Οι 21 Έλληνες που εκλέγονται ευρωβουλευτές – Δείτε τους σταυρούς που πήραν

2
8516

Στην 18η θέση η Μαρία – Ωραιοζήλη Κουτσουπιά

53.436) στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ η οποία πήρε αρκετούς ψήφους από Κω-Κάλυμνο-Δωδεκάνησα

Αυτιάς, Μεϊμαράκης, Βόζεμπεργκ, Μπελέρης, Μελέτη, Κεφαλογιάννης, Τσιόδρας από τη ΝΔ- Αρβανίτης, Φαραντούρης, Παππάς, Κουντουρά από τον ΣΥΡΙΖΑ – Ν. Παπανδρέου, Μανιάτης Αρναούτογλου από ΠΑΣΟΚ

Στελέχη από το σύνολο των κομμάτων που κατάφεραν να ξεπεράσουν το 3% θα έχει η σύνθεση της ελληνικής αντιπροσωπείας στην επόμενη ευρωβουλή μετά τις ευρωεκλογές της Κυριακής.

Σύμφωνα με την κατανομή των ποσοστών στο 100% της ενσωμάτωσης των ψήφων η ΝΔ καταλαμβάνει 7 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 4 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 3 έδρες, η Ελληνική Λύση παίρνει 2 έδρες όσες και το ΚΚΕ, ενώ από μια έδρα παίρνουν Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και Φωνή Λογικής.

Ξεκάθαρα πρώτος για τη Νέα Δημοκρατία είναι ο Γιώργος Αυτιάς καθώς συγκεντρώνει 306.205 σταυρούς. Ακολουθεί με σχεδόν 50.000 ψήφους διαφορά ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης (257.129) ενώ η τριάδα κλείνει με την Ελίζα Βόζεμπεργκ (243.929). Στην 4η θέση είναι ο Φρέντι Μπελέρης (235.331) ενώ ακολουθούν Ελεονώρα Μελέτη (171.171), Μανώλης Κεφαλογιάννης (159.937) και Δημήτρης Τσιόδρας (155.389). Έκτος ευρωβουλής φαίνεται ότι μένουν οι νυν ευρωβουλευτές Στέλιος Κυμπουρόπουλος και Μαρία Σπυράκη.

nd-stavroi2

Πρώτος και με διαφορά σε σταυρούς για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Κώστας Αρβανίτης (152.368) ενώ ακολουθεί ο Νίκος Φαραντούρης (134.799). Η τετράδα των εδρών που φαίνεται να δικαιούται ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει με τον Νίκο Παππά (126.114) και την Έλενα Κουντούρα (113.189). Η Σοφία Μπεκατώρου μένει αρκετά πίσω στην 5η θέση με 93.294 σταυρούς.

siriza-stavroi2

Από το ΠΑΣΟΚ προηγείται ο Νίκος Παπανδρέου (121.408) ακολουθεί ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης (106.745) και ο γνωστός μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου (90.750). Μένει εκτός εδρών ο πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης ενώ ο στενός συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη και γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος κατετάγη 7ος.

pasok-stavroi2

Η Ελληνική Λύση εκλέγει δύο ευρωβουλευτές, τον Εμμανουήλ Φράγκο και τη Γαλάτω Αλεξανδράκη.

lisi-stavroi2

Οι δυο ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Λευτέρης Αλαβάνος και Κώστας Παπαδάκης επανεκλέγονται.

kke-stavroi2

Την έδρα της Νίκης καταλαμβάνει ο ηθοποιός Νίκος Αναδιώτης, της Πλεύσης Ελευθερίας η Μαρία Ζαχαράκη και της Φωνής Λογικής η Αφροδίτη Λατινοπούλου.

niki-stavroi3
plefsi-stavroi2
logiki-stavroi2

Ο χάρτης των ευρωεκλογών

Από την πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας στις 55 από τις 59 εκλογικές περιφέρειες, τις κακές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τους «λοχαγούς» του Στέφανου Κασσελάκη να καταγράφουν ήττες, το σχεδόν στάσιμο ΠΑΣΟΚ με ισχνά κέρδη σε σχέση με το 2023, τη θηριώδη αποχή που έφτασε 58,61%  και τα κέρδη των κομμάτων δεξιότερα της ΝΔ χαρακτηρίζονται οι ευρωεκλογές της Κυριακής.

Με την ενσωμάτωση στο 100% της επικράτειας, η Νέα Δημοκρατία είναι στο 28,31% και 7 ευρωβουλευτές ο ΣΥΡΙΖΑ στο 14,92% και 4 ευρωβουλευτές, το ΠΑΣΟΚ στο 12,79% και 3 ευρωβουλευτές η Ελληνική Λύση στο 9,3% και 2 ευρωβουλευτές, το ΚΚΕ 9,25% και 2 ευρωβουλευτές, η Νίκη 4,37% και 1 ευρωβουλευτή, η Πλεύση Ελευθερίας 3,4% και ένας ευρωβουλευτής και Φωνή Λογικής 3,04% και ένας ευρωβουλευτής.

Δείτε τα αποτελέσμα των ευρωεκλογών από το ΥΠΕΣ

Συνολικά η ΝΔ έχασε την πρωτιά μόνο σε Ροδόπη και Ξάνθη από το μειονοτικό ΚΙΕΦ και σε Ηράκλειο και Λασίθι όπου πρώτευσε το ΠΑΣΟΚ.

pinakas-nd-1
pinakas-nd2
pinakas-nd3

Το κυβερνών κόμμα έκανε double score στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έμεινε καθαρά κάτω από τον πήχη του 33% των ευρωεκλογών του 2019 με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαμηνύει ότι το «μήνυμα ελήφθη» λέγοντας στη δήλωσή του το βράδυ της Κυριακής «ακούω τη φωνή τους και την εντολή τους και την ακούω δυνατά: Σας εμπιστευόμαστε αλλά προσπαθήστε περισσότερο. Και αυτό θα κάνουμε, ώστε να βαδίσουμε πιο γρήγορα σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη».

Στον ΣΥΡΙΖΑ όπου στην πρώτη κάλπη της εποχής του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος, η αξιωματική αντιπολίτευση υπέστη ήττα ιστορικών διαστάσεων, φέρνοντας τον νέο πρόεδρο μπροστά σε μια νέα, εσωκομματική και πολιτική πραγματικότητα, απογοητευτικά για την ηγετική ομάδα είναι και τα ποσοστά του κόμματος στις εκλογικές περιφέρειες των «λοχαγών» του κ. Κασσελάκη.

Για παράδειγμα, στον νομό Πέλλας, όπου εκλέγεται η Θεοδώρα Τζάκρη, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ήρθε τέταρτος με ποσοστό 11,87%, στον νομό Χανίων δεύτερος με ποσοστό μόλις 17,01%, παρότι πρόκειται για τη γενέτειρα της οικογένειας Κασσελάκη και του Παύλου Πολάκη, ενώ τερμάτισε τέταρτος και στο Κιλκίς, στην περιοχή του βουλευτή, Πέτρου Παππά, με ποσοστό 10,82%.

«Το θέμα είναι τι θα εισπράξουμε εμείς» είχε σχολιάσει, σχεδόν σιβυλλικά, ο κ. Πολάκης με το κλείσιμο της κάλπης, η οποία άφησε εκτός Βουλής τους: Δώρα Αυγέρη, Δημήτρη Πανόπουλο, Νάσο Παπαργυρόπουλο, Ιφιγένεια Μουμτζή, Μυρτώ Κοροβέση, τα στελέχη της «ομάδας Κασσελάκη».

pinakas-syriza1
pinakas-syriza2
pinakas-syriza3

Περίπου στην ίδια μοίρα και το ΠΑΣΟΚ το εκλογικό αποτύπωμα του οποίου είναι η τρίτη θέση με «στάσιμα» ποσοστά αφού δεν κατάφερε να κάνει το «άλμα» αυξάνοντας σημαντικά τις δυνάμεις του σε σχέση με τις επιδόσεις του στις εθνικές εκλογές τον Ιούνιο του 2023.

Τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ ανά την Ελλάδα σχηματίζουν την εικόνα ότι κινείται με αντιφάσεις και ως κόμμα …επαρχίας, αφού ανεβάζει δυνάμεις σε αρκετές περιοχές της περιφέρειας, είναι πρώτο κόμμα στο Ηράκλειο και στο Λασίθι, συνεχίζει τις πολύ χαμηλές πτήσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής (πίσω από το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση), όπως και σε άλλα αστικά κέντρα, ενώ δημιουργεί ισχυρές νησίδες στην Πελοπόννησο.

pinakas-pasok1
pinakas-pasok2
pinakas-pasok3

Την ίδια ώρα η Ελλάδα δεν φαίνεται να αποτελεί την εξαίρση από την τάση ενίσχυσης της ακροδεξιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη καθώς, λαμβάνοντας ώθηση και από την υψηλή αποχή, τα κόμματα που εντάσσονται στον χώρο δεξιότερα της ΝΔ και κυρίως της ακροδεξιάς στην Ελλάδα συγκέντρωσαν ποσοστό το οποίο πλησιάζει το 18,5% ενώ αν σε αυτό συνυπολογίσουμε και τα μικρότερα κόμματα, το ποσοστό αυτό πλησιάζει στο 20%.

Ειδήσεις σήμερα:

Π

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. που πατε βρε γκρεκονια…….μου βγαλατε αυτια ευρωβουλευτη !!!!!! το σιχαμα τις ελληνικησ τηλεωρασης….ο ορισμοσ του εγκυρου δημοσιογραφου !!!!! αυτοι ειστε τετοιουσ θελετε!!!!!

  2. Eυτυχως οι περισσότεροι ψηφοφόροι ηξεραν τι εστι Πύρρος Δήμας… και δεν τον ψηφισαν και δεν συνεβη ομως το ιδιο με τον Φρεντυ Μπελέρη αλλο φρούτο…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ