Φωτιά στις Στραπουριές Άνδρου: Μήνυμα από το 112 για εκκένωση τεσσάρων περιοχών | Στη Βουλιαγμένη το σκάφος «Περσεφόνη» από το οποίο φέρονται να έριξαν τα πυροτεχνήματα

0
5376

Όσοι βρίσκονται Στραπουριές, Λάμυρα, Μένητες, Υψηλού καλούνται να φύγουν προς τη Χώρα – Διάσπαρτα σπίτια στην περιοχή – Ρίψεις νερού από τέσσερα εναέρια μέσα

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου, αυτήν τη φορά στην περιοχή Στραπουριές της Άνδρου.

Η πυρκαγιά καίει σε δασική έκταση, ωστόσο σε πολύ κοντινή απόσταση υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

 

 

Φωτιά στις Στραπουριές Άνδρου

 

andros-pyrkagia__2_
andros-pyrkagia__1_

Λίγο μετά τις 12:30 εστάλη και προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ενώ περίπου 45 λεπτά αργότερα εστάλη δεύτερο μήνυμα για εκκένωση τεσσάρων χωριών Στραπουριές, Λάμυρα, Μένητες, Υψηλού με όσους βρίσκονται εκεί να καλούνται να απομακρυνθούν προς τη χώρα του νησιού

Κάηκε από τη φωτιά το σπίτι του Τζόρτζεβιτς – Διάσπαρτες εστίες και φόβοι για αναζωπυρώσεις στην Ηλεία

 

Επί τόπου επιχειρούν 12 πυροσβέστες με πέντε οχήματα. Από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 8-9 μποφόρ.

Δείτε βίντεο με την υδροληψία ελικοπτέρου από τη Χώρα της Άνδρου

Φωτιά στην Άνδρο: Ρίψεις νερού από εναέρια μέσα

 

Ύδρα: Στη Βουλιαγμένη το σκάφος «Περσεφόνη» από το οποίο φέρονται να έριξαν τα πυροτεχνήματα που προκάλεσαν τη φωτιά – Καταθέτουν οι επιβάτες

Το σκάφος υπέδειξε με καταγγελία στο Λιμεναρχείο του νησιού καπετάνιος παραπλέοντος πλοίου – Το «Περσεφόνη» είχε νοικιάσει παρέα 17 αλλοδαπών που καταθέτει στην Πυροσβεστική

ydra-fotia-arthrou

Στη μαρίνα της Βουλιαγμένης κατέπλευσε το μεσημέρι του Σαββάτου το τουριστικό ενοικιαζόμενο σκάφος «Περσεφόνη» για το οποίο υπάρχουν καταθέσεις στις λιμενικές αρχές της Ύδρας ότι από αυτό έπεσαν τα πυροτεχνήματα που προκάλεσαν τη φωτιά το βράδυ της Παρασκευής.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες το σκάφος υπέδειξε με καταγγελία του στο Λιμεναρχείο της Υδρας καπετάνιος παραπλέοντος πλοίου το βράδυ της Παρασκευής. Στη συνέχεια την υπόθεση ανέλαβε η Πυροσβεστική. Ωστόσο σήμερα, το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής ζήτησε από το Λιμεναρχείο της Υδρας να αιτηθεί από τον συγκεκριμένο καπετάνιο να σώσει αναλυτική κατάθεση για το τι ακριβώς είδε να γίνεται το βράδυ της Παρασκευής και το πώς άναψε η φωτιά στο μοναδικό πευκόδασος του νησιού.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες το τουριστικό σκάφος είχε νοικιάσει παρέα 17 αλλοδαπών. Μάλιστα, σύμφωνα με ενημέρωση από το Λιμενικό Σώμα, την ανάκριση έχει αναλάβει το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής. Αυτή τη στιγμή ηγείται το ανακριτικό της Πυροσβεστικής, λέει σε ανακοίνωσή του το Λιμενικό, ωστόσο αν ο εισεγγελέας δώσει διαφορετική εντολή είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο υπηρεσιών.

Τι ερευνά η Πυροσβεστική
Αμέσως μετά τον κατάπλου του σκάφους στην μαρίνα της Βουλιαγμένης, επιλήφθηκε το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής. Σε αυτό θα καταθέσουν όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα του σκάφους. Η Πυροσβεστική αρχικά θα ζητήσει τη σύμβαση ενοικίασης του σκάφους και αυτό για να ξακαθαριστεί αν ο ιδιοκτήτης του γνώριζε για τα πυροτεχνήματα ή όχι. Στη συνέχεια θα διερευνηθεί αν υπήρχε άδεια για τα πυροτεχνήματα, από ποιον αγοράστηκαν και πότε, αν υπήρχε άδεια για τη ρήψη τους (κάτι που αποκλείεται δεδομένων των ειδικών συνθηκών που επικρατούν αυτές τις ημέρες στη χώρα), κ.α.

Μετά τις καταθέσεις τους θα επιληφθεί ο εισαγγελέας ο οποίος με βάση το τι είπαν στην Πυροσβεστική θα αποφασίσει αν θα ασκηθεί δίωξη εναντίον τους και με ποιες κατηγορίες.
Να σημειώσουμε πως καταθέσεις θα δώσει και το πλήρωμα του σκάφους καθώς αν προκύψουν αδικήματα θα βαρύνουν και αυτούς που το αποτελούσαν.

Έφυγαν μόλις είδαν τη φωτιά 

Όπως έγραψε το protothema.gr όταν οι επιβαίνοντες στο σκάφος αντιλήφθηκαν τι είχαν κάνει, προσπάθησαν να σβήσουν τη φωτιά και, όταν δεν τα κατάφεραν, αρκέστηκαν να ειδοποιήσουν την Πυροσβεστική και έφυγαν.

Δείτε τις φωτογραφίες από το σημείο

fotia-idra__2_
maketa-fotia-idra

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της πυροσβεστικής, η φωτιά σε δύσβατο σημείο στην περιοχή Μπίστι έχει οριοθετηθεί.

Δείτε το στίγμα του πλοίου «Περσεφόνη» την Παρασκευή

stigma

Οργή στην Ύδρα

«Μας προκαλεί αγανάκτηση ότι κάποιοι τόσο ανεύθυνα ρίχνουν πυροτεχνήματα σε πευκοδάσος» δήλωσε το πρωί του Σαββάτου ο δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης.

Ο ίδιος, μάλιστα, είπε ότι ο δήμος θα κινηθεί αστικά κατά αυτών που προκάλεσαν τη φωτιά όταν αυτοί εντοπιστούν από τις αρχές.

«Είμαστε στο πικ της τουριστικής περιόδου καλό είναι να είνα όλοι υπεύθυνοι για το τι κάνουν» πρόσθεσε ο δήμαρχος Ύδρας μιλώντας στην ΕΡΤ

Ειδήσεις σήμερα:

Άφαντος για 11η ημέρα ο 59χρονος Αμερικανός στην Αμοργό – Η συγγνώμη της συντρόφου του στους κατοίκους του νησιού

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ