Κως -11,2%, Σάμος -23%, Μυτιλήνη -57,3% στις αφίξεις τουριστών το 2016 (σε χρονιά ρεκόρ)

4
277
O τουρισμός πατάει φρένο στην πτώση της ελληνικής οικονομίας

Χρονιά ρεκόρ το 2016 για την τουριστική βιομηχανία της χώρας
«Αν σε κάποιον τομέα η Ελλάδα αποτελεί πετυχημένο παράδειγμα άξιο μελέτης, είναι το πώς πέτυχε υψηλούς ρυθμούς τουριστικής ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια παρά την κρίση στην οποία έχει βυθιστεί.»  Η παραπάνω άποψη δεν ανήκει σε κάποιον που θα είχε συμφέρον να πιστωθεί αυτό το success story αλλά στο γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Tale Rifai και τα στοιχεία δείχνουν να τον επιβεβαιώνουν.
Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει πάνω από το 20% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα ήταν ο μόνος κλάδος που μεγεθύνθηκε στα χρόνια της κρίσης (από το 2010 και υπό συνθήκες πρωτόγνωρης ύφεσης αύξησε κατά 40% τα έσοδα που έφερε στη χώρα έναντι πτώσης του ΑΕΠ κατά 25%).
Ο τουρισμός δημιουργεί επίσης τις περισσότερες θέσεις εργασίας. Υπολογίζεται ότι για κάθε 1 εκατομμύριο τουρίστες δημιουργούνται 70.000-90.000 θέσεις. Φέτος σύμφωνα με στοιχεία του συστήματος Εργάνη το 82,8% της αύξησης της μισθωτής απασχόλησης την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου στο σύνολο της οικονομίας (253.945) οφείλεται στον τουριστικό τομέα (210.226).
«Η άνοδος που αποτυπώνεται είναι ισχυρότερη από αυτήν που είχε εκτιμήσει η αγορά», τόνισε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, εγκαινιάζοντας την περασμένη Παρασκευή την έκθεση Philoxenia, με την εκτίμηση ότι πάμε για νέο ρεκόρ στον τουρισμό. H υπουργός είχε κάθε λόγο να θέλει να πιστωθεί αυτήν την επιτυχία, αποδίδοντάς την στην εθνική τουριστική πολιτική και στο συγκεκριμένο σχέδιο δράσεων που ακολουθήθηκε την τελευταία διετία σε εθνικό επίπεδο αλλά και για κάθε προορισμό ξεχωριστά, σε συνεργασία με όλες τις περιφέρειες, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους εκπροσώπους του τουρισμού, με τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και στις συμφωνίες με ξένες αγορές για την αύξηση των τουριστικών πακέτων.
Η αλήθεια είναι ότι εκτός από τις όποιες κινήσεις της πολιτείας, τις επαφές των επαγγελματιών του τουρισμού με αγορές και τις επενδύσεις στις οποίες προχώρησαν οι επιχειρηματίες τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες υλοποιήθηκαν 140 επενδυτικά σχέδια για ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, ενώ ο ελληνικός τουρισμός αναπτύσσεται με διπλάσια ποσοστά απ’ ό,τι η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία, όπως είπε η κ. Κουντουρά -η χώρα μας ευνοήθηκε και από την αστάθεια που υπήρχε στις γειτονικές και ανταγωνιστικές χώρες, κυρίως στην Τουρκία και δευτερευόντως στην Αίγυπτο.
Φέτος η χρονιά πάει για νέο ρεκόρ έπειτα από αυτό του 2015. Το δεκάμηνο του 2016 καταγράφεται αύξηση 8,5% έναντι του 2015 στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις (αντιστοιχεί σε περίπου 1,2 εκατ. περισσότερους επισκέπτες). Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις για το δεκάμηνο ανήλθαν σε 16,22 εκατ., ενώ οι οδικές αφίξεις των ξένων επισκεπτών σε 10,62 εκατ. Oι υψηλότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στα αεροδρόμια της Καλαμάτας (24,8%), του Ακτίου (20,3%), της Κέρκυρας (13,9%) και της Σαντορίνης (13,5%), στο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης ήταν άνω του 10%, ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις στα αεροδρόμια της Μυτιλήνης (57,3%), της Σάμου (23%) του Αράξου (11,4%) και της Κω (11,2%). Στις οδικές αφίξεις καταγράφηκε οριακή μείωση, αλλά ενισχύθηκε η κρουαζιέρα στα μεγαλύτερα λιμάνια έως και 20%.
Οι μήνες Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος αλλά και ο Οκτώβριος ήταν οι καλύτεροι όλων των εποχών για τους περισσότερους προορισμούς της χώρας. Ειδικότερα τον Οκτώβριο καταγράφηκε αύξηση 25% στον αριθμό των διεθνών αεροπορικών αφίξεων έναντι του περσινού Οκτωβρίου, σε συνέχεια της πολύ θετικής εικόνας του Σεπτεμβρίου, όπου οι πληρότητες άγγιξαν κατά μέσο όρο το 85% στους δημοφιλείς προορισμούς και έφτασαν έως και 100% στα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με την κ. Κουντουρά.
Διψήφια αύξηση καταγράφουν οι περισσότερες βασικές αγορές της Ελλάδας, όπως η Βρετανία, η Γερμανία, οι σκανδιναβικές χώρες, η Ρωσία, οι νέες αγορές στη Μέση Ανατολή, η Κίνα και η Νότια Κορέα, η Αμερική και ο Καναδάς, καθώς και ανερχόμενες αγορές στην Ευρώπη, στις οποίες δόθηκε έμφαση, όπως η Πολωνία, η Σερβία και η Ρουμανία.
Της Σοφίας Χριστοφορίδου

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΠΤΩΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ 40% ΕΩΣ 60%!!!!!ΘΑΥΜΑ ΚΥΡΙΤΣΗ.ΔΙΕΛΥΣΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ.

  2. Το κομα εχει απαγορεψη να γραφοντε τετιες ειδησης. Τι κανουν η πολιτικοι κομισαριοι εδω στην κω?

  3. Καλά και οι κυριες και οι κύριοι που μας έχουν πρήξει ότι κατάφεραν να ανατρέψουν τη πτώση??? Δε θα σχολιάσω για τα γλιφτρονια που για να γλειψουν κανένα κοκαλάκι χειροκροτανε απο κάτω….

  4. Ta pososta den antapokrinonte stin pragmatikotita ,gia bgite exw apo to kabouki tis fantasias sas gia na deite ta pragmatika pososta . Oloi i Kos kleei ki aytoi xtenizonte a na xathoun.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ