Γιάννης Πουλόπουλος: Όταν έπαιζε τερματοφύλακας στον Άγιο Ιερόθεο Περιστερίου!

0
317

Από τη Μάνη στο Περιστέρι – Ο τραγικός θάνατος της μητέρας του – Η αγάπη του για το ποδόσφαιρο – Η οικοδομή και η καριέρα του σαν τερματοφύλακας στον «Άγιο Ιερόθεο» πριν τον κερδίσει το τραγούδι

Μια μεγάλη φωνή του ελληνικού τραγουδιού, ο Γιάννης Πουλόπουλος, σίγησε χθες για πάντα. Εκφράζουμε κι εμείς τη θλίψη μας και τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του.
Για τον αξέχαστο Γιάννη Πουλόπουλο γράφτηκαν και θα γραφτούν πάρα πολλά. Εκείνο που ίσως δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι, είναι ότι αν δεν γινόταν ένας μεγάλος τραγουδιστής, ίσως γινόταν σπουδαίος τερματοφύλακας!

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950-αρχές της δεκαετίας του 1960, αγωνιζόταν σαν τερματοφύλακας στην ομάδα του «Αγίου Ιεροθέου» Περιστερίου!

Scan_0071

Ο Γιάννης Πουλόπουλος, γεννήθηκε στις 29 Ιουνίου 1941 στην Καρδαμύλη της Μάνης. Αρχικά, έζησε με τους γονείς του στο Μεταξουργείο, σύντομα όμως μετακόμισαν στο Περιστέρι, συγκεκριμένα στη συνοικία του Αγίου Ιεροθέου.

Το σπίτι όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια, υπάρχει μέχρι σήμερα, λίγο πιο πάνω από την πλατεία Δέγλερη. Όταν ήταν 5 ετών, η μητέρα του σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα (χτυπήθηκε από αυτοκίνητο), έτσι ο Γιάννης, συνέχισε να ζει με τον πατέρα του Γιώργο και τον μικρότερο αδελφό του Βασίλη.

Σε ηλικία 15-16 ετών, ο Γιάννης Πουλόπουλος ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στη νεοσύστατη, τότε, ομάδα του «Αγίου Ιεροθέου» (ιδρύθηκε το 1955).

Παράλληλα, τα πρωινά δούλευε στην οικοδομή, κυρίως σαν ελαιοχρωματιστής, ενώ τα βράδια, σπούδαζε στην ιδιωτική σχολή «ΝΤΗΖΕΛ», για να πάρει το πτυχίο του ηλεκτρολόγου.
Για το… ξεκίνημα της καριέρας του, μίλησε στον Παύλο Κατώνη, με αφορμή την έκδοση του λευκώματος για την ομάδα του «Αγίου Ιεροθέου», «Ο Άγιος που σκορπίζει φοβέρα!», το οποίο εκδόθηκε το 2017.

«Ξεκίνησα να παίζω εξτρέμ, αλλά μια μέρα με είδε ο Μιχάλης ο Ταβλάς που ήταν προπονητής της ομάδας και μου λέει «εσύ θα παίξεις τερματοφύλακας». Είχε δει ότι είχα μεγάλα χέρια και μου έκανε ένα τεστ. Μου είπε να σηκώσω τα χέρια στην ανάταση και τότε τα ακροδάχτυλά μου ακούμπησαν τα γκολπόστ που ήταν τετράγωνα. Από τότε έγινα τερματοφύλακας», είπε ο Γ. Πουλόπουλος.

Scan_0072

Ο Μ. Ταβλάς πίστευε στον νεαρό Γιάννη, καθώς όπως είπε ο ίδιος, τον κρατούσε για προπόνηση ακόμη κι όταν σταματούσε η υπόλοιπη ομάδα μέχρι να σκοτεινιάσει «Φορούσα θυμάμαι επιγονατίδες αλλά μην νομίζεται ότι με προστάτευαν. Κάθε φορά που έπεφτα κάτω έφευγε κι ένα κομμάτι από τα πόδια μου (σημ. τα γήπεδα τότε ήταν «ξερά», χωρίς χορτάρι). Ήμασταν ένα φτωχό σωματείο, δεν είχαμε πολλά ρούχα, τα παίρναμε σπίτι μας, τα πλέναμε και τα ξαναφορούσαμε». Στο λεύκωμα του «Αγίου Ιεροθέου», διαβάζουμε, ότι τα αποδυτήρια του πρώτου γηπέδου της ομάδας στην οδό Ιωαννίνων, ήταν μια καταπακτή, που χρησίμευε ως πολυβολείο στον Εμφύλιο Πόλεμο!

Στην ίδια συνέντευξή του, ο Γ. Πουλόπουλος ανέφερε τους συμπαίκτες του Τσίρμπα, Καπερώνη, Εγγλέζο, Δημητρόπουλο και Μπάρλα, τους οποίους βλέπετε τις φωτογραφίες από το λεύκωμα του «Αγίου Ιεροθέου». Ειδική μνεία, κάνει στον Μπάρλα: «Ο Μπάρλας ήταν όνομα και πράγμα. Δεν σταματούσε με τίποτα». Αξέχαστο του είχε μείνει ένα παιχνίδι για το κύπελλο με τον Φωστήρα.
«Τον αποκλείσαμε στο κύπελλο στα πέναλτι και την επόμενη Κυριακή έφαγα δυο γκολ που δεν τα έτρωγε ούτε η γιαγιά μου!».

Όταν όμως ασχολήθηκε επαγγελματικά με το τραγούδι σταμάτησε, μοιραία, το ποδόσφαιρο.

«Όταν ξεκίνησα το τραγούδι και ξενυχτούσα, δεν μπορούσα την επόμενη μέρα να πάω προπόνηση κι έτσι τα παράτησα».

Scan_0073

Πολλά χρόνια αργότερα, όντας πλέον διάσημος τραγουδιστής, ο Γιάννης Πουλόπουλος έδωσε μια συναυλία στο θρυλικό «ξερό» γήπεδο του Αγίου Ιεροθέου, στην οδό Αναπαύσεως και τα έσοδα δόθηκαν στην ομάδα που αγωνίστηκε, έστω και για λίγο και στην Εκκλησία.

Αν και είχε φύγει απ’ το Περιστέρι, επισκεπτόταν συχνά τη γειτονιά του. Άλλωστε, στο πατρικό του σπίτι, έμενε ο αδελφός του Βασίλης, ιδιοκτήτης δισκοπωλείου, που έφυγε απ’ τη ζωή στις 3 Φεβρουαρίου 2017.

Ο Γιάννης Πουλόπουλος, αγωνίστηκε επίσης στον Ατρόμητο, αλλά και σε ανεξάρτητες ομάδες της Πετρούπολης, όπως γράφεται σε σχετικά λευκώματα.

Καλό ταξίδι Γιάννη Πουλόπουλε, θα σε θυμόμαστε για πάντα! Σε αποχαιρετούμε με τους στίχους του Αλέκου Καγιάντα, σε μουσική Γιώργου Ζαμπέτα, που εσύ απογείωσες με την ερμηνεία σου: «Κι αυτούς που φεύγουν κι αυτούς που μένουν, οι μοίρες μ’ απονιά πάντα τους δέρνουν…» και ένα «μεγάλο» ζεϊμπέκικο του Γιάννη Σπανού, σε στίχους Θάνου Σοφού, που ερμήνευσες μοναδικά: «Χάρε φονιά»…

Πουλοπουλος Χαρε φονια

Πηγή: ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΤΩΝΗΣ, «ΑΟ ΑΓ. ΙΕΡΟΘΕΟΣ – Ο Άγιος που σκορπίζει φοβέρα», έκδ. 2017.
Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Βασίλη Δημητρόπουλο, παλαίμαχο ποδοσφαιριστή του Ατρόμητου, του Αγίου Ιεροθέου, τον Ασπροπύργου, του Ήφαιστου Περιστερίου, της Ανθούπολης και άλλων ομάδων για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας έδωσε.

protothema.gr/

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ