«Δώρα» $100.000 είχε λάβει ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης από τους Τούρκους – Πολυτελείς διαμονές και ξεναγήσεις με γιοτ

0
24

Βίντεο και φωτογραφίες από την έφοδο των αρχών στο σπίτι του – Ο εισαγγελέας αποκάλυψε τις κατηγορίες που βαραίνουν τον Έρικ Άνταμς – Οι σχέσεις με την Άγκυρα και οι παράνομες δωρεές με αντάλλαγμα διευκολύνσεις στην κυβέρνηση Ερντογάν

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρές κατηγορίες διαφθοράς, καθώς ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Νταμιάν Γουίλιαμς παρουσίασε λεπτομερώς τις κατηγορίες που σχετίζονται με δωροληψία και παράνομες δωρεές στην προεκλογική του εκστρατεία.

Σύμφωνα με τον Γουίλιαμς, όπως μεταδίδει το BBC, ο Έρικ Άνταμς δέχθηκε πολυτελή δώρα από Τούρκους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων δωρεάν αναβαθμίσεων σε πτήσεις, διαμονών σε πολυτελή ξενοδοχεία, γευμάτων, πτήσεων και περιηγήσεων με γιοτ στην Κωνσταντινούπολη. Συνολικά, τα ταξίδια του και οι παροχές που έλαβε στην Τουρκία ξεπέρασαν τα $100,000, χωρίς να δημοσιοποιηθούν ποτέ, όπως επισημαίνει ο εισαγγελέας. Ο Γουίλιαμς ανέφερε πως τα δώρα δεν ήταν μέρος κάποιου προγράμματος ανταμοιβών, αλλά αποτέλεσαν παράνομες ενέργειες που διήρκεσαν για πολλά χρόνια.

Επιπλέον, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης κατηγορείται ότι δημιούργησε «ψευδείς λογιστικές αποδείξεις» για να κρύψει τη συμπεριφορά του. Σε αντάλλαγμα, ένας Τούρκος αξιωματούχος επιδίωξε την επιρροή του Άνταμς για να διευκολύνει την αδειοδότηση του Turkey House, το κτήριο «μεγαθήριο» οποίο στεγάζει τις διπλωματικές αποστολές της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη.

Αναφορικά δε με το «Σπίτι της Τουρκίας», σύμφωνα με τον Γουίλιαμς, αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής φέρεται να δήλωσαν πως υπέκυψαν στις πιέσεις, προκειμένου να λειτουργήσει, παρά τα κενά ασφαλείας, υπό τον φόβο πως θα χάσουν την δουλειά τους.

Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν επίσης τη χρήση «ψευδών δωρητών», ατόμων που έδιναν χρήματα στην προεκλογική εκστρατεία του Άνταμς, κρύβοντας την πραγματική πηγή των χρηματοδοτήσεων, που σύμφωνα με τον εισαγγελέα προέρχονταν από εταιρείες και ξένους δωρητές. Οι ενέργειες αυτές φέρονται να χρονολογούνται από το 2018, με τον Έρικ Άνταμς να αρνείται ότι έλαβε οποιαδήποτε δώρα, ενώ φέρεται να απολάμβανε κρυφά όλα αυτά τα προνόμια.

Ο Νταμιάν Γουίλιαμς τόνισε ότι οι κατηγορίες περιλαμβάνουν όχι μόνο τις παράνομες δωρεές, αλλά και την προσωπική ωφέλεια του δημάρχου από αυτές, ενώ ο Άνταμς φέρεται να διατηρούσε σχέσεις με ξένους παράγοντες για να υποστηρίξουν την επανεκλογή του.

Την ίδια στιγμή, τις τελευταίες ώρες, έφοδο στο σπίτι του δημάρχου της Νέας Υόρκης πραγματοποίησαν οι ομοσπονδιακές αρχές.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

 

spiti-dimarxos-ny-1
spiti-dimarxos-ny-12
spiti-dimarxos-ny-13

Οι περίεργες σχέσεις του δημάρχου της Νέας Υόρκης με την Τουρκία

Στο επίκεντρο βρίσκεται το πολυσυζητημένο «Σπίτι της Τουρκίας», ένα κτήριο-μεγαθήριο, απέναντι από το κεντρικό κτήριο του ΟΗΕ, η σημασία του οποίου ήταν τέτοια, που στα εγκαίνια είχε παρευρεθεί μέχρι και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Είναι ένα όμορφο, υπέροχο επίτευγμα. Η τουρκική κοινότητα πρέπει να είναι περήφανη», έλεγε ο Έρικ Άνταμς αναφερόμενος στο «Σπίτι της Τουρκίας», τον Νοέμβριο του 2021, λίγο καιρό μετά τα εγκαίνια.

adams-touyrkiko-proxeneio-1
Ο Έρικ Άνταμς στο κτήριο του τουρκικού προξενείου της Νέας Υόρκης

Δείτε φωτογραφίες από το «Σπίτι της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη:

tourkiko-spiti-1
tourkiko-spiti-12
tourkiko-spiti-13
tourkiko-spiti-14_2

Όπως έχει ήδη σημειωθεί, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Έρικ Άνταμς ερευνάται για σχέσεις με την Τουρκία, αυτή τη φορά ωστόσο, η δίωξή του δημιουργεί ευρύτερο πρόβλημα και στην κεντρική πολιτική σκηνή, μιας και είναι ένας Δημοκρατικός δήμαρχος, στη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές. Οι Ρεπουμπλικανοί δεν αναμένεται να αφήσουν αυτή την ευκαιρία να χαθεί.

Όλα ξεκίνησαν από το FBI και τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς του Μανχάταν το 2021. Τότε η έρευνα είχε εστιάσει τουλάχιστον εν μέρει, σε πιθανές ξένες δωρεές, καθώς και στο κατά πόσο ο Έρικ Άνταμς άσκησε πίεση σε αξιωματούχους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να εγκρίνουν το άνοιγμα του τουρκικού προξενείου.

Οι ερευνητές εξέταζαν επίσης εάν ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης αποδέχθηκε ακριβά αεροπορικά εισιτήρια και αναβαθμίσεις θέσης στην Turkish Airlines, η οποία ανήκει εν μέρει στο τουρκικό δημόσιο. Οι αρχές αναζήτησαν επίσης πληροφορίες για μια κατασκευαστική εταιρεία στο Μπρούκλιν, που διοικείται από Τουρκοαμερικανούς, καθώς και για ένα μικρό πανεπιστήμιο στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, την Ουάσιγκτον, που φέρεται να έχει στενές διασυνδέσεις με την Τουρκία.

adams-emine-erdogan-1
Ο Έρικ Άνταμς με την σύζυγο του Ρετζέπ Ερντογάν, Εμινέ, σε εκδήλωση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, το 2023

Ο Έρικ Άνταμς έχει δηλώσει ότι έχει επισκεφθεί την Τουρκία τουλάχιστον έξι φορές και ότι συνάντησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όταν ήταν πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος του Μπρούκλιν.

Η έρευνα παρέμεινε μυστική μέχρι τα τέλη του περασμένου έτους, όταν η έφοδος του FBI στο σπίτι της κύριας υπεύθυνης για τις χρηματοδοτήσεις του Άνταμς έγινε γνωστή. Μετά την έρευνα στο σπίτι της Μπριάννα Σαγκς, τον Νοέμβριο, οι ομοσπονδιακοί ερευνητές αποχώρησαν με δύο φορητούς υπολογιστές, τρία iPhone και έναν φάκελο με την ετικέτα «Έρικ Άνταμς». Η κυρία Σαγκς δεν έχει κατηγορηθεί για παράβαση.

Λίγες ημέρες αργότερα, σε μια δραματική σκηνή σε δρόμο στο Greenwich Village, πράκτορες του FBI είπαν στην ομάδα ασφαλείας του δημάρχου να αποχωρήσει, ανέβηκαν στο SUV μαζί του και κατέσχεσαν τις ηλεκτρονικές του συσκευές.

Την ημέρα της έρευνας στο σπίτι της κ. Σαγκς, οι πράκτορες ερεύνησαν επίσης τα σπίτια στο Νιου Τζέρσεϊ της Ράνα Αμπάσοβα, διευθύντριας πρωτοκόλλου στο Γραφείο Διεθνών Σχέσεων του Δημάρχου και πρώην υπεύθυνης του κ. Άνταμς για την τουρκική κοινότητα, καθώς και του Τσενκ Οτζάλ, πρώην στελέχους της Turkish Airlines και μέλους της ομάδας μετάβασης του δημάρχου. Ούτε η κ. Αμπάσοβα ούτε ο κ. Οτζάλ έχουν κατηγορηθεί δημόσια για οποιαδήποτε παρανομία.

«Είμαι φίλος της Τουρκίας»

Ο Έρικ Άνταμς, λίγο καιρό μετά τα εγκαίνια του τουρκικού προξενείου της Νέας Υόρκης, τον Νοέμβριο του 2021 είχε μιλήσει στο Anadolu λέγοντας πως είναι «φίλος της Τουρκίας, τόσο εδώ (σ.σ. τις ΗΠΑ) όσο και στο εξωτερικό».

New York'un Türk dostu yeni belediye başkanı uluslararası basına ilk röportajını AA'ya verdi

Ο Άνταμς, δηλώνοντας ότι η τουρκική κοινότητα στη Νέα Υόρκη έχει συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομία και την ευημερία της πόλης, είπε: «Είμαι περήφανος γι’ αυτό. Θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή τη σχέση. Θα εξετάσουμε τι μπορούμε να κάνουμε στη Νέα Υόρκη και την Τουρκία, με τις αποστολές που θα περιλαμβάνουν επιχειρηματίες, και φυσικά τις διαπολιτισμικές σχέσεις».

Ο Άνταμς, ο οποίος ανέφερε ότι έχει επισκεφτεί την Τουρκία στο παρελθόν και επιθυμεί να δει Τούρκους φοιτητές στη Νέα Υόρκη να βιώνουν έναν πλούσιο πολιτισμό, δήλωσε: «Ταξίδεψα στην Τουρκία 5 ή 6 φορές όταν ήμουν γερουσιαστής και όταν ήμουν δήμαρχος του Μπρούκλιν, και ανυπομονώ να συνεχίσω να ταξιδεύω έτσι. Θέλω να κάνω συμφωνίες αδελφοποίησης πόλεων με πολλές πόλεις, όπως το Üsküdar και το Μπρούκλιν, που είναι αδελφοποιημένες πόλεις, και την Κωνσταντινούπολη, που είναι μία από τις αγαπημένες μου πόλεις».

Ο Άνταμς, μιλώντας για τις αξέχαστες αναμνήσεις του από την Τουρκία και εκφράζοντας τον θαυμασμό του για τον Βόσπορο, συνέχισε:

«Υπάρχει μια υπέροχη ικανότητα διατήρησης της ιστορίας στην Τουρκία, και ταυτόχρονα η Κωνσταντινούπολη είναι μια πολύ σύγχρονη πόλη. Η Αττάλεια είναι ένα άλλο πανέμορφο μέρος. Αυτός ο συνδυασμός σε κάνει να καταλάβεις πόσο σημαντικό ρόλο έχει παίξει η Τουρκία στη διαμόρφωση της ανθρωπότητας, και η Τουρκία έχει έναν μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος. Όταν κοιτάμε την Οθωμανική Αυτοκρατορία και κάποια από τα πράγματα που έγιναν εκείνη την περίοδο, βλέπουμε τη συνάντηση των πολιτισμών στην Τουρκία και πόσο σημαντική είναι στην ιστορία, και αυτό είναι που με εντυπωσιάζει περισσότερο στην Τουρκία».

Ο Άνταμς τόνιζε τότε πως θέλει να επισκεφτεί ξανά την Τουρκία και είπε: «Ανυπομονώ να ξαναπάω. Θα πετάξω με την Turkish Airlines. Υπάρχουν πολλά μέρη που δεν έχω επισκεφτεί ακόμα, θέλω να πάω και να δω αυτά τα υπέροχα μέρη. Αυτή τη φορά θέλω να πάω στην Καππαδοκία και να δοκιμάσω την εμπειρία με το αερόστατο».

Έχει πάει σε 80 εκδηλώσεις -εορτασμούς για την Τουρκία

Την ίδια ώρα, όπως μετέδιδε το Politico από πέρσι, ο Έρικ Άνταμς είχε παρευρεθεί σε περίπου 80 εκδηλώσεις – εορτασμούς για την Τουρκία την τελευταία 10ετία.

Η σελίδα του Τουρκικού Προξενείου της Νέας Υόρκης στο Instagram, που λειτουργεί από το 2019, περιλαμβάνει 19 αναρτήσεις με τον Άνταμς, καθιστώντας τον έναν από τους συχνότερους εκλεγμένους αξιωματούχους που εμφανίζονται στο προφίλ. Σε μία ανάρτηση, που δημοσιεύτηκε περίπου έξι εβδομάδες πριν ο Άνταμς ορκιστεί δήμαρχος, ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας, Ρεϊχάν Οζγκιούρ, χαμογελά και ανταλλάσσει χειραψία με τον Άνταμς σε διάβαση πεζών έξω από το Τουρκικό Σπίτι.

«Ο Γενικός Πρόξενος Ρεϊχάν Οζγκιούρ ενημέρωσε τον κ. Άνταμς για το νέο υπερσύγχρονο κτίριο και του προσέφερε μια ξενάγηση», αναφέρει η λεζάντα. «Εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες στον κ. Άνταμς για τη συνεχή του εμπλοκή με την Τουρκοαμερικανική κοινότητα στη Νέα Υόρκη».

Σκιές στην ομάδα του δημάρχου της Νέας Υόρκης

Η διοίκηση του Άνταμς έχει βρεθεί αντιμέτωπη με μια σειρά από παραιτήσεις υψηλόβαθμων στελεχών τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης εκείνης του πρώην αστυνομικού διευθυντή Έντουαρντ Καμπάν, του οποίου οι συσκευές κατασχέθηκαν από τις ομοσπονδιακές αρχές για έλεγχο. Το σπίτι του Καμπάν ερευνήθηκε από τις αρχές, οι οποίες στοχοποίησαν επίσης τον αδελφό του, Τζέιμς Καμπάν, πρώην αστυνομικό, σύμφωνα με άλλες πηγές που γνωρίζουν την πορεία των ερευνών και μίλησαν ανώνυμα λόγω της ευαισθησίας της υπόθεσης. Άλλα ανώτερα στελέχη της διοίκησης του Άνταμς βρέθηκαν επίσης αντιμέτωπα με παρόμοιες έρευνες.

Πέρυσι, όπως αναφέρουν οι New York Times οι ομοσπονδιακοί πράκτορες κατέσχεσαν τα τηλέφωνα του δημάρχου, ερευνώντας πιθανούς δεσμούς της προεκλογικής του εκστρατείας με την τουρκική κυβέρνηση. Το σπίτι μιας εργαζόμενης στην εκστρατεία του Άνταμς, της Μπριάννα Σαγκς, στο Μπρούκλιν επίσης ερευνήθηκε εκείνη την περίοδο.

Οι έρευνες γύρω από τη διοίκηση του Άνταμς έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες. Οι εισαγγελείς εξετάζουν κατά πόσο ο Τζέιμς Καμπάν πίεσε επιχειρήσεις της πόλης να τον προσλάβουν με την υπόσχεση παροχής προνομίων. Άλλες πτυχές των ερευνών παραμένουν ασαφείς, καθώς οι ομοσπονδιακές αρχές δεν έχουν δώσει πολλές πληροφορίες, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται σε σπίτια, τηλέφωνα και οικονομικά αρχεία.
Ειδήσεις σήμερα:

Συνελήφθη μαθητής και ο πατέρας του στον Άλιμο – Ο 14χρονος είχε κινητό, απείλησε καθηγήτρια πως «θα της σπάσει τα μούτρα»

Με κλειστά μάτια θα εμπιστευόμουν το παιδί μου στον πατέρα Αντώνιο, κατέθεσε ο Μουζουράκης στη δίκη για την Κιβωτό του Κόσμου

Άνοιξε επισήμως την κούρσα στον ΣΥΡΙΖΑ ο Πολάκης: Ποιοι υπέγραψαν την υποψηφιότητά του

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ