«ΓΗ ΚΑΙ ΥΔΩΡ ΟΥ ΔΙΔΟΜΕΝ»: Η σημασία του στις μέρες μας (Του Βασίλη Χατζηβασιλείου)

5
4399

ΤΟ  «ΓΗ  ΚΑΙ ΥΔΩΡ  ΟΥ ΔΙΔΟΜΕΝ»

ΚΑΙ  Η  ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ  ΣΤΙΣ  ΜΕΡΕΣ  ΜΑΣ

Από την Αρχαία Ελληνική Ιστορία είναι γνωστή η στερεότυπη  φράση «γη και ύδωρ», η οποία σήμαινε την άνευ όρων και χωρίς μάχη  υποταγή σ’ ένα κατακτητή.  Χρήση της φράσης αυτής των τριών λέξεων, με την ίδια ακριβώς σημασία, συνεχίζουμε να κάνουμε κι εμείς μέχρι σήμερα στην πολιτική διπλωματία και  στη στρατιωτική  γλώσσα.

Ο Πατέρας της Ιστορίας Ηρόδοτος μας πληροφορεί πως οι Πέρσες ζητούσαν γη και ύδωρ απ’ τις πόλεις και τους λαούς που τους παραδίδονταν. Σύμφωνα με τα Περσικά έθιμα, η απόδοση αυτών των συμβόλων αποτελούσε ένδειξη υποταγής προς το Περσικό Κράτος και σήμαινε ότι αυτοί που παραδίδονταν στους Πέρσες παραιτούνταν από κάθε δικαίωμα πάνω στη γη τους, στις λίμνες τους, στα ποτάμια τους, στις θάλασσες που περιέβρεχαν τις ακτές τους και σε όλα τα αγαθά τους. Δίνοντας γη και ύδωρ αναγνώριζαν την περσική εξουσία πάνω σ’ όλα, ακόμη και οι ζωές τους ανήκαν στον βασιλιά των Περσών. Μετά απ’ αυτή την αναγνώριση, ακολουθούσαν διαπραγματεύσεις για τις υποχρεώσεις και τα προνόμια των υποτελών.

Το 491 π. Χ. ο βασιλιάς της Περσίας Δαρείος απέστειλε πρεσβείες σε πολλές απ’ τις ελληνικές πόλεις-κράτη για ν’ απαιτήσει γη και ύδωρ, όπως σημειώνει στο έκτο βιβλίο του ο Ηρόδοτος. Το ίδιο έγινε και στην εποχή του βασιλιά Αρταξέρξη του Α΄, του λεγόμενου μακρόχειρα, όπου μεσουρανούσε πια η φήμη του Πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη.

Διαβάζουμε στα κείμενα των Επιστολών, που περιλαμβάνονται στην περίφημη Ιπποκρατική Συλλογή (τη λεγόμενη Corpus Hippocraticum), ότι ο Πέρσης βασιλιάς Αρταξέρξης σαν έμαθε πως ο Ιπποκράτης ήταν μεγάλος ιατρός, ζήτησε επίμονα να του προσφέρει τις ιατρικές του γνώσεις, για να εξαφανιστεί η φοβερή αρρώστια που μάστιζε τότε τα περσικά στρατεύματα. Σε αντάλλαγμα για την υπηρεσία του αυτή θα του έδινε «άργυρον και χρυσόν» και θα τον καθιστούσε «τοις αρίστοις Περσέων ισότιμον». Ο Ιπποκράτης όμως αρνήθηκε να σώσει ζωές, οι οποίες θ’ αφαιρούσαν άλλες, καθώς οι Πέρσες στρατιώτες έρχονταν να καταλάβουν την Ελλάδα και να υποτάξουν τους Έλληνες. Και τότε ο Αρταξέρξης, γεμάτος οργή, έστειλε στους Κώους την ακόλουθη  απειλητική επιστολή, που παραθέτω σε μετάφραση:

«Ο Βασιλεύς των Βασιλέων, Μέγας Αρταξέρξης παραγγέλλει στους Κώους τα ακόλουθα: Δώστε στους αγγελιοφόρους μου τον Ιπποκράτη τον ιατρό που έχει άσχημους τρόπους και φέρεται υβριστικά σ’ εμένα και στους Πέρσες. Διαφορετικά μάθετε ότι θα υποστείτε τιμωρία και για το πρώτο σας σφάλμα[1]. Διότι, αφού καταστρέψω την πόλη σας και διασπάσω το νησί σας στο πέλαγος, θα κάνω ώστε να μη γνωρίζει κανένας στο μέλλον, αν κάποτε υπήρχε στο σημείο αυτό το νησί ή η πόλη της Κω».

Οι Κώοι όμως απτόητοι, αρνήθηκαν να στείλουν τον συμπατριώτη τους κι έδωσαν την εξής θαρραλέα απάντηση, που σε μετάφραση είναι η ακόλουθη:

«Ο δήμος αποφάσισε ν’ απαντήσει στους αγγελιοφόρους του Αρταξέρξη, ότι οι Κώοι δεν θα πράξουν τίποτε το ανάξιο ούτε στη μνήμη του Μέροπα, ούτε του Ηρακλή, ούτε του Ασκληπιού, στ’ όνομα των οποίων σύσσωμοι οι πολίτες έχουν μείνει πιστοί, ούτε θα παραδώσουν τον Ιπποκράτη, ακόμη κι αν τους έμελλε να χαθούν με τον χειρότερο αφανισμό. Πράγματι όταν ο Δαρείος και ο Ξέρξης, έστελλαν επιστολές, ζητώντας απ’ τους πατέρες μας γη και ύδωρ, ο δήμος δεν τους τα έδωσε, θεωρώντας τους κοινούς θνητούς όμοιους με τους άλλους ανθρώπους. Και τώρα την ίδια απάντηση δίνει. Φύγετε απ’ τη γη των Κώων, διότι τον Ιπποκράτη δεν τον παραδίδουν. Και να πείτε οι αγγελιοφόροι σ’ αυτόν (δηλαδή στον βασιλιά σας) ότι οι Θεοί δεν θα μας παραμελήσουν».

Η καίρια  σημασία αυτής, λοιπόν, της τολμηρής φράσης των Κώων ότι «γη και ύδωρ ου δίδομεν», επανέρχεται και πάλι στις μέρες μας ως η γενναία και αποφασιστική απάντηση όλων μας στην αχαλίνωτη προκλητικότητα, στους εκβιασμούς και τις κατακτητικές βλέψεις του Ερντογάν, ο οποίος  αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε αρκετά νησιά, νησίδες, ακόμη  και βράχους του Αιγαίου και αξιώνει, μάλιστα, αρκετά απ’ αυτά να αποστρατικοποιηθούν. Ως προς τα Δωδεκάνησα ο Ερντογάν  επικαλείται τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 για αποστρατικοποίηση, γνωρίζοντας ότι στην υπογραφή της Συνθήκης αυτής η χώρα του ήταν απούσα  και τα πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών αυτών μεταβιβάστηκαν απ’ την Ιταλία απευθείας στην Ελλάδα, αποκλείοντας οποιοδήποτε άλλο δικαίωμα σε τρίτα μη συμβαλλόμενα κράτη. Συνεπώς οι σχετικές με την αποστρατικοποίηση διατάξεις της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947 αποτελούν για την Τουρκία «res inter alios acta» (κατά τη νομική ορολογία)  και δεν μπορεί να τις επικαλείται, ούτε βέβαια να αντλεί δικαιώματα απ’ αυτές. Εξάλλου  η Ελλάδα, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, έχει το δικαίωμα να εξοπλίζει τα απειλούμενα απ’ την Τουρκία νησιά της στα πλαίσια της νόμιμης άμυνας.

Εμείς πάντως οι νησιώτες θα τηρήσουμε τις παρακαταθήκες των προγόνων μας, θα παραμείνουμε πιστοί στις διδαχές της μακραίωνης ιστορίας μας και τονίζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι «γη και ύδωρ» δεν θα δώσουμε σε κανένα. Και κυρίως στον Ερντογάν, στον οποίον δεν θα επιτρέψουμε να προσθέσει ξανά στις κατακτήσεις της χώρας του νησιά, που ανήκουν στο πανάρχαιο ελληνικό Αιγαίο.

ΒΑΣΙΛΗΣ Σ. ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

 

[1] Εννοεί την άρνηση των Κώων να προσφέρουν γη και ύδωρ στον Δαρείο και στον Ξέρξη.

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πώς τον είπατε αυτόν τον …Ερδογάν;
    Ποιός είναι αυτός;
    Θάπρεπε οπωσδήποτε να τον γνωρίζουμε όλοι;
    Οχι, επειδή ασχολούμαι με άλλα θέματα, πιό άμεσα και πιό επιλύσιμα
    με την δική μου παρέμβαση. π.χ. την καθημερινότητα τής νοικοκυράς, την έλλειψη σεβασμού,
    το χ άσμα τών γενναίων κ.λ.π.
    Εκτός κι αν αυτός ο πωστονλέν μίστερ. είναι η κύρια αιτία για να μην πάμε όπως πρέπει σαν καλοδιοικούμενη χώρα… Αχ αυτοί οι βάρβαροι, αγαπητέ κύριέ μου.

    • Το όνομα Ερντογάν σε ενόχλησε, φίλε μου; ή τα καμώματα σε βάρος της Ελλάδας της χώρας που εκπροσωπεί, δηλαδή της Τουρκίας;

      • Αυτό καταλάβατε αγαπητέ;
        Ισως φταίω που δεν…
        Εξηγούμαι. Κανείς δεν τολμά να τα βάλει με κάποιον αποδεδειγμένα πανίσχυρο.
        Το παραμύθι με την ψυχή την ηρωική που ακόμα να βρεί σώμα να μπεί το πήραν χαμπάρι. Ή θα μεριμνήσουμε όπως πρέπει για την άμυνα και την σωστή αποφυγή
        απωλειών της χώρας, ή θα κοροιδεύουμε τον συνΕλληνα οτι ποντάρουμε στην ψυχή του, η πλέον οικονομική για τους επιτήδειους λύση…εις βάρος της αξιοπιστίας βέβαια.
        Και τί βγαίνει να παρακολουθώ τις κινήσεις οποιουδήποτε εκτός χώρας, ειδικά όταν τα τσαλίμια του τα κάνει ΓΙΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ; Τσιμπάμε με το παραμικρό δόλωμα βλέπω, χωρίς να αντιτάσσουμε έξυπνο σπαρτιατικό αντίλογο , πρός Πέρση αγγελιοφόρο θυμίζω.

  2. Σωστα η λαθος πιστευω οτι στον τωρινο καιρο που η Ρωσια ξεσπαθωσε και σχεδιαζει την ολικη καταστροφη της Ουκρανιας και αλλων γειτονικων χορων…οτι ο Κυριος λεει στην Ρωσια «Αν μου δωσεις γη και Υδωρ θα σε λυτρώσω απο τον πολεμο που ερχεται εναντιον σου»
    Επισης δεν αμφισβητω τις κακες επεκτατικες διαθεσεις της Τουρκιας και του Ερντογαν, πιστευω ομως ακραδαντα οτι παρολη την στρατιωτικη υπεροχη της Τουρκιας οταν μας επιτεθει ΔΕΝ θα μας νικησει,οχι επειδη ειμαστε πιο δυνατοι, αλλα ΕΠΕΙΔΗ ο Χριστος ειναι ΜΑΖΙ ΜΑΣ!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ