Ανυπολόγιστος ο ανθρώπινος πόνος από τους καταιγιστικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Ανεβαίνει συνεχώς ο τραγικός απολογισμός. Τις εφιαλτικές στιγμές που ζουν περιγράφουν μάρτυρες των επιθέσεων. «Τα παιδιά μας σκοτώνονται. Τι πρέπει να κάνουμε;».
Άλλη μία εφιαλτική νύχτα ισχυρών βομβαρδισμών από ισραηλινά αεροπορικά, μετά τη βροχή ρουκετών που εκτόξευσε ο ένοπλος βραχίονας της ισλαμιστικής οργάνωσης εναντίον ισραηλινών πόλεων, σημειώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι και την Τετάρτη.
Τοπικές πηγές, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα aljazeera.com, αναφέρουν ότι ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τοποθεσίες που ανήκουν σε παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες, αλλά και κτίρια ασφαλείας και αστυνομίας. Στη γειτονιά Tel al-Hawa της Γάζας, ένας άνδρας, η έγκυος γυναίκα του και το πεντάχρονο αγόρι τους σκοτώθηκαν από ισραηλινή επίθεση μέσα στο σπίτι τους.
Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την έναρξη της επίθεσης ανήλθε σε 48, συμπεριλαμβανομένων 14 παιδιών. Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.
Από την άλλη, έξι Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί, με τον ισραηλινό στρατό να αναφέρει ότι περίπου 1.500 ρουκέτες έχουν εκτοξευτεί από τη Γάζα προς διάφορες τοποθεσίες στο Ισραήλ.
Καθώς η μακάβρια λίστα των νεκρών αυξάνεται συνεχώς, άμαχος πληθυσμός που θέλοντας και μη, βρέθηκε στο επίκεντρο των συγκρούσεων, μοιράστηκε στο Guardian τις ιστορίες τους.
Ξαπλωμένος στο κεντρικό νοσοκομείο της Γάζας και έχοντας παραμείνει αναίσθητος κατά το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας, ο Muhammad al-Masri δεν είναι σίγουρος ποια μέλη της οικογένειάς του βρίσκονται ακόμα εν ζωή.
Ο 22χρονος άντρας βρισκόταν μπροστά από το σπίτι του το βράδυ της Δευτέρας, λίγο πριν κάνει την προσευχή του για το Ραμαζάνι. «Άκουσα τον ήχο βομβαρδισμών να έρχεται κατά πάνω μας από τα σύνορα», είπε.
Άρχισε να τρέχει, αλλά ήταν ήδη πολύ αργά. Μία έκρηξη «χτύπησε» το κορμί του, καταστρέφοντας κυριολεκτικά το δεξί του χέρι. «Υπάρχει ένα κομμάτι θραύσματος στο δεξί μου μάτι. Δεν βλέπω πλέον από αυτό», υποστηρίζει.
Παραμένοντας ξύπνιος ή βρισκόμενος στο δωμάτιο των χειρουργείων το τελευταίο 24ωρο ο Muhammad εξομολογείται ότι γνωρίζει ότι τουλάχιστον ένας αδερφός, μία αδερφή και ένας ξάδερφός του επίσης τραυματίστηκαν, την ώρα που μεταφέρονταν στο νοσοκομείο χρησιμοποιώντας το ίδιο αμάξι. Την ώρα που ο 22χρονος παραχωρούσε τη συνέντευξη δεν γνώριζε ποια ήταν η κατάσταση της υγείας τους.
Ο Al-Masri κατάγεται από την πόλη Beit Hanoun, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. Επτά μέλη της ίδιας οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων τριών παιδιών, από αυτό το μέρος σκοτώθηκαν μέσα σε μια νύχτα, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα αφού δεν βρήκαν κατάλληλο τρόπο να προστατευτούν.
Οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ ήρθαν ως απάντηση για την εκτόξευση ρουκετών από την Γάζα προς τα ισραηλινά εδάφη μετά τα βίαια επεισόδια της Δευτέρας σε λατρευτικούς χώρους, κυρίως στην Ανατολική Ιερουσαλήμ τα οποία λαμβάνουν χώρα μέσα στην περίοδο που εορτάζεται το Ραμαζάνι.
Η βία, η οποία έτσι και αλλιώς ποτέ δεν λείπει από την ευρύτερη περιοχή, είχε κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες αλλά τη Δευτέρα έφτασε στο υψηλότερο σημείο της εδώ και επτά χρόνια. Μία από τις κύριες αιτίες της κλιμάκωσης της έντασης είναι και οι ισραηλινοί επικοισμοί στην Ιερουσαλήμ οι οποίοι έχουν προκαλέσει αγανάκτηση στον παλαιστινιακό πληθυσμό.
Στη νότια ισραηλινή πόλη Ashkelon, βομβαρδίστηκε ένα άδειο σχολείο. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τέσσερα μέλη της ίδιας οικογένειας, συμπεριλαμβανομένου ενός 8χρονου και ενός 11χρονου, δέχτηκαν σφαίρες. Το Χόλον, νότια του Τελ Αβίβ, επίσης «χτυπήθηκε». Λεωφορεία και αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες, ενώ τουλάχιστον τρία άτομα τραυματίστηκαν.
Ο 30χρονος Souad χαρακτήρισε «τρομακτικές» τις στιγμές που έζησε. «Δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε. Τα παιδιά δεν ξέρουν τι ακριβώς συμβαίνει».
Ο Abdel-Hamid Hamad δήλωσε ότι ο 11χρονος ανιψιός του, ο Χουσέιν, σκοτώθηκε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης. Το αγόρι μάζευε ξύλα όταν χτυπήθηκε θανάσιμα.
» Η Γάζα έχει δεχτεί πολλά. Τίποτα δεν κάνει τη διαφορά πλέον. Τα παιδιά μας σκοτώνονται. Τι πρέπει να κάνουμε εμείς;», αναρωτιέται ο Hamad, μιλώντας στο Reuters.