Το μεγάλο παζάρι για τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο – Tι ζητούν οι Τούρκοι για να τις ελέγξουν

0
6824

Οι υποσχέσεις Ερντογάν που λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την κυβέρνηση συνδυάζονται με νέες τουρκικές απαιτήσεις για περισσότερα χρήματα

«Ο Ερντογάν υποσχέθηκε στον Μητσοτάκη ότι η Τουρκία θα βοηθήσει στη διαχείριση του Μεταναστευτικού κατά τη συνάντηση της Νέας Υόρκης». Με αυτή τη φράση μέλος του ΚΥΣΕΑ που μίλησε στο protothema.gr υπογραμμίζει την προσπάθεια που γίνεται αυτή τη στιγμή σε πολλά επίπεδα προκειμένου να αμβλυνθούν οι πιέσεις από το Μεταναστευτικό στη χώρα μας, με δεδομένες τις σημαντικά αυξημένες ροές του τελευταίου διαστήματος.

Ηδη επιχειρησιακοί παράγοντες παρατηρούν μειωμένες ροές και διά θαλάσσης, καθώς είχε προηγηθεί η αντίστοιχη μείωση στον Εβρο. «Οι πρόσφατες πυρκαγιές και η αποκάλυψη των μονοπατιών που χρησιμοποιούσαν οι διακινητές έπαιξαν σημαντικό ρόλο για να αποφεύγουν σε αυτή τη φάση αυτή την οδό, συνδυαστικά με τα αυστηρότερα μέτρα φύλαξης», λέει στο protothema.gr για τον Εβρο άλλη πηγή από το ΚΥΣΕΑ, όπου συζητήθηκε το Μεταναστευτικό την περασμένη Τρίτη.

metanasteutiko_in
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα στη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών του Νότου όπου κυριάρχησε το θέμα της αντιμετώπισης του Μεταναστευτικού

Το Μέγαρο Μαξίμου λαμβάνει την «υπόσχεση» Ερντογάν αρκετά σοβαρά, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν και τις παρασκηνιακές συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη για τη νέα ευρωτουρκική συμφωνία. Ο στόχος είναι αυτή να έχει υπογραφεί έως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας που θα λάβει χώρα στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι επαφές διαχέονται σε όλα τα επίπεδα. Για παράδειγμα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης θα βρεθεί εντός του Οκτωβρίου στην Αγκυρα, προκειμένου να συζητήσει με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια. Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός προ ημερών αποκάλυψε ότι μαζί με τον Ελληνα και τον Βούλγαρο ομόλογό του Καλίν Στογιάνοφ έχουν ένα κοινό γκρουπ συνομιλίας στο WhatsApp, προκειμένου να συνεννοούνται αδιαμεσολάβητα. Παράλληλα, πριν από μία εβδομάδα, στο τριεθνές του Eβρου, έλαβε χώρα μια συνάντηση σε επίπεδο γενικών γραμματέων των υπουργείων των τριών χωρών (την Ελλάδα εκπροσώπησε ο κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης), προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους για τη φύλαξη του Εβρου και την ανάσχεση των ροών.

Υπό αυτό το πρίσμα, πάντως, όπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», το Λιμενικό καλείται να αναλάβει εκ νέου έναν πιο ενεργητικό ρόλο στη διαχείριση της πίεσης στα θαλάσσια σύνορα, με περισσότερες περιπολίες. Ακόμη, έχει συμφωνηθεί σε υψηλόβαθμο επίπεδο ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Γιώργος Αλεξανδράκης να έχει απευθείας «κόκκινο τηλέφωνο» με τον επικεφαλής της Τουρκικής Ακτοφυλακής, προκειμένου οι δύο πλευρές να μπορούν να συνομιλούν χωρίς μεσολαβητές και να ενημερώνουν η μία την άλλη.

Τα λεφτά και η βίζα

Είναι προφανές, πάντως, ότι οι Τούρκοι δεν είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν χωρίς ανταλλάγματα: πέρα από τη συνολική επαναπροσέγγιση Δύσης και Τουρκίας που επιχειρεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λόγω και της κατάστασης που έχει περιέλθει η τουρκική οικονομία, είναι σαφές ότι οι Τούρκοι επιδιώκουν να αποκομίσουν οφέλη εμφανιζόμενοι ως πρόθυμοι για μια επικαιροποίηση της Ευρωτουρκικής Συνεννόησης που χρονολογείται από το 2016.

Είναι προφανές ότι οι Τούρκοι έχουν λαμβάνειν εκ νέου χρήματα, κάτι που στην Αθήνα, πάντως, θεωρούν λογικό, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή στη γείτονα βρίσκονται περίπου 4 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά έχουν μετακομίσει και εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί εκπατρισθέντες. Τα χρήματα, όμως, από μόνα τους δεν είναι αρκετά. Στις σύνθετες συζητήσεις που γίνονται και στον ευρωτουρκικό άξονα, με ενεργό τον ελληνικό ρόλο, οι Τούρκοι ζητούν και πάλι διευκολύνσεις για το θέμα της βίζας, προκειμένου οι πολίτες τους να ταξιδεύουν χωρίς περιορισμούς εντός της ζώνης Σένγκεν. Μια συνολική άρση της υποχρέωσης βίζας, όσο η Τουρκία δεν εκπληρώνει βασικά προαπαιτούμενα για το κράτος δικαίου, μοιάζει δύσκολη σε αυτή τη φάση, όπως αναφέρει ευρωπαϊκή πηγή στο «ΘΕΜΑ». Ομως, η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να δώσει ένα «τυράκι» στη γείτονα, στη βάση της βελτιωμένης διμερούς συνεννόησης, ήτοι τη δυνατότητα Τούρκων πολιτών να ταξιδεύουν σε επτά νησιά του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος, Ρόδος, Καστελόριζο) χωρίς την υποχρέωση επίδειξης βίζας. «Ούτως ή άλλως, τα περισσότερα από αυτά τα νησιά δουλεύουν πολύ με Τούρκους τουρίστες που περνούν απέναντι με σκάφη, χωρίς υποχρεωτικά να δείχνουν χαρτιά στο Λιμεναρχείο», αναφέρει αρμόδια πηγή επί του θέματος.

Χρήματα, πάντως, έχει λαμβάνειν και η χώρα μας. Ο κ. Καιρίδης αποτιμά ως σημαντική επιτυχία του υπουργείου το γεγονός ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να δώσει στην Ελλάδα χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εκτάκτων Αναγκών για την αντιμετώπιση του προβλήματος και επιπλέον να κινήσει τις διαδικασίες για να παρασχεθεί επιπλέον βοήθεια σε ανθρώπινο δυναμικό από τους ευρωπαϊκούς φορείς, όπως ο Οργανισμός για το Ασυλο και η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή (Frontex) για την καλύτερη και πληρέστερη αντιμετώπιση της κατάστασης.

Αυτά συζήτησε ο κ. Καιρίδης σε συνάντηση που είχε με την Ευρωπαία επίτροπο Ιλβα Γιόχανσον, με την οποία έχει διαμορφώσει μια λειτουργική σχέση. Σημειωτέον, «στα μαχαίρια» με την κυρία Γιόχανσον ήταν ο προηγούμενος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ωστόσο το ναυάγιο της Πύλου συνετέλεσε ώστε και οι ελληνικές αρχές να επιδιώξουν μια νέα συνεννόηση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Ο κ. Καιρίδης, παράλληλα, έχει αναπτύξει μια καλή σχέση και με τη Γερμανίδα υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ (προέρχεται από τους Πράσινους), επιχειρώντας έτσι να υπερβεί τις εσωτερικές αντεγκλήσεις και του ίδιου του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού που λειτουργούν παραλυτικά για τον ευρωπαϊκό ρόλο της Γερμανίας.

Και στη Σύνοδο των Ευρωπαίων του Νότου, πάντως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να θίξει τις εξελίξεις στο Μεταναστευτικό τόσο ενώπιον των ομολόγων του όσο και στο τετ-α-τετ που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. O κ. Μητσοτάκης στάθηκε στην ανάγκη φύλαξης των συνόρων, κάτι που πλέον και ειδικά μετά τα γεγονότα του Εβρου θεωρείται ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ παράλληλα επεσήμανε και την ανάγκη να ενταθεί η συνεργασία με τρίτες χώρες για τις επιστροφές μεταναστών, ώστε να σταλεί έτσι ένα αποφασιστικό μήνυμα στα κυκλώματα των λαθροδιακινητών. Οι επιστροφές, άλλωστε, είναι ένα ακανθώδες θέμα και στη νέα ελληνοτουρκική συνεννόηση, με την Ελλάδα να ζητά και πάλι από τη γείτονα να δέχεται μετανάστες που δεν τυγχάνουν προστασίας στη χώρα μας και την Τουρκία μονίμως να ανθίσταται με το επιχείρημα ότι ήδη φιλοξενεί πολλούς στο έδαφός της.

Πίεση στο σύστημα

Οι εξελίξεις στο Μεταναστευτικό, πάντως, δεν έχουν μόνο εξωτερική, αλλά και εσωτερική διάσταση. Για παράδειγμα, επί τάπητος του ΚΥΣΕΑ τέθηκε το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή οι μεταναστευτικές δομές υφίστανται πίεση και έχουν πληρότητα της τάξης του 65%-70%. «Δεν εκτιμούμε ότι θα υπάρξει συμφόρηση, αλλά υπάρχει πίεση. Το σύστημα δεν καταγράφει μόνο εισόδους, αλλά και εξόδους. Είναι γεγονός, πάντως, ότι φιλοξενούμε περισσότερους μετανάστες συγκριτικά με πέρυσι», αναφέρει αρμόδια πηγή στο «ΘΕΜΑ».

Το Μεταναστευτικό, πάντως, είναι και πολιτικά πιεστικό. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου η κυβέρνηση Μελόνι επιστρατεύει ένα όλο και πιο σκληρό πακέτο μέτρων, ή αυτό της Σουηδίας, όπου ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον διαμηνύει ότι θα βγάλει τον στρατό στους δρόμους για να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα και υποστηρίζει ότι η έκρυθμη κατάσταση στη χώρα του οφείλεται σε αποτυχημένες πολιτικές μετανάστευσης κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Με τις αυτοδιοικητικές εκλογές εν όψει, πάντως, η κυβέρνηση δεν θέλει να πάρει περιττά ρίσκα. Ηδη, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις που έτρεξαν τέσσερις εταιρείες τις περασμένες ημέρες, τα κόμματα δεξιότερα της Ν.Δ. παραμένουν μια συμπαγής μάζα, ενώ η Ελληνική Λύση του κ. Κυριάκου Βελόπουλου παρουσιάζει τάσεις αύξησης δύναμης, δεχόμενη εισροή ψήφων σε τοπικό επίπεδο από τη Ν.Δ. Σε περιφερειακό επίπεδο, δε, υποψήφιοι που προέρχονται από τα δεξιά της Ν.Δ. και κατεβαίνουν ως «αντάρτες» απέναντι σε υποψηφίους τους οποίους στηρίζει το κυβερνών κόμμα τυγχάνουν φανερής ή υπόγειας στήριξης από τα κόμματα του δεξιότερου φάσματος.

Στις καλένδες

Υπό αυτό το πρίσμα και διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη μπήκε φρένο στα σενάρια που προωθούνταν από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και είχε μεταφέρει την προηγούμενη Κυριακή το «ΘΕΜΑ» αναφορικά με μια ρύθμιση για «χαλάρωση» των προϋποθέσεων παροχής άδειας παραμονής σε μετανάστες που βρίσκονται ήδη για χρόνια στη χώρα μας. Δεν θα επρόκειτο για ένα κύμα «ελληνοποιήσεων», αλλά για ένα «άσπρισμα» εργαζoμένων που έως τώρα μπορεί να εργάζονταν σε «μαύρο» καθεστώς. Η εν λόγω ρύθμιση, όμως, παραπέμφθηκε στις καλένδες, καθώς δεν συμπεριελήφθη στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου που συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη, ενώ δεν θα περιληφθεί και στην ατζέντα του δεύτερου γύρου του Υπουργικού, που προγραμματίζεται για τις 11 Οκτωβρίου.

Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις είχαν ξεκινήσει από τη στιγμή που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης μίλησε για ένα σχέδιο εξεύρεσης περίπου 300.000 εργατών γης, αναφερόμενος σε κοινή πρωτοβουλία με το υπουργείο Μετανάστευσης για μια παρέμβαση που θα πήγαινε πέρα από το σύνηθες σχήμα των «μετακλήσεων» μέσω διμερών συμφωνιών.

Παράλληλα, ένα δημοσίευμα των «Financial Times» που αναπαρήχθη έντονα τις προηγούμενες ημέρες για το σχέδιο νομιμοποίησης μεταναστών, έβαλε φρένο στις όποιες σκέψεις. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο βουλευτής της Ν.Δ. και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του κόμματος Τάσος Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε το πρωί της περασμένης Πέμπτης σε εκπομπή του ΣΚΑΪ σε fake news για ελληνοποιήσεις, για να δεχτεί λίγη ώρα μετά συγχαρητήρια τηλεφωνήματα από κυβερνητικά στελέχη και συμμετέχοντες στον πρωινό καφέ. Για το θέμα έγινε αναφορά και εντός της Κ.Ο. της Ν.Δ. την ίδια ημέρα από τον βουλευτή και πρώην υπουργό Θάνο Πλεύρη, ο οποίος δεν ήταν ο μόνος βουλευτής με ενστάσεις.

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ