Τι σημαίνει η 29 Μαΐου; Πολλά πολλά. Ημέρα χαράς, λύπης, Υπομονής
Γιορτάζουμε την Αγία Υπομονή, που συμπίπτει με την Ανάληψη (άνοδο) του Χριστού στον Ουρανό. Και θυμόμαστε την θλιβερή αποφράδα ημέρα της Αλώσεως της Βασιλεύουσας. Χαιρόμαστε που ο Χριστός από άπειρη αγάπη σ εμάς τα απολωλότα πρόβατα, κατέβηκε στη γη, έπαθε, σταυρώθηκε, και 40 ημέρες μετά την ένδοξη Ανάσταση Του, θριαμβευτικά ανέβηκε στον Ουράνιο Βασιλικό Θρόνο Του, μεσίτης προς τον φιλεύσπλαχνο Θεό για μας. Ωκεανός η Αγάπη Του.
Αλλά και λυπούμαστε που ο ωραιότερος μήνας Μάιος, μας έχει οδυνηρές μνήμες. Τουλάχιστον να γίνονται διδακτικές; 19 Μαΐου, μνήμη Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και 29 Μαΐου 1453, Άλωση της Βασιλεύουσας, τότε που έσβησε ο πυρσός ενός πολιτισμού που 1100 χρόνια ακτινοβολούσε Ορθόδοξο φως, σε όλη την Οικουμένη. Όμως ας μην ξεχνάμε ότι η αρχή της πτώσης έγινε από τους φίλους μας «Παπικούς» της 4ης Σταυροφορίας. Ήταν μια από τις φοβερότερες προδοσίες της ιστορίας. Και η τραγωδία; Ολοκληρώθηκε από τους Τούρκους.
Η Αγιά Υπομονή(Ελένη Δραγαση) , από ψηλά θα μας φωνάξει: Υπομονή, εγρήγορση, αγωνιστικότητα, δυνατή μνήμη, ελπίδα. Θα την ακούσουμε; Αξίζει να την γνωρίσουμε. Παντρεύτηκε 19 ετών. Έζησε Αγία Ζωή 35 δύσκολα χρόνια δίπλα στον σύζυγο της αυτοκράτορα Βασίλειο Παλαιολόγο, και 25 χρόνια ως ταπεινή μοναχή Αγία Υπομονή, μετά τον θάνατο του συζύγου της. Έκαναν 8 παιδιά. 2 κορίτσια που δυστυχώς πέθαναν σε μικρή ηλικία και 6 αγόρια. Τα 3 έγιναν Δεσπότες στον Μυστρά και ένα Δεσπότης Θεσσαλονίκης, και τα άλλα δύο αγόρια έγιναν Αυτοκράτορες. Μάλιστα ο Κωνσταντίνος ΙΑ Παλαιολόγος ήταν ο τελευταίος θρυλικός αυτοκράτορας του Βυζαντίου, με την αυταπάρνηση και ηρωική του θυσία μέχρι τέλους.
Χρωστάμε την μνήμη μας , σε ότι λαμπρό πρόσφερε στον κόσμο η Πόλη του Κωνσταντίνου. Άρχισε από τον Μέγα Κωνσταντίνο, τον γιο της Αγίας Ελένης και τελείωσε με τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, τον γιο της Ελένης Δραγάση της μετέπειτα Αγίας Υπομονής. Ο τι ζει στην μνήμη δεν πεθαίνει. Ζει και καθοδηγεί.
Με εκτίμηση
Αικατερίνη Σωκιαλη Κιννα
https://www.protoporia.gr/manousos-orestis-1453-545110.html
…και δεν έχουν ιδέα για τα γεγονότα, ούτε για μαρμαρωμένους βασιλιαδες ούτε για τον Ιωάννη Γ´ Δούκα Βατάτζη, ούτε για κεκροπορτες ούτε ούτε ούτε….
Το κύριο μέλημα των τοπικών αρχόντων είναι στα πλαίσια της…’φιλίας’!!! κάνουνε γλέντια και χορεύουν ,τραγουδάνε, πίνουν και συντρωγουν με τους πραγματικούς ΕΧΘΡΟΥΣ μας τους απέναντι. Δλδ με τα ίδια τα φίδια στον κόρφο μας. Οι δέ νέοι πέρα από τα σαβούρια του ίντερνετ του κινητού, πέρα βρέχει. Και ενας τόπος χωρίς γνώση της ιστορίας του, είναι ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΣ σε ΑΦΑΝΙΣΜΟ.