Αποκάλυψη: Αυτά είναι τα τρία επικρατέστερα ονόματα για τα Σκόπια

1
226

«Πυρετός» διαπραγματεύσεων για το νέο όνομα – Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο – Πιέζουν τα Σκόπια για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ – Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Σκόπια | Ειδήσεις: Εβδομάδα ραγδαίων εξελίξεων σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό αναμένεται αυτή που ξεκινά, καθώς στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η πρόθεση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών να βρεθεί μια ουσιαστική λύση στο θέμα της ονομασίας, έπειτα από 25 χρόνια διαμάχης.

Το στίγμα της επιτάχυνσης των εξελίξεων είχε δώσει εδώ και μέρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως πλέον υπάρχει το «momentum», για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης σχετικά με το όνομα της γείτονος χώρας.

Παράλληλα, στο ίδιο μήκος κύματος είχαν κινηθεί από την Πέμπτη (04/01/2018) και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης «Real News», ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς, αναμένεται, μέσα στις επόμενες ημέρες, να θέσει επί τάπητος στους διαπραγματευτές των δύο χωρών τρεις εναλλακτικές προτάσεις για τη νέα ονομασία των Σκοπίων.

Οι τρεις αυτές προτάσεις είναι οι εξής:

  • «Βόρεια Μακεδονία»
  • «Άνω Μακεδονία» και
  • «Nova Macedonia»

Όπως αναφέρει, εξάλλου, σε σχετικό δημοσίευμά του το «Βήμα της Κυριακής», ο κ. Νίμιτς αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις του στα εμπλεκόμενα μέρη στις 19 Ιανουαρίου, στη Νέα Υόρκη.

Και μια «παραλλαγή» του ονόματος…

Την ίδια στιγμή, πάντως, στα επικρατέστερα σενάρια για το ονοματολογικό φαίνεται πως «παίζει» έντονα στο παρασκήνιο μια παραλλαγή του όρου «Nova Macedonia»  προκειμένου να διαφανεί αν θα μπορούσε να πέσει, ως «συμβιβαστική λύση».

Υπενθυμίζεται πως ήδη από την Πέμπτη (04/01/2018), μετά και το πέρας του μίνι υπουργικού συμβουλίου στο Μαξίμου για το Σκοπιανό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, είχε ξεκαθαρίσει πως θα επέμενε στην αρχική τοποθέτησή του, ότι αρνείται τη χρήση του ελληνικού όρου «Μακεδονία» για την ονομασία της γείτονος. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).

Είχε προηγηθεί, παράλληλα, μια μυστική συνάντηση των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου πριν από το υπουργικό συμβούλιο, όπου συζητήθηκαν όλα τα ακανθώδη ζητήματα επί του θέματος των Σκοπίων. (Διαβάστε το σχετικό αποκλειστικό ρεπορτάζ του Newsbomb.gr, κάνοντας κλικ  ΕΔΩ)

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εστίας», τις οποίες επιβεβαιώνουν γνώστες επί των διαπραγματεύσεων, η παραλλαγή αφορά στη χρήση του όρου «Novamakedonski» (προφέρεται ΝόβαΜακεντόνσκι), γραμμένου στα Κυριλλικά. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συγκεκριμένη ονομασία θα προφέρεται ως έχει και δεν θα μεταφράζεται.

Το πλεονέκτημα αυτής της πρότασης είναι ότι με τέτοια ονομασία δεν θα ακούγεται «ατόφιος» ο ελληνικός όρος «Μακεδονία», τον οποίο ο Πάνος Καμμένος είχε υπογραμμίσει εδώ και ημέρες ότι πρέπει να διαφυλαχθεί. Σε ό,τι αφορά το «Novamakedonski», κάποιοι συνομιλητές του, όπως μεταδίδει ο ΑΝΤ1, υποστηρίζουν ότι είναι ένα όνομα που «θα το κοίταζε».

Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, η συγκεκριμένη πρόταση δεν αποκλείεται να προταθεί από τον ίδιο τον κ. Νίμιτς στις 19/01/2018 στους Έλληνες και Σκοπιανούς διαπραγματευτές.

Σφοδρή αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη για τα Σκόπια

Από την πλευρά του, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας «πέταξε το γάντι» στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, ζητώντας τους να λάβουν ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

«Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, προς ώρας, κρατά μια αμήχανη και ανεύθυνη στάση. Δεν αναγνωρίζει τις ιστορικές της ευθύνες για τη μη επίλυση του προβλήματος, ταυτόχρονα όμως ούτε και τη θετική παρακαταθήκη του Βουκουρεστίου το 2008. Ελπίζω, σύντομα θα κατανοήσουν ότι ένα εθνικής σημασίας ζήτημα δεν προσφέρεται για μικροκομματικά παιχνίδια, ώστε, αν υπάρξει προοπτική λύσης, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ευρύτατης κοινοβουλευτικής συναίνεσης», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα».

Περνώντας στην αντεπίθεση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε στο Capital.gr και αφού επιτέθηκε στον κυβερνητικό συνασπισμό για διγλωσσία και είπε ότι ο Πάνος Καμμένος θα κάνει τα πάντα «για να παραμείνει στην καρέκλα του ΥΕΘΑ» τόνισε ότι «η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό είναι η εθνική γραμμή της χώρας, όπως αυτή καθορίστηκε από την Κυβέρνηση Καραμανλή στο Βουκουρέστι. Κατά πόσο αυτή η γραμμή αποτελεί πλαίσιο και των δύο κυβερνητικών εταίρων απομένει να το δούμε».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ