«Το Κονιαριό της Κω Μνήμες επί ερειπίων της οθωμανοκρατίας» | Το νέο βιβλίο του Κώστα Ε. Σκανδαλίδη

5
1042

Το νέο βιβλίο του Κώστα Ε. Σκανδαλίδη

 

«Το Κονιαριό της Κω

Μνήμες επί ερειπίων της οθωμανοκρατίας»

 

Κυφλοφόρησε αυτές τις ημέρες από τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Βρεφονηπιακών Σταθμών (Δ.Ο.Π.Α.Β.Σ.) του Δήμου της Κω, το νέο βιβλίο του Κώστα Ε. Σκανδαλίδη με τον τίτλο «Το Κονιαριό της Κω Μνήμες επί ερειπίων της οθωμανοκρατίας», το οποίο τυπώθηκε στο Κέντρο Γραφικών Τεχνών, Γερασκλής Παύλος – Μαστρογιώργης Γιώργος στην Κω.

 

Σε μια καλαίσθητη έκδοση 294 έγχρωμων σελίδων ο συγγραφέας προσπαθεί να προσεγγίσει τη «γέννηση» και την ερήμωση του οικισμού Κονιαριό, ενός δημιουργήματος της οθωμανικής περιόδου στο νησί της Κω.

Αρχικά παρουσιάζονται η οθωμανοκρατία στα Δωδεκάνησα και την Κω, οι κρυπτοχριστιανοί και οι εξισλαμισμοί, η συμμετοχή των νησιών στην Επανάσταση του 1821, η μετατροπή των εκκλησιών σε τζαμιά, καθώς και ο εποικισμός του νησιού με Οθωμανούς.

Παρατίθεται στη συνέχεια μια αδημοσίευτη έκθεση για το μουσουλμανικό στοιχείο της Δωδεκανήσου και της Κω με πληθυσμιακά στοιχεία, η περιουσία του Βακούφ, τα μουσουλμανικά σχολεία και μνημεία, όπως επίσης η παιδεία κατά την τουρκοκρατία στην Κω όπως καταγράφεται από τα οθωμανικά αρχεία της εποχής.

Ακολούθως και μέσα από μια πλούσια και έγκυρη βιβλιογραφία γίνεται προσπάθεια να διερευνηθούν οι «ρίζες» του οικισμού του Κονιαριού, η πληθυσμιακή του σύνθεση, επίμαχες ιστορικές χρονολογίες, η μουσουλμανική του κοινωνία, η απασχόληση, η συνύπαρξη με το όμορο χριστιανικό στοιχείο, οι τελευταίες οικογένειες του οικισμού κ.λπ.

Η προσπάθεια στηρίζεται, πέραν της υπάρχουσας βιβλιογραφίας και τις μαρτυρίες των ξένων περιηγητών που επισκέφτηκαν την Κω κατά περιόδους, σε αρχειακό υλικό, σε ζωντανές μνήμες Μουσουλμάνων πρώην κατοίκων του οικισμού καθώς και Χριστιανών, όπως επίσης σε πλούσιο φωτογραφικό υλικό, το οποίο διαπερνά τις σελίδες του βιβλίου.

Στο παράρτημα του βιβλίου παρατίθενται:

1.-Ιστορικό χρονολόγιο με τους μυθολογικούς, αρχαίους και νεότερους χρόνους

2.-Κατάλογος όλων των ξένων περιηγητών στην Κω

3.-Ο πληθυσμός της Κω χρονολογικά

4.-Ο πληθυσμός της Κω το 1841 σύμφωνα με τα κατάστιχα προσόδων από τα τουρκικά αρχεία.

 

Το βιβλίο αφιερώνεται -όπως αναφέρεται ως μότο στις σελίδες των τίτλων- στην αδελφοσύνη των λαών και στην ειρήνη της πολύπαθης νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Το εξώφυλλο κοσμεί αεροφωτογραφία του σημερινού ερειπωμένου πλέον Κονιαριού, από τον γιατρό και συγγραφέα Κώστα Κογιόπουλο.

Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Βρεφονηπιακών Σταθμών (Δ.Ο.Π.Α.Β.Σ.) του Δήμου της Κω και ιδιαίτερα στον Δήμαρχο κ. Θεοδόση Νικηταρά και την αρμόδια Αντιδήμαρχο κ. Σέβη Βλάχου.

 

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Στο Κονιαριο υπήρχαν τα πιο παλιά σπίτια ανοχής. Να τιμήσουμε και τις ιέρειες της Αφροδίτης.

  2. Αγαπητέ μου Κώστα, νίκησε και πάλι η θέλησή σου για έρευνα και αποκάλυψη ενός ενδιαφέροντος ερειπωμένου σήμερα οικισμού του νησιού μας. Πολλά συγχαρητήρια μαζί με την ευχή να είναι καλοτάξιδο κι αυτό το βιβλίο σου!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ