Γιώργος Ιωσηφίδης: «Θα ήθελα κάποια στιγμή τα τοπικά προϊόντα να έχουν μια υπεραξία»

0
17

«Το εγχείρημα του Kos Locally Grown μεγαλώνει και γι αυτό το σχέδιό μας, η σκέψη είναι, να γίνει κάτι μεγαλύτερο, να είναι βιώσιμο, να μπορεί να έχει κάποια έσοδα και να μπορεί να απασχολεί και κάποιους ανθρώπους»

Με αφορμή μια ακόμα βράβευση του Kos Locally Grown στον πανελλήνιο διαγωνισμό ιδεών στην Καρδίτσα, ο «Σ» επικοινώνησε με τον διαχειριστή του ιστότοπου, καθηγητή Πληροφορικής Γιώργο Ιωσηφίδη, ο οποίος, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, είναι αφιερωμένος στην ανάδειξη των τοπικών μας προϊόντων. Ο κ. Ιωσηφίδης μας μιλά για την βράβευση, για την πορεία του εγχειρήματος και τι μπορεί να βοηθήσει στην παραπέρα πορεία του. Έκδηλη η αγωνία του για το πώς θα προχωρήσει η όλη υπόθεση από δω και πέρα, μιας και υπάρχει ενδιαφέρον, έχει αναγνωριστεί η αξία και η αναγκαιότητά του, αλλά για να συνεχιστεί αυτή η πρωτοπόρα για τον τόπο μας προσπάθεια, η πολλά υποσχόμενη προσπάθεια, χρειάζεται στήριξη από το δήμο, τους παραγωγούς αλλά και από όλους εμάς.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Κύριε Ιωσηφίδη, βραβευτήκατε για ακόμα μία φορά και θα ήθελα, κατ’ αρχάς,  να μου πείτε τα συναισθήματά σας.

Γ.Ι.: Ναι, αυτή τη φορά βραβευτήκαμε για ένα διαφορετικό λόγο. Την πρώτη φορά είχαμε βραβευτεί για το website που έχουμε κάνει, στη δεκάδα των καλύτερων site για ταξιδιώτες γευσιγνωσίας ενώ τώρα βραβευτήκαμε για, ας το πούμε, ένα επιχειρηματικό σχέδιο που επεκτείνει λίγο τη δραστηριότητα και του Kos Locally Grown, αλλά και τη συνεργασία με άλλους φορείς του νησιού. Το γενικό συναίσθημα είναι ότι έξω πάμε καλά, μέσα έχουμε λίγο πρόβλημα.

Ερ: Προλάβατε το επόμενο ερώτημά μου. Έχει περάσει ενάμισης χρόνος από την πρώτη μας συνέντευξη. Τότε, μου είχατε πει ότι, πρέπει να βοηθήσουμε να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας στο νησί μας. Έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη;

Γ.Ι.: Το εγχείρημα του Kos Locally Grown μεγαλώνει και γι αυτό το σχέδιό μας, η σκέψη είναι, να γίνει κάτι μεγαλύτερο, να είναι βιώσιμο, να μπορεί να έχει κάποια έσοδα και να μπορεί να απασχολεί και κάποιους ανθρώπους. Όπως ξέρετε είμαι καθηγητής και ο χρόνος μου πλέον είναι λίγος και δεν φτάνει για όλο αυτό που συμβαίνει και για όλο αυτό που μπορεί να συμβεί. Αυτό αρκεί λίγο να το αντιληφθούν και οι ίδιοι παραγωγοί περισσότερο. Κάποιοι το έχουν αντιληφθεί σε κάποιο βαθμό πόσο μπορεί να βοηθήσει, κάποιοι ακόμη θέλουν λίγο χρόνο για να πειστούν και ελπίζω και από τους τοπικούς φορείς να έχουμε μια καλύτερη αντιμετώπιση, γιατί νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο μπορεί να προσφέρει στο νησί συνολικά.

Ερ: Μιλάμε για τον Αγροτικό Σύλλογο και για την Ένωση Ξενοδόχων που όλοι μαζί προσπαθείτε για αυτό το εγχείρημα.

Γ.Ι.: Υπήρξε κάποια στιγμή μια υποστήριξη από το δήμο και από την επιμελητήριο, κυρίως οικονομικής φύσεως και μπορέσαμε να κάνουμε κάποιες πρώτες δουλειές όπως, σήμανση σε σημεία πώλησης παραγωγών, σήμανση σε προϊόντα πιο εύκολα, να βγάλουμε κάποια ενημερωτικά φυλλάδια που έχουμε και μοιράζουμε. Για να μπορέσουν να επιστραφούν κάποια χρήματα στο ταμείο μας για διάφορα έξοδα που παρουσιάζονται, βγάλαμε κάποια μπλουζάκια και τσάντες οικολογικές, αλλά εκεί σταμάτησε. Δεν μιλάμε μόνο για στήριξη οικονομική. Γίνονται διάφορα πράγματα στο νησί που αφορούν τη γαστρονομία, αλλά δεν έχουμε προσκλήσεις εμείς από τους φορείς πάνω σε αυτό. Είτε έρχονται δημοσιογράφοι, είτε μάγειρες, είτε οτιδήποτε, δεν είχαμε καμία πρόσκληση. Είχα κάνει κάποια στιγμή μια κρούση στην κυρία Βουκελάτου, αλλάξαμε κάποια μηνύματα, αλλά τελικά δεν έχουμε βρεθεί. Είχε γίνει μια δουλειά με την ΚΩΑΝ και συμμετείχαμε σε μια έκθεση για τον τουρισμό στο Βερολίνο, οπότε στείλαμε και εκεί τα προϊόντα μας. Έφυγε από εκεί ο κύριος Πικιώνης και ελπίζουμε με τον κύριο Σοφό κάποια στιγμή να έχουμε μια επικοινωνία και συνεργασία για να συνεχίσουμε κάποια πράγματα.

Ερ: Για να συνοψίσουμε. Αυτά που ζητάτε είναι, συνεργασία με το δήμο κυρίως;

Γ.Ι.: Ναι, όσο αφορά την προβολή. Θεωρώ ότι μια τέτοια δράση που αφορά τα τοπικά προϊόντα, μαζί με κάποιες άλλες δράσεις που βλέπω και γίνονται είτε με ποδήλατα, είτε με αναρρίχηση, γιατί υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που κάνουν ωραία πράγματα και διαφορετικά,  αν ενισχυθούν από εμάς πρώτα απ’ όλα, στο μέλλον μπορεί να τραβήξουμε λίγο και το βλέμμα των τουριστικών γραφείων που έρχονται εδώ και να συμβάλλουν, να βάλουν κι αυτά ένα λιθαράκι στο να βοηθήσουν να αλλάξει λίγο και το μοντέλο τουρισμού που έχουμε στο νησί.

Ερ: Ζητάτε και κόσμο για να ενισχυθεί η εταιρεία.

Γ.Ι.: Κοιτάξτε, ο διαγωνισμός που συμμετείχαμε και βγήκαμε πρώτοι στα Δωδεκάνησα και από εκεί πήγαμε στο διατοπικό διαγωνισμό στην Καρδίτσα, αφορούσε κατά κάποιο τρόπο ένα είδος επιχειρηματικού σχεδίου το οποίο να είναι βιώσιμο και να μπορεί να συντηρεί κάποιες καλές θέσεις εργασίας που να είναι για όλο το χρόνο κλπ. Να έχει κοινωνικό αντίκτυπο, να βοηθάει το πρωτογενή τομέα. Οπότε, γι’ αυτό διακριθήκαμε, για το σχέδιό μας και μάλιστα στην Καρδίτσα μπορεί να μην βγήκαμε στους τρεις πρώτους, αλλά ο πρώτος με το δεύτερο είχαν ένα βαθμό διαφορά και ο τρίτος με το τέταρτο, εμάς δηλαδή, πάλι ένα βαθμό διαφορά, ενώ υπήρχαν και άλλα κριτήρια σε κάποιες περιπτώσεις της ψηφοφορίας.

Παρ’ όλα αυτά, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για την πρότασή μας. Μιλήσαμε με αρκετούς ανθρώπους που θέλουν να μας βοηθήσουν, να μας κάνουν συμβουλευτική στο να μπορέσουμε να συμμετέχουμε σε προγράμματα, να χρηματοδοτηθούμε και όταν μιλάμε για χρηματοδότηση μιλάμε για μια χρηματοδότηση που αφορά στο ξεκίνημα. Δεν μιλάμε να χρηματοδοτείσαι για να πληρώνεις κάποιο προσωπικό ή να επιβιώνεις. Να κάνεις ένα ξεκίνημα αλλά μετά θα πρέπει να είσαι βιώσιμος και να προχωράς με τις δικές σου δυνάμεις.

Ερ: Το επόμενο βήμα σας ποιο θα είναι;

Γ.Ι.: Πρώτα απ’ όλα θα είναι κάποια συνάντηση με τους παραγωγούς, να τους εκθέσουμε όλα αυτά που συνέβησαν και στην Καρδίτσα. Εκείνοι είναι τα μέλη της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, του Kos Locally Grown. Εγώ απλά είμαι ο διαχειριστής, εκείνοι να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεχίσουμε με έναν άλλο τρόπο και να καταφέρουμε και άλλα πράγματα ή αν θα μείνουμε στη μορφή που είμαστε τώρα. Αλλά και στη μορφή που είμαστε τώρα, είναι ήδη αρκετά μεγάλο για να μπορώ εγώ να το διαχειριστώ.

Ερ: Έχουν μπει όμως, θεμέλια γερά.

Γ.Ι.: Ναι, έτσι πιστεύω. Έχουμε φτάσει τώρα τους 40 παραγωγούς περίπου και γύρω στις 10 συνεργαζόμενες επιχειρήσεις ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και από τουριστικό γραφείο και από εστιατόριο ξενοδοχείου. Βλέπουμε ότι και από το ίντερνετ υπάρχουν αρκετά μηνύματα για αγορές προϊόντων, αν έχουμε e-shop, αν μπορούν να κάνουν κρατήσεις online για να επισκεφτούν μονάδες παραγωγών που είναι επισκέψιμες, όπως Οινοποιεία, Ελαιοτριβεία κλπ. Είναι δύσκολο για μένα γιατί δεν ξέρω πλέον τι να κάνω και τι να πω στους ανθρώπους που επικοινωνούν μαζί μας. Υπάρχει το περιβάλλον που περιμένει κάτι παραπάνω, το θέμα είναι τι θα κάνουμε εμείς.

Ερ: Οι ντόπιοι αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια, δηλαδή, χρόνο με το χρόνο γίνεται περισσότερο γνωστή και αγκαλιάζεται περισσότερο;

Γ.Ι.: Νομίζω το γνωρίζουν αρκετά οι ντόπιοι, έχει πάρει κάποια έκταση και ένας από τους κοινωνικούς στόχους που πρέπει να έχουμε, είναι να δούμε και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε, με κάποιο τρόπο να επιστρέφουμε και κάτι στην τοπική κοινωνία. Για παράδειγμα, επισκέψεις σχολείων, ενημέρωση μαθητών… Όλα αυτά είναι σκέψεις δικές μου. Πρέπει να συζητήσουμε με τους παραγωγούς αν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι για τους ντόπιους καταναλωτές, να βοηθήσουμε να προτιμάνε και αυτοί τα τοπικά προϊόντα. Θα δούμε πώς θα κινηθούμε.

Ερ: Αυτό που είπατε για τα σχολεία, θεωρώ ότι είναι ιδιαιτέρως σημαντικό. Έχουν να μάθουν πάρα πολλά τα παιδιά για τη Γη, για την παραγωγή των προϊόντων, την ποιότητά τους και τη σωστή διατροφή… Είναι πάρα πολύ σημαντικό μάθημα.

Γ.Ι.: Εννοείται και έχει να κάνει και με άλλους τομείς, με περιβαλλοντικούς. Ότι τα προϊόντα δεν χρειάζεται να ταξιδέψουν για να έρθουνε μέχρι εδώ. Δηλαδή, είναι το αποτύπωμα άνθρακα. Ότι τα προϊόντα όταν τα αγοράζεις από εδώ είναι φρέσκα, δεν έχουν ταξιδέψει δύο και τρεις μέρες, ίσως  και περισσότερες, να έχουν πει σε ψυγεία, να έχουν φορτωθεί σε άγνωστες συνθήκες για να φτάσουνε μέχρι εδώ.

Ερ: Κύριε Ιωσηφίδη, εύχομαι τα καλύτερα για το εγχείρημά σας, το οποίο παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον. Θα ήθελα να κάνετε εσείς τον επίλογο της κουβέντας μας.

Γ.Ι.: Αυτό που σκέφτομαι εγώ, που ονειρεύομαι, είναι λίγο ουτοπικό. Θα ήθελα κάποια στιγμή τα τοπικά προϊόντα να έχουν μια υπεραξία. Να δούμε και τι θα γίνει με την δράση με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, που μπορεί να βοηθήσει ώστε να γίνουν κάποιες πιο βιώσιμες καλλιέργειες, με ορθολογική διαχείριση του νερού, με ίσως λιγότερα χημικά, όσο το δυνατόν, ώστε να είναι και πιο υγιεινά. Είναι κι αυτό ένα συν, δίνει  περισσότερη υπεραξία στο προϊόν.

Θα ήθελα να συμπληρώσω κάτι ακόμα. Ο διαγωνισμός Hackathon όπως λέγεται, που έτρεξε στη Ρόδο και στην Καρδίτσα, έγινε από τις αναπτυξιακές εταιρείες που υπάρχουν ανά περιοχή, δηλαδή, στα Δωδεκάνησα είναι η αναπτυξιακή Δωδεκανήσου (ΑΝΔΩ) και στην Καρδίτσα συμμετείχαν όλες οι αναπτυξιακές και από εκεί τρέχουν και τα προγράμματα Leader και από εκεί θα έχουμε έξτρα βοήθεια. Πιστεύω να πάρουν και κάποιες αποφάσεις στην παραγωγή και να προχωρήσουμε το εγχείρημα.

Ερ: Μιλήσατε πριν για ουτοπία. Όπως λέει ο καλός μου φίλος Σκεύος Παπαϊωάννου, την ουτοπία πρέπει να την κυνηγάμε, να την αναζητούμε, γιατί μόνο έτσι προχωράμε.

Γ.Ι.: Και όπως λένε και κάθε βήμα που κάνουμε πιο κοντά προς την ουτοπία, κάνει τον κόσμο καλύτερο.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ https://www.stathmosnet.gr/koinonia/item/16901-tha-ithela-kapoia-stigmi-ta-topika-proionta-na-exoun-mia-yperaksia

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ