Ήταν 31 Αυγούστου 1997 όταν κάτω από τη γέφυρα Pont d’ Alma στο Παρίσι η πριγκίπισσα Νταϊάνα και ο τότε σύντροφός της Ντόνι αλ Φαγιέντ σκοτώνονταν σε τροχαίο δυστύχημα. 20 χρόνια μετά, ακόμη ένα ντοκιμαντέρ επιχειρεί να ρίξει φως στο πως αντέδρασε η βασιλική οικογένεια.
Αυτή τη φορά, το ντοκιμαντέρ έρχεται από το BBC και έχει τίτλο «Νταϊάνα, επτά μέρες». Καλύπτει τα όσα έγιναν από τη στιγμή του θανάτου της πριγκίπισσας Νταϊάνα μέχρι την ημέρα της κηδείας της.
Στο ντοκιμαντέρ (θα προβληθεί την Κυριακή 27 Αυγούστου), οι δυο γιοι της, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο πρίγκιπας Χάρι, αποκαλύπτουν για πρώτη φορά πως έμαθαν ότι η μητέρα τους ήταν νεκρή. Και κυρίως τα όσα ακολούθησαν μέχρι τη στιγμή που αναγκάστηκαν να περπατήσουν πίσω από το φέρετρό της.
Το τραγικό νέο ανέλαβε να τους ανακοινώσει ο πατέρας τους. Για τον πρίγκιπα Κάρολο και τη στάση του μιλούν και οι δυο με τα θερμότερα λόγια. Δεν είναι ο πρίγκιπας της Ουαλίας για εκείνους, αλλά ο πατέρας τους. Ο άνθρωπος που είχε το βαρύ φορτίο να ανακοινώσει στα ανήλικα παιδιά του ότι η μητέρα τους είχε φύγει από τη ζωή.
Οι δυο πρίγκιπες δεν αποκαλύπτουν φυσικά τι ακριβώς τους είπε ο πατέρας τους. Είναι πολύ προσωπικό για να το αποκαλύψουν. Τον ευγνωμονούν όμως για τη στάση του.
«Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα για έναν γονιό είναι να πει στα παιδιά του ότι ο άλλος (γονιός) έχει πεθάνει. Πως το αντιμετωπίζεις αυτό, δεν ξέρω. Ήταν όμως εκεί για εμάς, ήταν ο ένας από τους δυο που μας είχε απομείνει και προσπάθησε να κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσε και να εξασφαλίσει πως είμαστε προστατευμένοι και μας φροντίζουν. Αλλά, ξέρετε, περνούσε και ο ίδιος από την ίδια διαδικασία πένθους» είπε ο Χάρι αναφερόμενος στον πατέρα του.
Αυτοί που τη σκότωσαν…
Ο Χάρι συγκλονίζει όταν μιλά για τις συνθήκες θανάτου της μητέρας του. «Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα για να συμφιλιωθείς ήταν το γεγονός πως οι άνθρωποι που την καταδίωξαν πριν και μέσα στο τούνελ, ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που τη φωτογράφιζαν όταν πέθαινε στο πίσω κάθισμα. Μας το έχουν πει πολλές φορές και σε εμένα και στον Γουίλιαμ. Είχε σοβαρό τραύμα στο κεφάλι αλλά ήταν ζωντανή. Και αυτό οι άνθρωποι, αυτοί που προκάλεσαν το τροχαίο, αντί να τη βοηθήσουν, τη φωτογράφιζαν ενώ πέθαινε. Και αυτές οι φωτογραφίες έφτασαν στα δημοσιογραφικά γραφεία».
Η αντίδραση
Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, ο πρωτότοκος γιος της Νταϊάνα και του Κάρολου, δεν έκρυψε πως όταν του ανακοινώθηκε το τραγικό νέο ένιωσε «ζαλισμένος, πολύ μπερδεμένος. Θυμάμαι ότι ένιωθα τελείως μουδιασμένος. Και αναρωτιόμουν συνέχεια «γιατί σε μένα, τι έκανα;»».
Για τον πρίγκιπα Χάρι, η πρώτη του αντίδραση όταν έμαθε πως η μητέρα του ήταν νεκρή ήταν να μην το πιστέψει. «Δεν υπήρχε αυτή η αναταραχή της θλίψης» είπε.
Η βασίλισσα
Τα δυο αδέρφια μιλούν με τα πιο θερμά λόγια για τη γιαγιά τους, βασίλισσα Ελισάβετ. Η μονάρχης βρέθηκε στο στόχαστρο σκληρής κριτικής από τους Βρετανούς για την αντίδρασή της στο θάνατο της Νταϊάνα.
Και κυρίως βρέθηκε στο στόχαστρο γιατί μετά το δυστύχημα στο Παρίσι δεν επέστρεψε στο Λονδίνο αλλά αποφάσισε να παραμείνει στο παλάτι του Μπάρμοραλ. Γουίλιαμ και Χάρι ευγνωμονούν τη γιαγιά τους που έμεινε μαζί τους.
«Νομίζω ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση για τη γιαγιά μου. Ένιωσε διχασμένη ανάμεσα στο να είναι γιαγιά για τον Γουίλιαμ και τον Χάρι και στο ρόλο της ως βασίλισσα», λέει ο Γουίλιαμ.
Η βασίλισσα κατακρίθηκε και γιατί δεν βγήκε να ανακοινώσει το θάνατο της Νταϊάνα αλλά και γιατί χρειάστηκαν μέρες για να συμφωνήσει να κυματίζει μεσίστια η σημαία της Βρετανίας ως αναγνώριση του πένθους του έθνους. Όπως λέει κάποιος ειδικός, όμως, δεν το έκανε ούτε για τον πατέρα της, βασιλιά Γεώργιο VI.
«Η γιαγιά και ο πατέρας μας ήθελαν να μας προστατεύσουν. Η γιαγιά μας σκόπιμα έκρυβε τις εφημερίδες ώστε να μην υπάρχει τίποτα στο σπίτι και να μην ξέρουμε τι συνέβαινε. Και τότε δεν υπήρχαν κινητά και ευτυχώς, για να είμαι ειλικρινής, μπορούσαν να θρηνήσουμε και να μαζέψουμε τις σκέψεις μας και να έχουμε χώρο μακριά απ’ όλους. Δεν είχαμε ιδέα πως η αντίδραση στο θάνατό της θα ήταν τόσο μεγάλη», λέει ο Γουίλιαμ.
Το διάγγελμα της Ελισάβετ
Και ο Χάρι προσθέτει: «Το θέμα ήταν το πως θα αφήσουμε τα αγόρια να πενθήσουν αλλά και ταυτόχρονα πότε θα είναι θα είναι η κατάλληλη στιγμή να φορέσουν το «καπέλο του πρίγκιπα» για να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους και να πενθήσουν όχι μόνο τη μητέρα τους αλλά και την πριγκίπισσα της Ουαλίας… και ένα πολύ μεγάλο κοινό».
Ο Γουίλιαμ και ο Χάρι εμφανίστηκαν δημόσια για πρώτη φορά λίγες ώρες μετά το θάνατο της Νταϊάνα και πήγαν στην εκκλησία μαζί με τα άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Αν και ο κόσμος ήθελε να τους δει, πολλοί αντέδρασαν με τρόμο για το γεγονός πως τους ανάγκασαν να εμφανιστούν δημόσια.
Και οι δυο παραδέχονται πως ήταν εξαιρετικά δύσκολη εμπειρία, «ήταν το τελευταίο πράγμα που ήθελε να κάνει» λέει ο Χάρι, αν και τώρα, ως ενήλικες, αναγνωρίζουν ότι ήταν μέρος του δημόσιου ρόλου τους. Ο δε Γουίλιαμ περιγράφει πως «φόρεσε» το «δημόσιο πρόσωπό του» ενώ το μόνο που ήθελε να κάνει ήταν να κλαίει μόνος του.
Περπατώντας πίσω από το φέρετρο
Και οι δυο πρίγκιπες περιγράφουν πόσο δύσκολο τους ήταν να διαβάζουν τα μηνύματα που είχαν γράψει οι Βρετανοί για τη Νταϊάνα. Πόσο περίεργο ήταν να διαβάζουν όσα έλεγαν οι άλλοι για το θάνατο της μητέρας τους.
Κανείς από τους δυο δεν αποκαλύπτει ποιος τους πρότεινε για πρώτη φορά να περπατήσουν, μαζί με τον πατέρα τους, τον παππού τους πρίγκιπα Φίλιππο και τον αδερφό της μητέρας τους, πίσω από το φέρετρό της.
Σαφώς, όμως, δεν κρύβουν ότι εκείνες οι στιγμές, τους στοιχειώνουν ακόμη και σήμερα. «Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση και ήταν οικογενειακή απόφαση. Ήταν ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που έχω κάνει στη ζωή μου» λέει ο Γουίλιαμ.
«Νομίζω ότι το δυσκολότερο ήταν αυτή η διαδρομή. Ήταν πολύ μεγάλη, πολύ μοναχική» λέει ο δούκας του Κέμπριτζ και περιγράφει τη δυσκολία του να είναι ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και να κάνει το καθήκον μου απέναντι στο να είναι ο Γουίλιαμ που ήθελε απλά να πάει στο δωμάτιό του και να κλαίει γιατί μόλις είχε χάσει τη μητέρα του.
«Το μόνο που θυμάμαι είναι να κρύβομαι πίσω από τη φράτζα μου. Τότε είχα πολλά μαλλιά και κρατούσα το κεφάλι μου σκυμμένο. Ξέρω ότι ακούγεται γελοίο αλλά πίστευα ότι αν είχα κατεβασμένο το κεφάλι με τα μαλλιά να πέφτουν στο πρόσωπό μου, κανείς δεν θα μπορούσε να με δει. Ήταν πολύ σημαντικό για μένα να «βγάλω» εκείνη την ημέρα», αποκαλύπτει.
Όπως λέει ο Γουίλιαμ, ο θάνατος της μητέρας του σε ηλικία 15 ετών θα μπορούσε είτε να τον «σπάσει», είτε να τον κάνει πιο δυνατό. Δεν ήθελε να «σπάσει» για να είναι εκείνη περήφανη για εκείνον. Για να συνεχίσει την κληρονομιά της.
Η υπόσχεση του Χάρι
Και οι δυο πρίγκιπες μιλούν για την αγάπη που είχαν στη μητέρα τους και για την αγάπη που είχε κι εκείνη για τους δυο γιους της. Και πως ακόμα αισθάνονται αυτή την αγάπη.
Ο Χάρι αποκαλύπτει ότι τότε υποσχέθηκε στον εαυτό του να μην του επιτρέψει να κλάψει ποτέ δημόσια. Αλλά όταν ο Έλτον Τζον τραγούδησε το Candle In The Wind στην κηδεία της μητέρας του, παραλίγο να λυγίσει.
Πηγή: Daily Mail