Τρομακτική πρόβλεψη Τούρκου καθηγητή: Σε αυτό το σημείο πιθανότατα θα «σκάσει» ο μεγάλος σεισμός

0
189

Απαντώντας στο ερώτημα αν «έχει περάσει η πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού;» ο ειδικός έκανε την δική του εκτίμηση

Ο μελλοντικός σεισμός του Μαρμαρά πιθανότατα θα αναπτυχθεί στο αδύναμο (ερπυστικό) κεντρικό ρήγμα του Μαρμαρά , το οποίο δεν μπορεί να συσσωρεύσει μεγάλη σεισμική ενέργεια

Οι σεισμοί που σημειώνονται στον Μαρμαρά από τις 23 Απριλίου έχουν επαναφέρει στην ατζέντα της Τουρκίας τον «αναμενόμενο μεγάλο σεισμό της Κωνσταντινούπολης».

Ενώ οι εξηγήσεις των ειδικών έρχονταν η μία μετά την άλλη, ο Καθηγητής Δρ. Osman Bektaş έκανε μια πρωτοποριακή ανάρτηση. Ο Μπεκτάς, δίνοντας το παράδειγμα του «Αγίου Ανδρέα», απάντησε επίσης στο ερώτημα αν «Έχει περάσει η πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού;»

Ενώ σε όλη την Τουρκία, η οποία βρίσκεται σε μια ενεργή σεισμική ζώνη, οι δονήσεις συνεχίζονται, παράλληλα πολλά… Ρίχτερ ανησυχίας προκαλούν και οι προβλέψεις των ειδικών.

Ο τελευταίος σεισμός, που έγινε αισθητός σε όλη την Κωνσταντινούπολη, ήταν μεγέθους 3,3 Ρίχτερ στη Σηλυβρία στις 13 Μαΐου. Ενώ είναι θέμα συζήτησης αν αυτοί οι κραδασμοί θα θεωρηθούν ως «μετασεισμοί» ή «προσεισμοί» , ο ειδικός γεωλόγος καθηγητής Δρ. Osman Bektaş, μια νέα ανάρτηση, δίνει τις δικές του απαντήσεις: «Ο Μαρμαράς έχει διακλαδωθεί από τα δυτικά προς τα ανατολικά».

Ο Μπεκτάς δήλωσε επίσης: «Το αδύναμο Κεντρικό Ρήγμα του Μαρμαρά, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα ισχυρά ρήγματα Γκάνος και Ιζμίτ που προκαλούν σεισμούς μεγαλύτερους από 7 Ρίχτερ στα δυτικά και τα ανατολικά, προκαλεί σεισμούς μικρότερους από 7 Ρίχτερ. Τα ισχυρά ρήγματα μετακινήθηκαν από τα δυτικά προς τα ανατολικά το 1912 και το 1999, προκαλώντας σεισμούς μεγαλύτερους από 7 Ρίχτερ».

«Το αδύναμο κεντρικό ρήγμα του Μαρμαρά διασπάστηκε από τους σεισμούς του Ανταλάρ 6,4 του 1963 και της Σηλυβρίας 6,2 του 2025. Ο μελλοντικός σεισμός του Μαρμαρά πιθανότατα θα αναπτυχθεί στο αδύναμο (ερπυστικό) κεντρικό ρήγμα του Μαρμαρά , το οποίο δεν μπορεί να συσσωρεύσει μεγάλη σεισμική ενέργεια . Ακριβώς όπως το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα», πρόσθεσε.

Έχει περάσει η πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού;

Απαντώντας στο ερώτημα αν «Έχει περάσει η πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού;» ο ειδικός έκανε την ακόλουθη εκτίμηση:

«Οι αδιάσπαστες περιοχές του κεντρικού Μαρμαρά μπορούν να προκαλέσουν σεισμούς μικρότερους από 7 Ρίχτερ. Εν ολίγοις, ο ισχυρός φλοιός του ρήγματος σπάει με μεγάλους σεισμούς σε μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ ο αδύναμος φλοιός σπάει με μεσαίου μεγέθους σεισμούς από τα δυτικά προς τα ανατολικά σε μικρότερα χρονικά διαστήματα».

«Σχεδόν κάθε μέρος της Τουρκίας είναι σεισμογενής ζώνη. Οι σεισμοί συμβαίνουν ο ένας μετά τον άλλον σε διαφορετικά μέρη. Αυτό δεν είναι σύμπτωση, δεν είναι ανεξάρτητος ο ένας από τον άλλον. Ο κίνδυνος σεισμού αυξάνεται στη Σμύρνη, τη Μανίσα, την Κιουτάχεια, τη Μούγλα, την Ισπάρτα και το Αφιόν Καραχισάρ. Αυτοί οι σεισμοί θα αυξηθούν στο μέλλον», κατέληξε.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ