Κορονοϊός: Χαλαρώνει τα μέτρα η Ευρώπη παρά την αύξηση των κρουσμάτων – Τι ισχύει σε κάθε χώρα

0
1006

Κορονοϊός: Η μία μετά την άλλη οι χώρες της γηραιάς ηπείρου αίρουν τους περιορισμούς κατά της Covid-19

Οι περιορισμοί για την πανδημία αίρονται σε όλη την Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες παρουσιάζουν αύξηση ρεκόρ στα κρούσματα κορονοϊού και τις ανησυχίες για την αποτυχία του εμβολιασμού πολλών ατόμων που θεωρούνται ευάλωτα στην ασθένεια.

Τέλος τα μέτρα στη Γερμανία

Στη Γερμανία οι περισσότεροι έλεγχοι για την πανδημία αίρονται σήμερα Κυριακή (20/3) μετά από μια έντονη κοινοβουλευτική συζήτηση την Παρασκευή που οδήγησε στην υπερψήφιση του μέτρου και στα δύο σώματα της Βουλής.

Αυτό συνέβη παρά τα γεγονός οτι τα κρούσματα στη Γερμανία έφτασαν σε νέο ημερήσιο ρεκόρ 300.000 την Παρασκευή και η πλειονότητα του πληθυσμού εξέφρασε την ανησυχία ότι η χαλάρωση ήρθε πολύ σύντομα. Η Γερμανία καταγράφει περισσότερους από 200 θανάτους ημερησίως εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ωστόσο εξακολουθεί να συζητείται λόγω των ποσοστών εμβολίων που θεωρούνται πολύ χαμηλά, ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιωμένων και πολύ κάτω από τον στόχο της κυβέρνησης, λίγο κάτω από το 76%.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς χρησιμοποίησε μια εκδήλωση για την περιφερειακή προεκλογική εκστρατεία στο Σάαρλαντ την Παρασκευή για να κάνει έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν.

«Πρέπει να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον», είπε, παλεύοντας να ακουστεί εν μέσω κραυγών από διαδηλωτές που εκφράζουν το σκεπτικισμό τους για τα εμβόλια «Πού είναι η αλληλεγγύη, όταν δεν σε ενδιαφέρει αν μολύνεις άλλους ανθρώπους ή όχι; Η ελευθερία λειτουργεί μόνο όταν σημαίνει ελευθερία για όλους», είπε.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, κατηγόρησε όσους αρνούνται τον εμβολιασμό ότι «κρατούν σε ομηρία την υπόλοιπη χώρα».

Αυξάνονται τα κρούσματα στην Ευρώπη

Τα κρούσματα αυξάνονται επίσης στην Αυστρία, την Ολλανδία, την Ελβετία και τη Γαλλία. Στην Αυστρία οι αρχές δήλωσαν ότι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να επαναφέρουν την εντολή για τις μάσκες προσώπου σε εσωτερικούς χώρους υπό το φως της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων σε 3.600 ανά 100.000 κατοίκους. Ο υπουργός Υγείας, Γιοχάνες Ράουχ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι από τα μέσα αυτής της εβδομάδας οι πολίτες θα πρέπει να φορέσουν ξανά ιατρικές μάσκες τύπου FFP2.

Η Αυστρία εξετάζει ταυτόχρονα το ενδεχόμενο μείωσης του διαστήματος καραντίνας λόγω της έντονης έλλειψης νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού καθώς αυξάνονται οι λοιμώξεις, με αποτέλεσμα να αναβληθούν οι επεμβάσεις και να σημειωθεί ρεκόρ παραιτήσεων στο ιατρικό προσωπικό.

Στη Γαλλία, οι περισσότεροι περιορισμοί ήρθησαν την περασμένη Δευτέρα, ανάμεσά τους και η υποχρεωτική μάσκα σε εσωτερικούς χώρους, εκτός από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, και η επίδειξη πάσου που αποδεικνύει τον εμβολιασμό ή την ανάρρωση. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά ένα τέταρτο από την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, και ήταν στο υψηλότερο επίπεδο στις περιοχές που συνορεύουν με τη Γερμανία.

Οι γαλλικές αρχές δήλωσαν ότι η κατάσταση στις κλινικές παραμένει σταθερή και ότι τόσο ο αριθμός των ασθενών στην εντατική θεραπεία όσο και ο αριθμός των θανάτων από κορονοϊό μειώνονται. Στην παρουσίαση του προεκλογικού του προγράμματος, ο πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έκανε ελάχιστη αναφορά στην πανδημία.

Σε ολόκηρη τη γηραιά ήπειρο υπάρχουν ωστόσο διαφορετικές ταχύτητες στην άρση των μέτρων, με χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες επλήγησαν περισσότερο στα πρώτα στάδια της πανδημίας το 2020, να ακολουθούν πιο προσεκτική προσέγγιση στη χαλάρωση των κανονισμών.

Στην Ισπανία, οι μάσκες προσώπου εξακολουθούν να είναι υποχρεωτικές σε σχολεία, εστιατόρια, μέσα μαζικής μεταφοράς και άλλους εσωτερικούς χώρους καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν καταγραφεί 211.241 νέα κρούσματα Covid-19.

Οι αριθμοί αυξάνονται από την περασμένη εβδομάδα, σε περίπου 446 περιπτώσεις ανά 100.000 σε μια περίοδο επτά ημερών. Ωστόσο, το ποσοστό των κλινών εντατικής θεραπείας που καταλαμβάνονται από ασθενείς με Covid-19 έχει μειωθεί λίγο λιγότερο από 3% σε 6,6% σε σχέση με ένα δεκαπενθήμερο πριν.

Η Ισπανία έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα εμβολιασμού από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, με το 92,3% άνω των 12 ετών να έχει κάνει δύο εμβόλια, ενώ το 51,3% να έχει κάνει τρεις. Η ισπανική κυβέρνηση έχει σηματοδοτήσει την πρόθεσή της να τερματίσει σύντομα την υποχρεωτική χρήση μασκών στους εσωτερικούς χώρους, αλλά είπε ότι δεν ήταν ακόμη έτοιμη να ορίσει ημερομηνία.

«Είναι αλήθεια ότι όλα δείχνουν ότι πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά σε αυτό, αλλά για εμάς, το πώς το κάνουμε είναι εξίσου σημαντικό με το πότε το κάνουμε», είπε η υπουργός Υγείας, Καρολίνα Ντάριας, την περασμένη εβδομάδα. Η Ισπανία έχει χάσει τουλάχιστον 101.000 ανθρώπους από τον ιό.

Η Ιταλία ανακοίνωσε τα σχέδιά της να καταργήσει σταδιακά τα μέτρα προστασίας παρά την αύξηση των κρουσμάτων από τις αρχές Μαρτίου, δύο χρόνια μετά την εξάπλωση του ιού στη χώρα με καταστροφικές συνέπειες, στοιχίζοντας πάνω από 157.000 ζωές. Η χαλάρωση των κανόνων σημαίνει ότι θα καταργηθεί η απαίτηση επίδειξης πιστοποιητικού υγείας για την είσοδο στους περισσότερους δημόσιους χώρους, από θέατρα έως εστιατόρια.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είπε ότι η κυβέρνηση επιφυλάσσεται του δικαιώματος να επαναφέρει περιορισμούς εάν χρειαστεί, αλλά είπε ότι η χώρα είναι πλέον σε καλή θέση για να αντιμετωπίσει τον ιό, καθώς σχεδόν το 84% των Ιταλών έχει εμβολιαστεί.

Τι ισχύει στις σκανδιναβικές χώρες

Εν τω μεταξύ, σε ολόκληρη τη Σκανδιναβία, όπου σχεδόν όλοι οι περιορισμοί έχουν καταργηθεί, ο αριθμός των καταγεγραμμένων μολύνσεων μειώνεται σημαντικά μέσα σε εβδομάδες, μετά από ποσοστά ρεκόρ που καταγράφηκαν τον Φεβρουάριο.

Πολλοί είναι επιφυλακτικοί, υποδηλώνοντας ότι η πτώση μπορεί να συνδέεται με την έλλειψη τεστ. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι η Δανία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Φινλανδία έχουν όλες υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, γεγονός που τους παρέχει τους μεγαλύτερη προστασία.

Πηγή

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ