Εκτροχιάζεται η υπόθεση της αντιπαράθεσης Φαναρίου-Μόσχας για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα. Μετά την συνάντηση της ρωσικής πλευράς με την Φαναριώτικη αντιπροσωπεία αλλά και μετά τις δηλώσεις του Μητροπολίτου Προύσης Ελπιδοφόρου-ο οποίος πάντως δεν ήταν παρών στη συγκεκριμένη συνάντηση-σύμφωνα με τις οποίες η παραχώρηση της Ουκρανικής αυτοκεφαλίας είναι κοντά η κατάσταση δείχνει να φθάνει σε περίεργες ατραπούς.
Εμπειρογνώμονας προειδοποιεί για την απειλή σχετικά με την ασφάλεια του Πατριάρχη Βαρθολομαίου υποστηρίζοντας πως τόσο με βάση την ιστορική αναδρομή όσο και την σημερινή κατάσταση, η λύση του ουκρανικού ζητήματος της Ορθόδοξης Εκκλησίας φέρει σημαντικούς κινδύνους για το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως γενικά και προσωπικά για τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
“Η διευθέτηση του θέματος με την αυτοκεφαλία της ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θέτει σε κίνδυνο την προσωπική ασφάλεια του Οικουμενικού Πατριάρχη, δεδομένης της ιστορικής εμπειρίας που δείχνει τα απελπισμένα βήματα που θα μπορούσε να κάνει η Μόσχα για να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε απειλές για τα δικά της συμφέροντα στον τομέα της θρησκευτικής επιρροής”, υποστηρίζει ο θρησκευτικός εμπειρογνώμονας Oleksandr Sahan.
«Ελπίζω ότι οι υπεύθυνοι για την ασφάλεια του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να γνωρίζουν το βάθος των απειλών για τη ζωή του, οι οποίες τώρα πραγματοποιούνται άμεσα και έμμεσα», γράφει ο Sahan.
Σύμφωνα με τον αναλυτή η σύγκρουση συμφερόντων και στο παρελθόν έχει επιφέρει…ανασφάλεια για τους Πατριάρχες.
Φέρνει ως παράδειγμα την κατά το παρελθόν διαδικασία και υπογραφή για τους Ουκρανούς και τους Λευκορώσους στην Πολωνία με την εμπλοκή τεσσάρων Πατριαρχών της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του δύο από αυτούς αναγκάστηκαν να παραιτηθούν από το θρόνο τους και ένας, ενώ ήταν υγιής, πέθανε ξαφνικά τρεις ημέρες μετά την υπογραφή του τόμου. Ως εκ τούτου, η παράδοση του εγγράφου πραγματοποιήθηκε σχεδόν με 12μηνη παύση.
“Ως εκ τούτου, τόσο στην ιστορική αναδρομή όσο και σήμερα, η λύση του ουκρανικού ζητήματος της Ορθόδοξης Εκκλησίας φέρει σημαντικούς κινδύνους για το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως γενικά και προσωπικά για τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες πίσω από την τρέχουσα επιβράδυνση της διαδικασίας εξέτασης του τόμου για την Ουκρανία και την διαδικασία πρόσθετων διαβουλεύσεων με αμοιβαία αναγνωρισμένες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Λαμβάνοντας υπόψη την ιστορική εμπειρία, η επίσημη δήλωση του Πατριαρχείου Μόσχας, δια του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα , σχετικά με πιθανή αιματοχυσία σε περίπτωση χορήγησης του τόμου κρίνεται πολύ σοβαρή.
Εξάλλου, υπήρξαν περιστροφές παραπληροφόρησης σχετικά με την υποτιθέμενη επιδείνωση της υγείας του Οικουμενικού Πατριάρχη. Λόγω αυτών των συνθηκών, είναι σημαντικό να προσέξουμε τη φυσική απομάκρυνση του σημερινού Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίου, που θα μπορούσε να εμποδίσει για πολλά χρόνια την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Τοπικής Εκκλησίας. Ως εκ τούτου, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και να εκτιμήσουμε το προσωπικό θάρρος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος δεν υπόκειται σε εκβιασμό από το Πατριαρχείο Μόσχας και τη κοσμική διπλωματία της Μόσχας, συνεχίζοντας την πορεία του για την αναγνώριση της Τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία», γράφει ο Σαχάν. «Και ελπίζω επίσης ότι οι υπεύθυνοι για την ασφάλεια του Βαρθολομαίου να γνωρίζουν όλο το βάθος των απειλών για τη ζωή του, οι οποίες τώρα πραγματοποιούνται άμεσα και έμμεσα» καταλήγει.
ΠΗΓΗ: ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ