«Πόρτα» στα δημόσια νοσοκομεία – Mόνο με ενεργό ΑΜΚΑ η είσοδος

0
3400

Στόχος η αντιμετώπιση φαινομένων καταστρατήγησης του συστήματος υγείας – Προβλέπεται επίδομα ανεργίας και σε εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου

Με διάταξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που δόθηκε την περασμένη Παρασκευή στη δημοσιότητα, προβλέπεται ότι πλέον δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα δίνεται μόνο με έκδοση και ενεργοποίηση του ΑΜΚΑ. Με άλλα λόγια, αποτελεί προϋπόθεση για την πρόσβαση στη δημόσια περίθαλψη.

Με τον τρόπο αυτό, αποθαρρύνονται οι ανθρώπους που δεν μένουν ή δεν έχουν πλέον καμία έννομη σχέση με την Ελλάδα, αλλά, για παράδειγμα, επισκέπτονται περιστασιακά τη χώρα για να κάνουν χρήση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και φεύγουν αμέσως μετά. Έτσι, επιβαρύνουν οικονομικά τη χώρα και τους πολίτες που πληρώνουν φόρους και εισφορές.

Ωστόσο, η πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές υγείας για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παραμένει ελεύθερη, όμως σε περίπτωση μη ενεργού ΑΜΚΑ η σχετική δαπάνη επιβαρύνει στο εξής τον ασθενή, όπως ίσχυε και τώρα για τους μη κατόχους ΑΜΚΑ, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Σημειώνεται πως το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης δόθηκε την Πέμπτη σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να πάρει τον δρόμο στη Βουλή εντός του Δεκεμβρίου.

Οι υπόλοιπες βασικές διατάξεις περιλαμβάνουν:

  • Απασχόληση συνταξιούχων. Καταργείται η περικοπή του 30% της σύνταξης και θεσμοθετείται επιβάρυνση 10% στο εισόδημα από μισθό ή 50% προσαύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς.
  • Δυνατότητα σε όλους τους συνταξιούχους με αναπηρία να εργασθούν
  • Δυνατότητα συνταξιοδότησης με χρέη σε Ταμεία.
  • Εφάπαξ επίδομα 100-200 ευρώ σε συνταξιούχους.
  • Ενοποίηση κανόνων για όλα τα Ταμεία ώστε να επισπευσθεί η έκδοση επικουρικής σύνταξης.
  • Διατηρούνται ως το τέλος του 2023 οι χαμηλές εισφορές για τους αγρότες που λειτουργούν παράλληλα τουριστικά καταλύματα έως 10 δωματίων.
  • Επεκτείνεται η 9μηνη παροχή προστασίας της μητρότητας .
  • Προβλέπεται η σύσταση επαγγελματικών ταμείων για επιπλέον σύνταξη.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ