Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας ξεκαθάρισε σήμερα ότι το πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών θα εφαρμοστεί κανονικά μετά την 16η Ιανουαρίου, παρά τις τελευταίες πληροφορίες που ήθελαν την κυβέρνηση να κάνει… δεύτερες σκέψεις.
Δείτε αναλυτικά τι απάντησε σε σχετική ερώτηση εδώ
Με βάση όμως όσα γνωρίζουμε ως τώρα δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για:
- Όσους έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση
- Όσους έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.
Η απόφαση ανέφερε επίσης:
Ειδικώς τα άτομα αναπηρία που αδυνατούν να υποβληθούν σε διαδικασία του εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους, που σχετίζονται με την πραγματική τους κατάσταση, ως συνέπεια των παθήσεών τους, όπως οι βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας, δύνανται να εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του θεράποντος ιατρού τους και κατόπιν έγκρισης από τις επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης. Δεν εμπίπτουν, επίσης, εψαρμογής του παρόντος οι κατηγορίες εργαζομένων που υποχρεούνται εμβολιασμό κατ’ εψαρμογή του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130).
Η επιβολή του προστίμου, με βάση όλα εξαγγέλθηκαν το Δεκέμβριο, θα γίνει μέσω της ΑΑΔΕ κατόπιν των σχετικών διασταυρώσεων. Τα πρόστιμα που θα εισπραχθούν από τους ανεμβολίαστους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών θα διατεθούν για την ενίσχυση του ΕΣΥ.
Οι κυρώσεις αίρονται από πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης.
Πάντως τις τελευταίες ημέρες, πολλά δημοσιεύματα και διαρροές κάνουν λόγο για «ανατροπή στην επιβολή του προστίμου των 100 ευρώ» αφήνοντας κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν βέβαιο το ότι η κυβέρνηση θα κάνει πίσω στο παρά 5’…
Την ίδια στιγμή, μια άλλη… προκλητική διάσταση “περί προστίμου” έβαλε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Αναρωτήθηκε αν είναι «σοβαρή υποχρεωτικότητα»… και αντιπρότεινε να παρακρατούνται τα χρήματα του προστίμου από τις συντάξεις… προκαλώντας βεβαίως μπαράζ αντιδράσεων.
Υποχρεωτικό το εμβόλιο και για τους 50άρηδες -Απάντηση Πέτσα για το πρόστιμο των 100 ευρώ
Υποχρεωτικό το εμβόλιο και για τους 50άρηδες!
O αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους πολίτες από 50 ετών και άνω τονίζοντας ότι τις επόμενες μέρες θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις
«Η απόφαση να μπουν ηλικιακά κριτήρια στην υποχρεωτικότητα του εμβολίου απέδωσε και ενδεχομένως αν χρειαστεί να χαμηλώσουν κι άλλο τα ηλικιακά όρια. Αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες. Όχι σε επαγγελματικές κατηγορίες, αλλά σε ηλικιακές», διευκρίνισε και ξεκαθάρισε ότι το πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών θα εφαρμοστεί κανονικά μετά την 16η Ιανουαρίου, παρά τις τελευταίες πληροφορίες που ήθελαν την κυβέρνηση να κάνει… δεύτερες σκέψεις.
(ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ τι είχε γράψει η aftodioikisi.gr: «Ανατροπή» με το πρόστιμο των 100 ευρώ στους μη εμβολιασμένους;)
Διεύρυνση των σημείων ελέγχου
«Από την προηγούμενη εβδομάδα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι για διεύρυνση των σημείων γιατί το επόμενο διάστημα με τον αριθμό των κρουσμάτων που είναι σε έξαρση, θα χρειαστεί να αποσυμφορήσουμε αυτές τις ουρές. Γιατί στις ουρές μπορεί να είναι πολίτες που έχουν και συμπτώματα και δε θέλουμε να γίνουν αιτία διασποράς. Υπάρχει μια προσπάθεια να διευρυνθούν τα σημεία αυτά είτε μέσω του ΕΟΔΥ είτε με άλλους τρόπους και μέσα στις επόμενες 1-2 μέρες θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις», πρόσθεσε.
Επισήμανε δε ότι η ανάγκη για testing θα πολλαπλασιαστεί τώρα που θα ανοίξουν και τα σχολεία. Ειδικά δε για τα σχολεία σημείωσε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τις εισηγήσεις των ειδικών, ενώ σχολιάζοντας την απόφαση να μην τροποποιηθεί το πρωτόκολλο για το κλείσιμο των τμημάτων, υπογράμμισε ότι «αν το ποσοστό μειωθεί από το 50%+1 στο 30%+1 ή και χαμηλότερα μαθηματικά οδηγεί στο κλείσιμο των σχολείων».
Δημόσιο
Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία υπηρεσιών αιχμής του Δημοσίου με την καταγραφή κρουσμάτων στους εργαζομένους, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «περιμένω διαταραχή στην παραγωγική διαδικασία και στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα τις επόμενες δύο εβδομάδες». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι το υπουργείο εκπονεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης προκειμένου να δει ποια είναι τα ποσοστά που ενδεχομένως πρέπει να αναμορφώσει, ωστόσο αυτό θα φανεί από τη Δευτέρα και μετά που επιστρέφουν και από τις άδειες τους οι εργαζόμενοι. «Είμαστε ανοιχτοί να κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε να μην υπάρχουν σημαντικές διαταραχές ή να τις περιορίσουμε στο μικρότερο δυνατό επίπεδο», επισήμανε.
Σχετικά με την πορεία της πανδημίας, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι είναι ευτύχημα που κυριαρχεί η Όμικρον έναντι της Δέλτα γιατί είναι πιο ήπια κι έχει μικρότερο κύκλο ζωής. «Αν υπάρξει καθολική επικράτηση της Όμικρον, θα αντέξει και το σύστημα υγείας. Πρέπει όμως να λειτουργήσουμε γρήγορα ώστε να μη δώσουμε χώρο σε άλλες μεταλλάξεις που μπορεί να είναι πιο επικίνδυνες». Ο ίδιος πάντως εκτίμησε ότι αυτές τις ημέρες θα κορυφωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων σημειώνοντας ότι «τα 50.000 νομίζω ότι είναι λίγα».
Ακολουθούν τα βασικά σημεία συνέντευξης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα:
«Θα διευρύνουμε τα σημεία ελέγχων για τη διενέργεια των τεστ, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά στην κοινότητα»
Από την προηγούμενη εβδομάδα, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι για διεύρυνση των σημείων στα οποία διενεργούνται rapid και PCR τεστ για τον Covid-19, γιατί –αντιλαμβανόμαστε όλοι– ότι το επόμενο διάστημα, με τον αριθμό των κρουσμάτων που βλέπουμε να είναι σε έξαρση, θα χρειαστεί να υπάρξει αποσυμφόρηση σε αυτές τις ουρές. Και αυτό γιατί, στις ουρές αυτές μπορεί να βρίσκονται συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν προσέλθει για έναν προληπτικό έλεγχο, βρίσκονται όμως και συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν συμπτώματα. Ως εκ τούτου, δεν θέλουμε οι ουρές να γίνουν αιτία διασποράς. Υπάρχει, λοιπόν, μία προσπάθεια να διευρυνθούν τα σημεία αυτά –είτε μέσω του ΕΟΔΥ με δωρεάν τεστ, είτε με άλλους τρόπους– και, μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.
Γνωρίζουμε ότι, αυτή τη στιγμή, έχουμε μία μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, με αποτέλεσμα κάθε πολίτης που έρχεται σε επαφή με κρούσμα να επιθυμεί να εξασφαλίζει ότι τόσο ο ίδιος, όσο και το οικογενειακό και εργασιακό του περιβάλλον δεν κινδυνεύουν. Και γνωρίζουμε, φυσικά, ότι θα πολλαπλασιαστεί η ανάγκη για testing τώρα που ανοίγουν τα σχολεία, καθώς θέλουμε να έχουμε τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια μέσα στις σχολικές τάξεις, προλαμβάνοντας προσυπτωματικά περιστατικά. Επομένως, σίγουρα, θα χρειαστεί μία προσαρμογή σχετικά με τα σημεία ελέγχου. Το ζητούμενο, πάντως, είναι να μην έχουμε πίεση στο σύστημα υγείας, ιδίως στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Και, προσωπικά, κρατώ –από τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα– ότι κανείς διασωληνωμένος δεν είναι με μετάλλαξη Όμικρον. Αυτό κάτι λέει και ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί έτσι. Εάν υπάρξει καθολική επικράτηση της Όμικρον, θα αντέξει και το σύστημα υγείας. Πρέπει, ωστόσο, να λειτουργήσουμε γρήγορα, έτσι ώστε να μην δώσουμε «χώρο» σε άλλες μεταλλάξεις που μπορεί να είναι πιο επικίνδυνες. Είναι κρίσιμο το χρονικό διάστημα των επόμενων εβδομάδων. Πιστεύω, όμως, ότι θα πάμε καλά.
«Τα σχολεία ανοίγουν με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών»
Στο θέμα των σχολείων, η Κυβέρνηση ακολουθεί τις εισηγήσεις των ειδικών. Οι ειδικοί είπαν κάποια συγκεκριμένα πράγματα και εμείς, από την πλευρά μας, προχωρούμε να τα εφαρμόσουμε, όπως ακριβώς έχουμε κάνει όλα αυτά τα δύο χρόνια. Αυτό που δεν πρέπει να παραβλέπουμε είναι ότι οι ειδικοί έδωσαν κάποιες απαντήσεις πριν κάνουν τις εισηγήσεις τους. Συγκεκριμένα, επισήμαναν –για παράδειγμα– ότι ο κύκλος ζωής της Όμικρον φαίνεται ότι είναι πιο μικρός, ότι η νόσηση είναι πιο ήπια, αλλά και ότι το σχολικό περιβάλλον φαίνεται ότι είναι πιο προστατευμένο, όπως έδειξαν τα μέτρα που πήραμε κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, από τον Σεπτέμβριο και μετά. Είναι πολύ σημαντικό να επιδείξουμε –όλοι μας– ψυχραιμία και να μην ακολουθούμε πολιτικές που επιτείνουν την κρίση. Θέλουμε κλειστά σχολεία; Νομίζω ότι η απάντηση, από όλους μας, είναι αρνητική.
«Το εμβόλιο αποτελεί, αυτή τη στιγμή, το σημαντικότερο όπλο απέναντι στην πανδημία»
Όσον αφορά στην πορεία της πανδημίας, προσωπικά, είμαι από τους αισιόδοξους για δύο λόγους. Τον Μάρτιο του 2020, όταν αρχίσαμε να αντιμετωπίζουμε αυτή την κρίση, λέγαμε ότι δύο είναι οι παράγοντες που θα οδηγήσουν στο οριστικό τέλος της πανδημίας: το εμβόλιο και, σε δεύτερο χρόνο, η ανάπτυξη των κατάλληλων φαρμάκων. Ως προς το πρώτο, το εμβόλιο το έχουμε στη ζωή μας εδώ και αρκετούς μήνες και ο εμβολιασμός φαίνεται ότι προχωρά ικανοποιητικά τόσο στη χώρα μας, όσο και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Ως προς το δεύτερο στοιχείο, βλέπουμε ότι, πράγματι το τελευταίο διάστημα, αρχίζουν και αναπτύσσονται φάρμακα, σε πολύ υψηλές όμως τιμές. Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να «αντέξει» το κόστος τους κανένα σύστημα υγείας, όμως, σιγά-σιγά, τους επόμενους μήνες τα φάρμακα αυτά θα διατίθενται σε πολύ πιο χαμηλές τιμές, έτσι ώστε να μπορούν να είναι διαθέσιμα από τα συστήματα και τους παρόχους υγείας σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρώπης και διεθνώς, όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα με κάποιον που παίρνει μία αντιβίωση –για παράδειγμα– ή κάποιο άλλο φάρμακο για μία άλλη ασθένεια. Με βάση τα στοιχεία των ειδικών αυτή τη στιγμή, προσωπικά, βλέπω ότι το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα είναι δύσκολο. Ωστόσο, μετά, προβλέπεται μία ραγδαία αποκλιμάκωση, η οποία μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι, μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας την πανδημία. Αυτό πάντως που έχει σημασία, αυτή τη στιγμή, είναι ότι είναι στο χέρι του καθενός από εμάς να αξιοποιήσει αυτό το όπλο της επιστήμης, που λέγεται εμβόλιο, προκειμένου να προστατεύσει τον εαυτό του και τους γύρω του.
«Τις επόμενες ημέρες θα συζητηθεί, εκ νέου, το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού»
Το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού είναι ένα ζήτημα που έχει τεθεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Η απόφαση να μπουν ηλικιακά όρια φαίνεται ότι δούλεψε, καθώς παρότρυνε πολλούς συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Ενδεχομένως, εάν χρειαστεί να χαμηλώσουν τα ηλικιακά όρια, αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί ξανά τις επόμενες ημέρες. Υπάρχουν, πράγματι, κάποιες σκέψεις. Δεν αναφέρομαι σε επαγγελματικές ομάδες, αλλά σε ηλικιακά όρια. Προσωπικά, θα ήθελα να απευθύνω εκ νέου έκκληση σε όλους όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, να σπεύσουν να το κάνουν άμεσα. Όσον αφορά στο πρόστιμο των 100 ευρώ για τους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί –για το οποίο με ρωτήσατε– συνεχίζει να βρίσκεται μέσα στο πακέτο των μέτρων μας. Θα βεβαιώνεται και θα εισπράττεται σύμφωνα με τον κώδικα δημοσίων εσόδων. Εάν δούμε ένα άλμα στους εμβολιασμούς, το επόμενο χρονικό διάστημα, πάντα έχουμε δείξει ότι προσαρμοζόμαστε. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, καθώς πρόκειται για συνθήκες, οι οποίες είναι πρωτόγνωρες. Και εάν έχει δείξει κάτι –εδώ και δύο χρόνια– αυτή η πανδημία, είναι ότι η προσαρμογή είναι η καλύτερη λέξη. Ωστόσο, επαναλαμβάνω ότι αυτή τη στιγμή το εμβόλιο είναι το βασικό μας εργαλείο.
«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να μην υπάρξει διαταραχή στην παραγωγική αλυσίδα»
Δεν είναι μόνο το Δημόσιο, αλλά και ο ιδιωτικός τομέας. Προσωπικά, περιμένω διαταραχή στην παραγωγική διαδικασία και στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες. Εμείς, από την πλευρά μας, έχουμε διαμορφώσει ένα σχέδιο «έκτακτης ανάγκης», προκειμένου να δούμε ποια είναι εκείνα τα ποσοστά που, ενδεχομένως, πρέπει να αναμορφώσουμε ιδίως για τις υπηρεσίες αιχμής. Στις διοικητικές υπηρεσίες το πρόβλημα είναι μικρότερο. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που θα φανεί, από τη Δευτέρα και μετά, καθώς αρκετός κόσμος ήταν σε άδειες, αυτές τις ημέρες, λόγω των εορτών. Ήδη εφαρμόζεται, από την προηγούμενη εβδομάδα, το ποσοστό της τηλεργασίας στο 50% –χωρίς να έχουμε εντοπίσει κάποιο πρόβλημα– και, από τη Δευτέρα και μετά, θα δούμε τι πρέπει να κάνουμε. Είμαστε ανοιχτοί στο να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, προκειμένου να μην υπάρχουν σημαντικές διαταραχές, ή να τις περιορίσουμε στο μικρότερο δυνατό επίπεδο. Αυτές τις ημέρες –σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών– περιμένουμε μία κορύφωση ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων. Οι 50.000, που με ρωτάτε, ίσως είναι μικρός αριθμός, καθώς ενδεχομένως να δούμε και υψηλότερα νούμερα τις επόμενες ημέρες. Αναμένουμε να δούμε και τη γεωγραφική τους διασπορά για να δούμε πώς πρέπει να κινηθούμε. Αυτό, πάντως, που έχει σημασία είναι να συνεχίσουμε να κινούμαστε χωρίς σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας και χωρίς να υπάρχει σημαντική αύξηση στον αριθμό των διασωληνώσεων, παρά την αύξηση των κρουσμάτων.
Σε οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα, θα είχε ήδη περάσει το κατώφλι των φυλακών για πολυετή κάθειρξη, μόνο για το σκάνδαλο με τα ΜΜΕ, που να προστεθούν και τα άλλα του…..
Όμως στην Μητρόπολη της Διαφθοράς βλ. Ελλάδα, όλα είναι καλά, και με την Siemens και με την Novartis και δεκάδες άλλα μεγάλα Σκάνδαλα… Ενας λαός οχι εν υπνωσει, αλλα κανονικότατα κλινικά νεκρός…
Τώρα που η Όμικρον φέρνει μάλλον το τέλος της Πανδημίας, γιατί ντε και καλά να εμβολιαστεί κόσμος;;; Μέχρι να κάνει την….τρίτη δόση θα έχει μπει Απρίλιος…. Που και με την τρίτη δόση κολλάς, δηλαδή και κερατάς και δαρμένος.. Κι απο πάνω 100 ευρώ πρόστιμο αν δεν;;; !!;; Που ο φτωχός δεν θα αντέξει, ενώ για τον πλούσιο είναι τα ημερήσια έξοδα του για τσίχλες και χαρτί υγείας;;; Εκατό να είναι οι ώρες της Δικτατορίας Μητσοτάκη!! 🤬🤬🤬🤬🤬🤬