Εκλογές ΠΑΣΟΚ- Live το debate των έξι υποψηφίων προέδρων

0
339

Κατρίνης: Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναβρεί τον πατριωτικό του χαρακτήρα

«Το ΠΑΣΟΚ να ξαναβρεί τον πατριωτικό του χαρακτήρα.  Το ΠΑΣΟΚ απέναντι σε ααυτη την ενδοτική πολιτική πρέπει να αντισταθεί βάζοντας «κόκκνες γραμμές»» απάντησε ο Μιχάλης Κατρίνης στον Χάρη Δούκα

Κατρίνης: Ναι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το βέτο σε μια πραγματική απειλή που είναι η Τουρκία

Ο ευρωστρατός είναι κάτι κρίσιμο, θέλω να σε ρωτήσω πώς φαντάζεσαι ότι πρέπει να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο, ρώτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης τον Μιχάλη Κατρίνη. «Μακάρι οι ευρωπαίοι να εννοούσαν αυτά που λένε» απάντησε εκείνος.

-Μπορεί να υλοποιηθεί σχέδιο κοινής εξωτερικής πολιτικής; επανήλθε ο κ.Ανδρουλάκης
-Αν δούμε την επιθετική πολιτική του Ερντογαν, ναι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το βέτο σε μια πραγματική απειλή που είναι η Τουρκία

Δούκας: Να έχουμε ξεκάθαρες γραμμές για τα εθνικά

Ξεκάθαρες γραμμές για τα εθνικά ζητήματα, ζήτησε ο Χάρης Δούκας, με τον Γιώργο Κουβαρά να του επισημαίνει ότι η ερώτησή του αφορούσε τα 12 μίλια.

Ο ελληνισμός είναι ενιαίος και αδιαίρετος, είπε στη συνέχεια ο Μιχάλης Κατρίνης αναφερόμενος στο Κυπριακό. Οπως είπε η πολιτική της κυβέρνησης είναι πολιτική κατευνασμού

Γιαννακοπούλου σε Ανδρουλάκη: Δεν είσαι ο μόνος υπερασπιστής του ΠΑΣΟΚ

Επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη εξαπέλυσε η Νάντια Γιαννακοπούλου, λέγοντάς του, ότι δεν είναι ο μόνος υπερασπιστής του ΠΑΣΟΚ. «Έχετε αυτοκυρηχθεί υποστηριχτής του ΠΑΣΟΚ και όλοι οι άλλοι δεν είμαστε; Δεν πάει άλλο με τα υπονοούμενα», του είπε

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με ένα σχόλιο γιατί δεν κατάλαβα τι ακριβώς είπε ο κ. Ανδρουλάκης πιο πριν για την ανάγκη να υπερασπιστεί το ΠΑΣΟΚ, να υπερασπιστεί το ΠΑΣΟΚ απέναντι σε ποιους, τους υποψήφιους προέδρους του; Θεωρείτε ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι εδώ πέρα, στελέχη με τεράστια εμπειρία δεν υπερασπιζόμαστε το ΠΑΣΟΚ; Γιατί εγώ προσωπικά δεν αισθάνομαι καθόλου έτσι. Εκτός αν έχετε αυτοανακηρυχθεί από μόνος σας για κάποιο λόγο ότι είστε ο υπερασπιστής του ΠΑΣΟΚ και όλοι οι άλλοι με την πορεία μας, με τους αγώνες μας δεν είμαστε. Αν είναι έτσι, βγείτε και πείτε το ευθέως ενώπιον όλων των πολιτών που μας βλέπουν αυτή τη στιγμή, γιατί νομίζω ότι δεν πάει άλλο με τα υπονοούμενα, όπως όλο αυτό το χρονικό διάστημα βάζετε» είπε η κα Γιαννακοπούλου.

Διαμαντοπούλου: Υπερασπίζομαι μόνη μου το νόμο για την Παιδεία

Γιατί δεν φέρατε στη βουλή το πλαίσιο του νόμου Διαμαντοπούλου που είχε δεσμευθεί ο κ.Μητσοτάκης ότι θα φέρει, ρώτησε η Αννα Διαμαντοπούλου τον Νίκο Ανδρουλάκη. «Θέσαμε στον δημόσιο διάλογο θέματα που ήταν στη συζήτηση τότε», είπε ο κ.Ανδρουλάκης και η κυρία Διαμαντοπούλου αντέτεινε ότι έχει την αίσθηση ότι υπερασπίζεται μόνη της το νόμο της και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει φέρει μια συνολική πρόταση για την Παιδεία. «μα, πως δεν έχει φέρει; όλα αυτά είναι στο πρόγραμμά μας. Η παιδεία παρακμάζει γιατί για τη ΝΔ όλα είναι εμπόριο και στην Υγεία και στην Παιδεία».

Χάρης Δούκας: Στη λάθος κατεύθυνση τα επιδόματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Τα νέα παιδιά δεν θέλουν την ξύλινη γλώσσα των κομμάτων, είναι πολύ ουσιαστικό να δούμε τους νέους, να δούμε την τενχητή νοημοσύνη, το στεγαστικό, τον τρόπο που ζουν και ερωτεύονται, είπε η Αννα Διαμαντοπούλου.

Στην ερώτηση αν σωστά αναφορφώθηκε το επίδομα ανεργίας, ο κ.Δούκας απάντησε ότι τα επιδόματα της κυβέρνησης είναι στη λάθος κατεύθυνση. Χρειάζεται ριζική ανακατεύθυνση στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το αναπτυξιακό μοντέλο. Η κοινωνική στέγαση είναι πρόβλημα για τους νέους. Στο εξωτερικό σε μεγάλα κτίρια υπάρχει η νόρμα το 10% να περνάει στους νέους.

Ο Μιχάλης Κατρίνης ρωτήθηκε αν είναι πιο κοντά στο οικονομικό μοντέλο του Ανδρέα Παπανδρέου ή του Κώστα Σημίτη, απάντησε ότι το πρότυπο της δεκαετία του ’80, επικαιροποιημένο, στην υγεία, στην παιδεία, όλα αυτά κάνουν επιτακτική την επαναφορά αυτού του προτύπου. Νοσοκομεία, γιατρούς, προσωπικό, αυτό ζητούν όπου κι αν πήγα σε όλη τη χώρα.

Γιαννακοπούλου: Δεν έχουμε συζητήσει στο ΠΑΣΟΚ ούτε το μεταναστευτικό, ούτε άλλα μείζονα θέματα

Να προσελκύσουμε νέους μετανάστες ή να ακολουθήσουμε πολιτική κλειστών συνόρων ήταν η ερώτηση προς τη Νάντια Γιαννακοπούλου. εχει έρθει, είπε, η ώρα να δούμε συνολικά το μεταναστευτικό, αλλά πάντα με τη φύλαξη των συνόρων μας και την τήρηση των διεθνών κανόνων. να δούμε στοχευμένα, συνολικά ποια είναι η στάση της Ευρώπης και να επαναπροσδιορίσουμε τη στάση μας και τη στάση της χώρας μας.
Ο Χάρης Δούκας παρεμβαίνοντας, ρώτησε πόσες φορές συζητήθηκαν αυτά τα θέματα στο κόμμα: δεν θυμάμαι να έχει γίνει τέτοια συζήτηση στο κόμμα, όπως και για άλλα μείζονα θέματα. Να υπάρξει βαθιά κουβέντα για την αντιμετώπισή της από το κόμμα μας.

Ο κ.Δούκας στη συνέχεια αναφέρθηκε σε αυτοδιοικητική εμπειρία της κυρίας Γιαννακοπούλου, που του επισήμανε ότι δεν έχει.
Η Αννα Διαμαντοπούλου, σημείωσε ότι το μεταναστευτικό είναι πολύ σοβαρό ζήτημα και αφορά τις επενδύσεις στην Αφρική και συνολική πολιτική για το μεταναστευτικό.

Γερουλάνος: Ασφαλιστικό, δημογραφικό και κόκκινα δάνεια τρεις βόμβες

Στη δεύτερη ενότητα που αφορά το δημογραφικό απαντά ο Παύλος Γερουλάνος. Όπως είπε το ασφαλιστικό, το δημογραφικό και τα κόκκινα δάνεια είναι τρεις βόμβες. Η συντεταγμένη νόμιμη μετανάστευση θα μπορούσε να βοηθήσει.

Κατρίνης: Υπάρχουν δύο Ελλάδες

Υπάρχουν δύο Ελλάδες, είπε ο Μιχάλης Κατρίνης, αναφερόμενος στις λίγες επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και στις πολλές που δεν έχουν.

Ειδικότερα, ο κ.Κατρίνης, είπε:
νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, ένα πρόβλημα που αφορά όλα τα νέα ζευγάρια, τους νέους ανθρώπους, τους πολίτες στη χώρα. Είναι πολύ δύσκολη εξίσωση η εύρεση, η ενοικίαση, η αγορά κατοικίας. Και μπορεί η κυβέρνηση να φέρει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα δώσει ένα αδιάθετο στοκ κατοικιών. Εγώ προτείνω οργανισμό Εργατικής Κατοικίας που θα αξιοποιήσει δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα που έχουν περιέλθει στην κυριότητα του Δημοσίου. Όμως το βασικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο δεν δίνει δάνεια όχι μόνο σε νέα ζευγάρια για να αγοράσουν σπίτι. Δεν δίνει δάνεια σε επιχειρήσεις.

Υπάρχουν δύο Ελλάδες. Υπάρχει η Ελλάδα που 370 επιχειρήσεις παίρνουν 17.5 δισ. με 2% επιτόκιο από το ταμείο ανάκαμψης και 399.000 επιχειρήσεις συνωστίζονται για να πάρουν ένα δάνειο με 7 και 8%, αν το πάρουν. Άκουσα για μικροπιστώσεις. Ψηφίστηκε. Δεν υλοποιείται.

Αυτή τη στιγμή λοιπόν υπάρχει μια οικονομία η οποία είναι για λίγες επιχειρήσεις. Υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία δεν αξιοποιεί και τα 700 εκατομμύρια από το Airbnb που παίρνει έσοδα για να μπορέσει να κατασκευάσει κατοικίες.

Και βεβαίως όσον αφορά τη μείωση του φόρου κατοικίας για τον ΕΝΦΙΑ που η κυβέρνηση πανηγυρίζει, θέλω να πω ότι η αύξηση αντικειμενικών αξιών συμπαρέσυρε πάνω από 20 άλλους φόρους, τους οποίους πληρώνουν σήμερα οι Έλληνες πολίτες.

Δούκας: Να μπουν όροι και κανόνες στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Εχει δίκιο η Νάντια, απάντησε στην παρέμβαση της κυρίας Γιαννακοπούλου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ο Χάρης Δούκας. πρόσθεσε, δε ότι πρέπει να μπουν όροι και κανόνες γιατί είναι ζούγκλα.

Φεύγουν παιδιά από φτωχές οικογένειες για σπουδές στο εξωτερικό και εμείς θα κλείνουν τα μάτια σε ό,τι γίνεται σε όλο τον κόσμο; αντέτεινε η Αννα Διαμαντοπούλου.

Ο κ.Δούκας, είπε: Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι ο κ. Ανδρουλάκης και ο κ. Γερουλάνος ενώ έχει κατατεθεί μία νομοθετική παρέμβαση, συζητάνε για τις επιμέρους διατυπώσεις και τα άρθρα. Θα έπρεπε αυτό να είναι μία συζήτηση στην κοινοβουλευτική ομάδα. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό ακριβώς αυτή η λειτουργία να αλλάξει και να είμαστε μαζί όταν καταθέτουμε μια τόσο σημαντική παρέμβαση για τα funds.

Να πω επίσης και για τα πανεπιστήμια γιατί έγινε μια συζήτηση. Μιλάμε σήμερα για εξαγορά ιδιωτικών σχολείων από funds και μιλάμε για εμπόριο τίτλων χωρίς αξία και αυτό είναι κάτι κατακριτέο.

Να πούμε και για τα θέματα των μπόνους διότι ανακοίνωσαν 3 δισ. το πρώτο εξάμηνο οι τράπεζες κέρδη, υπερκέρδη και 6 δισ. μέσα στη χρονιά, όταν τις έχουμε ανακεφαλοποιήσει τρεις φορές έχοντας δώσει 40 δισ. Και το μπόνους και το μέρισμα να φορολούνται από 5%, όταν όλοι οι υπόλοιποι έχουμε φόρο 30-40%. Αυτό δείχνει ότι είναι άδικη η φορολογική πολιτική.

Δώσαμε μέσα στην πανδημία 50 δισ. για την υγεία και έχουμε επίταξη γιατρών και εξοντωμένο το ΕΣΥ. Αν τα είχαμε αξιοποιήσει αλλιώς, είχε γίνει ανακατανομή δηλαδή των ευρωπαϊκών πόρων η συνθήκη σήμερα θα ήταν τελείως διαφορετική.

Διαμαντοπούλου: Χρειάζεται μεταρρύθμιση στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών

Είναι εξωφρενικό να αντιμετωπίζονται όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τον ίδιο τρόπο, χρειάζεται μεταρρρύθμιση, είπε η Αννα Διαμαντοπούλου

Ανδρουλάκης στην θεματική ενότητα: Οικονομία – Ανάπτυξη

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είστε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και ακούτε όπως όλοι μας τη διαπίστωση καθημερινά ότι ο κ. Μητσοτάκης παίζει μόνος του χωρίς αντιπολίτευση. Τις τελευταίες μέρες μάλιστα κυριαρχεί στην επικαιρότητα η αντιπολίτευση, την οποία κάνουν οι 11 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για τα κόκκινα δάνεια. Πώς αισθάνεστε ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ που το δικό σας ρόλο τον έχουν υποκαταστήσει οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας;

Κατ αρχάς ευχαριστούμε την ΕΡΤ για τη φιλοξενία σε αυτό το πρωτοποριακό ντιμπέιτ, που είναι λίγο πιο ανοιχτό από τις προηγούμενες φορές. Νομίζω ότι μέχρι σήμερα με πολιτικό πολιτισμό διεξάγεται ο αγώνας μας και αυτό είναι ένα μήνυμα και για τα υπόλοιπα κόμματα. Τώρα είναι είδηση ότι 11 βγήκαν απέναντι στον κ. Μητσοτάκη, οπότε θα το παίξετε ως ζήτημα. Αλλά πρέπει να πούμε και εμείς την αλήθεια. Έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου πολλούς μήνες πριν τους 11. Ο άνθρωπος που τη συνέταξε είναι ο κύριος Σπυράκος, ένας άνθρωπος που είχε ασχοληθεί ο ίδιος ως γενικός γραμματέας του Υπουργείου με την προστασία της πρώτης κατοικίας. Και επειδή λοιπόν θέλω να δω αν είναι υποκριτές ή όχι, καταθέσαμε σήμερα ξανά τροπολογίες. Τους καλώ να πιέσουν την κυβέρνηση για να γίνουν νόμος του κράτους την Πέμπτη. Και οι τροπολογίες είναι οι εξής:

Προστασία της πρώτης κατοικίας, το ακατάσχετο της αγροτικής περιουσίας, οι κανόνες διαφάνειας, διαπραγματεύσεων μεταξύ ΦΑΠ και δανειολήπτη.

Για να μην υπάρχουν εκβιασμοί κάτω από το τραπέζι, να μπορεί ο δανειολήπτης να κάνει προσφορά πριν το δάνειό του πουληθεί από την τράπεζα. Οι 120 δόσεις για χρέη προς εφορία και ΕΦΚΑ που αφορούν χιλιάδες ανθρώπους και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και βέβαια το θέμα του ελβετικού φράγκου, το ελβετικό φράγκο έχει εγκλωβίσει χιλιάδες Έλληνες σε δάνεια. Εμείς έχουμε μία πρόταση ώστε να φύγουν από αυτή την ιδιότυπη ομηρία.

Γερουλάνος: Το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ άδικο γιατί ουσιαστικά φορολογούμε το επάγγελμα και όχι το εισόδημα

«Το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ άδικο γιατί ουσιαστικά φορολογούμε το επάγγελμα και όχι εισόδημα. Φορολογούμε τον άνθρωπο ανάλογα με αυτό που κάνει και όχι ανάλογα με αυτό που βγάζει. Συμβαίνει διότι το κράτος έχει αποτύχει ξανά και ξανά να θέσει σωστούς ελέγχους και να διασταυρώσει τα στοιχεία τα οποία πλέον υπάρχουν στο διαδίκτυο», τόνισε ο κ. Γερουλάνος.

Ανδρουλάκης: Το πρόγραμμά μας είναι η προμετωπίδα μας

Πινγκ πονγκ ανάμεσα στον Παύλο Γερουλάνο και τον Νίκο Ανδρουλάκη. «Νίκο ξέρεις ότι φέρνω προτάσεις. Το θέμα είναι έχουμε κληθεί να φέρνουμε προτάσεις;»
Στη συνέχεια η κυρία Διαμαντοπούλου απευθύνθηκε στον Παύλο Γερουλάνο, αναφερόμενη στις μικρές επιχειρήσεις και τι πρέπει να γίνει. Πάντως, έχασε το χρονικό περιθώριο που έχει τεθεί.
Είναι σημαντικό αν αρθούν τα κριτήρια που εμποδίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τον τραπεζικό δανεισμό, είπε ο κ.Γερουλάνος. Η κυρία Διαμαντοπούλου επιχείρησε να επανέλθει, αλλά οι συντονιστές της θύμισαν ότι δεν είχε πια το δικαίωμα, βάσει των όρων που έχουν συμφωνηθεί.

-Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει αυστηρή αντιπολίτευση είπε στην πρώτη παρέμβασή της η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Η πρώτη διακοπή από τον Ανδρουλάκη στον Γερουλάνο

Ο Νίκος Ανδρουλάκης διέκοψε την απάντηση του Παύλου Γερουλάνου για το δανειολόγιο και τα κόκκινα δάνεια, λέγοντάς του ότι αυτά που προτείνει είναι ήδη στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Νωρίτερα, ο κ.Ανδρουλάκης είχε πει ότι είναι τζούσι ότι 11 βουλευτές βγήκαν απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, και τους κάλεσε να ψηφίσουν τροπολογίες που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ

Οι όροι του debate

Με τους όρους που έχουν συμφωνηθεί για την τηλεμαχία ξεκίνησε η διαδικασία. Ξεκίνα με την ενότητα Οικονομία και ανάπτυξη.

Στο κεντρικό στούντιο της ΕΡΤ οι υποψήφιοι

Τις θέσεις τους στο κεντρικό στούντιο της ΕΡΤ έχουν πάρει ήδη οι έξι υποψήφιοι πρόεδροι, όπως και οι δύο δημοσιογράφοι που θα υποβάλουν τις ερωτήσεις, οι Γιώργος Κουβαράς και Απόστολος Μαγγηριάδης

Στο παρά 5′ του debate

Ελάχιστα λεπτά πριν από την έναρξη του debate στην είσοδο του ραδιομεγάρου, δημοσιογράφοι άλλων μέσων ενημέρωσης μεταδίδουν τις τελευταίες πληροφορίες

Η ΕΡΤ για το debate

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ