Κορωνοϊός: «Αντεπιτίθεται» με μεταλλάξεις – Οι τρεις μεταλλάξεις που τρομάζουν – Τι λέει ο καθηγητής Γώγος- Τι σημαίνει αυτό για μάσκες και εμβόλια

0
1314

Φόβοι εκφράζονται για το ότι οι  μεταλλάξεις ενδέχεται να αποδειχθούν πιο θανατηφόρες και πιθανόν να καταστήσουν αναποτελεσματικά μέχρι και τα εμβόλια – Προτρέπουν τον κόσμο να μην χρησιμοποιεί υφασμάτινες μάσκες – Δεν αποκλείεται ένα τρίτο κύμα της πανδημίας

Ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με τη νέα αντεπίθεση της πανδημίας. Ανησυχία έχει προκαλέσει η παραδοχή του πρωθυπουργού της Βρετανίας για τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού. Ο Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις που τον καθιστούν ακόμα πιο θανατηφόρο για τους ασθενείς. Μέχρι τώρα η επιστημονική κοινότητα επιβεβαίωνε ότι είναι πιο μεταδοτικός, αλλά όχι πιο επικίνδυνος.

«Ενημερωθήκαμε σήμερα ότι, πέραν του ότι εξαπλώνεται πιο γρήγορα, φαίνεται τώρα ότι υπάρχουν κάποιες αποδείξεις ότι η νέα παραλλαγή –η παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία– ενδέχεται να συνδέεται με υψηλότερη θνησιμότητα», ανέφερε ο Μπόρις Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Πλέον, η προσοχή των επιστημόνων στρέφεται στο εάν και κατά πόσο η μετάλλαξη αυτή επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Ο Βρετανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι και τα δύο εμβόλια που χρησιμοποιούνται στη χώρα παραμένουν αποτελεσματικά. Στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Και αυτό επειδή, ήδη αποδεικνύεται ότι τα υπάρχοντα εμβόλια ίσως δεν παρέχουν την αποτελεσματικότερη προστασία έναντι της νέας «νοτιοαφρικανικης» μετάλλαξης Β1351 και πιθανότατα να χρειαστούν ανασχεδιασμό. Πρόκειται για διαφορετική μετάλλαξη από τη βρετανική, η οποία διασπείρεται και στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή ήπειρο. Παρ’ όλα αυτά, αν μία μετάλλαξη υποσκάπτει την προστασία των σημερινών εμβολίων, ποιός μπορεί να αποκλείσει ότι δεν ισχύει το ίδιο και με μία άλλη; Εξάλλου, η αφρικανική μετάλλαξη έχει ήδη φτάσει στην Ευρώπη.Ενδεικτικό παράδειγμα η Πορτογαλία. Τη στιγμή που είχε ήδη πληγεί από τη βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε και το πρώτο περιστατικό της παραλλαγής από τη Νότια Αφρική.

Η κρισιμότητα της κατάστασης πάντως αποτυπώθηκε και σε ένα βίντεο, το οποίο ήταν απόσπασμα τηλεδιάσκεψης που είχε εντός της εβδομάδας ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ με ταξιδιωτικούς πράκτορες. Ο Χάνκοκ, ανέφερε ότι εάν το νοτιοαφρικανικό στέλεχος εξαπλωθεί και γίνει κυρίαρχο στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούσε να καταστρέψει το βρετανικό πρόγραμμα εμβολιασμών και να στείλει ξανά τη χώρα στο σημείο μηδέν. Ελληνες επιδημιολόγοι επίσης αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μία μετάλλαξη ή μεταλλάξεις του κορωνοϊού, οι οποίες θα ξεφεύγουν από τα εμβόλια.

Οι μεταλλάξεις του ιού έπληξαν και τις υφασμάτινες μάσκες, οι οποίες αποτελούν συχνή επιλογή των πολιτών. Το ένα μετά το άλλο τα ευρωπαϊκά κράτη, αυστηροποιούν τους κανόνες για τις μάσκες με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού. Οι χειρουργικές μάσκες είτε N95, είτε η ευρωπαϊκή KN95 ή FFP2 θεωρούνται πιο αποτελεσματικές. Χθες βράδυ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι οι υφασμάτινες μάσκες εξακολουθούν να είναι το ίδιο αποτελεσματικές, ακόμη και απέναντι στα νέα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού.

«Οι υφασμάτινες μάσκες, οι μη χειρουργικές, μπορούν να χρησιμοποιούνται από όλους τους ανθρώπους ηλικίας κάτω των 60 ετών που δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας», υπογραμμίζει η υπεύθυνη του ΠΟΥ για την διαχείριση της πανδημίας της COVID-19 Μαρία Φαν Κερκχόβε.

Γεγονός, όμως, παραμένει ότι η Γαλλία ήδη προχώρησε σε συστάσεις έτσι ώστε οι πολίτες να αποφύγουν τις υφασμάτινες μάσκες. «Η σύσταση που κάνω στον γαλλικό λαό είναι να μην χρησιμοποιεί πλέον υφασμάτινες μάσκες», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του. Όπως και να έχει, οι μεταλλάξεις του ιού φέρνουν πιο κοντά το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Κορονοϊός: Θρίλερ στην Ελλάδα! Οι τρεις μεταλλάξεις που τρομάζουν – Τι λέει ο καθηγητής Γώγος

Κορονοϊός: Θρίλερ στην Ελλάδα! Οι τρεις μεταλλάξεις που τρομάζουν - Τι λέει ο καθηγητής Γώγος

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Οι μεταλλάξεις από Βρετανία, Νότια Αφρική, αλλά και από Βραζιλία, απασχολούν ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα τόνισε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως εξήγησε στον ΣΚΑΪ, σε μια πόλη στη Βραζιλία το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού επικράτησε στο 50% των περιπτώσεων, ενώ έχει σημειωθεί ως τώρα και ένα κρούσμα στη Γερμανία. «Από τα τρία αυτά στελέχη προκύπτει, ιδίως για τα δυο τελευταία που δεν τα ξέρουμε, ότι έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να μπουν στα κύτταρά μας και να κάνει λοίμωξη ο ιός, έχουν δυνατότητα να προσδένονται πιο εύκολα και ταχυτέρα με την πρωτεΐνη ακίδα και να προκαλούν νόσο» σημείωσε ο κ. Γώγος.

Οι μεταλλάξεις είναι σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα, ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο, σχολίασε ο καθηγητής. Υπάρχουν χιλιάδες μεταλλάξεις που δεν δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα στους ιούς και πολλές από αυτές επιδιορθώνονται. Παράλληλα, μέσα από αυτές επικρατούν κάποιες που τους δίνουν συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Δήλωσε δε ότι είναι προτιμότερο να είναι 50% βαρύτερος ένας ιός, παρά 50% μεταδοτικότερος γιατί τότε οι θάνατοι είναι πολύ περισσότεροι. «Μπορεί να υπάρξει πρόβλημα θεραπείας με τα μονοκλωικά αντισώματα» δήλωσε για τις μεταλλάξεις.

Το μέλος της επιτροπής εστίασε και πάλι στη σωστή χρήση της μάσκας, δηλώνοντας ότι η σωστή μάσκα προστατεύει και από τα μεταλλαγμένα στελέχη. «Πρέπει να κάνουμε συχνή επιτήρηση, με δειγματοληπτικό τρόπο, αλλά και με ιδιαιτέρες περιπτώσεις επαναμόλυνσης, άνθρωποι που επαναμολύνονται πιθανώς να σχετίζονται με τον μεταλλαγμένο ιό επομένως πρέπει να ελέγχονται. Αυτό σημαίνει περισσότερα τεστ και ειδικά τεστ με την ιδιαίτερη γενετική αλληλουχία» δήλωσε.

«Οι άνθρωποι που μολύνονται με τον κορονοϊό φαίνεται ότι έχουν μακροχρόνιες συνέπειες κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα με ινώσεις που προκαλούνται και παραμένουν, αλλά και με νευρολογικές επιπλοκές και ψυχιατρικές επιπλοκές, που παραμένουν σε βάθος χρόνου και μπορεί να προκαλέσουν νοσηρότητα και θνητότητα τόνισε δε ο καθηγητής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ