Μ. Ροδίτης: Διαμαρτυρία για τον αποκλεισμό Ελληνικής εταιρείας από τη θαλάσσια γραμμή Kaş – Καστελλόριζο

0
14

ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ 

ΘΕΜΑ: Διαμαρτυρία για τον αποκλεισμό Ελληνικής εταιρείας από τη θαλάσσια γραμμή Kaş – Καστελλόριζο και ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία της Πύλης Σένγκεν στο Καστελλόριζο

Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας και να σας ενημερώσουμε για τον αποκλεισμό Ελληνικής εταιρείας από τη δρομολόγηση πλοίου στη γραμμή μεταξύ Kaş (Τουρκία) και Καστελλόριζου, κατόπιν απόφασης του Δημάρχου του Kaş.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, ο Δήμαρχος του Kaş επιτρέπει τη δρομολόγηση μόνο σε δύο πλοία Τουρκικών συμφερόντων (το ένα με Τουρκική σημαία και το άλλο με σημαία Sierra Leone) στη συγκεκριμένη γραμμή, απαγορεύοντας ουσιαστικά τη δραστηριοποίηση Ελληνικής εταιρείας. Η πρακτική αυτή δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου αποκλεισμού και εγείρει σοβαρά ερωτήματα ως προς την ισότιμη μεταχείριση και τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Ο αποκλεισμός αυτός:

• Θίγει άμεσα τα οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα Ελληνικής εταιρείας.

• Επηρεάζει αρνητικά την οικονομική και τουριστική δραστηριότητα του Καστελλόριζου.

• Δημιουργεί ζήτημα άνισης μεταχείρισης Ελληνικών επιχειρήσεων σε διασυνοριακές θαλάσσιες συνδέσεις.

• Αγγίζει ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία της οικονομικής δραστηριότητας σε ένα από τα πλέον ευαίσθητα και ακριτικά σημεία της χώρας.

Το Καστελλόριζο αποτελεί νησί ιδιαίτερης εθνικής και γεωπολιτικής σημασίας. Κάθε ενέργεια που περιορίζει ή αποδυναμώνει την οικονομική του δραστηριότητα και τη διασύνδεσή του με την ευρύτερη περιοχή δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορη την Ελληνική Πολιτεία.

Επιπλέον, η πρακτική αυτή θέτει σοβαρό ζήτημα αμοιβαιότητας στις θαλάσσιες συνδέσεις και στις οικονομικές δραστηριότητες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται η δραστηριοποίηση Τουρκικών πλοίων και επιχειρήσεων σε γραμμές που αφορούν Ελληνικά νησιά, ενώ ταυτόχρονα να αποκλείονται Ελληνικές εταιρείες από αντίστοιχες δραστηριότητες στην απέναντι πλευρά.

Η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει την αρχή της αμοιβαιότητας και την προστασία των Ελληνικών οικονομικών συμφερόντων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ένα ακριτικό νησί όπως το Καστελλόριζο.

Παράλληλα, προκύπτει ένα κρίσιμο ερώτημα που αφορά τη λειτουργία της Πύλης Σένγκεν στο Καστελλόριζο:

  • Ποιος ελέγχει τελικά την Πύλη Σένγκεν στο Καστελλόριζο;
  • Η Ευρώπη για όλους ή μόνο για δύο Τούρκους πλοιοκτήτες;

Η πύλη Σένγκεν του Καστελλόριζου αποτελεί ευρωπαϊκό σύνορο και βασικό σημείο εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι εύλογο λοιπόν να τίθενται σοβαρά ερωτήματα όταν η λειτουργία της συγκεκριμένης γραμμής φαίνεται να εξυπηρετεί αποκλειστικά δύο πλοία Τουρκικών συμφερόντων.

Επιπλέον τίθεται και το ερώτημα:

Πόσο νόμιμη και συμβατή με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο είναι αυτή η πρακτική;

Για τους λόγους αυτούς σας καλούμε να προχωρήσετε άμεσα στις ακόλουθες ενέργειες:

  1. Να διερευνήσετε άμεσα το ζήτημα του αποκλεισμού Ελληνικής εταιρείας από τη συγκεκριμένη γραμμή.
  2. Να ενημερώσετε εάν το Υπουργείο Εξωτερικών είναι ενήμερο για την απόφαση του Δημάρχου του Kaş.
  3. Να εξετάσετε τη δυνατότητα διπλωματικής ή θεσμικής παρέμβασης ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή Ελληνικών εταιρειών στις θαλάσσιες διασυνδέσεις της περιοχής.
  4. Να διασφαλιστεί ότι η λειτουργία της Πύλης Σένγκεν στο Καστελλόριζο γίνεται με όρους διαφάνειας, ισονομίας και σε πλήρη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

Η υπεράσπιση των συμφερόντων των ακριτικών νησιών και των Ελληνικών επιχειρήσεων αποτελεί υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας.

Αναμένουμε την άμεση παρέμβασή σας και τις σχετικές ενέργειές σας για τη διασφάλιση της ισονομίας και της εύρυθμης λειτουργίας της συγκεκριμένης θαλάσσιας σύνδεσης.

Με εκτίμηση,

ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΟΔΙΤΗΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ