Τουρκία: Απαίτησε να αφαιρεθεί η υπογραφή του Βαρθολομαίου από την κοινή διακήρυξη της Συνόδου για την Ουκρανία

1
4333

Οι Τούρκοι θεώρησαν πως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν έπρεπε να υπογράψει τη διακήρυξη της Ελβετίας, καθώς συμμετείχε στη σύνοδο ως απλός παρατηρητής

Η Τουρκία ενοχλήθηκε από την υπογραφή του Οικουμενικού Πατριάρχη στην κοινή διακήρυξη των συμμετεχόντων στη διάσκεψη για την Ουκρανία, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στην Ελβετία, με συνέπεια να ζητήσει (και να πετύχει) την αφαίρεσή της από τους διοργανωτές.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ονσού Κετσελί, η Τουρκία ζήτησε εξηγήσεις για την υπογραφή του Βαρθολομαίου στο συγκεκριμένο κείμενο, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως: «Όταν προστέθηκε η υπογραφή της Τουρκίας στην κοινή δήλωση, η υπογραφή του Ελληνικού Πατριαρχείου (έτσι αποκαλούν οι Τούρκοι το Οικουμενικό Πατριαρχείο) δεν υπήρχε. Αυτό ήταν αδύνατο να συμβεί, διότι (το Πατριαρχείο) ήταν παρατηρητής. Η υπογραφή του Πατριαρχείου προστέθηκε στην Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής λίγες ημέρες μετά το τέλος της εκδήλωσης. Αφού το Υπουργείο Εξωτερικών (της Τουρκίας) έθεσε το θέμα αυτό, οι ελβετικές και ουκρανικές αρχές αναγκάστηκαν να δημοσιεύσουν νέο κατάλογο χωρίς την υπογραφή του Πατριαρχείου», δήλωσε ο Τούρκος εκπρόσωπος.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία μετέφερε στους διοργανωτές -την Ουκρανία και την Ελβετία- όλες τις σκέψεις της σχετικά με τη συμμετοχή του Βαρθολομαίου στη σύνοδο κορυφής, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της συνόδου. «Όταν οι ανησυχίες της Άγκυρας δεν ελήφθησαν υπόψη, η Τουρκική Δημοκρατία κινήθηκε αμέσως», πρόσθεσε.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συμμετείχε στη διάσκεψη για την Ουκρανία, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 15-16 Ιουνίου στο θέρετρο Μπέργκενστοκ της Ελβετίας. Το Πατριαρχείο δήλωσε ότι υποστηρίζει το κοινό ανακοινωθέν που υιοθετήθηκε μετά τις διασκέψεις και βρισκόταν ήταν στον κατάλογο των υπογραφόντων του εγγράφου.

Ωστόσο, η Τουρκία αντέδρασε, καθώς δεν αναγνωρίζει το οικουμενικό καθεστώς του Πατριαρχείου. Μάλιστα, στην Τουρκία, ο Βαρθολομαίος αποκαλείται επικεφαλής της ελληνορθόδοξης κοινότητας της περιοχής του Φαναρίου, ενώ το Πατριαρχείο απαγορεύεται να συμμετέχει σε πολιτικές δραστηριότητες.

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς φτάσαμε στη συμφωνία που χάρισε στον Τζούλιαν Ασάνζ την ελευθερία του μετά από 13,5 χρόνια

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ