Να εφαρμοστούν τα μέτρα ασφαλείας ζητά επειγόντως το Εργατικό Κέντρο
Δύο άτομα συνελήφθησαν για το νέο εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε δύο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα στα Κολύμπια, ενώ τέσσερα ακόμη περιλαμβάνονται στη δικογραφία, καθώς δεν συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Στο ατύχημα, όχημα βαρέου τύπου (πρέσα) τραυμάτισε σοβαρά ένα άτομο και τρία άλλα υπέστησαν ελαφρότερα τραύματα.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το έργο στο οποίο εργάζονταν οι τέσσερις αλλοδαποί εκτελούνταν σε εξωτερικό χώρο ξενοδοχείου στην περιοχή των Κολυμπίων. Στις 23 Δεκεμβρίου 2025 στις 3 το μεσημέρι, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, το έδαφος στο οποίο βρίσκονταν το όχημα βαρέως τύπου- πρέσα υποχώρησε, το όχημα έγειρε και με το πίσω μέρος η αντλία του χτύπησε τους τέσσερις εργαζόμενους, τραυματίζοντάς τους.
Στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε ένας 45χρονος αλλοδαπός αλβανικής καταγωγής ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά, αλλά και άλλοι τρεις που τραυματίστηκαν ελαφρότερα και συγκεκριμένα, 56χρονος Αλβανός, 21χρονος από το Πακιστάν και 41χρονος από τις Φιλιππίνες.
Αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Αρχαγγέλου που έκαναν την προανάκριση για την υπόθεση, συνέλαβαν τον 62χρονο χειριστή της πρέσας (βαρέου οχήματος) και τον 48χρονο αλλοδαπό αλβανικής καταγωγής εργολάβο του έργου. Στην ίδια δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται αλλά δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης των χρονικών ορίων του αυτοφώρου, ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας του ξενοδοχείου, ο πολιτικός μηχανικός του έργου και δύο τεχνικοί ασφαλείας.
Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Ρόδου
Για το περιστατικό και τον τραυματισμό τεσσάρων ατόμων, εξέδωσε ανακοίνωση το Εργατικό Κέντρο Ρόδου το οποίο αναφέρει τα εξής:
«Άλλο ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα σημειώθηκε πριν από λίγο στη Ρόδο, στην περιοχή των Κολυμπίων, όταν βαρέου τύπου όχημα (πρέσα) τραυμάτισε τέσσερις εργαζόμενους εν ώρα εργασίας.
Δύο συνάδελφοί μας νοσηλεύονται, με τον έναν να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο χειρουργείο, δίνοντας μάχη για τη σταθεροποίηση της υγείας του. Ευχόμαστε δύναμη και ταχεία ανάρρωση σε όλους τους τραυματίες και τις οικογένειές τους. Το περιστατικό αυτό δεν είναι “ατυχία”. Είναι ένα ακόμα προαναγγελθέν έγκλημα που έρχεται να προστεθεί στη μακριά λίστα εργατικών ατυχημάτων στο νησί μας.
Είναι το αποτέλεσμα της παντελούς έλλειψης ελέγχων, της εντατικοποίησης της εργασίας και – κυρίως – της ανυπαρξίας Τεχνικής Επιθεώρησης Εργασίας στη Ρόδο. Το Εργατικό Κέντρο Ρόδου εδώ και χρόνια έχει αναδείξει το ζήτημα, έχει προχωρήσει σε παρεμβάσεις, υπομνήματα, συναντήσεις και κινητοποιήσεις, απαιτώντας τη δημιουργία και στελέχωση Τεχνικής Επιθεώρησης Εργασίας στο νησί μας.
Αντ’ αυτού, εισπράττουμε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, καθυστερήσεις και κοροϊδία από την εκάστοτε κυβέρνηση. Αν υπήρχε Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας στη Ρόδο, πολλά από αυτά τα εργατικά ατυχήματα θα είχαν προληφθεί.
Οι έλεγχοι δεν θα ήταν ευκαιριακοί, η εργοδοτική ασυδοσία δεν θα έμενε ανεξέλεγκτη και οι ζωές των εργαζομένων δεν θα παίζονταν κορώνα–γράμματα. Δεν δεχόμαστε να μετράμε τραυματίες και νεκρούς στους χώρους δουλειάς.
Δεν δεχόμαστε να θεωρείται “κόστος” η υγεία και η ζωή των εργαζομένων. Απαιτούμε εδώ και τώρα: Τη δημιουργία και άμεση στελέχωση Τεχνικής Επιθεώρησης Εργασίας στη Ρόδο, Ουσιαστικούς και συστηματικούς ελέγχους σε όλους τους χώρους δουλειάς, Απόδοση ευθυνών όπου αυτές υπάρχουν, Μέτρα υγείας και ασφάλειας που να εφαρμόζονται στην πράξη και όχι στα χαρτιά.
Το Εργατικό Κέντρο Ρόδου θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι να πάψει η Ρόδος να είναι “ανοχύρωτη ζώνη” για τους εργαζόμενους. Οι ζωές μας δεν είναι αναλώσιμες.»
Πηγη: https://www.rodiaki.gr/











