Οι «δημοσκοπήσεις» πήγαν περίπατο…
Σε περίπατο εξελίχθηκε η «επιστροφή» του Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, κόντρα στα προγνωστικά και τις προβλέψεις, σε μία εκλογική αναμέτρηση που αν και χαρακτηρίστηκε αμφίρροπη, ενίσχυσε τα ποσοστά των Ρεπουμπλικανών – Όλες οι εξελίξεις στο Newsbomb.gr
Θριαμβευτική με ιστορικές προεκτάσεις η επιστροφή, μετά από 4 χρόνια στον Λευκό Οίκο, του Ντόναλντ Τραμπ, ως 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο 78χρονος Ντόναλντ Τραμπ ανακατέλαβε τον Λευκό Οίκο την Τετάρτη εξασφαλίζοντας περισσότερες από τις 279 ψήφους του Εκλεκτορικού Κολλεγίου που απαιτούνται για να κερδίσει την προεδρίας.
Ο νέος «πλανητάρχης» στην πρώτη του ομιλία μετά την εκλογική του επικράτηση, πλαισιωμένος από σύσσωμη την οικογένειά του, ευχαρίστησε τους Αμερικανούς πολίτες για την τιμή που του έκαναν να είμαι ο 47ος Πρόεδρος. «Θα παλέψω για κάθε οικογένεια και το μέλλον σας. Δεν θα ησυχάσω μέχρι να έχουμε την ασφαλή και ευημερούσα χώρα, που μας αξίζει. Αυτός θα είναι ο Χρυσός Αιώνας της Αμερικής», είπε ο νέος Αμερικανός πρόεδρος.
Με αυτές τις τελευταίες – και κρίσιμες – προβλέψεις από την Αλάσκα και το Ουισκόνσιν, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει τώρα 279 ψήφους στο εκλεκτορικό κολέγιο.
Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ, κάθε πολιτεία ή επικράτεια διεξάγει αποτελεσματικά τις δικές της εκλογές και, στη συνέχεια, στέλνει έναν καθορισμένο αριθμό εκλογέων – ο οποίος βασίζεται περίπου στο μέγεθος του πληθυσμού της – για να ψηφίσουν σε αυτό που ονομάζεται εκλεκτορικό κολλέγιο.
Σε 50 πολιτείες, συν την Ουάσιγκτον, υπάρχουν 538 ψήφοι και ο νικητής είναι ο υποψήφιος που παίρνει 270 ή περισσότερες.
Η Κάμαλα Χάρις, έχει 223, έχοντας μόλις κερδίσει το Νιου Χάμσαϊρ – αυτό της έδωσε άλλες τέσσερις ψήφους.
Ο Καναδός πρωθυπουργός θέλει να «συνεργαστεί» με τον Τραμπ «για περισσότερες ευκαιρίες, ευημερία και ασφάλεια»
Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό με τη σειρά του συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ και είπε ότι ήθελε να «συνεργαστεί» μαζί του για την οικονομία και την ασφάλεια.
«Τη φιλία μεταξύ Καναδά και Ηνωμένων Πολιτειών ζηλεύει όλος ο κόσμος. Ξέρω ότι ο Πρόεδρος Τραμπ και εγώ θα εργαστούμε μαζί για περισσότερες ευκαιρίες, ευημερία και ασφάλεια για τα δύο έθνη μας», έγραψε ο Τζάστιν Τριντό σε μια ανάρτηση στο κοινωνικό δίκτυο Χ
Ο πρωθυπουργός Στάρμερ συγχαίρει τον Τραμπ και «ανυπομονεί να συνεργαστούν»
O Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ μετά τη δήλωση του τελευταίου ότι είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ και είπε ότι ανυπομονεί να συνεργαστούν.
«Ανυπομονώ να συνεργαστούμε τα επόμενα χρόνια. Γνωρίζω ότι η ειδική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Ηνωμένων Πολιτειών θα συνεχίσει να ευημερεί και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για τα επόμενα χρόνια», έγραψε σήμερα ο Στάρμερ στο Χ.
Ο πρωθυπουργός Μόντι προσβλέπει στην ανανέωση της συνεργασίας με τον Τραμπ
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι συνεχάρη σήμερα «εκ βάθους καρδίας» τον «φίλο» του Ντόναλντ Τραμπ για την «ιστορική εκλογική νίκη» του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και πρόσθεσε πως προσβλέπει στην ανανέωση της συνεργασίας μαζί του, προκειμένου να ενισχυθεί η «παγκόσμια και στρατηγική σύμπραξη» μεταξύ των δύο χωρών.
«Θα χαρώ να ανανεώσουμε τη συνεργασία μας ώστε να ενισχύσουμε περαιτέρω την παγκόσμια και στρατηγική σύμπραξη ανάμεσα στην Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε ο Ινδός πρωθυπουργός.
Αμερικανικές εκλογές 2024: O Τραμπ πήρε λαϊκή ψήφο, swing states και Γερουσία – Η Χάρις υποχώρησε και σε παραδοσιακά κοινά
Τα «κλειδιά» της καθαρής νίκης του Τραμπ που κατάφερε κάτι που δεν κατάφερε κανείς Ρεπουμπλικανός εδώ και 20 χρόνια – Οι χλιαρές επιδόσεις της Χάρις στις πολιτείες που αποτελούν το «γαλάζιο τείχος»
Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης ήταν: μήπως υπερεκτιμάται από τους δημοσκόπους το ποσοστό του Ντόναλντ Τραμπ και υποεκτιμάται αυτό της Χάρις; Η απάντηση δόθηκε και πάλι πριν από λίγες ώρες: το ποσοστό του Τραμπ υποεκτιμήθηκε εκ νέου, όπως έγινε το 2016 και σε έναν βαθμό και το 2020, ενώ πλέον ο κ. Τραμπ κατάφερε κάτι που δεν κατάφερε κανείς Ρεπουμπλικανός εδώ και 20 χρόνια: κέρδισε και στη λαϊκή ψήφο, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές με πάνω από 5 εκατομμύρια ψήφους εν σχέσει με την κ. Χάρις. Ο τελευταίος Ρεπουμπλικανός που το είχε πετύχει ήταν ο Τζωρτζ Μπους το 2004, απέναντι στον Τζον Κέρι. Παράλληλα ο Τραμπ κατάφερε να επαναφέρει τη Γερουσία στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων ενώ φαίνεται ότι θα κερδίσει και σε όλες τις λεγόμενες swing states.
Ο Τραμπ πάντως είναι και επίσημα ο 47ος Πρόεδρος των ΗΠΑ καθώς έπιασε τους 279 εκλέκτορες.
AP Race Call: Donald Trump is elected the 47th president of the U.S.
His win over Vice President Kamala Harris caps a historically tumultuous campaign that included two assassination attempts against him. https://t.co/vNyURdNHtn pic.twitter.com/QftQSSsDx9
— The Associated Press (@AP) November 6, 2024
H oριζόντια νίκη
Η στρατηγική του Τραμπ είναι προφανές ότι έφερε αποτελέσματα, καθότι στόχευσε σε θέματα που πραγματικά απασχολούσαν τον μέσο Αμερικανό πολίτη. Τα exit polls έδειξαν ότι οι Αμερικανοί ήταν ως επί το πλείστον απογοητευμένοι ή και θυμωμένοι με την κατάσταση της χώρας μετά την προεδρία Μπάιντεν, με το κόστος ζωής να έχει ανέβει σε δυσθεώρητα ύψη. Ο κ. Τραμπ προέταξε την οικονομία, αλλά και το ζήτημα της μετανάστευσης, το οποίο φαίνεται ότι έπιασε τόπο, όχι μόνο σε αρκετές περιοχές, αλλά και σε κοινωνικές ομάδες, όπως οι Ισπανόφωνοι ψηφοφόροι.
Η ποιοτική διαφορά του αποτελέσματος του κ. Τραμπ εν σχέσει με αυτή της κ. Χάρις ήταν η εξής: κράτησε τα προπύργια των Ρεπουμπλικανών με άνετες πλειοψηφίες και στη συνέχεια διαμόρφωσε μια οριζόντια πλειοψηφία, ανεβάζοντας μάλιστα και τα ποσοστά των Ρεπουμπλικανών σε περιοχές που ήταν προπύργια των Δημοκρατικών. Υπό άλλο πρίσμα, αυτό θα μπορούσε να αναγνωστεί και ως underperfomance της αντιπροέδρου Χάρις, η οποία φαίνεται ότι δεν πέτυχε σοβαρή διείσδυση στα κοινά των Δημοκρατικών και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις υστέρησε του αποτελέσματος που πέτυχε ο Τζο Μπάιντεν το 2020. Κάτι που εξηγεί ίσως την απροθυμία του εν ενεργεία προέδρου να την στηρίξει πιο ενεργά και να σταθεί στο πλευρό της σε προεκλογικές διοργανώσεις. Ο κ. Μπάιντεν μπορεί να μην ήταν ο κατάλληλος υποψήφιος για τους Δημοκρατικούς πλέον, αλλά πολιτικά είναι πολύπειρος.
Πού κέρδισε ο Τραμπ
Ορισμένα επιμέρους στοιχεία που προκύπτουν από το exit poll της Edison είναι αποκαλυπτικά για τη νίκη του κ. Τραμπ. Η Κάμαλα Χάρις πράγματι κέρδισε στις γυναίκες με 54% έναντι 44% του κ. Τραμπ, αλλά ο κ. Τραμπ ανέβασε το ποσοστό του κατά δύο μονάδες. Ο κ. Τραμπ κέρδισε με 55% έναντι 43% στους λευκούς ψηφοφόρους, αν και 3 μονάδες κάτω από το 2020. Η «έκρηξη» των ποσοστών Τραμπ που συνδέεται πρωτίστως με το μεταναστευτικό έρχεται στους Ισπανόφωνους ψηφοφόρους, παρά τα όσα ακούστηκαν για το Πουέρτο Ρίκο κ.ο.κ. Ο κ. Τραμπ πήρε το 45% της ψήφου των Ισπανόφωνων και η κ. Χάρις το 53%, όμως η άνοδος του κ. Τραμπ είναι 13 μονάδες σε σχέση με το 2020. Μάλιστα, στους Ισπανόφωνους άνδρες ο κ. Τραμπ κερδίζει κατά κράτος την κ. Χάρις με 54% έναντι 44%, 18 μονάδες πάνω από το 2020.
BREAKING NEWS: The Fox News Decision Desk projects that Donald Trump will become the 47th President of the United States. pic.twitter.com/jQBA6Dlx1n
— Fox News (@FoxNews) November 6, 2024
Και η ανάλυση ανά ηλικιακή ομάδα, με βάση τα στοιχεία του exit poll, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η καμπάνια της κ. Χάρις στόχευσε ιδιαίτερα τους νεότερους ψηφοφόρους, επενδύοντας σε μαζική κινητοποίησή τους. Πράγματι, στις ηλικίες 18-29, η κ. Χάρις κέρδισε με 55% έναντι 42% του κ. Τραμπ, ο οποίος όμως ανέβηκε 6 μονάδες από το 2020. Στους ψηφοφόρους 30-44 ετών, στις παραγωγικές ηλικίες δηλαδή, η ψαλίδα κλείνει κι άλλο με την κ. Χάρις να επικρατεί με 51% έναντι 46%. Η ανατροπή γίνεται στην ηλικιακή ομάδα 45-64 ετών, όπως ο κ. Τραμπ επικρατεί με 53% έναντι 45% και στους ψηφοφόρους άνω των 65 έχουμε πρακτικά ισοπαλία, με 50% της κ. Χάρις και 49% του κ. Τραμπ.
Οι χλιαρές επιδόσεις της Χάρις
Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, η παγωμάρα ήταν εμφανής στο campus του πανεπιστημίου Χάουαρντ, όπου η κ. Χάρις αναμενόταν, αλλά δεν εμφανίστηκε. Δεν είναι μόνο ότι έχασε στις πολιτείες που αποτελούν το «γαλάζιο τείχος», δηλαδή στην Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν, όπου ο κ. Μπάιντεν είχε καταφέρει να επικρατήσει το 2020. Ούτε ότι δεν «κράτησε» το προπύργιο των Ρεπουμπλικανών, την Τζώρτζια, στην οποία ο κ. Μπάιντεν κατέγραψε οριακή νίκη. Το βασικό πρόβλημα της κ. Χάρις είναι ότι, ακόμα και σε παραδοσιακά «προπύργια» των Δημοκρατικών που κέρδισε, πήγε χειρότερα από τον κ. Μπάιντεν.
Στη Νέα Υόρκη, φερ ειπείν, η κ. Χάρις κέρδισε με 12 μονάδες έναντι 23 το 2020. Στο Νιού Τζέρσει με κάτι παραπάνω από 4 μονάδες, έναντι 16 το 2020. Στη Μασαχουσέτη έχασε 7 μονάδες σε σχέση με τη νίκη του 2020 (26 από 33), στο Ρόουντ Άιλαντ 10 (13 από 23), στο Κονέκτικατ 12 (8 από 20), στο Μέριλαντ 10 (22 από 33) και στο Ντέλαγουερ (έδρα του κ. Μπάιντεν) 5 μονάδες (14 από 19). Με αυτά τα νούμερα, είναι σαφές ότι η κ. Χάρις δεν είχε εν τέλει σοβαρές πιθανότητες να κερδίσει στα swing states. Και δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε μια από τις επτά πολιτείες!
Τα συγχαρητήρια του Πέδρο Σάντσεθ στον Τραμπ
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ συνεχάρη σήμερα με ανάρτηση στα αγγλικά στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διεκδίκησε τη νίκη στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι θα εργαστεί για μια «ισχυρή διατλαντική σύμπραξη» .«Συγχαρητήρια @realDonaldTrump για τη νίκη σας και την εκλογή σας ως 47ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα εργαστούμε στις διμερείς στρατηγικές σχέσεις μας και για μια ισχυρή διατλαντική σύμπραξη», έγραψε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής κυβέρνησης.
Η «ακτινογραφία» της ψήφου που έφερε πίσω τον Τραμπ – Τι άλλαξε από το 2016 και το 2020
Δείτε γραφήματα από την ανάλυση του exit poll του CNN – Ο ρόλος των γυναικών, των Λατίνων και της οικονομίας
Σε ανάλυση του εκλογικού σώματος που έφερε τον Ντόναλντ Τραμπ πίσω στον Λευκό Οικό μετά το 2020 προχώρησε το CNN βάσει των στοιχείων που συγκέντρωσε από το exit poll που διεξήγαγε για τις φετινές αμερικανικές εκλογές.
Σύμφωνα με την ανάλυση του αμερικανικού δικτύου, εμπόδια για την επικράτηση της Χάρις αποδείχθηκε η πορεία της οικονομίας, η στήριξη των γυναικών και των Λατίνων που στράφηκαν προς τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της.
Οι γυναίκες
Η ψήφος των γυναικών ήταν μικρότερη σε αριθμό τόσο σε σχέση με όσες ψηφοφόρους είχαν διαλέξει Μπάιντεν το 2020 και όσες είχαν στηρίξει Κλίντον το 2016, παρά το γεγονός ότι η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ προσπάθησε κινητοποιήσει τις γυναίκες ψηφοφόρους στο θέμα των αμβλώσεων. Αντίθετα ο Τραμπ διατήρησε το προβάδισμά τους ανάμεσα στους άνδρες ψηφοφόρους.
Οι Λατίνοι, οι μαύροι και οι λευκοί
Οι Λατίνοι ψηφοφόροι, και ιδίως οι άνδρες έχουν ξεκινήσει να μετακινούνται προς τον Τραμπ από το 2016. Φέτος η εν λόγω κατηγορία ψηφοφόρων για πρώτη φορά επέλεξε στην πλειοψηφία της το Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Οι Λατίνες γυναίκες συνέχισαν να επιλέγουν Χάρις αλλά σε μικρότερους αριθμούς σε σχέση με τις υποψηφιότητες Κλίντον και Μπάιντεν.
Παράλληλα η Κάμαλα Χάρις διατήρησε ισχυρό προβάδισμα μεταξύ των μαύρων ανδρών και γυναικών ενώ, αντίθετα, το προβάδισμα του Τραμπ μεταξύ των λευκών ανδρών συρρικνώθηκε.
Οι πτυχιούχοι
Οι λευκοί ψηφοφόροι χωρίς πτυχίο παντεπιστημίου αντιπροσώπευαν επί χρόνια τη βάση στήριξης του Τραμπ, κάτι που διαπιστώθηκε και στην έρευνα του CNN για τις φετινές εκλογές. Αντίθετα υπήρξε μεταστροφή των λευκών ψηφοφόρων με πανεπιστημιακή μόρφωση καθώς μπορεί το 2016 οριακά η πλειοψηφία να στήριξε Τραμπ, τα στοιχεία για τις φετινές εκλογές δείχνουν ότι η Χάρις τους κέρδισε με περίπου 10 μονάδες διαφορά, τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες.
Οι Δημοκρατικοί υπέστησαν απώλειες και στη δεξαμενή των νεότερων σε ηλικία ψηφοφόρων, μια ομάδα που στήριζε σε συντριπτικό ποσοστό τους υποψήφιους του κόμματος. Την ίδια ώρα, όμως, η Χάρι κέρδισε πόντους ανάμεσα στους γηραιότερους ψηφοφόρους, μιας ηλικιακής ομάδας που παραδοσιακά στηρίζει Ρεπουμπλικάνους.
Από την πλευρά του ο Τραμπ, ο οποίος το 2020 έχασε ψηφοφόρους από την ομάδα των αγροτών, έκανε το μεγάλο comeback φέτος σε αυτή την κατηγορία. Τα αστικά κέντρα παρέμειναν Δημοκρατικά ενώ στα προάστια η εικόνα είναι μοιρασμένη
H οικονομία
Αν και το 2020 οι ψηφοφόροι ήταν περίπου στο 50-50 σχετικά με το αν η οικονομία των ΗΠΑ ήταν σε καλή κατάσταση ή όχι παρά το γεγονός ότι βρισκόμασταν σε εποχή πανδημίας, η στάση αυτή φαίνεται ότι άλλαξε άρδην καθώς το 2024 περίπου τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων δήλωσαν ότι η οικονομία ήταν σε κακή κατάσταση, μια αλλαγή που ωφέλησε τον Τραμπ.
Από την ανάλυση του CNN προκύπτει, επίσης, ότι το 2020, μόλις το 1/5 των ψηφοφόρων δήλωνε ότι τα πάει χειρότερα από ό,τι τέσσερα χρόνια πριν, αριθμός που έφτασε φέτος να σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι με τον Τραμπ να τους κερδίζει σε συντριπτικό ποσοστό.
Οι αμβλώσεις
Το 2016 η περιβόητη υπόθεση Roe v. Wade εγγυόταν σε κάθε Αμερικανίδα το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση. Οχτώ χρόνια αργότερα, το 2024, το δικαίωμα έχει χαθεί μετά την απόφαση του επιλεγμένου από τον Τραμπ Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Φέτος αν και περίπου τα 2/3 των Αμερικανών λένε ότι η άμβλωση θα πρέπει να είναι νόμιμη σε όλες ή τις περισσότερες περιπτώσεις, οι ίδιοι δεν συνέδεε την θέση τους αυτή με την ψήφο για την προεδρία. Αυτό, μάλιστα, που προκύπτει από την ανάλυση του exit poll του CNN είναι ότι σχεδόν οι μισοί από τους ανθρώπους που λένε ότι οι αμβλώσεις θα πρέπει να είναι νόμιμες υποστήριξαν τον Τραμπ.
Οι μετριοπαθείς και οι νέοι ψηφοφόροι
Παράλληλα οι αυτοαποκαλούμενοι μετριοπαθείς ψηφοφόροι συνέχισαν να επιλέγουν την υποψήφια των Δημοκρατικών και φέτος αν και σε μικρότερους αριθμούς σε σχέση με το 2020
Μεταστροφή υπήρξε τέλος και σε όσους ψήφισαν για πρώτη φορά καθώς σε αντίθεση με το 2020 και την επικράτηση σε αυτή την ομάδα του Μπάιντεν, το 2024 τους κέρδισε ο Τραμπ αν και ο απόλυτος αριθμός των ψηφοφόρων που απάντησαν ότι έλαβαν για πρώτη φορά μέρος σε εκλογική διαδικασία ήταν μικρότερος το 2024 σε σχέση με το 2020.
Από το έν χούφταλο στο άλλο. Μαριονετες θέλει η νέα τάξη.
https://uploads.disquscdn.com/images/97796439c8607162148f937770d37f1daffc92d0140b50f3a39d623fcc42c4d9.png
Μόλις σήμερα θυμήθηκαν οι δημοσιογράφοι την επιστολή Trump στον Ερντογάν, τον αποκλεισμό από το πρόγραμμα των F35 επίσης από τον Trump, τις κυρώσεις σε τουρκικό αλουμίνιο και χάλυβα, τις κυρώσεις εναντίον Τούρκων υπουργών.
Μέχρι χθες βράδι ήταν φίλος των Τούρκων…
Οι αμερικάνικες στοιχηματικές εταιρείες δεν πετάνε τα λεφτά τους.
Ξανά το golden boy πλανηταρχης. αυτός και ο δισεκατομμυριούχος υποστηρικτής και νυν σύμβουλος του ο επόμενος υποψήφιος πρόεδρος θα φροντίσουν τις επιχειρήσεις και το χρήμα. ούτε με τους πολέμους θα ασχοληθούν αφού είναι επιζήμιοι για τον τουρισμό και για τις επιχειρήσεις μα ούτε και γιατί το περιβάλλον αφού ξανά τα επιβλαβή καύσιμα και το πετρέλαιο του Τέξας κυρίως θα πρωταγωνιστούν και ας υπερθερμαίνεται ο ταλαίπωρος πλανήτης η πνίγεται με την κλιματική αλλαγή.
Ούτε οι Αμερικάνοι, ούτε οι Κινέζοι (και κάποιοι άλλοι ακόμα) δεν έχουν υπογράψει την συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Ούτε οι προηγούμενοι, ούτε οι επόμενοι νοιάζονται.
κ.Ξανθιπη μηπως να σταματιδουμε να ασχολουμαστε με «πρασινα αλογα» κσι περιβαλοντικες @@@ριες….. και να φουμε την ψωροελαδα μας???? οι ισχυροι θα ζουν στην πολυτελεια και σε » καμενο » κοσμο…το θεμα ειναι να ζουμε οι πολοι ανθρωπινα τωρα!!! μετα βλεπουμε κ τα πρσσινα αλλογα…..
ΥΓ: οι πραγμστικα «χουντικοι-κακοι» εχασαν…..και οι πραγματικα «δημοκρατες- με ορια» κερδισαν!!!
γιατι τα χουμε μπερδεψει πολυ….
https://www.youtube.com/watch?v=-sYL099EpUM
Μου αρεσει που ασχολειστε με τον Τραμπ και εχετε ολοι γνωμη για αλλη χωρα. Οι Αμερικανοι αυτον θελουν. Ενας αυτοδημιουρμητος που θελει να δουλεψει για τη χωρα του. Δεν ειναι τυχαιο οτι ολοι η Ευρωπη με τους πολιτικους της νεας ταξης πραγματων και η ελιτ της woke agenda στο Χολιγουντ εχουν τρελαθει. Εμεις ας βλεπουμε τους «μεγα πολιτικους» Μητσοτακη, Ανδρουλακη και ιδιως τον Κασσελακη και ας μην αναρωτικμαστε γιατι η Ελλαδα παει απο το κακο στο χειροτερο
Ο Νικόλας το είχε προβλέψει…