέθηκε προσωρινά για μετεκπαίδευση στη ναυτική βάση του Πόρτσμουθ της Αγγλίας. Πήγε μαζί του. Εκεί επιχείρησε να διδαχτεί Ιστορία της Τέχνης, που τόσο λάτρευε από παιδί.

Παντρεύτηκαν τον Μάιο του 1961, με κουμπάρο στη γαμήλια τελετή τον Χρήστο Λαμπράκη, συνομήλικο και γνωστό του Βαρδή από την κοινή στρατιωτική τους θητεία. Το ζευγάρι εγκαινίασε τη νέα του κοινή ζωή στο «προικώο» της Μαριάννας στην οδό Πιπίνου, στο ύψος της Πατησίων, στην Κυψέλη.

Αυτό το διαμέρισμα θα αποδεικνυόταν καλότυχο. Εκεί έφεραν στον κόσμο τα τρία τους πρώτα παιδιά, πριν μετακομίσουν στην κοντινή Φωκίωνος Νέγρη.

Το πρώτο σπίτι, που στέγασε τα αρχικά οικογενειακά όνειρά τους, προσημειώθηκε για το δάνειο που πήρε ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, ώστε να ξεκινήσει με τον μεγαλύτερο αδελφό του, Νίκο, την πρώτη τους επιχειρηματική απόπειρα: Τον σταθμό ανεφοδιασμού ναυτιλιακών καυσίμων στους Καλούς Λιμένες, στα νότια παράλια του νομού Ηρακλείου.

Η απόπειρα δολοφονίας από τη «17 Νοέμβρη»

Στις 9:20 το πρωί της 20ης Νοεμβρίου του 1990 ο 57χρονος τότε Βαρδής Βαρδινογιάννης έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης στην πλατεία Διλβόη της Νέας Ερυθραίας.

Η τρομοκρατική οργάνωση «17Ν» είχε στήσει καρτέρι και εκτόξευσε τρεις ρουκέτες, με τον επιχειρηματία να σώζεται λόγω της ισχυρής θωράκισης του οχήματός του, αλλά και της μη συντονισμένης πυροδότησης μιας βόμβας τοποθετημένης σε σταθμευμένο αυτοκίνητο.

Στην ομολογία του το 2002, ο συλληφθείς Χριστόδουλος Ξηρός παραδέχθηκε τη συμμετοχή του ίδιου στην απόπειρα δολοφονίας του Βαρδινογιάννη, όπως και τριών ακόμη μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Δείτε βίντεο: Πέθανε ο Βαρδής Βαρδινογιάννης σε ηλικία 91 ετών

Βαρδής Βαρδινογιάννης: Πώς έχτισε έναν επιχειρηματικό κολοσσό – Οι μεγάλοι σταθμοί της ζωής του

Η αγάπη του για την Ελλάδα και το Πολεμικό Ναυτικό και η πίστη του στην εθνική ενότητα

Βαρδής Βαρδινογιάννης: Πώς έχτισε έναν επιχειρηματικό κολοσσό - Οι μεγάλοι σταθμοί της ζωής του

Αν μπορούσε κανείς να φανταστεί, υπερβαίνοντας τη σκληρή πραγματικότητα, τον ιδανικό «αποχαιρετισμό» από τον Βαρδή Βαρδινογιάννη, αυτός θα ήταν στην κλίμακα ενός πολεμικού πλοίου, όπου θα έτεινε ευλαβικά το χέρι στο καπέλο του, αποτίοντας για τελευταία φορά τιμή προς την ελληνική σημαία.

Γιατί μπορεί να πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που ο νεαρός αξιωματικός του Π.Ν. αποστρατεύτηκε από τη χούντα λόγω των δημοκρατικών του πεποιθήσεων, αλλά ποτέ αυτός ο μετέπειτα μεγιστάνας του επιχειρείν δεν αποστασιοποιήθηκε από τα τεκταινόμενα στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων, ούτε έκρυψε τη μεγάλη αγάπη του προς την πατρίδα.

Σε αυτές τις ανοιχτές θάλασσες που σκίζουν με το πέρασμά τους τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού ταξιδεύει από σήμερα η ψυχή του Βαρδή Βαρδινογιάννη, ενός σπουδαίου Έλληνα που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών. «Με βαθύτατη θλίψη, η οικογένεια Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη ανακοινώνει ότι ο αγαπημένος πατέρας και παππούς, Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης, έφυγε από τη ζωή σήμερα Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024», ανακοίνωσε η οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι έφυγε «πλήρης ημερών» κατά το κοινώς λεγόμενο, ωστόσο στη δική του περίπτωση τέτοια τεχνητά «όρια» μοιάζουν ατυχή. Έζησε μια ζωή ιδιαίτερα γεμάτη, από επιτυχίες, περιπέτειες, δυσκολίες, αλλά και τεράστια κοινωνική προσφορά, ώστε κάθε τέλος, όσο μοιραίο και αναπόφευκτο κι αν είναι, να μη φαντάζει τίποτα λιγότερο από το τέλος μιας ολόκληρης εποχής.

Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ήταν από μόνος του το κορυφαίο πρόσωπο μιας τέτοιας εποχής και ένας από τους τελευταίους μεγάλους του ελληνικού επιχειρείν. Φτιαγμένος από εκείνη τη σπάνια «πάστα» ανθρώπων που από το μηδέν σχεδόν κατάφεραν να χτίσουν μια ολόκληρη αυτοκρατορία, με βαρύ εκτόπισμα εντός, αλλά και εκτός συνόρων.

Η αφετηρία Βαρδινογιάννη και η αντίσταση

Ο μέχρι σήμερα «κυβερνήτης» αυτού του επιχειρηματικού κολοσσού, με κορωνίδα τον Όμιλο Motor Oil, γεννήθηκε έναν κρύο Δεκέμβριο, τον Δεκέμβριο του 1933, στην Επισκοπή Ρεθύμνου, με γονείς τον Ιωάννη Βαρδινογιάννη και την Χρυσή Θεοδωρουλάκη.

Ήταν το πέμπτο από τα οκτώ παιδιά της πολυμελούς οικογένειας και παρά τις δυσκολίες ήταν εξοπλισμένο από τα πρώτα του βήματα με την κρητική λεβεντιά, την υπερηφάνεια, την εργατικότητα και το πείσμα να πετύχει.

Αυτά τα χαρακτηριστικά του, ήταν που τού άνοιξαν σταδιακά τον δρόμο προς την κορυφή, μετά από διαρκή αγώνα και πολλές αγωνίες μέσα σε αντίξοες συνθήκες.

Η αγάπη του για τη θάλασσα και για το Πολεμικό (τότε Βασιλικό) Ναυτικό τον οδήγησε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων από όπου αποφοίτησε το 1955, για να ακολουθήσει καριέρα αξιωματικού, όπως και ο μεγαλύτερος αδελφός του Νίκος Βαρδινογιάννης.

Σημαιοφόρος όντας γνώρισε τη γυναίκα της ζωής του, τη Μαριάννα, όταν εκείνη πήγαινε ακόμη σχολείο. Ο έρωτάς τους ήταν κεραυνοβόλος και σφράγισε την υπόλοιπη ζωή τους κατά την οποία έμειναν αχώριστοι. Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών τον Ιούλιο του 2023.

Παντρεύτηκαν στις 18 Μαΐου του 1961, με κουμπάρο τον Xρήστο Λαμπράκη και η κοινή τους πορεία στην αρχή μόνο εύκολη δεν ήταν. Εκείνος με τον μισθό των 2.500 δραχμών τότε από το Ναυτικό και εκείνη υπάλληλος της αμερικανικής πρεσβείας για να συμπληρώνει το οικογενειακό εισόδημα.

Ο Βαρδής παρά το νεαρό της ηλικίας του, διέθετε από νωρίς μια σπάνια ωριμότητα, αλλά και ηγετικά προσόντα.

Έτσι, όπως έχει εξομολογηθεί η κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη, «τις βασικές αρχές μου τις έδωσαν οι γονείς μου, αλλά ο άνδρας μου ουσιαστικά διαμόρφωσε τον χαρακτήρα μου».

Μαζί ξεπέρασαν πολλά εμπόδια και ευτύχησαν να δημιουργήσουν μια αξιοζήλευτη οικογένεια που αποτελούσε πάντα το κύριο μέλημά τους.

Η καριέρα του στο Πολεμικό Ναυτικό τερματίστηκε πρόωρα, τον Ιούλιο του 1967, λίγους μήνες μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου, πληρώνοντας το τίμημα για τις δημοκρατικές καταβολές του.

Η αφορμή δόθηκε όταν αρνήθηκε να μεταφέρει εν μέσω σφοδρής θαλασσοταραχής εξόριστους σε κάποιον από τους τόπους μαρτυρίου.

Αμέσως πήρε μετάθεση και μετά από λίγο αποστρατεύτηκε με το βαθμό του πλωτάρχη. Στη συνέχεια εξορίστηκε και ο ίδιος στην Αμοργό.

Η σύζυγός του Μαριάννα τον ακολούθησε αν και είχαν ήδη δύο μικρά παιδιά και ένα νεογέννητο μωρό.

Έμειναν σε ένα μικρό δωμάτιο χωρίς ηλεκτρικό και θέρμανση και κατάφεραν να επιβιώσουν χάρη στη γενναιοδωρία των ντόπιων, τους οποίους δεν ξέχασαν ποτέ…

Όταν αφέθηκε ελεύθερος μυήθηκε στο αντιδικτατορικό Κίνημα του Ναυτικού διασφαλίζοντας τον ανεφοδιασμό των πλοίων.

Παράλληλα, μαζί με τον αδελφό του Νίκο εγκαινίασαν το 1970 το διυλιστήριο της Motor Oil στους Aγίους Θεοδώρους.

Μετά την εκδήλωση του Κινήματος του Ναυτικού και τη διαφυγή του «Βέλους» στην Ιταλία στάθηκε αρωγός προς τους πρώην συναδέλφους του που φυλακίστηκαν και αποτάχθηκαν, προσλαμβάνοντάς τους στη Motor Oil, ενώ συνέδραμε χρηματικά τον αντιχουντικό αγώνα του ηρωικού Ναυάρχου Νίκου Παππά στο εξωτερικό.

Ακόμη, ήταν εκείνος που κάλυψε τα έξοδα επιστροφής του «Bέλους» στην Ελλάδα, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Πολλά χρόνια αργότερα η ελληνική Πολιτεία τίμησε τη δράση του και του απένειμε τον τίτλο του Επίτιμου Υποναυάρχου.

Η αγάπη του Βαρδινογιάννη για την Ελλάδα

Τα δημοκρατικά του φρονήματα και το ασίγαστο ενδιαφέρον για την πατρίδα τον χαρακτήριζαν μέχρι το τέλος. Όσοι είχαν την τύχη να συνομιλούν κατά καιρούς μαζί του έβλεπαν απέναντί τους έναν κορυφαίο παράγοντα του επιχειρηματικού χάρτη που όμως…δεν νοιαζόταν να συζητήσει για αριθμούς και business plans.

Το βλέμμα του άστραφτε κάτω από τα πυκνά φρύδια του όταν η συζήτηση αφορούσε την κατάσταση της χώρας και κατέληγε πάντα στη «σύσταση» για εθνική συνεννόηση, ενότητα και πολιτική ομοψυχία προς όφελος της Ελλάδας.

Όποτε χρειάστηκε το απέδειξε έμπρακτα και ο ίδιος όταν, για παράδειγμα, μέσα στο «βαθύ σκοτάδι» της οικονομικής κρίσης που άλλοι εγκατέλειπαν το κλυδωνιζόμενο εθνικό «σκάφος», εκείνος έβαζε πλάτη με κινήσεις του σε πολλούς τομείς. Μία εξ αυτών η ύψωση της ελληνικής σημαίας στα καράβια της Avin International.

Αυτή η σπουδαία πορεία θα είχε διακοπεί πολλά χρόνια πριν. Και τούτο καθώς στην πολυκύμαντη διαδρομή του βρέθηκε μέχρι και στο στόχαστρο της εγκληματικής τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη.

Ήταν 9.20 το πρωί στις 20 Νοεμβρίου του 1990, όταν ο 57χρονος τότε Βαρδής Βαρδινογιάννης έγινε στόχος επίθεσης στην πλατεία Διλβόη της Νέας Ερυθραίας.

Τα μέλη της οργάνωσης του είχαν στήσει καρτέρι και εκτόξευσαν τρεις ρουκέτες με τον επιχειρηματία να σώζεται λόγω της ισχυρής θωράκισης του οχήματός του, αλλά και της μη πυροδότησης μιας βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε σταθμευμένο ΙΧ.

Η άνανδρη επίθεση συντάραξε τον πολιτικό κόσμο και την ελληνική κοινωνία.

Εκείνος, που βγήκε από αυτή την άγρια περιπέτεια με λίγες αμυχές, παραμένοντας ψύχραιμος και πάντα λιγομίλητος, αρκέστηκε σε λίγες λέξεις: «Εύχομαι να μην το νιώσετε ποτέ, είναι ευτύχημα που κανείς δεν έπαθε τίποτε, σημασία έχει ότι είμαστε εδώ».

Η γιγάντωση της Motor Oil του Βαρδινογιάννη

Απλός στη συμπεριφορά του, με ανεπιτήδευτη ειλικρίνεια, με την πόρτα του ανοιχτή για όλους και με μια σπάνια ντομπροσύνη, -ο λόγος του ήταν «συμβόλαιο»-, καθοδήγησε επί μισό αιώνα την εξέλιξη της Motor Oil από ένα μικρό διυλιστήριο που ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ’70, στον σημερινό κολοσσό, ο οποίος συνεχίζει όμως να λειτουργεί με τις αξίες της οικογενειακής επιχείρησης.

Κατάφερε να χτίσει έναν από τους μεγαλύτερους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους που καλύπτει ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων από τον πετρελαϊκό, το ναυτιλιακό και τον τραπεζικό τομέα μέχρι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και εταιρικές συμμετοχές και τοποθετήσεις εκτός συνόρων.

Δεν είναι τυχαίο που οι διεθνείς λίστες, όπως του Forbes, τον περιλάμβαναν ανάμεσα στους πλουσιότερους Έλληνες αλλά και τους ισχυρότερους ανθρώπους στην Ευρώπη και όχι μόνο.

Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ανέλαβε τα ηνία μετά τον ξαφνικό και πρόωρο χαμό του μεγαλύτερου αδελφού του Νίκου, τον Ιούλιο του 1973, και από τότε μέχρι σήμερα τα κράτησε γερά, αφήνοντας όμως σταδιακά, με τη σοφία που τον διέκρινε, τον απαραίτητο «χώρο» στη νέα γενιά της οικογένειας.

Έτσι, προετοίμασε μεθοδικά το έδαφος ώστε όταν θα έφευγε εκείνος από τη ζωή να έχει πίσω του άξιους διαδόχους.

Σε αυτή την πορεία των 50 ετών υπάρχουν πολλοί «σταθμοί». Από τους μεγάλους αγώνες για την ανάπτυξη και επέκταση του διυλιστηρίου σε νέες δραστηριότητες και τον διαρκή εκσυγχρονισμό των υποδομών του μέχρι και τα εμβληματικά deals.

Όπως το 1996, χρονιά σταθμό στην ιστορία του ομίλου, όταν μέσω της στρατηγικής συμφωνίας με το Σαουδαραβικό κολοσσό Saudi Aramco, πέτυχε ένα τεράστιο βήμα ώστε η Motor Oil να αποτελέσει υπερσύγχρονη ενεργειακή εγκατάσταση υψηλών προδιαγραφών.

Έτσι, υπό τη στιβαρή ηγεσία του, επί μισό αιώνα διαδραματίζει ρόλο στυλοβάτη της εθνικής οικονομίας, μέσω εξαγωγών σε πάνω από 75 χώρες, περισσότερων από 3.000 χιλιάδων καλά αμειβόμενων μόνιμων θέσεων εργασίας και συνεχών επενδύσεων.

Σήμερα, ο Όμιλος Motor Oil έχει 92 επιμέρους εταιρείες, ενώ με τα εμβλήματα των θυγατρικών εταιρειών του (Shell, Avin κ.α.) λειτουργούν περισσότερα από 1.500 πρατήρια καυσίμων, στην Ελλάδα, καθώς και σε χώρες του εξωτερικού. Ακόμη, διαθέτει παραρτήματα σε 8 διαφορετικά κράτη.

Το διυλιστήριό της που είναι ένα από τα πλέον σύγχρονα της Ευρώπης με βαθμό πολυπλοκότητας 12,61 (Nelson Complexity Index), έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας διαφόρων τύπων αργού και παράγει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων πετρελαίου, εξυπηρετώντας τις εταιρείες εμπορίας πετρελαίου και άλλους φορείς.

Παρόλα αυτά, δεν επαναπαύθηκε ποτέ. Συνέχισε να δουλεύει ακατάπαυστα με «οδηγό» του την επόμενη μέρα για τον Όμιλο, αλλά και για την Ελλάδα.

Τα τελευταία μόλις χρόνια, πέρα από την απόφασή του για την περαιτέρω ενίσχυση του διυλιστηρίου μέσων νέων επενδύσεων, -συνολικά έχουν ξεπεράσει τα 1,7 δις ευρώ-, έγινε το μεγάλο άνοιγμα στις ΑΠΕ και την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Ο βραχίονας της Motor Oil Renewable Energy (MORE) εξελίχθηκε μέσα από διαδοχικές εξαγορές, σε χρόνο ρεκόρ, σε έναν από τους ισχυρότερους εγχώριους ομίλους πράσινης ενέργειας, διαθέτοντας εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά έργα) άνω των 800 ΜW και με ένα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας σε διάφορα στάδια ανάπτυξης άνω των 3 GW.

Με ορίζοντα το 2030, η ΜΟΗ προχωράει στο μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο με γνώμονα τον ενεργειακό μετασχηματισμό, ύψους άνω των 4 δισ., σε πολλά και διαφορετικά πεδία.

Παράλληλα, ο Όμιλος Βαρδινογιάννη εξακολουθεί να καταγράφει ηχηρό «παρών» στον τραπεζικό τομέα, το χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης κ.α.

Η τεράστια κοινωνική προσφορά

Εκτός από την αγάπη για την πατρίδα και το ισχυρότατο επιχειρηματικό του εκτόπισμα, τον Βαρδή Βαρδινογιάννη τον χαρακτήριζε η τεράστια κοινωνική προσφορά του.

Πρώτα και κύρια στηρίζοντας με όλες του τις δυνάμεις το όραμα ζωής της Μαριάννας Βαρδινογιάννη για τη δημιουργία της πρώτης Oγκολογικής Mονάδας Παίδων στη χώρα μέσω της «Ελπίδας», τις ποικίλες φιλανθρωπικές δράσεις του «Ιδρύματος Mαριάννα B. Bαρδινογιάννη» και τις αμέτρητες πρωτοβουλίες της με άμεσο κοινωνικό αντίκρισμα.

Παράλληλα, με τις δωρεές και χορηγίες ύψους δεκάδων εκατομμυρίων κάθε χρόνο μέσω της Motor Oil για τις τέχνες, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την εκπαίδευση, το περιβάλλον, αλλά και την αρωγή προς τις τοπικές κοινότητες.

Ακόμη όμως και απέναντι στους εργαζόμενους στον Όμιλό του ή στους συντοπίτες του στην Κρήτη ήταν «ο δικός τους Βαρδής», ο άνθρωπος στον οποίο θα κατέφευγαν τη δύσκολη στιγμή και θα έβρισκαν την ουσιαστική συμπαράστασή του, αθόρυβα, χωρίς ποτέ τίποτα να βγει στο φως της δημοσιότητας.

Αυτή την μοναδική παρακαταθήκη αφήνει στην οικογένειά του, που ήταν πάντα η μεγαλύτερη δύναμη και η πρώτη του προτεραιότητα.

Την παραλαμβάνουν από τα χέρια του τα πέντε παιδιά του, ο Γιάννης, η Xριστιάννα, ο Γιώργος, ο Nίκος και η Bαρδιάννα, που παρά τον ανθρώπινο πόνο της απώλειας και το πράγματι δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνει με το θάνατό του, καλούνται να περπατήσουν τα δικά του βήματα.

Πηγή: newmoney.gr

Βαρδής Βαρδινογιάννης: Ποιοι συνεχίζουν την «αυτοκρατορία» μετά τον θάνατό του

Ποια είναι τα παιδιά του Βαρδή και της Μαριάννας Βαρδινογιάννη

θάνατος του Βαρδή Βαρδινογιάννη δημιουργεί ένα μεγάλο κενό στον χώρο του επιχειρείν καθώς το αποτύπωμα του μεγάλου Κρητικού επιχειρηματία ήταν τεράστιο.

Με μεγαλύτερο όχημα της τη μονάδα των διυλιστηρίων της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους με τις οικογενειακές επιχειρήσεις να επεκτείνονται κατά το παρελθόν σε πλείστους άλλους κλάδους με εταιρείες όπως Τράπεζα Πειραιώς, Optima Bank, Vegas Oil, Gas, Avin Oil, SEKA Καλοί λιμένες, ANEK LINES, Ελλάκτωρ, Star Channel, Alpha TV, ΝJV Athens Plaza, AVE Group of Companies και Οdeon καθώς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Σύμφωνα με το Forbes, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης δημιούργησε περιουσία 1,9 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια της ζωής του ενώ επί σειρά ετών βρισκόταν στην 1.575η θέση της λίστας με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη.

Ποιοι διαδέχονται όμως τον Βαρδή Βαρδινογιάννη. Με τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη δημιούργησαν μία μεγάλη οικογένεια την οποία αποτελούν ο Γιάννης, η Xριστιάννα, ο Γιώργος, ο Nίκος και η Bαρδιάννα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ