Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Τα δύο σενάρια για την επόμενη κίνηση του Τελ Αβίβ

0
4002

Η ειλημμένη απόφαση για άμεση, σκληρή απάντηση από το Ισραήλ μπορεί να άλλαξε μετά τη χθεσινή επικοινωνία Νετανιάχου-Μπάιντεν

Οι σειρήνες στο Ισραήλ έχουν σταματήσει να ηχούν. Καθώς το 99% των επιθετικών drones και πυραύλων που εκτόξευσε το Ιράν –το οποίο τήρησε την υπόσχεσή του να εκδικηθεί για το θανατηφόρο χτύπημα στο προξενείο του στη Δαμασκό– καταρρίφθηκε, όλα τα μάτια τώρα είναι στραμμένα στο Τελ Αβίβ: Θα απαντήσει, πώς και πότε;

Στη χθεσινή επικοινωνία μεταξύ του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αυτό ήταν το «κυρίως πιάτο». Καλά πληροφορημένες πηγές από το Ισραήλ αναφέρουν ότι Πλ

Οι Αμερικανοί, οι οποίοι ξεκαθάρισαν ότι δεν θα συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε επιχείρηση αντιποίνων από το Ισραήλ, επιχειρούν να μην υπάρξει συνέχεια για να μην ανοίξει η πόρτα του φρενοκομείου στην περιοχή. Άλλωστε, έχουν ισχυρά επιχειρήματα. Απέδειξαν εμπράκτως ότι η «σιδηρά συμμαχία» τους με το Ισραήλ είναι ατράνταχτη, όπως και των υπόλοιπων συμμάχων που βοήθησαν την αεράμυνα της χώρας κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Ιδιαίτερα σε μια εποχή που υπήρχε αντίθεση στην ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα.

Επιπλέον, η αναχαίτιση της επίθεσης και οι μικρές ζημιές που προκλήθηκαν, υποβάθμισαν το Ιράν ως απειλή για το Ισραήλ. Αυτό, οι ΗΠΑ φροντίζουν να το επικοινωνούν, λέγοντας ότι το Ιράν δεν είναι η στρατιωτική δύναμη που ισχυρίζεται ή δείχνει ότι είναι.

Από την άλλη η επιχείρηση «Αληθινή Υπόσχεση» των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν, όπως παραδέχονται αναλυτές, ήταν προσεκτικά σχεδιασμένη ώστε να μην προκαλέσει (έστω, μεγάλες) απώλειες σε ζωές, αλλά σε στρατιωτικές κυρίως υποδομές. Καθώς και ότι είχε στόχο να δώσει στους Ισραηλινούς χρόνο για να τη διαχειριστούν. Και εδώ είναι το κλειδί: Οι Ισραηλινοί λένε ότι κύριος στόχος της επίθεσης ήταν η σημαντικότερη, ίσως, βάση της ισραηλινής αεροπορίας, στο Νεβατίμ στα βόρεια της χώρας. Εκεί, είναι η βάση των F-35 της χώρας, των σημαντικότερων και πιο προηγμένων τεχνολογικά αεροσκαφών.

Αυτό, ίσως δίνει στους Ισραηλινούς τον στόχο της δικής τους απάντησης. Θα μπορούσαν να είναι οι εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται τα drones των Ιρανών. Θα μπορούσαν, εναλλακτικά, να είναι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Στο Ισραήλ τώρα αρχίζει να επικοινωνείται έντονα μια άλλη ιδέα: Να χρησιμοποιηθεί όλο το διπλωματικό οπλοστάσιο του Ισραήλ ώστε να χαρακτηριστούν από τον ΟΗΕ οι Φρουροί της Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση. Σε μια τέτοια περίπτωση, αναφέρουν, η «απάντηση» που έχει υποσχεθεί το Ισραήλ –και θεωρείται δεδομένη- θα μπορούσε να γίνει με τη στήριξη και τη συμμετοχή ενός πολυεθνικού στρατιωτικού σχηματισμού.

Σε αυτό, οι σύμμαχοι του Ιράν δείχνουν πρώιμα ότι είναι διατεθειμένοι να αντιτεθούν σθεναρά. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στη χθεσινή συζήτηση στον ΟΗΕ, ο πρέσβης της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη Dai Bing δήλωσε ότι η προηγούμενη επίθεση στο προξενείο του Ιράν στη Συρία (με επτά νεκρούς που το Ιράν αποδίδει στο Ισραήλ) ήταν «εξαιρετικά μοχθηρής φύσης». Η Κίνα εξέφρασε επίσης «βαθιά ανησυχία» για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και ζήτησε «μέγιστη ηρεμία και αυτοσυγκράτηση» από όλα τα μέρη. Η ανακοίνωση της Κίνας απαίτησε επίσης την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και δήλωσε ότι η «ανθρωπιστική καταστροφή» εκεί είναι «απαράδεκτη».

Αυτό είναι το ένα σενάριο. Το άλλο, θέλει τον Νετανιάχου για μια ακόμα φορά να αγνοεί τις συμβουλές του Αμερικανού προέδρου και να προχωρά στην –υποσχεθείσα- απάντηση προς το Ιράν. Αλλά και γι’ αυτό, το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ είναι διχασμένο σε ό,τι αφορά το χρόνο και την ένταση.

Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Τι συνέβη στην Αίθουσα Διαχειρίσης Κρίσεων του Λευκού Οίκου

Αμερικανός αξιωματούχος περιγράφει λεπτό προς λεπτό την κατάσταση, ενώ ο Τζο Μπάιντεν παρακολουθούσε όσα συνέβαιναν στο Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου

potus01-arth

Το παρασκήνιο των όσων συνέβησαν στην αίθουσα διαχείρισης κρίσεων του Λευκού Οίκου στην οποία βρέθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ μετέφερε αμερικανός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους, κάνοντας λόγο για «ένταση που κράτησε αρκετά λεπτά», ιδίως όταν όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα ενημερώθηκαν ότι η Τεχεράνη εκτός από drone είχε εκτοξεύσει και περισσότερους από 100 βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με τους Times of Israel που μεταφέρουν το άγνωστο παρασκήνιο, η Ουάσινγκτον γνώριζε ότι επίκειται χτύπημα και είχε ξεκίνησει να συντονίζεται με το Ισραήλ και τους άλλους συμμάχους εδώ και 10 ημέρες. Αυτό που δεν περίμεναν οι ΗΠΑ ήταν ο αριθμός των βαλλιστικών πυραύλων που τελικά εκτόξευσε το Ιράν. «Δεν υπήρχε καμία εγγύηση ότι το συνολικό αμυντικό σύστημα – όσο εξελιγμένο και αν είναι – θα μπορούσε να αναχαιτίσει επιτυχώς μια τόσο μεγάλη επίθεση» εξήγησε ο Αμερικανός αξιωματούχος προσθέτοντας: «Ήταν μια περίοδος στα κόκκινα».

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν εκτόξευσε κατά του Ισραήλ 170 drones, 30 πυραύλους Κρουζ και 120 βαλλιστικούς πυραύλους με τους περισσότερους να εξουδετερώνονται από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Οι αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν 80 drones και τουλάχιστον έξι βαλλιστικούς πυραύλους, σύμφωνα με το US CENTCOM ενώ δεκάδες ήταν οι αναχαιτίσεις από βρετανικές, γαλλικές και ιορδανικές δυνάμεις που σχημάτισαν μια περιφερειακή ομπρέλα υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ.

«Όταν, λοιπόν, τα αμυντικά συστήματα ενεργοποιήθηκαν – και τότε καταλάβαμε ότι οι προετοιμασίες και ο σχεδιασμός είχε επιτύχει – υπήρξε μια ανακούφιση. Μπορείτε να φανταστείτε για πόσο έντονες στιγμές μιλάμε» είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος που ήταν παρών στην αίθουσα διαχείρισης κρίσεων μαζί με τον Μπάιντεν.

«Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έχουν δείξει ότι ενώ έχουμε ορισμένες διαφωνίες – ειδικά για τη Γάζα – οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα σπεύσουμε προς υπεράσπισή του σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση» πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

«Πατήστε φρένο και σκεφτείτε καλά»

Σύμφωνα με την περιγραφή των όσων συνέβησαν το βράδυ του Σαββάτου και τις πρώτες ώρες της Κυριακής, ο Τζο Μπάιντεν λάμβανε ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο ενώ η US CENTCOM, όσο και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, είχαν αρχίσει να εμπλέκονται με την ιρανική επίθεση. Την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων ανέλαβαν τα αεροπλανοφόρα USS Arleigh Burke και USS Carney που είχαν προσφάτως μετακινηθεί στη Μεσόγειο θάλασσα ενώ τουλάχιστον έναν πύραυλο κατέρριψε ένα αμερικανικό σύστημα Patriot.

H επίθεση του Ιράν ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγες ώρες με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον αμερικανό αξιωματούχο, να λαμβάνουν μέσω Ελβετίας μήνυμα από το Ιράν ότι η εκτόξευση πυραύλων και drones με στόχο το Ισραήλ είχε ολοκληρωθεί.

Ο ίδιος ελβετικός δίαυλος είχε χρησιμοποιηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες για την ανταλλαγή μηνυμάτων ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν με τον αμερικανό αξιωματούχο, πάντως, να επαναλαμβάνει ότι η Τεχεράνη δεν ενημέρωσε ποτέ την Ουάσινγκτον για το πότε ακριβώς θα γίνει η επίθεση.

Το τηλεφώνημα με τον Νετανιάχου

Το επόμενο βήμα ήταν το τηλεφώνημα Μπαίντεν στον Νετανιάχου στις 9 το βράδυ (ώρα Ουάσινγκτον) για να συζητήσουν το αποτέλεσμα της επίθεσης του Ιράν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κατά τον αξιωματούχο που μίλησε σε δημοσιογράφους το απόγευμα της Κυριακής, επανέλαβε την χωρις όρους στήριξη στο Ισραήλ αλλά παράλληλα κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό «να σκεφτεί προσεκτικά και στρατηγικά τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα πιο ευθεία και ξεκάθαρη ήταν η διατύπωση της διαφωνίας του Μπάιντεν με οποιοδήποτε ανταποδοτικό χτύπημα του Ισραήλ με τον αμερικανό αξιωματούχο, πάντως, να αρκεστεί στην αναφορά ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενημέρωσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι οι ΗΠΑ δεν θα βρεθούν στο πλευρό των IDF αν αποφασιστεί να επιτεθούν στο Ιράν.

«Ο πρόεδρος είπε στον κ. Νετανιάχου ότι το Ισραήλ είχε ήδη κάνει αρκετά προωθημένα βήματα στην κρίση αυτή: Το Ισραήλ σκότωσε τον επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, το Ιράν προσπάθησε να απαντήσει και το Ισραήλ επέδειξε ξεκάθαρα την στρατιωτική του ανωτερότητα αποκρούοντας την επίθεση σε συντονισμό με τους εταίρους του… Οπότε πατήστε φρένο και σκεφτείτε καλά» συμπλήρωσε ο αξιωματούχος για όσα ειπώθηκαν ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.official said.

«Κανείς δεν θέλει να επιταχύνει την κλιμάκωση. Το Ισραήλ μας ξεκαθάρισε ότι δεν επιδιώκει την σημαντική κλιμάκωση με το Ιράν αλλά αυτό που θέλει είναι να προστατεύσει και να υπερασπιστεί τον εαυτό του» κατέληξε στην ενημέρωσή του ο Αμερικανός αξιωματούχος.

«Αεροπορία του φτωχού» και κρυμμένοι πύραυλοι

Ατού της Τεχεράνης τα τούνελ με το οπλοστάσιό της - «Αεροπορία του φτωχού» και κρυμμένοι πύραυλοι

Ανάλυση του οπλοστασίου του Ιράν μετά την τελευταία επίθεση στο Ισραήλ

 

Ποιες οι οι δυνατότητες του ιρανικού οπλοστασίου και ποια η πραγματική απειλή;

Ο αεροναυπηγός, Φαίδων Καραϊωσιφίδης ανέλυσε στο ΣΚΑΙ πώς το Ισραήλ κατάφερε να αναχαιτίσει την ιρανική επίθεση και ποιο είναι το οπλοστάσιο που διαθέτει το Ιράν.

«Η ισραηλινή αεράμυνα απέχει παρασάγγας από κάθε άλλη, αλλά έχει να καλύψει μια μικρή περιοχή. Η ισραηλινή επικράτεια είναι το 40% της ελληνικής», σημείωσε.

«Το Ιράν στηρίζεται αποκλειστικά σε πυραύλους, είναι η αεροπορία του φτωχού. Δεν έχει αεροπορία, βασίζεται σε όπλα της δεκαετίας του ’60 και ’70 και κάποια μετασοβιετικά», πρόσθεσε σε άλλο σημείο.

Σχετικά με τα περιβόητα τούνελ όπου κρύβεται το ορρανικό οπλοστάσιο και κατά πόσο αυτά μπορεί να καταστραφούν σε ένα ενδεχόμενο πλήγμα, ο ειδικός ήταν σαφής. «Δεν είναι εύκολο να προσβληθούν» , ανέφερε ο κ. Καραϊωσιφίδης ωστόσο επισήμανε πως οι Αμερικανοί έχουν τέτοια όπλα που θα μπορούσαν να πλήξουν τέτοιες εγκαταστάσεις.

Οι υπόγειες σήραγγες

Εδώ και 8 χρόνια μεγάλα διεθνή δίκτυα έχουν δημοσιεύσει αφιερώματα, με εικόνες και βίντεο, από τα περιβόητα τούνελ στο Ιράν.

Ήταν τότε που η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε πλάνα από μια μυστική υπόγεια βάση πυραύλων όπου αποθηκεύονταν πύραυλοι μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς. Δόθηκε πρόσβαση στον ιστότοπο από την ισχυρή ελίτ των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν. Δεν αποκάλυψε την τοποθεσία, αλλά είπε ότι ήταν 500 μέτρα υπόγεια.

Οι πύραυλοι βρίσκονταν στις εξέδρες εκτόξευσης, έτοιμοι να εκτοξευθούν σε περίπτωση επίθεσης στη χώρα. Η εκπομπή ανέφερε ότι η εγκατάσταση είναι μία από τις εκατοντάδες υπόγειες βάσεις πυραύλων που είναι διάσπαρτες

Iran shows off secret underground missiles
Inside Iran’s secret missile tunnels
Inside Iran’s Tunnels Used To Store Ballistic Missiles

Σχετικές ειδήσεις

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ