Βίντεο με σκληρές εικόνες: «Είναι το τέλος μας αυτό» – Κτηνοτρόφος αντικρίζει τα πνιγμένα πρόβατά του | SOS Οι ασθένειες που μπορεί να προκληθούν από το μολυσμένο νερό

0
19145

Σοκάρει η εικόνα με την οποία ήρθε αντιμέτωπος ένας κτηνοτρόφος μετά την κακοκαιρία «Daniel» που ρήμαξε ζωές και περιουσίες στη Θεσσαλία

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που αφήνει πίσω της η θεομηνία, η οποία πλήττει από τις αρχές της εβδομάδας την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Με τις ανθρώπινες απώλειες να έχουν ήδη φτάσει τις δέκα, σημαντικές είναι οι απώλειες και για τους γεωργούς και κτηνοτρόφους, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Κάμπου.

Σε ένα σκληρό και σοκαριστικό βίντεο, ένας κτηνοτρόφος βρίσκεται στον χώρο φύλαξης των προβάτων του για να εκτιμήσει τη ζημιά, και έρχεται αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα: δεκάδες από αυτά έχουν πνιγεί και κείτονται στο έδαφος, ενω μόλις δέκα κατάφεραν να μείνουν ζωντανά και να διασωθούν.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

«Αυτή είναι η περιουσία μας… Απεγκλωβίσαμε 10 ζωντανά που απέμειναν… Κοιτάχτε πώς έγιναν… Είναι το τέλος μας αυτό, με πόση δύναμη να ξανασηκωθείς… κοιτάξτε πού είναι το νερό ακόμα….» λέει με σπασμένη φωνή ο κτηνοτρόφος, την ώρα που περνά ένα σκαπτικό μηχάνημα, μεταφέροντας απεγκλωβισμένους κατοίκους.

SOS από τους επιστήμονες για μολυσμένο νερό από τις πλημμύρες – Οι ασθένειες που μπορεί να προκληθούν

«Θα έχουμε και τεράστιο πρόβλημα με την αύξηση των κουνουπιών» είπε ο Ανάργυρος Μαριόλης – Μαγιορκίνης: Θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων του Δυτικού Νείλου – Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας

floods-waters-m
Καμπανάκι για τις ασθένειες που ενδέχεται να προκληθούν από τις πλημμύρες στις πληγείσες περιοχές εκπέμπουν ειδικοί.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Ανάργυρος Μαριόλης υπενθύμισε στους κατοίκους των περιοχών πού «χτύπησε» η κακοκαιρία ώστε να πίνουν εμφιαλωμένο νερό.

«Όχι πόσιμο νερό μέχρι να ελεγχθεί η ποιότητά του», τόνισε ο κ.Μαριόλης για να προσθέσει τα εξής:

«Το νερό είναι μολυσμένο. Μπορεί να προκαλέσει οξύ διαρροικό σύνδρομο, να κάνει οξείες ηπατίτιδες κυρίως την Α’ σε ακραίες ηλικιακές ομάδες και την Ε΄ στις έγκυες. Μπορεί να έχουμε λεπτοσπείρωση που το βλέπουμε αυτό και μπορεί να πάρει διαστάσεις ενδημίας, ειδικά μετά από πλημμύρες γιατί αυξάνονται τα τρωκτικά. Δεν ανοίγουμε τη βρύση για πόσιμο νερό».

«Θα έχουμε και τεράστιο πρόβλημα με την αύξηση των κουνουπιών, παράδειγμα είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου. Θα πρέπει να αποφύγουμε εκείνες τις λοιμώξεις από το γαστρεντερικό, το αναπνευστικό, την επιμόλυνση τραυμάτων, τις δερματοπάθειες φυσικά» συμπλήρωσε.

Ο κ. Μαριολής υπογράμμισε ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να περιμένουν «την απολύμανση του νερού κυρίως μέσω χλωρίωσης, την αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης. Να ελεγχθούν πρώτα οι γεωτρήσεις της περιοχής, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερη επεξεργασία στις εγκαταστάσεις».

Μαγιορκίνης: Θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων του Δυτικού Νείλου

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, δήλωσε στο Attica TV για τους πιθανούς κινδύνους στη δημόσια υγεία λόγω των πλημμυρών.

Στην αρχή, ο κ. Μαγιορκίνης σχολίασε το θέμα των αυξανόμενων κουνουπιών λόγω των σταθεροποιημένων νερών. «Δεν αναμένουμε κάποια έντονη κατάσταση σχετικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου, αλλά θα παρατηρηθεί μια αύξηση των κρουσμάτων».

Επίσης, πρότεινε στους πολίτες να πίνουν εμφιαλωμένο νερό έως ότου πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι και τόνισε την ανάγκη να αποφεύγουν το πλύσιμο τροφίμων με το νερό των περιοχών αυτών.

Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας εξέδωσε οδηγίες για την ασφάλεια τροφίμων και νερού στις πληγείσες περιοχές.

1. Να διενεργηθεί άμεσα λεπτομερής υγειονομική αναγνώριση και διερεύνηση των αιτίων του προβλήματος καθώς και εργαστηριακός έλεγχος (μικροβιολογικές και φυσικοχημικές παράμετροι) μετά από κατάλληλη δειγματοληψία. Τα δείγματα νερού θα πρέπει να ληφθούν από κρίσιμα σημεία του δικτύου ύδρευσης, όπως στις γεωτρήσεις ή πηγές υδροληψίας, δεξαμενές τροφοδοσίας νερού, και σε διάφορα σημεία του δικτύου, κυρίως όμως ανάντη και κατάντη του σημείου βλάβης του αγωγού ύδρευσης.

2. Εφόσον υφίστανται βάσιμες ενδείξεις υπέρβασης τιμών ποιοτικών παραμέτρων του πόσιμου νερού θα πρέπει σε συνεργασία με τους υπευθύνους φορείς ύδρευσης να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας όπως:

* διακοπή της υδροδότησης μέχρι την αποκατάσταση των προβλημάτων και την εξασφάλιση των παραμετρικών τιμών των παραμέτρων ποιότητας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία με παράλληλη ενημέρωση των κατοίκων

* λήψη μέτρων αντιμετώπισης της προσωρινής διακοπής της υδροδότησης των κατοίκων της περιοχής (τροφοδοσία με κατάλληλης ποιότητας πόσιμο νερό λ.χ. εμφιαλωμένα, μεταφορά με βυτία)

* μετά από κάθε επισκευή σε τμήμα αγωγού και σύμφωνα και με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να γίνεται υπερχλωρίωση με διάλυμα χλωρίου υψηλής συγκέντρωσης και αντίστοιχο χρόνο παραμονής

* μετά τον εντοπισμό του προβλήματος και την αντιμετώπισή του (αποκατάσταση της βλάβης του δικτύου, λήψη μέτρων προστασίας της πηγής κ.λ.π.), εφόσον το πρόβλημα είναι γενικευμένο, να εφαρμοσθεί το μέτρο της υπερχλωρίωσης της δεξαμενής υδροδότησης και όλου του μήκους του συστήματος ύδρευσης με διάλυμα χλωρίου υψηλής συγκέντρωσης και αντίστοιχο χρόνο παραμονής, το οποίο στη συνέχεια θα απορριφθεί και μετά να ξεκινήσει η επαναλειτουργία του δικτύου.

3. εάν έχουν εμφανισθεί κρούσματα γαστρεντερίτιδας να διερευνηθεί η συσχέτιση της εμφάνισης των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας με την πρόκληση βλαβών και την εκτέλεση έργων στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης

Εφ’ όσον διαπιστώνεται με συνεχείς ελέγχους ότι δεν υπάρχουν βλάβες στο δίκτυο και εισροή ξένων σωμάτων, ουσιών κ.λπ., θα πρέπει οι υπεύθυνοι φορείς ύδρευσης και οι υγειονομικές αρχές να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και οι δειγματοληπτικοί και εργαστηριακοί έλεγχοι του νερού σε κρίσιμα σημεία του δικτύου ύδρευσης να είναι συστηματικοί, ει δυνατόν καθημερινά, οι τιμές του υπολειμματικού χλωρίου να ελέγχονται συστηματικά και να αυξηθεί η συχνότητα παρακολούθησης των άλλων ποιοτικών παραμέτρων του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης κατά την κρίση της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Υγιεινής. Επισημαίνεται ιδιαίτερα η σπουδαιότητα διενέργειας υγειονομικής αναγνώρισης, δεδομένου ότι κάθε εργαστηριακή εξέταση αντικατοπτρίζει μόνον την κατάσταση της στιγμής της δειγματοληψίας, ενώ η υγειονομική αναγνώριση επιτρέπει την επισήμανση των υπαρκτών και ακόμη δυνητικών κινδύνων. Υπενθυμίζεται ότι τα κυριότερα στοιχεία που εξετάζονται κατά την υγειονομική αναγνώριση είναι:

* λεκάνη απορροής υδροληψίας,

* πηγή υδροληψίας

* εξωτερικοί αγωγοί

* αντλιοστάσιο,

* δεξαμενές

* σύστημα επεξεργασίας

* απολύμανση

* δίκτυο διανομής

* εσωτερικές υδραυλικές εγκαταστάσεις

Ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται

1. Να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πηγών ύδρευσης (γεωτρήσεις, υδρομαστεύσεις, φυσικές δεξαμενές ύδατος κ.λπ.) και να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας από κοντινές εστίες ρύπανσης και μόλυνσης.

2. Να συντηρούνται επαρκώς τα συστήματα ύδρευσης (εξωτερικά και εσωτερικά δίκτυα), να ελέγχονται συστηματικά και να αντικαθίστανται με προτεραιότητα τα τμήματα των δικτύων, που έχουν υποστεί βλάβες.

3. Να διενεργείται υγειονομική αναγνώριση σε διάφορα τμήματα του συστήματος ύδρευσης σε συνδυασμό με λήψη δειγμάτων νερού για εργαστηριακή εξέταση και έλεγχο του υπολειμματικού χλωρίου.

4. Να εφαρμόζεται η προβλεπόμενη σύμφωνα με την ΥΜ /5673/57 (ΦΕΚ 5/58 Β) Υγ. Διάταξη υποχρεωτική απολύμανση που επιβάλλεται για υδρεύσεις, που εξυπηρετούν οικισμούς άνω των 3.000 κατοίκων και να διερευνάται η αναγκαιότητα εφαρμογής απολύμανσης και σε υδρεύσεις, που εξυπηρετούν μικρότερους οικισμούς.

5. Να διενεργούνται δειγματοληπτικοί και εργαστηριακοί έλεγχοι σε αντιπροσωπευτικά προκαθορισμένα σημεία ολόκληρου του δικτύου διανομής από την πηγή υδροληψίας μέχρι τη διάθεση στον καταναλωτή

Ασφαλή τρόφιμα

Β. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη διασφάλιση της υγιεινής διάθεσης ασφαλών τροφίμων με τα οποία σιτίζονται οι πληγέντες, οι οποίοι είναι ήδη καταπονημένοι και επιπλέον λόγω των συνθηκών διαβίωσής τους, ελλοχεύει αυξημένος κίνδυνος τροφιμογενών και άλλων λοιμώξεων. Σε περίπτωση συχνών και μεγάλης διάρκειας διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος, θεωρείται επιβεβλημένο να ενημερωθεί το κοινό για το σωστό και υγιεινό χειρισμό και συντήρηση των τροφίμων. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη διατροφή των πληγέντων στους οποίους διανέμονται τρόφιμα τα οποία προσφέρουν διάφορες κοινωνικές οργανώσεις, φορείς ή επιχειρήσεις τροφίμων, σε ό,τι αφορά τις συνθήκες παρασκευής, μεταφοράς, συντήρησης και διάθεσής τους. Επισημαίνεται ότι η ασφάλεια των τροφίμων σε όλες τις φάσεις της αλυσίδας παραγωγής τους (πρώτες ύλες, παρασκευή, διατήρηση, διακίνηση, μεταφορά, αποθήκευση, διανομή κ.λπ.), καθώς και η προσωπική υγιεινή των χειριστών των τροφίμων αποτελούν πρωταρχικής σημασίας παράγοντες ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενοι κίνδυνοι δημόσιας υγείας. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στον έλεγχο των τροφίμων κυρίως στις περιπτώσεις που γίνεται μαζική προετοιμασία και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τρόφιμα ευαλλοίωτα. Προσοχή επίσης θα πρέπει να δοθεί στις περιπτώσεις όπου διανέμονται στους πληγέντες τυποποιημένα τρόφιμα. Θα πρέπει αυτά να διακινούνται με ασφάλεια και να αποθηκεύονται μέχρι την διανομή τους σε χώρους με απόλυτη τάξη, καθαριότητα και με συνθήκες συντήρησης τέτοιες ώστε να αποφεύγονται τυχόν αλλοιώσεις ή επιμολύνσεις τους. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι:

* Εάν διαπιστωθεί οποιαδήποτε αλλοίωση στην οσμή, τη γεύση, το χρώμα και την υφή των τροφίμων πρέπει οπωσδήποτε να απορριφθούν, μαγειρεμένα ή όχι.

* Τα προμαγειρεμένα τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται μετά την ολοκλήρωση του μαγειρέματός τους.

* Το έτοιμο φαγητό πρέπει να καταναλώνεται αμέσως μετά τη διανομή του.

* Πρέπει να αποφεύγεται η παραμονή των τροφίμων εκτός ψυγείου.

* Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στο γάλα, στα γιαούρτια, στα τυροκομικά προϊόντα, στα σάντουιτς και στα γλυκά, τα οποία πρέπει να διατηρούνται εντός ψυγείου.

* Τα φρούτα και τα λαχανικά να πλένονται πολύ καλά πριν καταναλωθούν.

* Πρέπει πάντοτε να ελέγχεται η ημερομηνία λήξης στα συσκευασμένα τρόφιμα.

* Κονσέρβες φουσκωμένες, σκουριασμένες ή κτυπημένες να απορρίπτονται αμέσως.

* Θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής των χειριστών τροφίμων. Τέλος, τονίζεται ότι η επιτυχία της εφαρμογής των σχετικών διατάξεων με σκοπό την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του θέματος, συναρτάται με την ανταπόκριση και το βαθμό συνεργασίας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, προκειμένου να προστατευθεί και διασφαλισθεί η Δημόσια Υγεία.

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία Daniel: Στους 10 ο αριθμός των νεκρών, 4 αγνοούμενοι

Ειδήσεις σήμερα:

Προς αναβολή μίας εβδομάδας το άνοιγμα των σχολείων στις πληγείσες περιοχές

«Ήμουν στο πόστο μου» – Τι υποστήριξε ο λιμενικός που είχε υπηρεσία το βράδυ που δολοφονήθηκε ο Αντώνης στο «Blue Horizon»

Μητσοτάκης από πληγείσες περιοχές: Έχω στείλει επιστολή στη φον ντερ Λάιεν για πρόσθετη στήριξη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ