Πενθεί η Κύπρος – Πέθανε ο Δημήτρης Χριστόφιας | Ο γιος της Αννούς και του Χριστοφή από το Δίκωμο (βίντεο – φωτογραφίες)

0
1233

Ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου άφησε το απόγευμα της Παρασκευής την τελευταία του πνοή σε ηλικία 73 ετών – Νοσηλευόταν από τον περασμένο Απρίλιο στην εντατική του νοσοκομείου της Λευκωσίας  – Νίκος Αναστασιάδης: Πορευτήκαμε σε παράλληλες πορείες πάντοτε όμως για το καλό του τόπου

Την τελευταία του πνοή άφησε πριν από λίγο ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Ο Δ. Χριστόφιας νοσηλευόταν από τον περασμένο Απρίλιο στην εντατική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Στη Μεταμοσχευτική Μονάδα νοσηλεύεται από τις 18 Μαΐου, ενώ δύο ημέρες αργότερα μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, έχοντας παρουσιάσει σημαντική αναπνευστική επιβάρυνση. Ακολούθως, κρίθηκε αναγκαία η μηχανική υποστήριξή του με αναπνευστήρα και τέθηκε στη διασωλήνωση.

Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, οι θεράποντες ιατροί του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για αντιμετώπιση των προβλημάτων της υγείας του, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή μετακλήθηκαν και ήρθαν στην Κύπρο και γιατροί από το Ισραήλ.

Ποιος ήταν ο Δημήτρης Χριστόφιας

Ο Δημήτρης Χριστόφιας γεννήθηκε στο Κάτω Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας στις 29 του Αυγούστου 1946 από εργατική οικογένεια.

Με το Λαϊκό Κίνημα ήρθε σε επαφή από πολύ μικρός. Ο πατέρας του ήταν δραστήριο μέλος της Συντεχνίας Οικοδόμων ΠΕΟ και δίπλα του έζησε τη δύσκολη περίοδο του αγώνα της ΕΟΚΑ1955-’59. Από πολύ μικρός εντάχθηκε στο κομμουνιστικό κόμμα ΑΚΕΛ και πουλούσε την εφημερίδα «Χαραυγή», όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, από το 1957 ως το 1963. Το 1964 αποφοίτησε από το Εμπορικό Λύκειο Νεοκλέους στη Λευκωσία.

Σε ηλικία 14 χρόνων έγινε μέλος της Παγκύπριας Ενιαίας Οργάνωσης Μαθητών (Π.Ε.Ο.Μ.), της οποίας υπήρξε δραστήριο στέλεχος.

Το καλοκαίρι του 1964 έγινε μέλος του ΑΚΕΛ, της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (Π.Ε.Ο.), της Ενιαίας Δημοκρατικής Οργάνωσης Νεολαίας (Ε.Δ.Ο.Ν.) και του τοπικού Αθλητικού και Καλλιτεχνικού Συλλόγου «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» Δικώμου και το 1966 εκλέγεται Γραμματέας του ίδιου Συλλόγου και το 1967 Γραμματέας της ΕΔΟΝ Δικώμου. Το Μάη του 1969 στο Ε΄ Συνέδριο της ΕΔΟΝ εκλέγηκε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης.

Το καλοκαίρι του 1969, με απόφαση του Κόμματος, πήγε στη Μόσχα για σπουδές. Αφού ολοκλήρωσε τη διετή φοίτηση του στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών, μεταπήδησε στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Σοβιετικής Ένωσης από την οποία αποφοίτησε ως διδάκτωρ (PhD) ιστορικών επιστημών.

Στη Μόσχα γνωρίστηκε με την Έλση Χηράτου, την οποία παντρεύτηκε το καλοκαίρι του 1972. Μαζί απόκτησαν δύο θυγατέρες, τη Μαριάννα και τη Χριστίνα και ένα γιο το Χρίστο.

Στην Κύπρο επέστρεψε τον Απρίλη του 1974. Μέχρι τον Ιούλη του 1974 ζούσε με την οικογένεια του στο Κάτω Δίκωμο.

Στις 26 του Μάη 1974 εκλέγηκε Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ και στις 18 του Σεπτέμβρη του 1977 Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης, θέση που κατείχε μέχρι το 1987. Στην ΕΔΟΝ απόκτησε πλούσιες εμπειρίες στους τομείς της οργάνωσης και της καθοδήγησης.

Τον Μάη του 1976 εκλέγηκε μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Λευκωσίας-Κερύνειας. Το Μάη του 1978 εκλέγεται αναπληρωματικό μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ και το 1982 στο 15ο Συνέδριο του Κόμματος εκλέγεται τακτικό μέλος της Κ.Ε. Τον Ιούλη του 1986 εκλέγηκε αναπληρωματικό μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. και μετά το 16ο Συνέδριο του Κόμματος πλήρες μέλος του Π.Γ. Από τις αρχές του 1987 παρακολουθούσε τις συνεδρίες της Γραμματείας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ και αργότερα τον ίδιο χρόνο, εκλέγεται πλήρες μέλος της Κεντρικής Γραμματείας.

Με το θάνατο του Εζεκία Παπαϊωάννου (10/4/1988), ορίζεται από το Π.Γ. του Κόμματος ως Προσωρινός Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.

Στις 22 του Απρίλη 1988 ο Δημήτρης Χριστόφιας εκλέγεται από την Ολομέλεια της Κ.Ε. ως ο νέος Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη άλλες τέσσερις φορές μέχρι τον Γενάρη του 2009.

Κατά τις Βουλευτικές Εκλογές του 1991 εκλέγεται Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων (Βουλευτής Κερύνειας) και επανεκλέγεται στις εκλογές του 1996, του 2001 και του 2006. Στις 7 του Ιούνη 2001 εκλέγεται Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Την 1η Ιουνίου 2006 επανεξελέγη Πρόεδρος του Σώματος, αξίωμα που διατήρησε μέχρι την εκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας, στις 24 Φεβρουαρίου 2008.

Η κυβέρνηση Χριστόφια ανέλαβε καθήκοντα στις 28 Φεβρουαρίου του 2008, δηλώνοντας τα ακόλουθα στη Βουλή των Αντιπροσώπων την ίδια ημέρα:

«Ο στόχος της προεδρίας μας είναι να πετύχουμε λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό. Λύση που να καθιστά την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποκλείει τα όποια δικαιώματα στρατιωτικής επέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας μας από ξένες δυνάμεις. Λύση που να επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία της χώρας μας στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

 

Η Κύπρος σήμερα πενθεί για τον θάνατο του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 72 ετών, μετά από πολυήμερη νοσηλεία του – αρχικά στη Μεταμοσχευτική Μονάδα και στη συνέχεια την Εντατική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Με αφορμή το θλιβερό γεγονός, η Καθημερινή Κύπρου παρουσιάζει τον άνθρωπο Δημήτρη Χριστόφια πίσω από τον πολιτικό άνδρα, μέσα από τα μάτια της μητέρας του, στενών συγγενικών του προσώπων και συντρόφων του.

Τρείς μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του 2008, μια παραδοσιακή γυναίκα – μητέρα της Κύπρου, με εκπληκτική άνεση παρουσίαζε στην κάμερα του Mega Channel έναν από τους τρείς υποψήφιους, τότε, για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ήταν ημέρα Δευτέρα, 3ης Δεκεμβρίου 2007 στο Τσέρι και η καλεσμένη δεν ήταν άλλη από την μητέρα του Δημήτρη Χριστόφια – Άννα ή Αννού για τους δικούς της ανθρώπους.

Μέσα από την αφήγησή της, ξεδίπλωσε τη ζωή του Δημήτρη Χριστόφια από το Δίκωμο έως το ψηλότερο σκαλοπάτι της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Χάρηκε ο μπαμπάς του, παραπάνω από μένα. Ήθελε να κάνει γιο, ήταν ο πρωτότοκος της οικογένειας του ο άνδρας μου και ήθελε να κάνει γιο για να βγάλει το όνομα του πατέρα του. Ήταν Δημήτρης ο πεθερός μου».

Ο Δημήτρης Χριστόφιας (στο μητρώο μαθητών Δημητρίου Δημήτρης του Χριστόφορου) γεννήθηκε στο Δίκωμο στις 29 Αυγούστου του 1946. Ήταν το πρώτο από τα πέντε παιδιά του Χριστοφή, οικοδόμου στο επάγγελμα και της Αννούς.

Όπως ο ίδιος θυμόταν, 61 χρόνια μετά, ο πατέρας του ήταν περήφανος που είχε γιο. «Όταν γεννήθηκα με έπαιρνε στα χέρα του, κυκλοφορούσε στα καφενεία, παρουσίαζε το γιο. Έλα ρε να δείτε, εσύ έκανες κόρη είσαι ατζαμής. Οι άλλοι όμως στην πορεία έκαναν γιούς ο Χριστοφής έκανε συνεχώς κόρες».

Η μητέρα του περιέγραφε τον Δημήτρη Χριστόφια ως ένα ανήσυχο μωρό. «Έκλαιγε πολύ που ήταν βρέφος. Με τον μακαρίτη τον άνδρα μου, του δίναμε ένα γυρό μέσα στο σπίτι. Όσο με τυράννησε που ήταν βρέφος, όταν μεγάλωσε ήταν πολύ καλό. Αγαπούσε τις αδελφές του πολύ» Ο πρωτότοκος γιος της οικογένειας Χριστόφορου μεγάλωσε στο Κάτω Δίκωνο, σε εποχές δύσκολες για την Κύπρο. Όσοι έτυχε να τον ζήσουν, την εποχή εκείνη, θυμούνται ότι η συμπεριφορά του τον έκανε να ξεχωρίζει από τα άλλα τα παιδιά. «Ήταν πολύ καλό μωρό, ούτε ενοχλούσε κανένα, ούτε να βγει στο δρόμο να βρει άλλα παιδιά να μαλώσει, ούτε τίποτα. Έτσι ήταν η ψυχή του. Τον μεγάλωσα με τόσες χαρές», θυμόταν με γλυκιά νοσταλγία η μητέρα του.

Η ζωή στο Δίκωμο

Η ζωή στο Δίκωμο, όπως ο ίδιος θυμόταν, ήταν δύσκολη. Από παιδί ακόμα βοηθούσε τον πατέρα του. «Δεν ήμουν μαθητής του 10 στο δημοτικό λόγω ότι έτρεχα τότε, ήμουν καφετζής με τον πατέρα μου στην συντεχνία, εντούτοις ήθελαν πάρα πολύ να πάω σχολείο και ριψοκινδύνευσαν. Πληρώναμε τότε τα σχολεία ήταν ιδιωτικά. Το Νεοκλέους ήταν το σχολείο που πήγαινε ο φτωχόκοσμος και αποφάσισαν ανεξαρτήτως ότι είχαν και τέσσερις κοπέλες να με στείλουν στο σχολείο».

Από 10 ετών μέχρι τα 18 χρόνια του, βοηθούσε τον πατέρα του στο καφενείο που είχε. Ως έφηβος ο Δημήτρης Χριστόφιας εργάζεται για τον αείμνηστο Παρασκευαΐδη ενώ στη συνέχεια η έντονη κοινωνική συνδικαλιστική και κομματική δραστηριότητα του δεν πέρασε απαρατήρητη, πρώτα σε τοπικό επίπεδο και πιο συγκεκριμένα στο εργασιακό του χώρο. «Ήρθε και μου λέει. Με σταματήσανε μάνα. Γιατί του λέω γιε μου τι έκανες; Μου λέει είπα στις κοπέλες που δουλεύουν εκεί να ζητήσουν το δίκιο τους. Να γραφτούν στην ΠΕΟ».

Η Μόσχα

Μια πανκοινοτική συγκέντρωση του ΑΚΕΛ στο Δίκωμο, μετά το γεγονότα της Κοφίνου, ανοίγει ουσιαστικά στον Δημήτρη Χριστόφια τον δρόμο της Μόσχας. «Άκουσε την προσφώνηση μου ο Παπαϊωάννου ο οποίος είπε «αυτό το παιδί να το σημαδέψετε. Αυτό το παιδί μου άρεσε πάρα πολύ». Ρώτησε ποιος είμαι του είπαν και τους είπε στείλτε τον στη Μόσχα».

Η προοπτική της Μόσχας προκαλεί αντιδράσεις με την μητέρας του να προσπαθεί να τον αποθαρρύνει. Η ίδια θυμόταν, όταν ο Δημήτρης Χριστόφιας της το ανακοίνωσε. «Του λέω όλα τα υπόφερα γιε μου, αυτό δεν θα το υποφέρω, Θα με αφήσεις εμένα με τέσσερις κόρες; Ο πατέρας σου μέρα νύχτα δουλεύει, εγώ τι θα κάνω; Θα τα κανονίσεις είσαι νοικοκυρά μου έλεγε».

Στη Μόσχα πήγε όπως θυμόταν, μετά από τη συγκατάθεση του πατέρα του. Στην Μόσχα ο Δημήτρης Χριστόφιας σπούδασε αρχικά στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών και στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών στη συνέχεια.

Η γνωριμία με την Έλση

Στη Μέκκα του τότε υπαρκτού σοσιαλισμού, δεύτερο σημαντικό σταθμό της ζωής του, ο Δημήτρης Χριστόφιας εκτός του ότι επιβεβαιώνει τις προσδοκίες της τότε ηγεσίας του ΑΚΕΛ, ανοίγει το δεύτερο σημαντικό κεφάλαιο της ζωής του. Γνωρίζεται, με μια Κύπρια από τη Λεμεσό, την Ελση Χηράτου.

Η ίδια θυμόταν. «Ο Δημήτρης ήταν στη Μόσχα ένα χρόνο πριν από μένα. Εγώ τον επόμενο χρόνο πήγα εκεί, πριν έλθει αυτός από τις διακοπές του καλοκαιριού και άκουγα όλους να συζητούν, να λένε με ανυπομονησία πότε θα έλθει ο Δημήτρης και μου προκάλεσε αυτό εντύπωση, ποιος είναι αυτός ο Δημήτρης που όλοι μιλούν με τόση ανυπομονησία». «Ήταν ένα παιδάκι ρε αδελφέ. Δηλαδή ήταν 18 χρόνων κοπέλα έτσι και ωραία πρόσχαρη δεν μπορούσε να μην την προσέξεις» έλεγε ο ίδιος.

Τα μηνύματα της Αννούς

Η μητέρα του, εκτός από τις αντιρρήσεις που είχε για τη Μόσχα, είχε έντονες ανησυχίες και για τα προσωπικά του γιού της. «Του είπα όταν ήλθε το πρώτο χρόνο: Άκου να σου πω γιε μου, να μην μείνεις να μεγαλώσεις, να βρεις γυναίκα».

Τι μηνύματα του έστελνε η μητέρα του τα αποκάλυψε ο ίδιος: «Το παπούτσι από τον τόπο σου να μην το ξεχνάς. Η Αννού δεν ήθελε να μπλεχτώ με Ρωσίδα, εντούτοις ήθελε Δικωμίτισα, το παπούτσι από τον τόπο σου».

Η επιστροφή

Η περίοδος της Μόσχας ολοκληρώνεται για το νεαρό ζευγάρι, λίγους μήνες πριν από τα τραγικά γεγονότα του 74. Πρώτα το Δημήτρης Χριστόφιας και στη συνέχεια η Ελισάβετ, επιστρέφουν με το πρώτο παιδί τους τη Μαριάννα. Όπως θυμάται η σύζυγος, διακαής πόθος του ήταν ένας γιος – η ίδια ακριβώς επιθυμία όπως και του πατέρα του.

Η πρώτη σημαντική στιγμή στην πολιτική διαδρομή του Δημήτρη Χριστόφια ήταν αμέσως μετά την επιστροφή στην Κύπρο. Ο ίδιος θυμάται πως ο Εζεκίας Παπαϊωάννου του ανακοίνωσε ότι τον προορίζει για διάδοχο του. «Όταν με φώναξε ο Εζεκίας Παπαϊωάννου για να μου ανακοινώσει, ξέρεις θα κάνουμε ριζική ανανέωση και θα ήθελα να αναλάβεις εσύ τα ηγεσία του κόμματος, αυτό ήταν φοβερή κεραμίδα στο κεφάλι μου ούτε υπολόγιζα τέτοια πράγμα».

Η προσωπική του μάχη

Από τις δύσκολες στιγμές για τον Δημήτρη Χριστόφια και της οικογένειας του, ήταν η προσωπική δοκιμασία με την υγεία του. Τότε που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού, δώρο ζωής από την αδελφή του Δέσποινα.

«Θα πρέπει να σας πω, όταν μου ανακοινώθηκε ότι είχα ανεπάρκεια των νεφρών, τότε πήγα στην Κεντρική Επιτροπή και το ανακοίνωσα .Είμαι σιδερένιος τώρα για να μπορώ να τρέχω 18 ώρες το 24ωρο και δεν το λέω γιατί είμαι υποψήφιος. Εγώ αν ένοιωθα ότι δεν μπορώ θα έλεγα σύντροφοι ευχαριστώ, είναι πάρα πολύ μεγάλη τιμή θα πρέπει να παραδώσω την σκυτάλη σε άλλο. Είπα στους συντρόφους μου ότι έχω νεφρική ανεπάρκεια. Δεν ξέρω ποια θα είναι η έκβαση της όλης υπόθεσης, εγώ είμαι στην διάθεση σας».

Σε οικογενειακό επίπεδο ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν ξέχασε τη στήριξη που είχε από τη σύζυγό του, τα παιδιά του, αλλά και την αδελφή του Δέσποινα. «Κάποτε τη χαρακτήρισα φύλακα άγγελο μου, όταν είχα την περιπέτεια. Η Ελισάβετ μου συμπαραστάθηκε, κανένας δεν θα μπορούσε να μου συμπαρασταθεί με τέτοιο τρόπο. – Βασίλισσα της καρδιά σας; Ασφαλώς – ασφαλώς είναι η Ελισάβετ. Αυτό που χαρακτηριστικά της λέω, τώρα δημόσια. Ελισάβετ Βασίλισσα της καρδιάς μου, είναι μια έκφραση που έχει αντίκρισμα περιεχόμενο».

Η υποψηφιότητα

Ο ίδιος θεωρούσε την υποψηφιότητα του στις Προεδρικές του 2008, ως φυσιολογική εξέλιξη για τον ηγέτη της αριστεράς, παρά το γεγονός ότι σχεδίαζε, μετά το τέλος της θητείας του, ως προέδρου της Βουλής να αποσυρθεί.

Σύζυγος και παιδιά όπως έλεγε δήλωσαν εξ’ αρχής παρόντες και σε αυτή την πρόκληση. Εκεί που υπήρχαν ενστάσεις ήταν και πάλι με τη μητέρα του. «Είχε άποψη και σε αυτή την περίπτωση η κυρία Αννού. Μου είπε «Ρε τα έφεραν έως εδώ, φθάσαμε έως την διχοτόμηση μπας και σου φορτώσουν όλα, για αυτό να το σκεφτείς δυο φορές». Της είπα ότι θα τα βολέψουμε, φθάσαμε έως εδώ δεν είναι δυνατόν να κάνουμε πίσω και το δέχθηκε».

Η Προεδρία

Στις 17 Φεβρουαρίου 2008, ο Δημήτρης Χριστόφιας εκλέγεται 6ος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατά την περίοδο της Προεδρίας του, η Κύπρος ανέλαβε το δεύτερο εξάμηνο του 2012 την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Από τις δύσκολες στιγμές της πολιτικής του διαδρομής αλλά και ως Προέδρου της Δημοκρατίας, η έκρηξη στο Μαρί το καλοκαίρι του 2011 αλλά και η περίοδος που ακολούθησε με τις αναταράξεις στην οικονομία.

Τσίπρας: Ο Χριστόφιας, υπήρξε γνήσιος ηγέτης του κυπριακού λαού και μεγάλος αγωνιστής της Αριστεράς

«Με θλίψη αποχαιρετούμε τον Δημήτρη Χριστόφια, έναν γνήσιο ηγέτη του Κυπριακού λαού, έναν μεγάλο αγωνιστή της Αριστεράς, πάντοτε μπροστάρη στους κοινωνικούς αγώνες και ιδιαίτερα στον αγώνα για την επανένωση της Κύπρου και την ειρηνική συμβίωση όλου του Κυπριακού λαού.

Το σπουδαίο έργο του θα μείνει παρακαταθήκη για το μέλλον. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, για τον θάνατο του Δημήτρη Χριστόφια, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

ΚΚΕ: Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες στην Ελλάδα θα θυμόμαστε για πάντα τον Δημήτρη Χριστόφια

Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας με ανακοίνωσή της εκφράζει τη βαθειά της λύπη «για τον απροσδόκητο θάνατο του συντρόφου Δημήτρη Χριστόφια, επιφανούς στελέχους του ΑΚΕΛ, πρώην γ.γ. της ΚΕ του ΑΚΕΛ και Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον οποίο το ΚΚΕ διατήρησε για δεκαετίες θερμές συντροφικές σχέσεις».

«Ο σύντροφος Δημήτρης Χριστόφιας γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1946 στο χωριό κάτω Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας και από μαθητής μπήκε στην ενεργό δράση. Από μικρή ηλικία πίστεψε στο δίκιο και υπηρέτησε τα συμφέροντα του κυπριακού λαού σε όλες τις φάσεις της ζωής του.

Με την πάλη του αναδείχθηκε στα καθοδηγητικά όργανα της ΕΔΟΝ και του ΑΚΕΛ. Διετέλεσε γενικός γραμματέας της ΕΔΟΝ από το 1977 μέχρι το 1987 και γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ από το 1988 μέχρι και το 2005. Εκλέχτηκε πρόεδρος της κυπριακής βουλής και την περίοδο 2008-2013 Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρωτοστάτησε στους αγώνες του κυπριακού λαού κατά της τουρκικής κατοχής, για την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Διέθεσε μεγάλο μέρος της ζωής του για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Ο σύντροφος Δημήτρης Χριστόφιας υπήρξε διεθνιστής, στάθηκε στο πλευρό της πάλης του ΚΚΕ και του κομμουνιστικού κινήματος.

Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες στην Ελλάδα θα τον θυμόμαστε για πάντα» τονίζει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Η ΚΕ του ΚΚΕ, εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην ΚΕ του ΑΚΕΛ, στη σύζυγό του, Έλση, και τα παιδιά του, Μαριάννα, Χριστίνα και Χρήστο.

Πηγή: kathimerini.gr/

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ