Ναυάγιο στην Πύλο: Θρήνος για τους νεκρούς – 9 συλλήψεις διακινητών, το πρωί οι διασωθέντες στη Μαλακάσα

1
3207

Στόχος να διασφαλιστεί πως δεν θα βρίσκονται ανάμεσά τους διακινητές που θα ζητήσουν άσυλο – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Το πρωί της Παρασκευής στις 08:30 αναμένεται τελικά να ξεκινήσει η μεταφορά στη δομή της Μαλακάσας για τους διασωθέντες του ναυαγίου με τους 78 νεκρούς σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου.

Ανάμεσά τους είναι και κάποιοι ανήλικοι που θα μεταφερθούν αρχικά στη Μαλακάσα για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε δομές ανηλίκων.

Συγκεκριμένα, έως αργά το βράδυ της Πέμπτης το Λιμενικό Σώμα προχωρούσε τις απαραίτητες διαδικασίες προανάκρισης προκειμένου να καταγραφούν οι διασωθέντες αλλά και για να φανεί ποιοι από αυτούς πιθανόν να εμπλέκονται ως διακινητές. Μάλιστα, έχουν ήδη γίνει εννέα συλλήψεις και το βράδυ της Πέμπτης (15/6) οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

Πρόκειται για τα οκτώ άτομα που είχαν προσαχθεί νωρίτερα καθώς και για ένα ακόμη άτομο. Στο μεταξύ με βάση νέα στοιχεία από την Αίγυπτο φαίνεται ότι ξεκίνησε το μοιραίο αλιευτικό και στη συνέχεια αφού έκανε στάση στη Λιβύη συνέχισε με προορισμό την Ιταλία, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Ναυτιλίας. Μάλιστα, το αλιευτικό έφυγε άδειο από την Αίγυπτο και πήρε τους μετανάστες από το Τομπρούκ της Λιβύης.

Σημειώνεται ότι αρχικά είχε αναφερθεί πως ανάμεσα στους στους συλληφθέντες βρισκόταν και ο καπετάνιος του πλοίου ο οποίος εικάζεται πως ήταν ένας από τους διακινητές.

«Υπάρχουν κάποιοι ύποπτοι, είμαστε σε διαδικασία διασταύρωσης στοιχείων και αξιολόγησης καταθέσεων για να γίνουν συλλήψεις» είχε αναφέρει το μεσημέρι της Πέμπτης ο εκπρόσωπος ύπου του Λιμενικού, Νίκος Αλεξίου, μιλώντας στο Open. Ερωτώμενος δε για την πληροφορία που υπήρχε ότι ο καπετάνιος είχε εγκαταλείψει το αλιευτικό πριν βυθιστεί τόνισε ότι η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται, και πρόσθεσε: «Σαφώς και ο καπετάνιος είναι στους ανθρώπους που ελέγχονται».
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του protothema.gr, ο καπετάνιος φέρεται να είναι ανάμεσα σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο και δεν βρίσκεται στους επιζώντες.

Συναγερμός για να συλληφθούν όλοι οι διακινητές πριν μεταφερθούν στη Μαλακάσα οι διασωθέντες από το ναυάγιο

Εν τω μεταξύ με μεγάλη προσοχή τα κλιμάκια του Λιμενικού Σώματος χειρίζονται την υπόθεση μετά το ναυάγιο σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου, αφού ανάμεσα στους 104 διασωθέντες βρίσκονται και άτομα που ελέγχονται για διακινητές. Τυχόν λάθη θα επιτρέψουν στους διακινητές να κυκλοφορήσουν ελεύθεροι στη χώρα με ανυπολόγιστες συνέπειες για την συγκεκριμένη υπόθεση που έχει συγκλονίσει την ελληνική και την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Έως το απόγευμα της Πέμπτης το Λιμενικό Σώμα προχώρούσε τις σχετικές διαδικασίες καταγραφής και προανακρίσεων των διασωθέντων έτσι ώστε μόλις ολοκληρωθούν αυτοί να μπορέσουν να περάσουν πλέον στην ευθύνη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου το οποίο έχει οργανώσει την φιλοξενία τους στο Κέντρο Υποδομής και Ταυτοποίησης στη Μαλακάσα.

Ο αρχικός προγραμματισμός ήθελε την μεταφορά τους να γίνεται το βράδυ της Πέμπτης,, ωστόσο τελικά, αυτή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 08:30 έτσι ώστε να έχουν ολοκληρωθεί οι προανακρίσεις του Λιμενικού και κατ’ επέκταση πιθανόν η μεταφορά των διασωθέντων ίσως γίνει την Παρασκευή το πρωί.

Ο αριθμός των διασωθέντων που θα μεταφερθούν στη δομή Μαλακάσας δεν αναμένεται να είναι 104 αφού ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται και όσοι συνελήφθησαν.

Η διαδικασία στη Μαλακάσα

Η προσοχή των αρχών είναι μεγάλη και αυτό γιατί όπως μεταφέρουν αρμόδιες πηγές, είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί πως δεν θα μεταφερθούν στην Μαλακάσα άτομα που έχουν τελέσει αξιόποινες πράξεις στην συγκεκριμένη υπόθεση, ήτοι, είχαν ρόλο διακινητή.

Μόλις οι διασωθέντες βρεθούν στη Μαλακάσα, θα ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης, και εκεί θα γίνουν οι πρώτες συνεντεύξεις όπου οι μετανάστες θα αιτηθούν ασύλου. Αμέσως μετά, τις επόμενες μέρες, και αφότου έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες οι μετανάστες θα μεταφερθούν σε άλλα ΚΥΤ στη χώρα ανάλογα με το προφίλ τους όπου και θα έχουν δικαίωμα να παραμείνουν έως ότου επεξεργαστεί η αίτηση ασύλου, δηλαδή εάν θα εγκριθεί ή θα απορριφθεί. Σε όσους απορριφθεί θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες απέλασής τους, ή των εθελοντικών επιστροφών.

Σημειώνεται δε πως μόλις οι μετανάστες μπορέσουν και λάβουν το σχετικό έγγραφο του αιτούντος άσυλου θα μπορούν, είτε να μείνουν στη δομή φιλοξενίας ή να κυκλοφορήσουν νομίμως ελεύθερα εντός της χώρας, αλλά όχι να φύγουν στο εξωτερικό.

Δείτε φωτογραφίες, η δομή ης Μαλακάσας:

malakasa-1
malakasa-12
malakasa-13
malakasa-14

Στο πλαίσιο αυτό, οι αρχές είναι ιδιαίτερα προσεκτικές αναφορικά με το ποιοι και πόσοι εξετάζονται ως διακινητές έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα κάποιοι από αυτούς να ξεφύγουν.

Στην Αθήνα οι 78 σοροί

Το πρωί της Πέμπτης, μεταφέρθηκαν στην Αθήνα οι 78 σοροί των μεταναστών, που έχασαν τη ζωη τους στο ναυάγιο. Τα θύματα της τραγωδίας μεταφέρθηκαν με φορτηγό ψυγείο σε ειδικό χώρο στο Σχιστό Κορυδαλλού, προκειμένου να αρχίσουν οι νεκροτομές για να διευκρινιστούν τα αίτια θανάτου.

nauagio_____1_
nauagio_____4_

Μηταράκης για ναυάγιο στην Πύλο: 5 εκατ. δολάρια τα έσοδα για τον διακινητή

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα και τις πληροφορίες το κύκλωμα των διακινητών έχει ήδη θησαυρίσει από την συγκεκριμένη υπόθεση αφού κατά τις μαρτυρίες ορισμένοι από τους μετανάστες φέρονται να έδωσαν ακόμη και 6.000 ευρώ. Μάλιστα όπως είπε το πρωί της Πέμπτης ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, υπολογίζεται ότι «περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια είναι τα έσοδα αυτών των ανθρώπων που αγόρασαν αυτό το πλοίο και έβαλαν 750 ψυχές».

«Ο αδερφός μου έδωσε 4.000 δολάρια, δεν ξέρω εάν ζει, λέει αδερφός επιβάτη του μοιραίου αλιευτικού»

Συγκλονίζει η μαρτυρία αδερφού επιβάτη που βρισκόταν στο αλιευτικό που ναυάγησε στην Πύλο. Ο Μοχάμεντ που μίλησε στο Mega ψάχνει τον αδερφό του που βρισκόταν στο μοιραίο σκάφος. «Ίσως πνίγηκε, ίσως είναι ζωντανός, δεν ξέρω ακόμα, αληθινά ελπίζω να είναι ζωντανός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο νεαρός άνδρας. Έστειλε μία φωτογραφία στην οποία δεν είναι καθαρό το πρόσωπο, αλλά ο άντρας που είναι στο έδαφος του θυμίζει τον αδερφό του.

Ήταν ένα ταξίδι που οι δουλέμποροι είχαν στήσει καλά, με μια ταρίφα πανάκριβη. Ο δικός του αδερφός έδωσε όσα είχε και δεν είχε θα πει ο Μοχάμεντ. Σύμφωνα με τον άνδρα ο αδερφός του έδωσε 4.000 δολάρια.  «4.000 δολάρια. Ήταν δύο πλοία το πρώτο είχε 760 άτομα, ξεκίνησαν μία Παρασκευή πρωί περίπου στις 2 ήταν 5 ημέρες στην θάλασσα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ταξίδι μαζί με τον αδερφό του, ο Μοχάμεντ είχε και έναν φίλο τους μαζί και ψάχνει έστω κάποιο σημείο επαφής με αυτόν για να μάθει τι απέγινε ο αδερφός του. «Ήταν ο αδερφός μου και ο φίλος του, τους πήραν τα κινητά δεν είχαν ίντερνετ, πήραν τα κινητά τους και τους τα έκλεισαν αυτά ξέρω», τόνισε ακόμη ο Μοχάμεντ.Από το πρωί της Πέμπτης συγγενείς επιβαινόντων στο λιμάνι της Καλαμάτας

Εν τω μεταξύ στην Καλαμάτα συνεχώς καταφτάνουν συγγενείς επιβαινόντων ψάχνοντας εναγωνίως τους δικούς τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο αλιευτικό.

Ο Κασίμ Αμπουζίντ έφτασε από τη Γερμανία και μαζί με έναν φίλο του την Πέμπτη βρέθηκε στο λιμάνι της Καλαμάτας αναζητώντας τη γυναίκα του κι άλλους 6 συγγενείς του που επέβαιναν στο πλοίο. Διασχίζοντας τον δρόμο προς το χώρο όπου διαμένουν οι διασωθέντες μετανάστες πλησίαζε στις χαραμάδες μήπως και καταφέρει να βρει κάποιον από τους αγνοούμενους οικείους του, ενώ έδειχνε και φωτογραφία της γυναίκας του μήπως και την έχει δει κάποιος.

Δείτε φωτογραφίες:

ploio_pylos__1_
ploio_pylos__2_
ploio_pylos_arthro

Συνομιλώντας με στελέχη του Λιμενικού Σώματος του επετράπη η είσοδος στον χώρο, ώστε να ψάξει μέσα μήπως τυχόν έβρισκε τη σύζυγό του. Όπως ανέφερε η γυναίκα του πήγαινε στην Ιταλία, ενώ σε επικοινωνία που είχε μαζί της του είχε πει ότι στο αλιευτικό πλοίο βρίσκονταν άλλες 20 γυναίκες, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν στα αμπάρια.

Ο ‘Αφταμπ ζει στην Αγγλία και είναι από το Πακιστάν και όπως λέει βρήκαν έναν συγγενή τους, αλλά αναζητούν ακόμη άλλα 4 άτομα. «Θέλουμε να μάθουμε που είναι ο υπόλοιπος κόσμος», ανέφερε.

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ή Ελλάδα είναι σύμμαχος δυνάμεων πού επεμβαίνουν,διαμεσολαβούν,ρυθμίζουν καθεστώτα,υποστηρίζουν στρατηγούς-πολέμαρχους ανάλογα μέ τά συμφέροντά τους κτλ. ΑΥΤΆ είναι τά αίτια τής μετανάστευσης. πχ… στήν δυτ. αφρική ζούσαν από τήν αλιεία. τίς τελευταίες δεκαετίες ευρωπαικά θηριώδη αλιευτικά αδείαζουν τίς θαλασσες εκεί. τί θά κάνει ό ψαράς ; θά αναζητήσει άλλη ασχολία ή τόπο… δέν έχουν τήν ευθύνη όί διακινητές… σέ αυτούς ρίχνουν-μετατοπίζουν τήν ευθύνη όι ευρωπαίοι όταν διαπράττουν όλα τά παραπάνω.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ