Κ. Κογιόπουλος προς Δημ. Αρχή: Να γίνεται τελετή ύψωσης της ελληνικής σημαίας στο Δημαρχείο, όμοιας με εκείνη που υψώθηκε στις 31/3/1947 (ΦΩΤΟ)

11
2716

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 31/3/1947 ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΥΨΩΘΗΚΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ.

ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ.

Η ημε­ρομηνία της απελευθέρωσης της Δωδεκανήσου είναι η 31η Μαρτίου του 1947. Εκείνη την ημέρα υψώθηκε η ελληνική σημαία σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά καταστήματα. Γι’ αυτό φέτος γιορτάζουμε τα 70 χρόνια από την Απελευθέρωση.

Η ύψωση της ελληνικής σημαίας στην Κω σήμαινε δικαίωση αιώνων καρτερίας. Όλοι οι κάτοικοι του νησιού ενωμένοι, ανεξαρτήτως τάξεων και κοινωνικών διαφορών χαίρονταν και έλπιζαν, αγνοώντας τα προβλήματα που είχε η Ελλάδα εκείνη την εποχή λόγω του εμφύλιου σπαραγμού και της δεινής οικονομικής κατάστασης.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΥΨΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΗΜΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΩ ΠΡΙΝ ΤΙΣ 31/3/1947

Αμέσως μετά την παράδοση των Γερμανών στις 8/5/1945 ελληνικές σημαίες που για χρόνια ήταν κρυμμένες φάνηκαν στο νησί και υψώθηκαν σε μερικά δημόσια κτήρια και κυρίως στο Δημαρχείο. Η πρώτη ελληνική σημαία υψώθηκε στη Μητρόπολη και ακολούθησαν και τα υπόλοιπα δημόσια και δημοτικά κτήρια. Η Αγγλική Διοίκηση, μερικές μέρες μετά την άφιξή της, ζήτησε να υποσταλθεί για να ανέβει η αγγλική. Ο δήμαρχος Γ. Κουτσουράδης και το Δημοτικό Συμβούλιο όμως αντέδρασαν έντονα· συγχρόνως αντέδρασαν στην αγγλική απόφαση το Κοινοτικό Συνέδριο, η Σχολική Εφορεία, η Κτηματική Επιτροπή και οι εκκλησιαστικές Επιτροπές. Μπροστά στις αντιδράσεις αυτές ο Άγγλος πολιτικός Διοικητής υποχώρησε. Στο Διοικητήριο όμως συνέχισε να κυματίζει η αγγλική σημαία.

Στις 27 Ιουνίου 1946 το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των τεσσάρων Μεγάλων Δυνάμεων (Η.Π.Α., Ε.Σ.Σ.Δ., Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας) αποφάσισε να δοθούν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα. Στην Κω, στις 14 Ιουλίου 1946, ημέρα Κυριακή, σε ειδική τελετή παρουσία όλων των Αρχών και πολύ κόσμου, υψώθηκε στο Δημαρχείο η ελληνική σημαία που έστειλε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιάννης Πιτσίκας. Φθάσαμε έτσι σε μια ερμαφρόδιτη κατάσταση· σε ορισμένα κτήρια να υπάρχουν ελληνικές και σε άλλα αγγλικές.

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 31/3/1947. ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΚΥΜΑΤΙΖΕΙ ΠΑΝΤΟΥ.

Στις 31 Μαρτίου 1947 έγινε επίσημα η παράδοση των νησιών από τους Άγγλους και ανέλαβαν ελληνικές Αρχές.

Έτσι στα νησιά ανέλαβε Έλληνας Διοικητής (αντιναύαρχος Π. Ιωαννίδης) και όλες οι υπηρεσίες στελεχώθηκαν από Έλληνες (Δωδεκανήσιους ή μη). Ο Διοικητής εξέδιδε προκηρύξεις, απο­φάσεις και διαταγές που δημοσιεύονταν στην εφημερίδα της Στρατιωτικής Διοίκησης Δωδεκανήσου. Στα κείμενα αυτών των διατάξεων γίνονταν παραπομπές και αναφο­ρές στις δημοσιεύσεις της Εφημερίδας της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Φαίνεται βέβαια παράξενο πως γίνεται η ένωση με την Ελλάδα να γιορτάζεται στις 7 Μαρτίου, ενώ η ελληνική σημαία υψώθηκε στις 31 Μαρτίου, ένα χρόνο πριν. Ακόμα και αυτή η γιορτή υπήρξε θέμα σκοπιμοτήτων και προπαγάνδας από το Παλάτι, που εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να γιορτάζεται η επίσκεψη των Βασιλιάδων στα Δωδεκάνησα, και όχι το ιστορικό γεγονός, που είναι η ύψωση της Σημαίας στα πολύπαθα νησιά. Ανεξάρτητα από επισκέψεις Αρχών και συμβολικές ημερομηνίες εορτασμών, η Κως από τις 31/Μαρτίου/1947 ήταν πια ελληνική. Αυτό και μόνο αρκούσε για τους κατοίκους της να νιώθουν ελεύθεροι και να ελπίζουν για ό,τι καλύτερο και παρά τη δεινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας άρχισε μια νέα ιστορική εποχή που φθάνει μέχρι σήμερα. Η διαδικασία της Ενσωμάτωσης το 1948 ήταν το τυπικό διαδικαστικό που ακολουθείται για απελευθερωθέντα εδάφη: η Ελληνική Βουλή στις 21/10/1947 επικύρωσε τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων με το νομοθετικό διάταγμα 423 (ΦΕΚ 226) «περί κυρώσεως της μεταξύ των συμμάχων και των συνασπισμένων δυνάμεων και της Ιταλίας Συνθήκη Ειρήνης της 10ης/2/1947». Με το νόμο 518 της 9ης/1/1948 (ΦEK Α/7) έγινε και η επίσημη προσάρτηση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.

Έτσι φθάσαμε στις 7 Μαρτίου 1948, ημέρα Κυριακή, που έφθασε στη Ρόδο το βασιλικό ζεύγος για την επίσημη τελετή της Ενσωμάτωσης. Όμως το ουσιαστικό ήταν η ύψωση της ελληνικής Σημαίας στις 31/3/1947 και η ανάληψη της διοίκησης από τον Έλληνα Διοικητή. Τα υπόλοιπα ήταν πολιτικές σκοπιμότητες εν μέσω του Εμφυλίου.

ΠΡΟΤΑΣΗ

Η 31/3 είναι η σημαντικότερη ημερομηνία της Δωδεκανήσου. Τώρα στα 70 χρόνια από τότε θα ήθελα να προτείνω στη Δημοτική Αρχή και σε όλους τους συμπολίτες μας με σεβασμό στην ιστορία μας, κάθε 31/3 να γίνεται μία τελετή ύψωσης της ελληνικής σημαίας στο Δημαρχείο, όμοιας με εκείνη που υψώθηκε στις 31/3/1947, όπως γίνεται και στη Ρόδο. Είναι χρέος τιμής σε όλους όσους αγωνίστηκαν για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι.

11 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΥΨΩΣΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ στα σπιτια μας. Ενα ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ...

    Εκει δυστηχως εχουμε φθασει. Μεσα στην ιδια μας την πατριδα να μην τολμαμε να προβουμε σε αυτην την ΑΠΑΙΣΙΑ ΚΙΝΗΣΗ. Οι ιδιοι οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΑΚΗΔΕΣ ΑΝΙΣΤΟΡΙΤΟΙ φιλοι και γνωστοι θα σε αποκαλεσουνε ΦΑΣΙΣΤΑ η ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΗ η οτι το παιζω ταχα μου ΠΙΟ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ απο αυτους που θα ΛΑΚΙΣΩ πρωτος στις πρωτες δυσκολιες. Τετοια και αλλες π@παριες. Οταν εδω στην ΚΩ επρεπε ΟΛΑ τα σπιτια να εχουν ΜΟΝΙΜΑ την ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ ΑΝΗΡΤΗΜΕΝΗ, αγρον ηγοραζαν. Ας ξυπνησουμε επιτελους. Λιγος ΓΝΗΣΙΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ δεν βλαπτει. ΒΛΑΠΤΕΙ ΟΜΩΣ ΣΟΒΑΡΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ. ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ…

  2. ΠΑΤΡΙΔΟΚΑΠΗΛΟΙ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΝΩΘΕΙΤΕ!
    Όλοι όσοι βάζουν την ελληνική σημαία στα σπίτια τους, αυτό προσπαθούν: να έχουν κέρδος από μια υποτιθέμενη αγάπη προς την πατρίδα.
    Ο πατριωτισμός απαιτεί άλλα προσόντα και κυρίως να μην καπηλεύεσαι την πατρίδα.
    Σε μαγαζιά με την ελληνική σημαία απ΄έξω, δεν μπαίνουμε.

  3. Λες: «εδω στην ΚΩ επρεπε ΟΛΑ τα σπιτια να εχουν ΜΟΝΙΜΑ την ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ ΑΝΗΡΤΗΜΕΝΗ».
    Ερώτηση: ΓΙΑΤΙ;;;;
    ΤΙ ΖΟΡΙ ΤΡΑΒΑΣ;

    • ΜΟΝΟ ΑΛΒΑΝΟΤΟΥΡΚΟΨΥΧΟΙ ΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ. ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΤΟΥ internet ΣΤΑ hot spots ΕΙΣΑΣΤΕ ΠΑΚΙΣΤΑΝΑΚΙΑ ΚΑΙ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΤΑ ΕΣΩΨΥΧΑ ΣΑΣ……

      • Απάντησέ μου, εκτός από αυτούς που πουλάνε σημαίες, ποιον άλλο και σε τι θα βοηθήσει το να έχουμε τη σημαία έξω από τα σπίτια μας.
        Και το κυριότερο, με ποιο τρόπο αυτό βοηθάει την πατρίδα;

  4. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ σημαια ειναι ιερο πανι που μας υπενθυμιζει,οτι τα ιδανικα μας εως εθνος πρεπει να παραμεινουν.Δυστηχως μεσα στην παγκοσμιοποιηση χασαμε ολα τα ιδανικα μας.Το μονο που εχει απομηνει ειναι η οικογενεια.Θεωρω οτι για να επιβιωσουμε θα πρεπει να ξανα βρουμε τις ριζες μας.Μονοδρομος ειναι να θυμηθουμε την ιστορια μας και η ΣΗΜΑΙΑ μας ειναι η αρχη της…Σιγουρα τονιζω και την υπαρξη της θρησκειας μας που αλωστε δηλωνεται με τον ΣΤΑΥΡΟ πανω της.Αρα η το πιο βασικο απο ολα ειναι να μην ξανα γινουμε τοπικιστες και οχι (διεθνιστες).

      • Εχουμε φθασει εδω που ειμαστε. Τα μαυρα χαλια μας. Ομως πως ενας ΑΝΘΕΛΛΗΝ οπως του λογου σου γνωριζει ορθογραφια. Εχουμε λοιπον ΕΛΠΙΔΑ ακομα…

        • Προς το παρόν μπορώ να δω ότι η δικιά σου ορθογραφία έχει τα μαύρα της τα χάλια.Και είσαι και ΕΛΛΗΝ.Η ΕΛΠΙΔΑ πάντα υπάρχει κάτω κάτω.Θυμάσαι;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ