Ελληνοτουρκικά: Αφήγημα «κυριαρχίας» σε μεγάλα νησιά του Αιγαίου στήνουν τα τουρκικά ΜΜΕ με «οδηγία» Ερντογάν

2
1290

Μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την ομιλία του στο Κογκρέσο, το τουρκικό καθεστώς επένδυσε στην ένταση, αναβαθμίζοντας την ρητορική περί αποστρατικοποίησης με δημοσιεύματα περί τουρκικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε νησιά όπως η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος – Η ελληνική αντίδραση

Ένα «αφήγημα» που έχει ξεκάθαρο στόχο τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα  Δωδεκάνησα στήνει ένα μεγάλο μέρος των τουρκικών ΜΜΕ, καθώς ο Ερντογάν έκανε στροφή 180 μοιρών, εγκαταλείποντας το πνεύμα της συνάντησης που είχε τον Μάρτιο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε λίγες ημέρες, η ρητορική περί αποστρατικοποίησης των νησιώντείνει να «αναβαθμιστεί» σε «δικαιώματα κυριαρχίας» σε μεγάλα νησιά του Αιγαίου, όπως η Λέσβος, η Σάμος και η Χίος!

Είναι πλέον σαφές ότι  η  αλλαγή στάσης του τουρκικού καθεστώτος ξεκίνησε μετά από την  επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την ομιλία του στον Κογκρέσο, όπου καταχειροκροτήθηκε στις προσεκτικές, αλλά καίριες αναφορές του στα ελληνοτουρκικά, που θεωρήθηκαν μάλιστα ως «λίγες» από την αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα μας. Ο εκνευρισμός Ερντογάν «μεταφέρθηκε» αμέσως στα τουρκικά ΜΜΕ – είναι χαρακτηριστικό ότι η Ηurriyet έφτασε στο σημείο να μετρήσει πόσες φορές χειροκροτήθηκε ο πρωθυπουργός αναφέροντας σε τίτλο ότι «σε ομιλία 42 λεπτών τον χειροκρότησαν 37 φορές».

Ωστόσο, ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού στα F-16 νέας γενιάς που  θέλει να αγοράσει η Τουρκία μετά από την έξωσή της από το πρόγραμμα των F-35 , που οδήγησαν τον Ερντογάν στην περιβόητη δήλωση «Μητσοτάκης γιοκ» – για να υπογραμμίσει   πως κόβει κάθε επαφή με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Από εκείνη την ημέρα ξεκίνησε συστηματική προβολή σχετικών ζητημάτων στα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων, όπως για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, ενώ παράλληλα σε όλα τα ενημερωτικά τηλεοπτικά δίκτυα CNN Turk, Ηaber Turk, Haber Global, Α Haber υπάρχει συστηματική προβολή θεμάτων σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις αμερικανικές βάσεις.

Πλέον , οι τουρκικές εφημερίδες, υποστηρίζουν ανοικτά ότι  υπάρχουν 22 νησιά στο ανατολικό Αιγαίο τα οποία μπορεί να διεκδικήσει η Άγκυρα και έχουν δοθεί στην Ελλάδα με… δικαίωμα χρήσης υπό τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι  η Άγκυρα μπορεί να προχωρήσει στη διεκδίκηση 22 νησιών βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης,  με τη Yeni Safak, μάλιστα, να περνά σε άλλο επίπεδο την προπαγάνδα, λέγοντας πως η Τουρκία έχει την κυριαρχία σε 9 ελληνικά νησιά!

Συγκεκριμένα, η Milliyet γράφει πως «κάποια από τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Τουρκία λόγω της στρατιωτικοποίησης είναι η Ρόδος, η Χίος και η Λέσβος».

miliet

Από την πλευρά της, η Yeni Safak αναφέρει ότι 22 από τα 23 νησιά είναι στρατιωτικοποιημένα και καθιστούν «απειλή για την Τουρκία», ενώ μονάχα η Χάλκη είναι αποστρατιωτικοποιημένη.

nisia_safak

Επιπλέον, το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως η Τουρκία έχει την κυριαρχία 9 νησιών (όπως η Λήμνος, η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος, η Ικαρία, η Ρόδος) και πως στην Ελλάδα… έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα χρήσης.

safak_1

Η συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο πρακτορείο Anadolu, όπου απείλησε πως η Αγκυρα θα αμφισβητήσει την κυριαρχία των νησιών σε περίπτωση που δεν αποσυρθούν τα στρατεύματα, ανέβασε ακόμα περισσότερο τον τόνο των τουρκικών ΜΜΕ. Ακολούθησαν οι δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου του κ. Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος ξεκαθάρισε πως διεκδικεί τα Δωδεκάνησα καθώς «η καρδιά τους είναι στραμμένη στην Τουρκία».

Δεν είναι ο μόνος που εκφράζει ακραίες θέσεις:  Στο CNN Turk πολιτικός αναλυτής πρότεινε «κατάληψη κάποιων νησιών της Ελλάδας», ενώ  αντιναύαρχος ε.α. του τουρκικού ναυτικού  δήλωσε ότι  «η Ψέριμος ανήκει στην Τουρκία». Καθηγητές πανεπιστημίων υπενθυμίζουν το «οθωμανικό παρελθόν των νησιών» και υποστηρίζουν το αφήγημα Ερντογάν ότι  «από τη στιγμή που η Ελλάδα παραβίασε τους όρους των συνθηκών, τα νησιά πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία που διαδέχθηκε την Οθωμανική Αυτοκρατορία»!

Ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου

Πλέον,  Αγκυρα απειλεί πως θα περάσει στην επόμενη φάση των διεκδικήσεών της για τα ελληνικά νησιά – ανεβάζοντας το θερμόμετρο στο Αιγαίο σε μία στιγμή που οι δύο χώρες χρειάζονται τα «ήρεμα νερά», εν μέσω μίας πολύ καλής; τουριστικής χρονιάς. Αυτό επισημοποιήθηκε από τον ίδιον τον  Ερντογάν, ο οποίος παρακολουθώντας μία αποβατική άσκηση απέναντι από τα νησιά του Αιγαίου  δήλωσε πως «η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και δεν θα διστάσει να ασκήσει τα δικαιώματα που της δίνουν οι διεθνείς συνθήκες για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών, όταν αυτό χρειαστεί».

Εμπειροι αναλυτές εστίασαν την προσοχή τους στη δήλωση Ερντογάν για «τα δικαιώματα που δίνουν οι Συνθήκες», εκτιμώντας ότι μπορεί να ερμηνευτεί και ως χρήση του δικαιώματος «αυτοάμυνας» της χώρας. Στην Τουρκία, πολλές φορές έχουν εκφραστεί οι απόψεις πως η στρατιωτικοποίηση των νησιών είναι απειλή.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Τουρκίας  φρόντισε, ενώ η άσκηση ήταν σε εξέλιξη,  κάλεσε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να σταματήσει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά, προσθέτοντας μάλιστα το περίφημο «δεν αστειεύομαι, μιλάω σοβαρά».

H ελληνική αντίδραση

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, «η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει με ψυχραιμία το θέμα», σημείωναν  διπλωματικές πηγές αναφερόμενες στο μπαράζ των προκλητικών τουρκικών δημοσιευμάτων για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ειδήσεις σήμερα

Τουρκικά ΜΜΕ: Η Τουρκία έχει την κυριαρχία 9 νησιών (Ρόδου, Λέσβου, Σάμου κ.α.) – Στην Ελλάδα δόθηκε μόνο το δικαίωμα χρήσης!

Στη συνθήκη της Λωζάνης και τη στρατιωτικοποίηση των νησιών αναφέρεται ξανά ο τουρκικός τύπος, αυτή τη φορά λέγοντας ότι η Τουρκία έχει κυριαρχία 9 νησιών.

Η Τουρκία διεκδικεί 22 νησιά, σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, όπου αναφέρεται ότι «με τη δύναμη της Λωζάνης» μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία τους.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα MILLIYET γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι «κάποια από τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Τουρκία λόγω της στρατιωτικοποίησης είναι η Ρόδος, η Χίος και η Λέσβος.

Αντίστοιχα η εφημερίδα YENI SAFAK λέει ότι 22 από τα 23 νησιά είναι στρατιωτικοποιημένα. Μόνο η Χάλκη είναι αποστρατιωτικοποιημένη. Τονίζει, δε, ότι «η σταρατιωτικοποίηση είναι απειλή».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τουρκία έχει την κυριαρχία 9 νησιών και ότι στην Ελλάδα δόθηκε μόνο το δικαίωμα χρήσης. Μέσα σε αυτά είναι η Λήμνος, η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος, η Ικαρία, η Ρόδος κ.α.

Από την άλλη πλευρά, ο αντιπολιτευόμενος τουρκικός τύπος εστιάζει στην οικονομική δυσχέρεια της χώρας.

Πηγή: skai.gr

Τουρκική ακταιωρός παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα δίπλα στα Ίμια

Με τη «φωτιά» συνεχίζουν να παίζουν οι Τούρκοι οι οποίοι, πέρα από την προκλητική ρητορική, φαίνεται πως επιδιώκουν να μεταφέρουν την ένταση -με απρόβλεπτες συνέπειες- και στο πεδίο.

Ενώ την Παρασκευή σημειώθηκαν 30 παραβιάσεις και μια αερομαχία στο βορειοανατολικό Αιγαίο, σήμερα τη «σκυτάλη» πήρε το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, μια ακταιωρός της τουρκικής ακτοφυλακής παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα κοντά στα Ίμια.

Τι επιδιώκει η Τουρκία
Η Αγκυρα τροφοδοτεί συστηματικά την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επαναφέροντας τους ισχυρισμούς περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, με την Αθήνα να επιδίδεται την ίδια στιγμή σε συντονισμένη εκστρατεία ενημέρωσης της διεθνούς κοινότητας, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε τουρκική πρόκληση.

Κρατώντας τους διαύλους της επικοινωνίας και της διπλωματίας με την Τουρκία ανοιχτούς, η Ελλάδα την καλεί να αντιληφθεί ότι το κοινό συμφέρον επιβάλλει ειλικρινή διάλογο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει εκ νέου το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 23 και 24 Ιουνίου.

Σε μία ενέργεια μάλιστα που δεν έχει προηγούμενο, ο τούρκος πρόεδρος προχώρησε την Πέμπτη σε σειρά αναρτήσεων στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, με οκτώ συνολικά μηνύματα, σε ένα νήμα στα ελληνικά, αναφέρεται στο Αιγαίο, μιλάει για τη Μεγίστη (Καστελλόριζο), ενώ κάνει λόγο για «καταπίεση της Τουρκικής μειονότητας» σε Δυτική Θράκη, Ρόδο και Κω.

Πλέον, είναι προφανές ότι η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει μανδύα νομιμοποίησης πριν προχωρήσει σε επιθετική ενέργεια κατά της Ελλάδας. Το αφήγημα είναι το εξής: Σύμφωνα με την Αγκυρα, η Ελλάδα -παραβιάζοντας τις σχετικές διατάξεις των διεθνών συνθηκών- έχει στρατιωτικοποιήσει τα νησιά του Αιγαίου που βρίσκονται μία ανάσα από την τουρκική επικράτεια, κάτι το οποίο επανέλαβε και χθες κατά την ομιλία του μετά τη στρατιωτική άσκηση Efes 2022.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα πάντα με την τουρκική πλευρά, αίρει το καθεστώς ελληνικής κυριαρχίας των νησιών από τη μία και από την άλλη αποτελεί μείζονα απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας. Συνεπώς, νομιμοποιείται να ζητήσει την άμεση αποστρατιωτικοποίηση των νησιών αμφισβητώντας την κυριαρχία τους.

Προσπαθούν να μπλοκάρουν ελληνική άσκηση δυτικά της Καρπάθου
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία επιχειρεί να μπλοκάρει ελληνική άσκηση δυτικά της Καρπάθου.

Στις 9/6 η Αθήνα προχώρησε στην έκδοση ΝΟΤΑΜ δεσμεύοντας τη συγκεκριμένη περιοχή για άσκηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις 14/6.

Η Τουρκία -ισχυριζόμενη ότι αυτή η περιοχή εμπίπτει στο καθεστώς αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης της Καρπάθου- εξέδωσε δική της ΝΟΤΑΜ λέγοντας πως η άσκηση αυτή δεν μπορεί να γίνει.

Το MEGA παρουσίασε το χάρτη της θαλάσσιας περιοχής δυτικά της Καρπάθου που έχει δεσμεύσει η Ελλάδα για την πραγματοποίηση άσκησης, την οποία προσπαθούν να μπλοκάρουν οι Τούρκοι.

Πηγή in.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο Ερντογάν είναι ένα άγριο σκυλί που γαβγίζει και ίσως σου ορμήξει. Το βλέπεις. Είναι απτό, είναι μπροστά σου. Φέρνεις στο νου σου τι περίπου θα κάνεις αν επιτεθεί.
    Η αριστερά και οι κλικες της όμως είναι καρκίνος που κάνει μεταστάσεις μέσα σου ύπουλα, άθλια, κρυφά και σε λιώνει λίγο λίγο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ