Σεισμοί: 19 δονήσεις άνω των 5 Ρίχτερ στην Ελλάδα μέσα στο 2021, ποια περιοχή προβληματίζει τους επιστήμονες

0
1295

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τον τελευταίο χρόνο υπάρχει μια σεισμική διέγερση του νοτιοανατολικού τμήματος του Ελληνικού τόξου εκεί δηλαδή όπου είναι η ζώνη καταβύθισης της αφρικανικής πλάκας

Η χρονιά που σε λίγο φεύγει θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μεταξύ πολλών άλλων και ως μια χρονιά έντονης σεισμικής δραστηριότητας, με τις μετασεισμικές ακολουθίες των ισχυρών φαινομένων να εξελίσσονται και τη νέα χρονιά.

Σύμφωνα με στοιχεία του Δρ Γεράσιμου Χουλιάρα  διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών μέχρι τώρα για το 2021 έχουν καταγραφεί 19 ισχυροί σεισμοί άνω των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Με τους πιο δυνατούς να καταγράφονται σε Ελασσόνα στις 3 Μαρτίου και μέγεθος 6,3 Ρίχτερ, στο Αρκαλοχώρι στις 27 Σεπτεμβρίου και μέγεθος 6 Ρίχτερ, στην υποθαλάσσια περιοχή της Ζάκρου στις 12 Οκτωβρίου στην ανατολική Κρήτη με μέγεθος 6,3 Ρίχτερ και στις 19 Οκτωβρίου ανοιχτά της Καρπάθου με μέγεθος 6,1 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιάρα οι πρόσφατες ισχυρές σεισμικές δονήσεις άνω των 5 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κάσου είναι η μετασεισμική ακολουθία των 6,3 Ρίχτερ που έγιναν τον περασμένο Οκτώβριο στην υποθαλάσσια περιοχή της Ζάκρου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τον τελευταίο χρόνο υπάρχει μια σεισμική διέγερση του νοτιοανατολικού τμήματος του Ελληνικού τόξου εκεί δηλαδή όπου είναι η ζώνη καταβύθισης της αφρικανικής πλάκας. Και το 2020 υπήρξε ένας σεισμός μεγέθους περίπου 6 Ρίχτερ στην περιοχή η οποία εκτείνεται από τη νοτιοανατολική Κρήτη μέχρι και την Ρόδο.

seismoi-goulas

Μάλιστα τον περασμένο Οκτώβριο μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ όπου λίγε ημέρες αργότερα ακολούθησε εκείνος στην Κάρπαθο με μέγεθος 6,1 Ρίχτερ, ο διευθυντής ερευνών του ΙΤΣΑΚ σεισμολόγος Χρήστος Παπαϊωάννου μιλώντας στο protothema.gr είχε επισημάνει:

«Παρατηρούμε μια γενικότερη σεισμική έξαρση στην περιοχή από το Ηράκλειο της Κρήτης και ανατολικότερα μέχρι τη Ρόδο. Αυτό το κομμάτι του ανατολικού τμήματος του ελληνικού τόξου, όπως λέμε, βρίσκεται σε διέγερση και θέλει παρακολούθηση. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ένας προσεισμικός έλεγχος σε σχολεία, νοσοκομεία, δημόσια κτίρια, αλλά και στα σπίτια για να βρεθεί αν υπάρχουν τρωτές κατασκευές σημαντικού ενδιαφέροντος. Γιατί κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ούτε να το επιβεβαιώσει έναν μεγάλο σεισμό, στην περιοχή αυτή του ελληνικού τόξου. Το ανατολικό κομμάτι του ελληνικού τόξου δεν έχει δώσει μεγάλο σεισμό τα τελευταία πολλά χρόνια, σε αντίθεση με το δυτικό τμήμα του ελληνικού τόξου το οποίο είχε δώσει το 2006 τον σεισμό των 6.9 Ρίχτερ στα Κύθηρα», είχε εξηγήσει ο κ. Παπαϊωάννου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η επιστημονική κοινότητα έχει έναν προβληματισμό για το ανατολικό τμήμα του ελληνικού τόξου το οποίο στις 26 Ιουνίου του 1926 είχε δώσει σεισμό μεγέθους 8 Ρίχτερ!

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ