Αρχική Ειδήσεις Ελλάδα-Κοινωνία ΑΑΔΕ: «Λουκέτα» σε 490 επιχειρήσεις και πρόστιμα άνω του 1 εκατ. ευρώ...

ΑΑΔΕ: «Λουκέτα» σε 490 επιχειρήσεις και πρόστιμα άνω του 1 εκατ. ευρώ για φοροδιαφυγή

0
4925

Μπαράζ ελέγχων από την ΑΑΔΕ και λουκέτα σε επιχειρήσεις με διαπιστωμένες παραβάσεις.

Πρόστιμα άνω των 1,34 εκατομμυριων ευρώ επέβαλε η ΑΑΔΕ κατα την διενέργεια περισσότερων απο 48.000 επιτόπιων ελέγχων «αποσκοπώντας στην προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και στην εξασφάλιση των δημοσίων εσόδων», οπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ελέγχους τόσο σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όσο και σε κλάδους δραστηριότητας, που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά παραβατικότητας πραγματοποιεί η Ανεξαρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μετα την ενίσχυση του ελεγκτικού δυναμικου των νησιών που ,όπως υποστηρίζεται, επέτυχε η Αρχή μέσα απο τη δημιουργία μιας δεξαμενής έμπειρων ελεγκτών.

Επιπλέον, υπήρξε μέριμνα, έτσι ώστε τα κλιμάκια ελέγχου να εναλλάσσονται, μετακινούμενα τόσο στην ηπειρωτική, όσο και στη νησιώτικη Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό, οι έλεγχοι διενεργούνται κυρίως από ελεγκτές διαφορετικής χωρικής αρμοδιότητας, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΑΑΔΕ.

Οι ελεγκτές έχουν στη διάθεση τους tablet, με εγκατεστημένο το σύστημα ΕΛΕΓΧΟΣlive, μέσω του οποίου έχουν άμεση πρόσβαση στα πλήρη στοιχεία των ελεγχόμενων διευκολύνοντας το ελεγκτικό τους έργο.

Για την υποστήριξη των κλιμακίων ελέγχου, ειδική επιχειρησιακή ομάδα της ΑΑΔΕ, κάνοντας χρήση της Αίθουσας Επιχειρήσεων και διαθέτοντας ειδικό λογισμικό, σαρώνει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας δεδομένα και επιλέγει τις περιοχές εντατικοποίησης των ελέγχων.

Τα αποτελέσματα του risk analysis εμπλουτίζονται και με τα στοιχεία, που προκύπτουν από την αντιπαραβολή των δεδομένων του συστήματος e-send με εκείνα των POS. Πιο συγκεκριμένα, αντιπαραβάλλονται οι αποδείξεις, που διαβιβάζονται μέσω του συστήματος e-send και τα έσοδα των πληρωμών με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων.

Πρόστιμα 1,34 εκατ. ευρώ

Τέλος, τα κλιμάκια ελέγχου αντλούν πληροφορίες για ελέγχους εξακρίβωσης από δύο σημαντικά εργαλεία που έχουν υλοποιηθεί για τη μείωση της φοροδιαφυγής. Πρόκειται για την πλατφόρμα Καταγγελίες Πολιτών, όπου υποβάλλονται καταγγελίες ή πληροφορίες και για την εφαρμογή Appodixi.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, έως σήμερα, έχουν διενεργηθεί πάνω από 48.000 επιτόπιοι φορολογικοί έλεγχοι. Από αυτούς τους ελέγχους διαπιστώθηκε αποκρυβείσα αξία, που ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ, και επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω του 1,34 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, σε 628 περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες κυρώσεις, και πιο συγκεκριμένα, ανεστάλη η λειτουργία 490 επιχειρήσεων, ενώ στις υπόλοιπες 138 περιπτώσεις επιβλήθηκε χρηματική κύρωση.

ΑΑΔΕ: «Λαβράκια» με φοροδιαφυγή από γνωστά εστιατόρια

ΑΑΔΕ: «Λαβράκια» με φοροδιαφυγή από γνωστά εστιατόρια

Mέσω δελτίων παραγγελίας, πλατφορμών delivery και ειδικών λογισμικών.

Συνεχίζονται οι στοχευμένοι έλεγχοι από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με βάση τις διασταυρώσεις και τα στοιχεία, που αντλούνται από το myDATA και επεξεργάζονται από τον ειδικό αλγόριθμο.

Με βάση αυτά, οι ελεγκτές συγκρίνουν τους φετινούς τζίρους με τη φορολογική συμπεριφορά περασμένων χρήσεων και βγάζουν… λαβράκια.

Αυτό συνέβη και με πολύ γνωστό εστιατόριο για ψάρι στην Βουλιαγμένη, από το οποίο ζητήθηκε να προσκομμίσει στοιχεία για προηγούμενες χρήσεις. Στην κατάληξη της έρευνας, διαπιστώθηκε μη έκδοση αποδείξεων ή τιμολογίων αξίας 200.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 48.000 ευρώ, μόνο για μία συγκεκριμένη περίοδο ελέγχου. Δηλαδή, το εστιατόριο έκανε το κόλπο με τα δελτία παραγγελίας, μην εκδίδοντας αποδείξεις για το σύνολο των δελτίων που είχε εκδώσει!

Στην επιχείρηση επιβλήθηκε πρόστιμο 24.000 ευρώ – το 50%, δηλαδή, του ΦΠΑ, όπως προβλέπεται – και έχει αρχίσει φορολογικός έλεγχος για όλες τις χρήσεις, από το 2018 μέχρι σήμερα.

Τα στοιχεία που λαμβάνει η ΑΑΔΕ από τις πλατφόρμες delivery, και τα διασταυρώνει με το myDATA, έδειξαν ότι ψητοπωλείο στους Αμπελόκηπους δεν είχε εκδώσει 26.000 αποδείξεις, αξίας 143.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 34.000 ευρώ. Στην επιχείρηση επιβλήθηκε το πρόστιμο των 17.000 ευρώ, και έχει αρχίσει αναλυτικός φορολογικός έλεγχος.

Ιταλικό εστιατόριο στο Παλαιό Φάληρο, στο τέλος κάθε ημέρας, εκδίδοντας τις τελικές αποδείξεις, ακύρωνε παραγγελίες που είχαν ήδη εκτελεστεί. Έτσι, βρέθηκε από το 2018 έως το 2022, να μην έχει δηλώσει 311.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 57.000 ευρώ. Πρόστιμο επιβλήθηκε και εδώ 28.500 ευρώ, ενώ διεξάγεται έλεγχος σε βάθος, των βιβλίων της επιχείρησης.

Πηγή: OT.GR

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ