Τα «πάνω κάτω» στο Λύκειο – Πέντε αλλαγές σε εξετάσεις και βαθμολόγηση

0
148

Τι αλλάζει φέτος εν μέσω της σχολικής χρονιάς για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου (και όχι μόνο):

1. Για πρώτη χρονιά, οι απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ Λυκείου συρρικνώνονται σε μόλις τέσσερα μαθήματα. Οι τελειόφοιτοι θα εξετάζονται σε Μαθηματικά, Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Βιολογία και Ιστορία.

2. Το κάθε μάθημα θα εξετάζεται για ένα δίωρο, πλην του μαθήματος Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, το οποίο θα διαρκεί τρεις ώρες. Ο τρόπος εξέτασης αλλάζει στο εν λόγω μάθημα καθώς, εκτός από την έκθεση και τις λεξιλογικές ασκήσεις, οι μαθητές θα εξετάζονται και σε απόσπασμα κειμένου.

3. Αλλαγή θα έρθει και στην εξέταση των Αρχαίων της Β’ Λυκείου, όπου έχει προστεθεί στη διδασκαλία και το έργο του Επιτάφιου του Θουκυδίδη. Το υπουργείο Παιδείας στη βαθμολόγηση των μαθητών πριμοδοτεί τις ερμηνευτικές ερωτήσεις, ενώ μειώνει τη μοριοδότηση σε ερωτήσεις γραμματικής και συντακτικού.

4. Υποχρεωτικές δημιουργικές εργασίες, οι οποίες θα λαμβάνονται υπ’ όψιν στη βαθμολόγηση έχουν από φέτος οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου, οι οποίες θα εκπονούνται κατά τις διδακτικές ώρες των μαθημάτων, τουλάχιστον σε ένα από τα διδασκόμενα αντικείμενα. Στη Γ’ Λυκείου, η δημιουργική εργασία είναι προαιρετική.

5. Ένα ωριαίο διαγώνισμα το τετράμηνο και απροειδοποίητα τεστ διάρκειας 10-15 λεπτών είναι οι οδηγίες του υπουργείου Παιδείας προς τους εκπαιδευτικούς για τους μαθητές του Λυκείου. Η ηγεσία προχωράει σε ψαλίδι των διαγωνισμάτων στο Λύκειο, αυξάνοντας παράλληλα κατά δύο εβδομάδες τη διάρκεια του διδακτικού έτους.

Για τις μετεγγραφές

Τροπολογία με διευκρινίσεις για το ποιοι φοιτητές έχουν προτεραιότητα στο νέο νόμο για τις μετεγγραφές που αφορούν αδέρφια, ψηφίστηκε χθες στη Βουλή. Ειδικότερα:

Εάν συντρέχει απόλυτη οικονομική δυσχέρεια, τα αδέρφια μπορούν από κοινού, σύμφωνα με την ακόλουθη σειρά προτεραιότητας να μετεγγραφούν σε αντίστοιχο τμήμα:

● Της περιφερειακής ενότητας, στην οποία οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας,

● Σε οποιαδήποτε άλλη περιφερειακή ενότητα, πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης

● Στην περιφερειακή ενότητα Αθήνας ή Θεσσαλονίκης. Μόνο σε περίπτωση απόλυτης οικονομικής δυσχέρειας μπορεί να αιτηθεί μετεγγραφής και φοιτητής του οποίου ο αδελφός φοιτά και διαμένει στην περιφερειακή ενότητα στην οποία οι γονείς του διαμένουν μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας. Τα οικονομικά κριτήρια για την εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης ορίζονται με απόφαση του υπουργού Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων.

Τέλος, με προσθήκη της τελευταίας στιγμής, ο υπουργός δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές ΤΕΙ της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς (2017-2018), μετεγγραφούν από την επόμενη στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ