Μέτρα στήριξης: Τι θα ισχύσει για τους λογαριασμούς ρεύματος τον Μάιο και τον Ιούνιο

0
1999

Την ελάφρυνση των νοικοκυριών από τους δυσβάσταχτους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Μάιο και τον Ιούνιο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την έκπτωση κατά 50% στους λογαριασμούς ρεύματος για τον Μάιο και τον Ιούνιο, πέραν των 300 KWh, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh. Ενώ, επιπλέον, η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες, και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης», ανέφερε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του σχετικά με τα νέα μέτρα στήριξης στην ενέργεια.

Αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής – Τα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση

Αναλυτικά τα μέρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την ενεργειακή κρίση:

  • Πρώτον, η πολιτεία επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους συμπολίτες μας με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ. Για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh. Ενώ, επιπλέον, η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες, και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.
  • Δεύτερον οι επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος θα κληθούν να καταβάλουν το δικό τους μέρισμα αλληλεγγύης στην κοινωνία, που δοκιμάζεται από την ακρίβεια. Με βάση, λοιπόν, το τελικό πόρισμα της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες, τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδά τους θα φορολογηθούν με ένα ειδικό τέλος ύψους 90%.
  • Τρίτον, ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, η ελληνική κυβέρνηση, με δική της πρωτοβουλία, δρομολογεί από τον Ιούλιο ένα σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα. Η διάρκεια αυτού του σχήματος θα έχει ορίζοντα έως και ένα χρόνο.

Λογαριασμοί ρεύματος: Ποιοι θα πάρουν την αποζημίωση – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι – Παραδείγματα

Οι μεγάλοι χαμένοι του κρατικού σχήματος αποζημίωσης είναι όσοι έχουν ατομικό εισόδημα που ξεπερνάει
Οι μεγάλοι χαμένοι του κρατικού σχήματος αποζημίωσης είναι όσοι έχουν ατομικό εισόδημα που ξεπερνάει τις 45.000 ευρώ.

Εάν κάποιος έχει ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ και είναι ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής πρώτης κατοικίας, τότε θα λάβει το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από το Δεκέμβριο 2021 έως και τον Μάιο 2022.

Εάν υποθέσουμε πως ένα τετραμελές νοικοκυριό που διαμένει σε διαμέρισμα 95 τ.μ. είχε πρόσθετη επιβάρυνση 60 ευρώ το μήνα στο λογαριασμό ρεύματος, η Πολιτεία έρχεται να καλύψει το 60% της επιβάρυνσης, ήτοι τα 36 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως για όλο το διάστημα κατανάλωσης από το Δεκέμβριο 2021 έως το Μάιο 2022, στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή, στο όνομα του οποίου εκδίδεται ο λογαριασμός, θα πιστωθούν 216 ευρώ (36×6).

Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά σε όλους όσους έχουν ατομικό ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ.

Έτσι, εάν ένα νοικοκυριό που διαμένει σε μεζονέτα είχε το διάστημα από το Δεκέμβριο 2021 έως και τον Μάιο 2022 πρόσθετη επιβάρυνση 220 ευρώ το μήνα στο λογαριασμό ρεύματος, δεν θα αποζημιωθεί για τα 792 ευρώ, που είναι το 60% της συνολικής επιβάρυνσης του για το εν λόγω διάστημα, αλλά θα λάβει τα 600 ευρώ που είναι το πλαφόν που έθεσε η κυβέρνηση.

Για να το σχηματοποιήσουμε καλύτερα η κυβέρνηση έθεσε ως «οροφή» για την αποζημίωση που θα δώσει τα 165,5 ευρώ πρόσθετης μηνιαίας επιβάρυνσης για κάθε λογαριασμό ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας. Στο επίπεδο αυτό, το 60% της καλυπτόμενης επιβάρυνσης διαμορφώνεται στα 100 ευρώ τον μήνα, ήτοι η εξαμηνιαία αποζημίωση φτάνει στο πλαφόν των 600 ευρώ.

Οι μεγάλοι χαμένοι του κρατικού σχήματος αποζημίωσης είναι όσοι έχουν ατομικό εισόδημα που ξεπερνάει τις 45.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ