7 τρόποι για να θυμόμαστε το 80% όσων διαβάζουμε

1
5452

Σε μια εποχή υπερφόρτωσης με πληροφορίες, η συγκράτηση όσων διαβάζουμε είναι πιο σημαντική, αλλά δυστυχώς και πιο δύσκολη από ποτέ.

Είτε είστε φοιτητής, επαγγελματίας ή δια βίου μαθητής, η βελτίωση της συγκράτησης των πληροφοριών που διαβάζετε, μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την προσωπική και επαγγελματική σας ζωή. Δυστυχώς αυτό είναι όλο και πιο δύσκολο σε έναν κόσμο που μας προσκαλεί συνεχώς να πάρουμε την εύκολη λύση, δηλαδή να γκουγκλάρουμε και να βρούμε όλες τις απαντήσεις σε δευτερόλεπτα. Όταν υπάρχει λοιπόν ένα τόσο ισχυρό εργαλείο στην παλάμη του χεριού μας, ποιος έχει ενέργεια και χρόνο να αποστηθίσει. Ωστόσο, αυτή η πρακτική απαραίτητη τόσο για την καθημερινότητά μας, όσο και για την υγεία του εγκεφάλου μας. Παρακάτω συγκεντρώσαμε επτά ισχυρές στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να θυμάστε έως και το 80% όλων όσων διαβάζετε.

7 τρόποι για να θυμόμαστε το 80% όσων διαβάζουμε

Επτά βήματα προς την αποστήθιση
Ενσωματώνοντας αυτές τις επτά στρατηγικές στη ρουτίνα της ανάγνωσής σας, μπορείτε να βελτιώσετε δραματικά την ικανότητά σας να θυμάστε αυτά που διαβάζετε. Κάθε στρατηγική αντιμετωπίζει διαφορετικές πτυχές της μνήμης και της μάθησης, δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη συγκράτηση πληροφοριών.
1. Ενεργητική ανάγνωση. Η ενεργητική ανάγνωση είναι μια δυναμική διαδικασία που μετατρέπει την ανάγνωση από παθητική δραστηριότητα σε ενδιαφέρουσα. Αντί να ξεφυλλίζετε απλώς το κείμενο, ασχοληθείτε με το υλικό:
-Επισημαίνοντας σημαντικά σημεία για να τα εντοπίζετε εύκολα αργότερα.
-Σχολιάζοντας, γράφοντας σημειώσεις στα περιθώρια, γεγονός που βοηθά στην βαθύτερη επεξεργασία των πληροφοριών.
-Συνοψίζοντας τμήματα με δικά σας λόγια για να ενισχύσετε την κατανόηση.
-Θέτοντας ερωτήσεις σχετικά με το περιεχόμενο για να διεγείρετε την κριτική σκέψη και τη βαθύτερη εμπλοκή.
Με την ενεργή αλληλεπίδραση με το κείμενο, βελτιώνετε την ικανότητά σας να ανακαλείτε και να κατανοείτε το υλικό.

2. Οπτικοποίηση. Η οπτικοποίηση περιλαμβάνει τη δημιουργία νοητικών εικόνων για την αναπαράσταση των πληροφοριών που διαβάζετε. Αυτή η τεχνική αξιοποιεί το ισχυρό σύστημα οπτικής μνήμης του εγκεφάλου σας. Για να βελτιώσετε τη συγκράτηση της ανάγνωσης:
-Σχεδιάστε διαγράμματα ή σκίτσα που σχετίζονται με το περιεχόμενο.
-Δημιουργήστε χάρτες νου που οργανώνουν οπτικά τις πληροφορίες.
-Φανταστείτε σκηνές ή έννοιες ζωντανά στο μυαλό σας.
Αυτά τα οπτικά εργαλεία μπορούν να σας βοηθήσουν να σταθεροποιήσετε τις αφηρημένες ιδέες και να τις κάνετε πιο αξιομνημόνευτες.

3. Διδάξτε αυτά που διαβάζετε. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να ενισχύσετε την κατανόησή σας είναι να διδάξετε το υλικό σε κάποιον άλλον. Αυτή η διαδικασία, γνωστή ως «φαινόμενο του προστατευόμενου», διασφαλίζει ότι κατανοείτε το υλικό αρκετά καλά ώστε να το εξηγήσετε. Μπορείτε:
-Να συζητήσετε το περιεχόμενο με έναν συμμαθητή ή μια ομάδα.
-Να δημιουργήσετε μια παρουσίαση που να συνοψίζει τα βασικά σημεία.
-Να εξηγήσετε τις έννοιες στον εαυτό σας φωναχτά.
Η διδασκαλία σας αναγκάζει να οργανώσετε τις σκέψεις σας και να διατυπώσετε τις πληροφορίες με σαφήνεια, ενισχύοντας σημαντικά τη συγκράτησή τους.

4. Αποσπασματική επανάληψη. Η διακεκομμένη επανάληψη αξιοποιεί το φαινόμενο του διαστήματος, μια ψυχολογική αρχή που υποδηλώνει ότι οι πληροφορίες ανακαλούνται ευκολότερα αν μελετώνται σε αυξανόμενα χρονικά διαστήματα. Για να εφαρμόσετε την επανάληψη σε διαστήματα:
-Χρησιμοποιήστε κάρτες flashcards για να επανεξετάζετε την ύλη σε τακτά χρονικά διαστήματα.
-Χρησιμοποιήστε λογισμικό διακεκομμένης επανάληψης όπως το Anki, το οποίο προγραμματίζει τις επαναλήψεις σε βέλτιστα χρονικά διαστήματα.
-Επαναλάβετε τις σημειώσεις και τις περιλήψεις σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα (π.χ. μετά από μία ημέρα, μία εβδομάδα, ένα μήνα).
Αυτή η μέθοδος βοηθά στη μεταφορά πληροφοριών από τη βραχυπρόθεσμη στη μακροπρόθεσμη μνήμη, βελτιώνοντας τη συγκράτηση.

5. Συνδέστε τις πληροφορίες με τις υπάρχουσες γνώσεις σας. Η συσχέτιση των νέων πληροφοριών με αυτά που ήδη γνωρίζετε δημιουργεί ισχυρότερους συσχετισμούς στη μνήμη. Αυτή η τεχνική, γνωστή ως επεξεργαστική κωδικοποίηση, περιλαμβάνει:
-Την πραγματοποίηση αναλογιών με οικείες έννοιες.
-Σύνδεση των νέων γεγονότων με τις υπάρχουσες γνώσεις στη μνήμη σας.
Χτίζοντας λοιπόν πάνω στην προηγούμενη κατανόηση με την προσθήκη επιπέδων νέων πληροφοριών, η σύνδεση του νέου υλικού με τις υπάρχουσες γνώσεις δημιουργεί ένα πλουσιότερο, πιο ολοκληρωμένο δίκτυο μνήμης, καθιστώντας την ανάκληση ευκολότερη.

6. Περίληψη. Η περίληψη περιλαμβάνει τη συμπύκνωση των πληροφοριών σε μια σύντομη επισκόπηση με δικά σας λόγια. Αυτή η πρακτική σας αναγκάζει να εντοπίσετε τις κύριες ιδέες και τα βασικά σημεία. Για να συνοψίσετε αποτελεσματικά:
-Γράψτε σύντομες περιλήψεις μετά από κάθε κεφάλαιο ή ενότητα.
-Δημιουργήστε σημεία με κουκκίδες των βασικών εννοιών.
-Αναλύστε πολύπλοκες πληροφορίες σε απλούστερους όρους.

7. Μνημονικές συσκευές. Οι μνημονικές συσκευές είναι βοηθήματα μνήμης που απλοποιούν την ανάκληση πολύπλοκων πληροφοριών μέσω μοτίβων, συσχετίσεων και εικόνων. Οι συνήθεις μνημονικές τεχνικές περιλαμβάνουν:
-Ακρωνύμια
-Ρίμες και τραγούδια που κάνουν τις πληροφορίες πιασάρικες.
-Τεμαχισμός, ο οποίος περιλαμβάνει το σπάσιμο των πληροφοριών σε μικρότερες, διαχειρίσιμες μονάδες.
Η χρήση μνημονικών μέσων παρέχει αξιομνημόνευτες ενδείξεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακτήσετε λεπτομερείς πληροφορίες πιο εύκολα.

Είτε λοιπόν καταπιάνεστε με ακαδημαϊκά κείμενα, είτε με επαγγελματικό υλικό, είτε με προσωπική ανάγνωση, αυτές οι τεχνικές θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε και να ανακαλέσετε τις πληροφορίες πιο αποτελεσματικά, ενισχύοντας τη μαθησιακή σας εμπειρία και τη συνολική βάση γνώσεων.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ