ΒΙΝΤΕΟ Ντοκουμέντο: Η στιγμή της έκρηξης στον ΣΚΑΪ: Έβαλαν 10 κιλά εκρηκτικά -Ήθελαν να ισοπεδώσουν το κτίριο

7
894

Να γκρεμίσουν το κτίριο του ΣΚΑΪ ήθελαν οι τρομοκράτες που τοποθέτησαν τα ξημερώματα τη βόμβα έξω από το σταθμό

Η εικόνα καταστροφής στον ΣΚΑΪ με το πρώτο φως της ημέρας / Φωτογραφία: Frangiskos Samsas / SOOC
Η εικόνα καταστροφής στον ΣΚΑΪ με το πρώτο φως της ημέρας / Φωτογραφία: Frangiskos Samsas / SOOC

Οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν πάνω από 10 κιλά εκρηκτικής ύλης, ενώ τοποθέτησαν χειρουργικά τη βόμβα σε τέτοιο σημείο για να προκαλέσει το ωστικό κύμα όσο το δυνατό περισσότερες καταστροφές.

Η έκρηξη, που έγινε στις 2:30, 45 λεπτά μετά τα δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε Zougla και ANT1 στα οποία οι δράστες επέμεναν ότι δεν πρόκειται για φάρσα. Είχαν καλέσει μάλιστα από εμφανές νούμερο και όχι από απόκρυψη για να δείξουν ότι δεν αστειεύονται.

ΒΙΝΤΕΟ ντοκουμέντο:

Καρέ-καρέ η στιγμή της έκρηξης της βόμβας στον ΣΚΑΪ και τα πλάνα της καταστροφής από drone [βίντεο]

Όλα ξεκίνησαν όταν άγνωστος τηλεφώνησε στη 01.45 στα γραφεία του zougla.gr και στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1. Προειδοποίησε πως θα ενεργοποιηθεί εκρηκτικός μηχανισμός στον ΣΚΑΪ..

Ο άγνωστος έδωσε περιθώριο 45 λεπτά και ανέφερε τρεις φορές πως «δεν είναι φάρσα». Το πρωτοφανές ότι η κλήση έγινε από εμφανή αριθμό. Η κινητοποίηση της αστυνομίας ήταν μεγάλη από την πρώτη στιγμή, καθώς ήταν σαφές ότι δεν πρόκειται για φάρσα.

Η έκρηξη έγινε στις 2.31 το πρωί και έγινε αισθητή πολλές εκατοντάδες μέτρα από το κτήριο του ΣΚΑΪ.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. χαρακτηρίζουν το χτύπημα «σοβαρό». Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός περιείχε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης, η οποία προξένησε σημαντικές ζημιές στα τζάμια, μέχρι τον 6ο όροφο του κτηρίου, αλλά και στους τοίχους στο εσωτερικό.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μέσα σε σακίδιο, το οποίο οι δράστες κρέμασαν στο κιγκλίδωμα του δρόμου, απέναντι από το κτήριο του ΣΚΑΪ. Από την έκρηξη κόπηκε το μασίφ σίδερο, ενώ ξεκόλλησε και ένα κομμάτι τσιμέντου.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί δεν μπορούν, ακόμα, να μιλήσουν συγκεκριμένα για κάποια οργάνωση, αν και η αντιτρομοκρατική βλέπει την οργάνωση των Λαικών Αγωνιστών.

Από την πρώτη στιγμή ειδοποιήθηκαν να εγκαταλείψουν το κτήριο οι εργαζόμενοι και έτσι δεν υπήρξε τραυματισμός. Oι υλικές ζημιές είναι μεγάλες σχεδόν σε όλους τους ορόφους του κτηρίου. Οι μεγαλύτερες προκλήθηκαν στον τρίτο και τέταρτο όροφο, όπου βρίσκονται τα γραφεία των εργαζομένων. Ψευδοροφές έπεσαν στο πάτωμα και οι τζαμαρίες έγιναν θρύψαλα.

Η έκρηξη έγινε αισθητή πολλές εκατοντάδες μέτρα από το κτήριο του ΣΚΑΪ, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους των γύρω περιοχών.

«Ενα μεγάλο μαύρο σύννεφο καπνού τύλιξε το κτίριο, την ώρα που τα τζάμια έγιναν χίλια κομμάτια» περιέγραψε αυτόπτης μάρτυρας στο iefimerida.gr την στιγμή που η βόμβα στα γραφεία του ΣΚΑΪ εξερράγη.

Ο αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε πως βρισκόταν στο περίπτερο δίπλα από τον σταθμό την ώρα που εξερράγη η βόμβα, ενώ η κυκλοφορία επί της Εθνάρχου Μακαρίου είχε διακοπεί μισή ώρα περίπου πριν προκληθεί η ισχυρή έκρηξη.

«Γύρω στις 2μιση ώρα καθόμασταν έξω να δούμε τι γίνεται και οι αστυνομικοί μας είπαν να καθίσουμε μέσα γιατί υπάρχει προειδοποίηση για βόμβα. Στις 2: 37 η βόμβα εξερράγη, αμέσως μας φώναξαν να μπούμε μέσα σε κάποιο κτίριο και να μην βγούμε καθόλου έξω». .

Ευτυχώς η ΕΛ.ΑΣ. πρόλαβε και εκκένωσε εγκαίρως το κτίριο και ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανείς.

Η έκρηξη ωστόσο ήταν ισχυρότατη. Ακούστηκε μέχρι τη Νέα Σμύρνη, ενώ έκανε τα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού να μοιάζουν με βομβαρδισμένο τοπίο. Χαρακτηριστικό της έντασης της βόμβας είναι το βίντεο που δείχενει τη στιγμή της έρκηξης.

Τα τζάμια της πρόσοψης έσπασαν, σοβάδες έπεσαν, τα γραφεία στο εσωτερικό υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Μάλιστα, στο σημείο που είχε τοποθετηθεί η βόμβα, άνοιξε κρατήρας. Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μέσα σε σακίδιο, το οποίο οι δράστες κρέμασαν στο κιγκλίδωμα του δρόμου, απέναντι από το κτίριο του ΣΚΑΪ και από την έκρηξη κόπηκε το μασίφ σίδερο, ενώ ξεκόλλησε και ένα κομμάτι τσιμέντου.

Η ΕΛ.ΑΣ. χαρακτήριζει το τρομοκρατικό χτύπημα «σοβαρό».

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός περιείχε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης.

Οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, μάλιστα, εκφράζουν την άποψη ότι οι ζημιές θα ήταν ακόμα μεγαλύτερες, αλλά μεγάλο μέρος του ωστικού κύματος εκτονώθηκε προς το κενό, καθώς δεν υπήρχε σταθερό αντικείμενο από την άλλη πλευρά για να το στείλει όλο προς μια κατεύθυνση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΓΓ των ειδικών φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος εκτίμησε για τη βόμβα στο ΣΚΑΪ ότι «η ποσότητα της εκρηκτικής ύλης που έχει χρησιμοποιηθεί πρέπει να είναι πάνω από 6 κιλά. «Έχει κάνει ένα κρατήρα και το ωστικό κύμα δείχνει ότι έχει μπει χειρουργικά αυτή η βόμβα. Έχει γίνει σχεδιασμός με το ωστικό κύμα που γίνεται ισχυρότερο όσο ανεβαίνει πιο ψηλά. Ήθελαν να κατεδαφίσουν το ΣΚΑΪ αυτό έχω καταλάβει». «Αν την είχαν βάλει πιο μέσα δεν θα υπήρχε κτήριο, ευτυχώς που ελήφθησαν όλα τα μέτρα και αποκλείστηκε το σημείο» πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί υλικό από κάμερες ασφαλείας στην περιοχή, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία που να βοηθούν στην αναγνώριση των δραστών. Οι κάμερες έχουν καταγράψει κάποια πράγματα, ωστόσο δεν υπάρχουν πρόσωπα που να αναγνωρίζονται. Σήμερα το πρωί, στα Πετράλωνα βρέθηκε και ένα καμένο αυτοκίνητο το οποίο εικάζεται ότι ανήκει στους τρομοκράτες.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί δεν μπορούν, ακόμα, να μιλήσουν συγκεκριμένα για κάποια οργάνωση, καθώς ο άγνωστος που έκανε το προειδοποιητικό τηλεφώνημα δεν ανέφερε όνομα οργάνωσης και δεν υπάρχει έως τώρα ανάληψη ευθύνης. Στο μικροσκόπιο των αρχών πάντως βρίσκεται η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» χωρίς όμως να υπάρχει οποιοδήποτε στοιχείο που να την ενοχοποιεί για το συγκεκριμένο χτύπημα. Λένε, επίσης, ότι οι έρευνες θα διαρκέσουν αρκετές ώρες, ενώ παραμένει κλειστή η υπόγεια διάβαση της λεωφόρου Ποσειδώνος.

Πηγή: iefimerida.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η ΑΠΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ, Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

    Την απορία του Πρετεντέρη, έχει προκαλέσει η σκοπιμότητα της ομιλίας Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη. Αναρωτιέται, λοιπόν, ο γνωστός καθεστωτικός δημοσιογράφος:

    «Γιατί άραγε ο πρωθυπουργός πήρε τους φίλους του και 18 διμοιρίες ΜΑΤ να πάει σε μια πόλη που καταφανώς τον αποστρέφεται να εκφωνήσει σε μισοάδειο γήπεδο έναν δεκάρικο εναντίον του Μιχαλολιάκου;».

    Σίγουρα, είχε τους λόγους του ο mister Tsipras! Και που πήγε στην απολύτως «εχθρική» γι’ αυτόν Θεσσαλονίκη, αλλά και που λυσσομάνησε κατά του Αρχηγού της Χρυσής Αυγής! Διότι, προφανώς έχει δει στις λεγόμενες «κρυφές» δημοσκοπήσεις την τεράστια άνοδο της Χρυσής Αυγής, ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα, λόγω της προδοσίας της Μακεδονίας μας και… πονάει! Πονάει πολύ!

    • Μίλησα με φίλο από την Κάλυμνο που ήταν στην επίσκεψη Τσίπρα. Εμφανίστηκαν 10 Μακεδονομάχοι που κράταγαν δυο πανό. Από τους 10 μόνο οι 2 ήταν Καλύμνιοι οι υπόλοιποι ήταν περιφερόμενοι πατριώτες. Μεροκάματο έβγαζαν οι άνθρωποι. Ένας από τη φρουρά του Τσίπρα είπε ότι τους έχουν δει και σε άλλες επισκέψεις του πρωθυπουργού σε διάφορα μέρη.

  2. Ήταν παρατηρημένο την δεκαετία του ’80, επί της πραγματικής «πρώτης φοράς αριστερά», ότι όποτε η κυβέρνηση του Παπανδρέου «στριμωχνόταν», γινόταν μια τρομοκρατική επίθεση από τους… επαναστάτες της 17Ν., αποπροσανατολιζόταν η κοινή γνώμη κι έβγαινε η κυβέρνηση από την δύσκολη θέση.
    Κάτι παρόμοιο συνέβη και με την τρομοκρατική επίθεση στον ΣΚΑΪ! Με τι ασχολείτο η κοινή γνώμη τις προηγούμενες ημέρες; Με την πλήρως αποτυχημένη εκδήλωση του Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη, το face control στην είσοδο του Παλαί, την καταστολή των λαϊκών αντιδράσεων στην πόλη, αλλά και μ’ ένα σκάνδαλο «κολλητού» των Τσιπροπαππάδων, που έριχνε στα τάρταρα το δήθεν… ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς. Όλα αυτά τα άκρως ενοχλητικά εξαφανίστηκαν στον «μπουχό» που σηκώθηκε από την έκρηξη!
    Κι είναι σίγουρο, πως και τις επόμενες ημέρες θα μονοπωλεί την επικαιρότητα η τρομοκρατική επίθεση.

    • Φίλε δεν εχεις πάρει είδηση τι πραγματικά γίνεται στη Θεσσαλονίκη. Δε βλέπεις ότι οι {Μακεδονομάχοι} με τις περικεφαλαίες και τις ελβιέλες λιγοστεύουν. Τα λεφτά από τις κυπριακές οφσορ τελειώνουν. 150 γραφικοί μαζεύτηκαν στη Θεσσαλονίκη.

  3. συντροφοι, αν «αντεξουσιαστες» βαζουν βομβα σε ΜΜΕ που ελεγχουν την κυβερνηση,
    δεν ειναι «αντεξουσιαστες» αλλά Παρακράτος

    • Μίλησα με φίλο από την Κάλυμνο που ήταν στην επίσκεψη Τσίπρα. Εμφανίστηκαν 10 Μακεδονομάχοι που κράταγαν δυο πανό. Από τους 10 μόνο οι 2 ήταν Καλύμνιοι οι υπόλοιποι ήταν περιφερόμενοι πατριώτες. Μεροκάματο έβγαζαν οι άνθρωποι. Ένας από τη φρουρά του Τσίπρα είπε ότι τους έχουν δει και σε άλλες επισκέψεις του πρωθυπουργού σε διάφορα μέρη.

  4. Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΣΤΑΛΙΝ ΕΚΤΕΛΟΥΣΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΑΛΙΝΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΕΝΩ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΟΥΣ ΡΙΧΝΕΙ ΒΟΜΒΕΣ(ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΤΣΙΠΡΙΚΟΥΣ)

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ