Πόλεμος για τη νέα πολιτική προστασία

0
556

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Σοβαρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο για το νέο Εθνικό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας, το οποίο έχει τεθεί προς δημόσια διαβούλευση από τον περασμένο Μάιο.

Πρώην ανώτατα στελέχη της Πυροσβεστικής, τα οποία κατά το παρελθόν κατείχαν σημαντικές θέσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων κάνουν λόγο για σοβαρές παραλείψεις, οι οποίες πρόκειται να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα και να δυσχεράνουν τη διαχείριση έκτακτων κρίσεων.

Φανερά αντίθετος στο νομοθέτημα εμφανίζεται ο κ. Ανδριανός Γκουρμπάτσης, αντιστράτηγος – υπαρχηγός ΠΣ, ε.α., ο οποίος υποστηρίζει πως με το εν λόγω σχέδιο νόμου οικοδομείται ένας γιγαντιαίος, δυσκίνητος, γραφειοκρατικός, αναποτελεσματικός και πολυδαίδαλος (με πληθώρα οργάνων) μηχανισμός πολιτικής προστασίας που δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες.

Μάλιστα, ο κ. Γκουρμπάτσης μιλώντας στο zougla.gr χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «νομοθετικό μόρφωμα» που σκοπό έχει να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες και πολιτικές φιλοδοξίες.

«Πρόκειται για ένα νομοθετικό μόρφωμα που στοχεύει στο να βολευτούν οι αρεστοί της εκάστοτε κυβέρνησης, αφού έχει ρυθμίσεις ρουσφετολογικές. Αυτό φαίνεται και από τις εξουσίες που θα έχει πλέον ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας» σημειώνει, εξηγώντας πως είναι η πρώτη φορά που ο γραμματέας, παρόλο που είναι πολιτικό πρόσωπο, θα έχει λόγο και θα συμμετέχει σε ανώτατο συμβούλιο κρίσεων των αξιωματικών.

«Δεν γίνεται ο γενικός γραμματέας να συμμετέχει σε τέτοια συμβούλια. Υπάρχει κώλυμα. Δείτε τι συμβαίνει και με τους επιπυραγούς. Ενώ μέχρι σήμερα επιλέγονταν με βάση την αρχαιότητα, πλέον θα επιλέγεται το ποιος θα προαχθεί. Τι σημαίνει αυτό; Επιλέγουμε τους εκλεκτούς και αφήνουμε πίσω άλλους που είναι ικανοί. Απαράδεκτα πράγματα».

Παράλληλα, ο κ. Γκουρμπάτσης αναφέρεται και στη δομή του νέου μηχανισμού, την οποία κρίνει ως γιγαντιαία και πολυδαίδαλη, επισημαίνοντας πως θα είναι αναποτελεσματική.

«Στο νομοσχέδιο έχουν περιληφθεί δύο από τις βασικές αιτίες που οδήγησαν στην τραγωδία στο Μάτι. Μία από αυτές είναι ο θεσμός της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών, δηλαδή της εκκένωσης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης κατά την οποία εισηγείται ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής και αποφασίζει ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης ανάλογα με τους δήμους. Αυτή η ρύθμιση είναι αναποτελεσματική, γιατί η φωτιά δεν περιμένει τις εισηγήσεις, εξακολουθεί όμως να υφίσταται. Εδώ ένα όργανο πρέπει να αποφασίζει και αυτός πρέπει να είναι ο επικεφαλής που έχει τον επιχειρησιακό έλεγχο στην εκάστοτε περίπτωση» εξηγεί.

Επιπλέον, ειδική αναφορά κάνει ο κ. Γκουρμπάτσης και στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, το οποίο, όπως υπογραμμίζει, πρέπει να λειτουργεί αυτόνομα.

«Μέχρι το 2014 το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας λειτουργούσε αυτόνομα. Είχε δικό της κέντρο επιχειρήσεων στο οποίο υπαγόταν όλα τα επιχειρησιακά και συντονιστικά κέντρα των δυνάμεων πολιτικής προστασίας, δηλαδή της αστυνομίας, του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων, όταν υπήρχε διαχείριση κάποιας κρίσης. Το 2014 το κέντρο εντάχθηκε υπό τη διοίκηση του ΕΣΚΕ. Αυτό δεν λειτούργησε στην πράξη. Αυτήν τη ρύθμιση την επανέφεραν. Ο γενικός γραμματέας έχει μπερδέψει κάποια πράγματα. Πολιτική προστασία δεν είναι μόνο η Πυροσβεστική. Με αυτό το νομοσχέδιο »πυροσβεστικοποιείται» η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ο γραμματέας γίνεται ο απόλυτος αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ »ευνουχίζεται» η φυσική ηγεσία και το Πυροσβεστικό Σώμα χάνει την αυτοτέλεια και αυτονομία του».

Τέλος, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα όσα λέει το πρώην ανώτατο στέλεχος της Πυροσβεστικής, είναι η πρώτη φορά που θεσπίζονται για την πολιτική προστασία πιστώσεις για απόρρητες δαπάνες. «Τι ανάγκη έχει η πολιτική προστασία από απόρρητες δαπάνες; Δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο, είναι περίεργο» επισημαίνει.

Aκούστε τι δηλώνει ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης:

 

 

«Ξέχασαν το χαμηλόβαθμο προσωπικό»

 

Την αντίθεσή του σε κάποια σημεία του νομοσχεδίου εκφράζει και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Δημήτρης Σταθόπουλος.

Ο κ. Σταθόπουλος, μιλώντας στο zougla.gr, ανέφερε πως το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι δεν υφίσταται βαθμολόγιο για το χαμηλόβαθμο προσωπικό της Πυροσβεστικής.

«Το νομοσχέδιο έχει αρκετά θετικά αλλά και αρκετά αρνητικά, ειδικά ως προς το χαμηλόβαθμο προσωπικό. Είχαν υποσχεθεί ότι θα φτιάξουν ένα βαθμολόγιο για το χαμηλόβαθμο προσωπικό –είμαστε το μοναδικό ένστολο σώμα που δεν έχει βαθμολόγιο-, αλλά δεν το έπραξαν τελικά» εξηγεί, προσθέτοντας πως πράγματι θα φτιαχτεί με το νομοσχέδιο βαθμολόγιο το οποίο θα αφορά όμως μόνο τους πυροσβέστες που εισέρχονται στο Σώμα από δω και πέρα, χωρίς να υπάρχουν προβλέψεις για όσους υπηρετούν ήδη.

«Υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις για αυτό από τους χαμηλόβαθμους εργαζομένους, την »καρδιά» δηλαδή της Πυροσβεστικής. Αυτό πρέπει να αλλάξει».

Επιστολή στον πρωθυπουργό

Για την υπόθεση, ο κ. Γκουρμπάτσης έστειλε την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία εξηγεί τα προβλήματα όπως τα περιέγραψε στη συνέντευξή του στο zougla.gr.

Η επιστολή βρίσκεται στη διάθεση της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας και την παραθέτουμε αυτούσια.

zougla.gr

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ